Bluwave 09 - Koll på "den bästa akvariepump som gjorts"

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Jens A.
    • March 2007
    • 5026

    Bluwave 09 - Koll på "den bästa akvariepump som gjorts"

    Från början skrev jag denna som en artikel här, men det verkar dröja innan folket här säger om den ska in eller ej. Nåja, jag postar den här sålänge.

    ***********************

    Koll på Bluwave 09, den nya akvariepumpen från ferplast.

    När jag startade upp mitt nya 540 liters akvarium tänkte jag kolla om det fanns några nya innerfilter på marknaden där filtervolymen var större än de vanliga sitter-i-hörnet-och-har-liten-volym-filtrena. Och visst fanns det.
    På Guldfiskens hemsida fanns "Bluwave 09-Marknadens mest avancerade inre filtersystem för akvarier upp till 500 lit."
    Där finns också en liten film som förklarar hur filtret fungerar.

    Nu är mitt på 540 liter, men jag kör också med ett ytterfilter. Så, jag skickade efter ett, till priset av 1.198 kronor, plus frakt.
    När jag fick hem filtret blev jag faktiskt imponerad. Det finns en vanlig pump med filtermaterial i själva filtret, som delvis sprutar vattnet ut i akvariet precis som vanligt. Men man har också delat upp en del av vattenströmmen, så att den går igenom först två lager med svampmaterial, vidare genom en modul med biobollar, sedan till en modul med "makaroner" för att till slut åter dras in i pumpens filter.
    Man skickar dessutom med bakteriekulturer med filtret.

    Intagen till filtret är tvådelade, ett vid botten och ett vid ytan. Det vid ytan skall ta hand om den bakteriehinna som ibland bildas på vattenytan, säger man. Det gör att toppen på filtret måste hängas inom ett visst intervall gentemot vattenytan.

    För att få fast filtret i akvariet finns det det tre alternativ:

    1. Om man har ett akvarium från Cayman, finns det redan färdiga hållare inbyggda i akvariet, där filtret hängs fast.

    2. Med filtret följer tre stycken plasthakar, som kan hängas över kanten av akvariet. Tyvärr är de ganska snålt tilltagna, och går inte över kanten om man har någon någon form av ram där. För att få över hakarna, kan man knappast ha en överkant på akvariet som överstiger 1 cm. Alla plast- och aluminiumramar jag vet om är bredare än så, så hakarna är rätt värdelösa i alla andra fall än om man har ett helglasakvarium.

    3. Sex stycken sugkoppar, som sugs fast både på filtrets baksida och på akvarieväggen.

    Det enda alternativet för mej var att använda sugkopparna. Tyvärr håller de inte riktigt fast, utan filtret glider ner längs med väggen.
    I ett vanligt filter hade detta inte gjort något, men i detta filter slår man ut hela funktionen med den delade vattenströmmen. Modulerna med svampmaterial, makaroner och biobollar sätts ur spel om filtret hamnar helt under vattenytan, eftersom filtret är öppet i toppen.
    Dessutom fungerar då inte insuget vid vattenytan.
    Lösningen blev att palla upp filtret med en sten.

    Ett problem är att det inte går att höja filtret högre än vad det går att trycka upp det mot ramen på akvariet. Man har bara ett väldigt litet spelrum om man vill ha vattenytan täckande hela vägen upp till ramens kant, samtidigt som filtret skall fungera som det ska.

    "Sprayfunktionen", den sidoström av vatten som leds över modulerna, låter en hel del när den träffar svampmaterialet. Hela tiden hörs ett litet väsande ljud.
    Ljudnivån på själva pumpen är överhuvudtaget ganska hög. I mitt akvarium får dessutom pumpens ljud resonans genom lysrampen. Det låter faktiskt högre när rampen är stängd, än när den är öppen. Ha inte akvariet i sovrummet med den här pumpen!

    "Ytfilmsfunktionen", insuget vid vattenytan som ska suga in ytfilmen, verkar efter ett par veckors körning, fungera "sådär". Den verkar varken göra till eller från. Efter jag satt in en pump till, en AquaEl 4 och riktat vattenströmmen plus luftbubblor mot ytan, försvann ytfilmen efter en dag.

