Jag har i många år, tja, hela min livstid i princip hållit på med travhästar. Uppvuxen i ett stall kan man säga. Det senaste decenniet har jag stått vid sidan av och sett på hur det artat sig för trav världen.

Vad det gäller avel så är det främst linjeavel man gärna tar till. Idag har de flesta travhästar en inavelskoefficient på över 10%. Desto fler långt över 13%. Jag själv är lite emot denna linjeavel, som förvisso gett bra, men sköra hästar. Det känns oroväckande att många travhästar förra året ragglade ihop och dog under värmningen, lopp eller träning. Till och med hemma i hagen. I många av fallen har det vart att en kroppspuls åder som brustit. Hårt driven eller är det så att inaveln börjar ta ut sin rätt?

Vart vill jag komma med detta då? Läser nu på morgonen på Expressens sida om akvariefiskar. Att dessa avlas sönder. http://www.expressen.se/nyheter/akva...-avlas-sonder/

Jag måste faktiskt hålla med fullt ut! Jag är inte imponerad av dagens kvalité på fiskar som anländer till butik tex. Man ser ofta missbildningar på kroppen, outvecklade simfenor. Och tyvärr en sak som faktiskt odlaren bär ansvar för. Underutvecklad kropp i förhållande till fisken eg. ålder. Vad menar jag nu? Jo, helt enkelt att fisken inte tex. fått tillräckligt med foder och bra förhållanden under sin uppväxt och därför stannar av i tillväxten och blir aldrig så stor som den borde blivit. Vist kan sjukdom under uppväxten ställa till det med för den delen.

Här hemma finns två praktexemplar som tyder på inavel. Mina två Nyckelhålsciklider. Dessa inköptes för kanske fyra år sedan. Har för mig att jag köpte fyra eller sex stycken som skulle växa till sig tillsammans med ett gäng små eldbukar. Jag tittade inte så noga på dem i butik utan de håvades upp medan jag glodde på något annat intressant. Väl hemma såg jag att en hade miss bildad stjärtrot och att de var något små i förhållande till ögat. Ögonen växer även om inte fisken gör det, på så vis kan man "se" fiskens ungefärliga ålder.

Av alla de Nyckelhål som kom med hem överlevde två. Den miss bildade och en till lite mer "normal". Nu håller jag på att försöka ställa i ordning lite odlingar. Nyckelhålscikliderna är lite i vägen nu (dessa kommer jag absolut inte odla på!). Dessa har jag fått flyttat från stora akvariet till 112L akvariet p.g.a att sebraciklid paret och eldbuks paret inte låter nycklarna få ta plats. Jag har inte hjärta att slå ihjäl dem, de är väldigt framåt och personliga. Att ge bort dem... nja... kanske.

Ytterligare fisk behöver nytt hem. Bl.a. ett litet sebra ciklid par. En Eldbukshona flyttade till affären igår. Hon plockades från stora akvariet efter att hon höll på att bli ihjäl jagad av Eldbuksparet. Hon placerades i 112L för att läka sina sår. Men där i förpestade hon tillvaron för nycklarna. Jävla bitch....

Vad skall jag odla då?
Endlers bl.a. Håller på att koka ihop en avelsgrupp som jag skall ta med mig hem när jag ställt allt i sin ordning. Att undvika inavel på guppy/endlers är väll nästan omöjligt men jag skall plocka hanar och honor från olka individer. Mitt mål är att försöka "återställa" balansen och få en guppy/endlers som "håller".

Libertymollys är jag sugen på att odla. Sedan har jag planer på ett göra något försök med mina humlamalar. Kanske omöjligt men testa kan man ju göra. Finns lite fler individer som jag har planer på men det håller jag för mig själv. Men en sak kommer jag att försöka med i min odling och det är att föra in nytt blod i generna för att minska inaveln. Kommer sakta köra igång här hemma med odlingarna. Det får ta sin lilla tid då det står en bil hemma på fredag som behöver massor av tid för att bli färdig innan sommaren.