Nitrit mindre än 24 timmar efter större vattenbyte ?

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • ciklidtok
    • March 2005
    • 1466

    Nitrit mindre än 24 timmar efter större vattenbyte ?

    Jag gjorde ett större vattenbyte i mitt stora kar igår, hade tänkt göra ett 50-60% VB, men det blev nånstans kring 75-80%.

    Jag har fått tag på jättesnygga, stora Mopanarötter för en mycket billig peng från en av djuraffärena här som hade utförsäljning pga. konkurs. Den ena roten var 58cm och den andra 55cm. Dessa ville jag ha i mitt stora kar, så jag skulle ta bort en del av de mindre rötterna som var i akvariumet innan.

    Jag lyfte ut rötterna som var i karet, och det var otroligt mycket boss under , det virvlade runt i hela karet, och det virvlades upp ännu mer när jag skulle försöka få bort allt som låg ovanpå sanden, så jag gick ganska djupt för att vara säker på att få bort allt.

    När det var fixat och de nya rötterna var på plats och jag hade flyttat runt lite på den övriga inredningen, kramade jag ur filtermaterialet i innerfiltrena i akvarievatten, hängde dem på plats och började fylla på vatten, jag var väldigt noga med att se till att vattenstrålen inte gick rakt ner i bottensubstratet, utan jag höll slangen över en rot under fyllningen.

    När akvariumet var fylld, så använde jag Happy-Life evolution.Flytande filtermedia med vårdande tonikum . Sedan släckte jag ner akvariumet, så fiskarna skulle stressa av, för de blev lite stressade under VB. Vattnet blev ju naturligtvis grumlad (mjölkvitt) av beredningsmedlet, men det är ju normalt så jag funderade inte så mycket mer över det.

    På förmiddan idag, när lampan tändes, hade det klarnat upp något, men vattnet var fortfarande mjölkigt, Men jag kände en mysko lukt från akvariumet, det är svårt att beskriva lukten, men jag skulle vilja jämföra lukten med unken sumplukt, eller stillastående vatten från gölar. Jag kollade pumparna, men de pumpade som de skulle med bra flås. Kollade om jag hade missat nån död fisk eller växtdelar som låg och ruttnade, men inte heller det hittade jag.

    Det var då jag kände att jag måste kolla vattenvärdena. Alla värden var bra, förutom Nitriten som låg på kring 0.1-0.3 i värde, jag blev alldeles paff, kan man få nitrit i karet inte mindre än 24 timmar efter VB ? Jag vet ju att man kan få en spik i vattnet, men det brukar väl inte komma förans efter 1-2 veckor, eller är jag helt ute och cyklar nu ?

    Jag behandlade med Nitrivec direkt, men jag gjorde ingen ytterligare VB, eftersom det var så kort tid sedan jag hade gjort det. Skall kolla värdena imorron igen, och är det fortfarande , om så bara en antydan, så kommer jag att behandla ytterligare med nitrivec, tills det är helt borta.

    En fundering till som jag har kring detta är, skall jag göra dagliga VB i karet några dagar framöver, trots att såpass mycket är utbytt redan? Om jag skall det, hur mycket vatten skall jag byta isf.? Eller skall jag bara använda mig av Nitrivec eller Easy-/ Happy life ( Har alla tre sorterna hemma) utan att göra ytterligare vattenbyten ?

    Mycket tacksam för svar.
    Senast redigerad av ciklidtok; 20 August 2014, 20:50.
    720L SA-/CA. Övriga
    375L Biotop, skalarer
    275L Malawi
    240L Blandat


Arbetssätt...