Jag har ju glömt skriva att jag skaffat ännu en sorts levandefoder, vinägermikro.
Det var när jag var hos Janne i tisdags den 1a och köpte yngelfoder åt ev regnbågsyngel som det stod en mystisk treliters glasburk med bärnstensfärgad helt klar vätska i. Jag tog på läsglasen och Janne lyste med lampa bakom och jäklar vad det simmades och svävades i vätskan. Det var ett myller hela vägen uppifrån och ner med något så smått så det var otroligt. Den såg mindre ut än den vanliga mikron.
Givetvis ville jag ha en laddning med vinägermikro med hem. Sen tog jag en liten omväg förbi Hemköp i City och hittade äntligen Druvans KRAV-märkta äppelcidervinäger och uppe på Åhléns hittade jag jättesnygga glasburkar. Jag köpte en enliters till maskarna att bo i till en början och en treliters som dom får flytta till om dom överlever och förökar sig.
Det som är så bra med vinägermikro är att den svävar, och gärna en cm från ytan. Det är den perfekta yngelmaten till killis och regnbågar efter ett tag. Dom ska vara så förtvivlat små i början.

Apropå regnbågar så kollade jag igenom deras moppar när jag kom hem och hittade ytterligare 39 romkorn. Dom flesta låg i samma mopp ungeför på samma ställe.
Jag stjälpte ner dom i karet som jag startade igår.
Det här är oerhört spännande. Med så pass många regnbågsromkorn borde ju något kläckas, tycker jag.
Kan det vara neonregnbågarna eller Ullas invandrare? Den här sista rommen låg rätt högt upp i mopparna. Den igår låg längre ner. Janne sa att neonregnbågarna lägger högt.
När jag tittar på dom så är honorna väldigt runda och fina nu.
I morgon tror jag att jag ska gå upp rätt tidigt och spionera på dom. Jag skulle vilja få en hint om vilken sort det är. Om det skulle bli lite yngel så tar det väldigt lång tid innan man kan se någon skillnad på dom.

Killina håller antagligen på och leker igen. Dom kommer inte fram och tigger mat utan håller sig dolda i bakdelen på karet.
Jag har sett 5-6 yngel idag och dom växer väldigt fort. Som mest har jag sett sex stycken i går och dagen innan.
Idag var första dagen jag sett ett yngel mer "frisimmande". Tidigare har alla suttit som limmade under vattenormbunksbladen. Den här simmade ner säkert två cm från ytan och jagade artemia.

Moinan går det lite si och så med. I bägge kärlen så lever dom. Nu kan jag också se små ungar simma med föräldrarna. Men dom verkar känsliga för övermatning. Janne sa att jag skulle byta 20% av vattnet varje dag och mata med jästvatten. I början skulle det vara grumligt hela tiden. Men det dör en hel del stora efter jag matat och nu har jag börjat låta vattnet klarna lite innan jag matar. Det verkar funka, tror jag. Hoppas jag får känsla för dom för dom är perfekta i storlek till killis, tetror och lite större yngel. Regnbågarna slafsar också i sig.

Nu ska jag mata smycketetrorna med bananflugor. Jäklar vad dom gillar det. Så fort jag kommer fram till karet kommer tetrorna fram och börjar snegla mot ytan.
Kanske jag skulle testa att odla smycketetror? Matar jag dom med flugor, grindalsmask och moina får dom nog vårkänslor snart.
Det kanske är det man ska göra... ;-)