    Vattenströmmen från Bluwave-filtret är riktad mot ytan, men räcker inte till för att slå sönder filmen, tyvärr. Det är lite för lite kräm i pumpen för det. Jag tror inte ferplast designade pumpen till det här från början, och det märks.

    Filterfunktionen verkar dock fungera mycket, mycket bra! Efter en månads körning utan ytterfiltret på i ett nystartat akvarium plus fiskar har jag inte sett någon nitrit-spik ännu. "Snabbstarten" med bakteriekulturerna verkar ha fungerat alldeles utmärkt!

    Så, för att sammanfatta:

    Plus:
    Reningsfunktionen.
    "Snabbstarten"

    Minus:
    Hög ljudnivå.
    Problem med att hålla fast filtret.
    Problem med att det ej går att sätta filtret var man vill.
    Dålig kraft i pumpen.

    Så, är Bluwave 09 värd priset på 1.198 kr plus frakt?
    - Nej, jag tycker inte det.

    Det är betydligt bättre att använda en kombination av ett ytterfilter plus en kraftig, vanlig innerpump för att få snurr på vattnet.
    Pumpen hade kunnat förbättras genom att leda vattenintaget genom modulerna helt och hållet från början utan att delas upp. "Ytfilmsfunktionen" verkar inte fungera i vilket fall som helst.
    Man borde även öka styrkan i pumpen, samtidigt som man sänker ljudnivån-det är något för ingenjörerna att bita i.
    Men, det finns andra som har klarat det. Bättre upp för det priset, Ferplast!

    // Jens A.
    Senast redigerad av Jens A.; 25 March 2007, 21:00.
    Earth first! We´ll screw up the other planets later!

    Min Zoon (med flera bilder!): http://www.zoonen.com/minzoon.asp?oid=1252597
  • åheim
    • April 2006
    • 13197

    #2
    Jag stod och vägde mellan detta filter och AE unimax ytterfilter vilket jag e glad för när jag läser detta för unimax är otroligt bra! det får fem +++++ av fyra möjliga Det verkar ju väldigt tokigt det där att leda delar av utblåsvattnet tillbaka genom filtermatta biobollar mm. det gör ju att det blir dåligt blås på filtret! men dem har nog tänk som så att vattnet som sprinklas igenom matta och biobollar och makaroner redan har filtrerats en gång genom "huvud" filtret och då gör det möjligt för bio delen att gå väldigt långa perioder utan att behöva rengöras och på så sätt få en mycket effektiv biologisk filtrering och det är ju väldigt bra ur avkaristiska aspekter! Det där med ljudnivån var verkligen ett minus för ett högljutt filter får inte sitta i mina kar iallafall, oavsett om det är ett bra filter eller ej! jag hade mina misstankar om ljudnivån då hela innerfiltret är placerat inuti filterbehållaren och då kan leda till resonans när det ligger mot någonting! jag tror dem har gjort det lite annorlunda i de mindre filtrena. då sitter det bara ett pumphuvud och då tror jag det blåser ut vattnet direkt!
    Viva Leo Buscaglia

    Kommentar

    • albjohn
      • March 2006
      • 1179

      #3
      Intressant atikel om ett intressant filter Jens, tack för det.
      Mvh Leif

      Kommentar

      • Kjell Fohrman
        Administrator


        • December 2001
        • 48148

        #4
        Från början skrev jag denna som en artikel här, men det verkar dröja innan folket här säger om den ska in eller ej. Nåja, jag postar den här sålänge.
        Lite underligt men denna artikel har jag inte sett - något måste ha blivit fel vid inskicket.

        Oavsett vilket en mycket bra och genomarbetad recension som också kanske i och för sig passar bättre i forumet än bland artiklarna
        Akvaristiska hälsningar
        Kjell
        Signatur 1. Frustra laborat qui omnibus placere studet
        Signatur 2. Jag är inte tillräckligt ung för att kunna allt och inte heller tillräckligt gammal för att ha glömt allt.

        Kommentar

        • Jens A.
          • March 2007
          • 5026

          #5
          Tack för det, suger åt mej av berömmet.

          // Jens A.
          Earth first! We´ll screw up the other planets later!

          Min Zoon (med flera bilder!): http://www.zoonen.com/minzoon.asp?oid=1252597

          Kommentar

          Arbetssätt...