Genom åren har jag testat att mata mina fiskar med diverse foder. De flesta fiskar äter det mesta som serveras. De enda som vart lite fisförnäma har vart vissa ur mitt forna diskus sortiment. Det sägs att flingfoder räcker som föda till fiskarna. Men personligen tycker jag att man kan mata med annat med. Inte skulle jag vilja äta granulat varje dag. Och jag tycker det behövs annat med! I naturen äter fiskar det som de kommer åt i form av andra fiskar, alger, kryp osv. Men även i vissa fall nötter/frön som faller från träd.

Här hemma har jag testat lite allt möjligt. Mina större ciklider, Thorichthys meeki och Amatitlania nigrofasciata, äter allt. Matar man dessa så går det svall vågor i akvariet! Även mina Puntius tetrazona äter allt som serveras. Alla är galna i kokta skalade ärtor, broccoli, kokt ägg gula, gurka, räkrumpa, havregrynsgröt... Ja, ni läste rätt på det sista. Havregrynsgröt tycker mina galningar är smaskens!

Varför ge en massa konstigheter?
Konstigheter kanske man inte skall skriva om man kollar upp näringsvärdet på det man ger. Några exempel:

Ägg gula: Mycket proteiner och fettsyror. Här finns även vitaminer, mineraler och antioxidanter. Innehåller bl.a. vitamin E och B12.
Tips! Smula ner kokt gula hos yngel eller annan småfisk. Annat alternativ är att blanda rå ägg gula med flingfoder och häll smeten i ett litet lerfat (blomfat) för att sedan stå och torka eller baka i ugnen tills det stelnat. Bara att ställa ner i akvariet. Denna variant är perfekt om man har ancistrusodling!

Broccoli: En av våra näringsrikaste grönsaker! Serveras helst förvälld till harneskmalar, snäckor och fiskar.

Gurka: Inte mycket näring men innehåller cellulosa som är nödvändigt för många harneskmalars matsmältning.

Räkor: Skall man vara petig sitter det mesta av näringen i skalet i form av kalcium. Brukar alltid spara några skalade räkrumpor när jag lagar räkgryta här hemma. Jag tar även tillvara på rommen som även den går ner hos glupska fiskar. Just rommen uppskattade mina diskusar.

Vitlök: Innehåller mycket nyttigheter men även allicin som är ett antibakteriellt ämne. Använd en eller två klyftor till din egna foder mix.

Havregrynsgröt: Hehe... vem behöver inte en stadig frukost?? Var mest en slump att jag testade detta och fiskarna vart som galna när de fick det. Fanns inte en enda munsbit kvar inom loppet av några sekunder!

Det här var det man kanske brukar ha tillgång i kylskåpet hemma. Man bör givetvis inte ge fiskar havregrynsgröt varje dag eller annan "lyx" mat. Man får mata med sunt förnuft. Men det finns mer som jag tycker man kan bjuda sina fiskar på! Frysfoder tycker jag skall finnas hemma i frysen till sina fiskar. Här tycker jag man framför allt skall välja kvalité foder. Finns en del frysfoder som mest innehåller lite smul och resten vatten.

Artemia tycker jag skall finnas hemma. Många småfiskar gillar Artemia. Eller varför inte testa kläcka?

Räkmix, här gäller det att testa några olika sorter. Personligen tycker jag inte om köpemixen. Gör hellre egen!

Röda mygg, ok. Röda mygg tycker jag man skall mata sparsamt med då detta foder oftast kommer från förorenade platser och även bär på allergena ännen. Hantera helst med skyddshandskar. Röda mygg är annars ett foder som matvägrande fiskar brukar gå igång på.

Oxhjärta, brojler fodret till framför allt diskus. Många fördomar om detta foder. Men här skall man sålla hårt på marknadens märken. Enligt mig finns det eg. bara två märken som duger. Dessa kostar där efter.

Men varför inte göra egen mix? Finns många recept att tillgå om man söker lite. Oxhjärtat kan man byta ut till kycklinghjärta. Man slipper då rensa det som man måste göra på oxhjärtat. Eller varför inte göra musselmix? Grönsaksmix? Räkmix?

Hoppas jag med detta inlägg kanske gett lite mer idéer om vad man kan stoppa ner till sina fiskar. Om man nu vill testa kokt ägg gula så ta bara lite eftersom gulan grumlar vattnet en hel del! Man bör också tänka på att yngel och fisk på uppväxt behöver foder som ger dem en bra start! Mata hellre lite men ofta flera gånger om dagen. Och så klart även hålla vattenkvalitén god så får man fina fiskar.