Jag har sedan jag började fotografera fiskar, alltid velat ha ett specialgjort kar, endast för att fota fisk i. Efter åtminstone 1 år av funderingar och olika skisser har jag nu gjort mig ett.

De flesta som hör ordet fotokar tänker sig antagligen något smalt och högt som gör att fisken knappt kan vända på sig i karet. Detta är bra om du är ute i fält och ska fota fisk du fångar eftersom de då inte kan gömma sig. Resultatet av att ha ett sådan kar inomhus för akvariefiskfoto är att fiskarna blir väldigt bleka. Livrädda för att ha blivit upphåvade och flyttade skulle det vara konstigt om de visade någon antydan på färg. Med ett undantag, Killis. Varför? Det vet jag inte men Erikthur eller någon annan här på forumet kan säkert svara på det.
Hursomhelst, jag vill ha ett kar som jag kan fota i och helst då något sånär utfärgade fiskar. Hur ska jag göra detta? Jo, det måste bli ett permanent kar. Inget som du bara stuvar in i garderoben eller under sängen när du fotat klart alltså.

Eftersom jag gillar kompositionen när det änder något mer än att motivet är en fisk (ni förstår vad jag menar om ni läst min blogg tidigare) så valde jag att göra ett ganska djupt kar, 35 cm. Från början var det tänkt att det skulle vara 30cm men jag fick för mig att jag ska sätta i en slimlinebakgrund också. Mer om det senare.
Höjden var ganska enkel att bestämma sig för. Vårt stora kar är 40cm högt och det tycker jag är på tok för högt för ett fotokar där jag vill försöka ha fiskarna så nära botten som möjligt (jag tycker det blir snyggast bilder då) och för att det inte ska se för konstigt ut blev 30cm ett bra mått. Några centimeter sand och ovanför vattenytan däruppe gör att simytan blir knappt 25cm i höjdled.

Längden då? Hur kom jag på den? Jo, för att kunna ta så bra bilder som möjligt behövs också så bra ljus som möjligt. Även om jag är en fotograf som nästan alltid använder blixt så vill jag ha ett alternativ. Jag vill inte alltid behöva använda blixt. Sen blir kamerans autofokus snabbare i bra ljus med. Så med dubbel nytta så valde jag att använda mig av ett ganska nytt och inte ännu utbrett fenomen i akvariehobbyn, kompaktlysröret. Ett lysrör på 410mm som genererar 36W i ett 30cm högt kar. Det är bra krut det! Perfekt för ändamålet. Visst, det är lite dyrare än lysrör men oj vad mycket bättre det blir.
Nu är det säkert någon som tänker; "Men skrämmer inte allt ljus fisken?". Jo, det gör det. Men har du bara tillräckligt med växter så absorberar dessa mycket ljus... ser det ut som i alla fall (notera det ickevetenskapliga!).

Vart var vi? Jo, längden på karet var det ja.. med lite utflaxande på ljus och annat så kom jag fram till att jag ska ha ett kompaktlysrör som är 410m och kontakten för detta är ca 20mm. En glödlampsramp på 45cm blir perfa! 45cm blev också karet.

Slutligen om karets mått. 45x35x30 blir 47,25 liter.

Inredningen då.
Som jag skrev tidigare så bestämde jag mig för att ha en slimlinebakgrund som täcker filtermaterial och teknik. Efter att ha tagit hem båda färgerna, provat och funderat så blev det den röda varianten av slimline. Den går bättre ihop med sanden jag valt och är snyggare. 6-7 cm från bakrutan limmades bakgrunden fast med redan förborrade hål för raster och utblås på vardera sida om mitten och filtermattan. Detta för att skapa en rotation även bakom bakgrunden. I med svart filtermatta som sagt i mitten och ner med en MicroJet på 540 l/h som jag satte på botten. Här är väl det enda felet som jag gjorde med fotokaret. Eftersom bakgrunden sitter så nära bakrutan får pumpen inte plats sittande på bakrutan. Det får den, men det blev inte bra så jag valde att ställa den på bottenglaset istället. Det går kanon det med!

Sanden blev rådasand (föll sig nästan självklart) men för första gången en rejäl blandning av storlekar. Jag lyxade till det och plockade lösvikt och jag har nu allt från 0,4mm sand till 12mm grus i karet. Detta gör att jag får en mer levande och mindre monoton botten.

När det gäller växter så kom min sambo på den briljanta idén att ha allt uppsurrat på rötter för att enkelt kunna flytta om och göra olika "scener" i karet. Vad skulle jag göra utan Gabbi? Det var den bästa idén hittills i fotokarbygget. Just nu är det bara lite Valisneria som sitter i sanden men allt annat sitter på rötter. Än så länge bara två rötter men tanken är att fylla på med fler samt en platt sten eller liknande för att kunna ha en ordentlig boll javamossa.

Oj, det blev ett långt inlägg, men förhoppningsvis väldigt intressant och inspirerande.
Eftersom jag inte vet om bilderna skalas ner när jag infogar dem via [ img ]
-taggar så bifogar jag alla bilderna här nedan.

Christian kanske kan svara på om det går att lägga in bilder i texten som sedan är klickbara.
Bifogade filer