Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Grönt vatten.

Kollapsa
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
Nya inlägg

  Grönt vatten.

  Hej. Har ett 233 liters akvarium med tre små scalarer, tre svärdbärare, två praktbotior , två ancistrus o tre sniglar. Har aldrig haft problem med vattnet innan.. men nu är det grönt, när jag tar vattnet i ett glas så ser man inget grönt alls. Har lämnat in vattenprov till vår zooaffär men dom ser inget konstiga värden. Vad tror ni? Fiskarna är pigga o friska annars . Mvh Åsa

  #2
  Hej Åsa.
  Det är tråkigt med grönt vatten. Lite mer bakgrundsinformation hade varit behjälpligt:
  • Delvattenbyten: intervall o antal % av totala mängden
  • Belysningstid samt typ (T5, T8 eller LED)
  • Temperatur
  • Växtnäring mängd o typ
  • Plantsubstrat i botten eller bara grus
  • Filter o dess filtermaterial
  • Antal växter (plant mass)
  • Hur länge har akvariet varit i drift
  Under tiden en trevlig generell video med massa bra info (tänk på att han använder näringsrik bottenmaterial som gör att vid nystart massa näring läcker ut till en början o dessa tas bort med en massa delvattenbyten i början, om det inte görs så kommer algerna o knackar på dörren.).
   

  Kommentera


   #3
   Ifall det handlar om "grönt vatten" dvs. algblommning: GKM Green Killing Machine | AA Aquarium (aa-aquarium.com)

   Kommentera


    #4
    Gör delvatten byten varje dag då ca 20% som han på zoomarket sa. Har belysning på mellan 3-4 timmar på kvällarna, det är led belysning. Temperaturen är på ca 25 grader, har bara grus, filter o filtermaterial är jag osäker på. 6 st växter. Har varit i drift i ett år i december

    Kommentera


     #5
     För att göra en lång process kort(are) så tror jag också på den där uv lampan som Sleaper tipsade om. Efter läst lite om det.
     Här är en länk med alternativa behandlingsmetoder också:
     https://www.aqueon.com/articles/gree...uses-and-cures

     Det som pratar för uv ljuset är att det behandlar vattnet o de goda bakterierna som är på gruset, i filtret dvs sitter på ytorna, far inte illa. Som kemikalier skulle göra.

     SEN när du får rätsida på det så hade jag skaffat en timer till ljuset o haft ~8 timmar belysning.
     Tänk på att det simulerar solen/dag. Växterna behöver ljusenergi för fotosyntesen o för att växa i naturen finns inga halvdagar. Samt skaffat lätta o snabbväxande plantor för att skaffa mycket växt massa mm Man kan kanske gå andra vägen istället o inte ha växter alls. Vet inte vad är minimikrav i belysningstid för fiskarna, vissa arter är nattaktiva. O kunna fortsätta som idag men en timer så blir belysningstid en konstant.
     Ingen glömmer att släcka/tända.

     Vet inte hur ofta o hur mycket delvattenbyte det gjordes innan problemet uppdagades. Tänker OM det var för lite mängd eller intervall på delvattenbytena så ackumuleras "skit" tex nitrat o annat brös. Nu byter du mycket vatten dagligen men sen när det normaliseras o det gröna är borta så kan man se till att göra delvattenbyten vid behov så att man inte ramlar ner där igen. Och man kan inte göra 20% varje dag livet ut..
     Så om man siktar på att ha 10-25ppm Nitrat som indikation på när man skall göra delvattenbyten.
     Så blir det inte för ofta eller för sällan.

     Kolla att det är OK flöde i filter utblåset så det inte är igensatt.

     Lycka till!

     Kommentera


      #6
      Om det beror på alger, borde då inte vattnet vara grönt när jag fyller en glasbehållare med vattnet?

      Kommentera


       #7
       Jag antar att det är så små/få partiklar så i ett glas som är 5 cm i diameter så syns det inte med blotta ögat. Men titta in i akvariet som är tex 50 cm (10 gånger längre sträcka) djupt i djupled, så ser man lättare. Testa att titta från kortändan till kortändan då är det kanske 150 cm. Se om det är någon skillnad. (Om det ser grönare ut ifrån kortsidan så är det en bättre metod att konstatera om allt grönt är borta framöver.)

       Kanske jämföra om man är i ett rökigt rum man ser röken 7 m bort. Men ta upp handen 5 cm framför ansiktet så ser du ingen rök i luften mellan din hand o ansiktet.

       ​​​​(Sen påverkar belysningsvnkeln också vad man har möjlighet att kunna se)

       Kanske onödigt att köpa uv lampa om det löser sig själv. Lampan är ju rellativt onödig när problemet är borta men kanske kan komma tillbaka.

       Det finns alltid mörkkur man kan göra men är jobbigt för växterna. (Men måste vara HELT mörkt det får inte komma in en "stråle" med ljus.)
       ​​​​​
       Se till att inte solen kan lysa på akvariet nu när det är vinter och solen är lägre på horisonten så strålar solen längre in i våra rum än vad den gör på sommaren. (Om solen kommer åt så kan det ha triggat algblomningen eller om man glömmer ljuset påslaget.)
       ​​​​​​

       Kommentera

       Sparar...
       X