Sökning på nätet antyder att salt + peroxid är en effektiv behandling mot tidiga stadier av Columnaris, så jag kör bara formalin i 24 timmar innan jag gör vattenbyte. Jag har svårt att tänka mig att inte formalin funkar, men jag har haft fel förut.

Jag har tillsatt (instant ocean) salt så jag får en salthalt på cirka 2-3 promille, och satt i en hemmagjord oxydator som portionerar ut peroxid. Peroxiden kommer f.ö. att mycket snabbt bryta ned allt kvarvarande formalin.

Nu är det bara att vänta & se. Inom 48 timmar bör jag veta om det funkar.

EDIT; Nu har det gått nån timme sen saltet tillsattes, och akvariet luktar starkt nu, en doft mittemellan blöt mossa och trädgårdsdamm. Det är algmattan som tydligen tagit illa upp av saltet. Man kan faktiskt se att algmattan ljusnat sen jag hade i saltet. Märkligt, man skulle ju tro att Cladophora skulle hantera bräckvatten med lätthet.

Har sett att den klart sjukaste fisken är min Crossocheilus gohama. Han har en vit infektionsfläck på cirka 5 mm vid basen av ryggfenan. Han kommer knappast att hämta sig utan antibiotika.

EDIT 2:
* Fimpar mitt lilla 12-liters saltvatten jag satt upp för räkodling, och flyttar dit Crossocheilus'en. Jag plundrade medicinskåpet och hittade gamla Ery-Max (erythromycin) tabletter, som borde vara effektiva. Rekommenderad dos verkar vara 250 mg/40 liter/dygn i 5-10 dygn, så jag kommer att köra på en halv tablett per dygn i 12-liters. Går det så går det; gör jag ingenting har han nog ingen chans.
* Lyfte ut all Cladophora ur 160'at. Det sved, det var den fina sorten som bildar lösliggande "gräsmatta", dvs den här: http://mikes-machine.mine.nu/temp/balls.jpg
Det blev ett helt kilo alger.