För den som älskar att fotografera natur och forntida minnen är Gotland en perfekt plats att besöka. Det finns något att fotografera i varje "hörn" där. Personligen skulle jag kunna åka dit bara för fotograferingens skull! Skulle kunna spendera flera veckor där!

Visby. Otroligt vackra Visby med alla sina rosenbuskar i smala gränder och utanför muren. De små husen med lummiga trädgårdar och stora syrenbuskar. Kyrkor finns det gott om. Måste erkänna att jag är fascinerad av de äldre kyrkorna som finns kvar, även om de mer eller mindre är ruiner. Vilka konstverk de är, eller har vart!

Sankta Katarina Kyrkan.
Eller man ska väll säga kyrkoruin. Till en början var det en enskeppig liten kyrka som emellertid byggdes ut. Den nya utbyggnaden vart klar år 1250. Men man tyckte att kyrkan behövdes utvidgas mer och man blandade stilar som gotiskt, långhus och romanskt. Runt år 1350 avstannade bygget. Troligen pga av Valdemar Atterdags erövring av Gotland år 1361. Under 1300 talets senare hälft återupptogs bygget av kyrkan. När kyrkan var som störst på 1400-talet var den en treskeppig hallkyrka med brett mittskepp och smalare sidoskepp. Kyrkan hade många och höga fönster med spröjsar och målat fönsterglas. I byggnadens västfasad låg dess största port, krönt med en relief av Kristi uppståndelse. Portalen som leder in till sakristian är prydd med en relief av en ros. Golvet var täckt av kalkstensplattor och gravhällar.

S:ta Katarina kyrka blev emellertid aldrig helt färdig.









Stranden vid Visbys strandby.
Inte nog att jag sprang som en idiot med byxor uppdragna till knäna och jagade små 4cm räkor med en röd stjärn håv vid vattenbrynet så höll jag på att få en sur svan efter mig när jag strosade vid strandens klippor.

Som tur var så hann jag se att "någon" blängde surt på mig.... Ett par som passerade berättade att svanarna hade bo precis där. Bäst att hålla sig borta.

Svanen tog sig en spaningstur på behörigt avstånd från mig och barnen som plaskade vid strandkanten.


Och hur gick det med räk jakten? Inte en enda fick jag tag på. Snabba rackare det där. MEN! Jag lyckades dock få en bild på en! Dock inte så tydlig. Kan ni se räkan?


Under natten hade det blåst en hel del så mycket tång låg upp spolad. Mycket smaskens fanns tydligen där i geggan.

Strandskatan var inte så blyg av sig utan sprang förbi oss ett par gånger på jakt efter godsakerna i geggan. Kråkan var däremot lite mer vaksam. Måsar fanns det gott om. Fick en del fina bilder på dem.

Nästa gång jag bokar biljett till Gotland blir det minst två veckors vistelse där. Jag ska ner till Lojsta och försöka få lite bilder på Skogsbaggarna (russen). Och så finns det så mycket mer att besöka! Längtar... och det gör även barnen!
//På återseende
Bifogade filer