Inte så himla ofta som jag berömmer kvällstidningarna men jag tycker att Aftonbladets artikleserie "Vågar du bli gammal" som startade igår är bra.
Egentligen är det för jävligt hur gamla och sjuka behandlas i dagens samhälle. Trots att kunnandet och BNP är så otroligt mycket bättre idag, än det var när jag var ung så är åldringsvården nu väldigt mycket sämre.
Själva har vi i vår familj drabbats av detta under de senaste 2 åren, där både min svärfar och svägerska varit dåliga och beroende av samhällets hjälp. Min svägerskas sista år blev en pina när olika instanser bollade henne mellan sig utan att någon tog ansvaret - väl medvetna om att ju mer de drog ut på tiden ju snabbare skulle hon dö - vilket också skedde.
Detta med att olika myndigheter är ansvariga för olika saker är ett väldigt smart system (smart utifrån makthavarnas synpunkt, men ett helvetes-system utifrån mänsklig synpunkt) som politikerna skapat - eftersom det innebär att de hela tiden kan påstå att det är den andra myndigheten som bär ansvaret.
Det var faktiskt bättre förr

Eftersom vi nu genom arv har fått ett hus på "halsen" och därmed tvingats sätta mig in i detta med fastighetsaktt etc. kan jag också konstatera att det där som högern gick till val på - dvs att fastighetsskatten skulle sänkas eller t.o.m. tas bort är en ren bluff.
Visst finns det nu ett max.tak på skatten och visst sänktes skatten den några promille, men å andra sidan så höjs nu taxeringsvärdena med ca. 50% och dessutom har reavinskatten höjts enormt så i princip tar väl staten numera in ännu mer pengar på fastigheterna än vad de gjorde innan "sänkningen". Som lök på laxen höjs energikostnaderna, samtidigt som lånen blir dyra eftersom bankerna tillåts bedriva ockerpolitik och ha skyhöga differenser mellan inlånings- och utlåningsräntan.

Apropå skeva taxeringsvärden så såg jag för övrigt en "kul" grej i gårdagens GöteborgsPosten.
En person som hade en tomt på 1.400 kvadratmeter med ett ruckel på får betala lite drygt 20.000 kr per år i fastighetsskatt.
Fastighetskatten på granntomten som var lika stor och där det dessutom fanns ett lyxhus var lite drygt 6.000 kr/år. För tomter utan beboeliga fastigheter gällde nämligen inte max.gränsen på fastighetsskatten.

Apropå dyrare - undrar förövrigt hur mycket dyrare akvariehobbyn nu kommer att bli. De flesta prylar betalas med EUR - och denna har blivit ca. 10% dyrare. De flesta fiskar betalas med USD och denna har blivit ca. 35% dyrare.
Framtiden är bister.