Idag flyttade jag i alla fall över de äldsta blåögonynglen till den vuxna gruppen i 60-liters karet. Dom är kläckta 1 april, alltså lite drygt 7 veckor unga och ungefär 2/3 i storlek jämfört med de vuxna. Det är en hane och en hona.
Hanen har jagat honan som sjutton en tid nu, värre och värre har det blivit, så nu skulle dom få annat att tänka på.
När Lill-hanen kommer ner i karet sätter han direkt igång att kaxa mot de tre stora hanarna (stora=4 cm ). Han spänner fenor som sjutton hela tiden, och har fortsatt med det hela resten av dagen och kvällen. Jag gissar att han kommer att ha en ruggig träningsvärk i fenorna i morgon
Men han är otroligt snygg, det är han. Jag har fått för mig att bröstfenornas färg signalerar rang, inte alls säker men det ser ut lite så. Ju mer gul-orange kraftig färg ju högre rang/mer dominant. När jag köpte hem de tre paren så var hanarna ganska jämnfärgade, men nu har två bleknat och en är ordentligt gul. Det är han som vinner alla "spänna-fenor"-dueller.
Lill-killen har dels en enormt lång främre ryggfena, den är bra mycket längre än de vuxna hanarnas. Sen är bukfenorna också extremt långa på Lillen, men de gråa fenorna med prickar är ännu inte så utväxta. Bröstfenorna däremot är riktigt lysande orange.
Lill-honan smälte in i gänget lätt, inga problem alls.

Den nya blåögonkullen, den på ca 30-40 yngel, växer till sig bra. Somliga ser ut som fiskar nu, inte yngel. Dom största är ca 8-10 mm totalt, det är väl kanske ett 10-tal. Men resten är väldigt varierade i storlek. Jag vågar ännu inte mata med bara artemia, eller nja... menar förstås att jag vågar inte sluta mata med JBL Nobil fluid. Det finns några riktigt pyttesmå i ytan.
Jag fortsätter också med pulverfoder. Varierat är bra.

Ampullariornas tredje, tror jag, romkluster kläcktes ikväll Det är småsnäckor i olika storlek överallt i 153-liters karet nu. Jag måste nog börja ta bort rommen, det kan bli alldeles för mycket.
Posthornen mår bra nu och har också börjat föröka sig. Där går det betydligt långsammare, som tur är.

Plastbacken med halvmurken sessiliflora och yngel från de större regnbågarna står nu på vardagsrumsbordet Jag vet inte hur jag ska göra med dom, nio stycken verkar det vara. Det kan ju mycket väl vara bastarder. Jag är för blödig.

Dom gula/blonda guppyynglen växer på ordentligt också. Hur sjutton ska jag göra med dom då? Jag måste bara sortera dom lite sen, men var ska jag ha dom?
"Vildguppyna" av Trinidadstam, som jag handlade av Janne, förökar sig också i jämn takt. Varför kan inte smycketetrorna äta upp lite mer av dom? Det var två par jag köpte, och ena hanen verkar mer dominant. Han var nog lite äldre. Han är jättesnyggt färgad, medan den andra varit mer "tam" i färgen. I dag såg jag att den andra börjar se riktigt fin ut också. Han går mer i lila nyanser. Hm... jag tog ju en bild på honom idag... jag måste kolla om den är skarp.

Jag lade ut två bilder i galleriet på Lill-Kaxen. Dom är inte så bra, skärpan ligger fel. Det är så svårt att hinna med när dom inte kan vara stilla i 1 sek ens när dom spänner fenorna. Men man kan se hur fina hans fenor är i alla fall. Jag hoppas på att få till någon riktigt skarp och fin bild på honom senare.
Skickade in ytterligare en bild till tävlingen. Få se om någon av dom kommer igenom nålsögat

Tågsnack: Tåget som brann i Helenelund hade motorbrand och tåget som rullade herrelöst i Tumba var ev saboterat. Inget klart där än.
I morse ska ett av spåren på nya årstabron ha öppnats för trafik kl 07.00. Planeringen var att ett pendeltåg från Nynäshamn skulle vara först, men jag vet inte hur det gått. Alla tåg på väg norrut ska gå på det nya spåret och tågen söderut delar på de två gamla spåren. Om två veckor, tror jag, öppnas det andra nya spåret och efter några veckor till så stängs gamla bron för renovering.
Jag som är lite mer realist än optimist tror att det tar en månad innan dom hittar sprickor i nya bron och så måste den förstärkas för X miljoner
Hoppas jag har fel