Sjöhästar??

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • ciara
    • January 2004
    • 15

    Sjöhästar??

    För ett par år sedan gick jag till en akvariebutik med massor av fisk + annat och frågade efter sjöhästar. Till svar fick jag att sjöhästar är fridlysta i Sverige och att det är olagligt att både handla med dessa och/eller ha hemma. Jag blev skrämd av detta (trodde ju på dem,eftersom de var "specialister" på området) och har efter det inte ens vågat leta efter sjöhästar någonstans.

    Ni som håller på med saltvattensakvarier: Hur är det egentligen? Är det olagligt att köpa och ha dessa hemma? Vart kan jag i sådana fall få tag på dessa?..priser?

    Tack för alla svar!
  • Jessa
    • September 2003
    • 454

    #2
    Jag tycker att det borde finnas någon som kunnat föda upp sjöhästar vid det här laget, så man slipper fånga de vilda.
    Hoppas att du får svar på dina frågor, följer med spänning.

    Kommentar

    • ciara
      • January 2004
      • 15

      #3
      jo,glömde ställa en viktig fråga..Hur mycket utrymme behöver en sjöhäst. Har försökt kolla upp detta, men det står olika på alla sidor jag läst...allt från 4st. sjöhästar på 150L till 250L per sjöhäst. Vill ju att de ska ha det så bra som möjligt, men nu har jag bara en 150L akvarium till förfogande..och har nog inte precis råd att köpa ett nytt.

      Förresten,latinska namn på de allra vanligaste sjöhästarna?

      Kommentar

      • jentan
        • January 2004
        • 24

        #4
        det är helt lagligt att köpa sjöhästar...
        vissa arter är fridlysta i vissa länder och då är handel med dessa sjöhästar inte att rekomendera...
        Det är det jag tror de menar när de sägar att det är "olagligt".
        Det finns ca 36 arter.
        De vanligaste sjöhästar att få tag på i svensk handel är:
        * H. kuda 100-300kr
        * H: comes 200-300 kr
        * H. reidi 300-500kr
        * H. zosterae 100-200

        de kostar olika som sagt beroende på tillgängligheten och art...
        Lycka till med dem...
        se till att skaffa mycket infomation...
        besök gärna www.seahorses.org där finns mycket matnyttig information om dess varelser... besök även www.saltvattensguiden.se
        där finns matnyttig information överhuvudtaget gällade saltvatten...
        Lycka till som sagt!
        Simma Lungt!

        Kommentar

        • Tropfrog
          • October 2002
          • 8078

          #5
          Det har förekommit odling av h kuda i sverige och de som finns i affärerna är ofta odlade ute i europa. Rekomendationen vid odling är 700 liter till ett par. Själv tycker jag inte att man skall hålla dom mindre. Att dom inte leker kan tyda på att dom inte trivs.
          MVH
          Magnus
          min zoon

          Kommentar

          • Kjell Fohrman
            Administrator

            • December 2001
            • 48148

            #6
            Jag är inte helt uppdaterad vad gäller CITES-lsitning för sjöhästar men jag har för mig att alla sjöhästar vid den senaste CITES-konferensen blev uppsatta på den "röda listan" (eller vad det nu kallas). Det sattes dock en övergångsperiod innan handeln skulle stoppas (alt. regleras så kraftigt att handeln i princip stoppas) och att denna deadline var någon gång i mitten av detta år. Värt att notera är att restriktionerna gäller såväl vildfångade som odlade exemplar.
            Därefter kommer t.o.m. annonsering att bli straffbar - t.ex. denna annons som just nu ligger inne på zoopet kommer därför inom kort att leda till åtal "Intresserad av att köpa ett par (hona+hane) av H. reidi/cuda. Helst någonstans i Stockholms län för ett snabbt transport. Alla svar gällande sjöhästar välkomna!"
            Akvaristiska hälsningar
            Kjell
            Signatur 1. Frustra laborat qui omnibus placere studet
            Signatur 2. Jag är inte tillräckligt ung för att kunna allt och inte heller tillräckligt gammal för att ha glömt allt.

            Kommentar

            • ciara
              • January 2004
              • 15

              #7
              Jag tycker det finns bättre saker att åtala folk för - våldtäkter & misshandel till exempel. Hur seriöst tror du att vi riktiga entusiasterna tar detta egentligen? Själv har jag alltid facinerats av sjöhästar (ända sedan jag var barn) och tänker definitivt skaffa mig ett par - oavsett "lagen"..miljölagar tar man ändå inte på så stort allvar idag..kolla bara på Östersjö-situationen (som exempel).

              Om jag som en seriös hobbyakvarist har ett par hemma som är odlade hur ska jag bli åtalad för det? Jag har köpt dem lagligt och inte hotar jag väl sjöhäst beståndet då?
              Detta kan jämnföras med att bränna CD-skivor hemma - hur många är det egenligen som åker fast för det?

              Jag tror att med sådana restriktioner gör man bara lidandet för dessa underbara djur ännu svårare..folk kommer att börja smuggla med sig dessa från semesterresan - alla sådana förbud borde istället riktas på personer som fångar dessa ute i sjöar..inte oss som odlar dem i väl övervakade och stora kar.



              Kommentar

              • Millie
                • August 2003
                • 293

                #8
                Jag har litet svårt att förstå varför man inte skulle få handla med odlade exemplar av fiskar som blir rödlistade. Naturligtvis är det jätteviktigt att man inte fångar in de få exemplar av utrotningshotade djur som lever i vilt tillstånd (oavsett om det är fiskar eller något annat slags djur). Men om man inte längre får ha odlade exemplar, då är det ju risk att fiskarten dör ut helt. För är det inte bättre att det i alla fall finns exemplar i akvarier än att det inte finns några fiskar alls av vissa sorter?

                Eller är det så att man räknar med att penninghungriga typer kommer att fånga in vilda exemplar av svårodlade arter och sälja dem ändå (kanske utan att säga att de är VF??), så länge inte fisken ifråga är totalförbjuden? Enligt principen, ju mer sällsynt, desto mer värdefull? Fast då kanske priserna bara stiger om firren ifråga är förbjuden...

                Kommentar

                • Kjell Fohrman
                  Administrator

                  • December 2001
                  • 48148

                  #9
                  CITES-lagstiftningen är en i grunden mycket bra lag som har tillkommit för att bevara vår ursprungliga fauna. Mängder är de djurarter som räddats från utrotning pga denna lag.
                  Anledningen till att den också omfattar odlade djur och inte bara vildfångade är sannolikt (min spekulation) att det inte går att se skillnad på odlade och vildfångade - alla skulle ju i så fall påstå att det var odlade de sålde och hade och inte vildfångade.

                  Om jag som en seriös hobbyakvarist har ett par hemma som är odlade hur ska jag bli åtalad för det? Jag har köpt dem lagligt och inte hotar jag väl sjöhäst beståndet då?
                  Om du är en seriös hobbyakvarist så har du självklart i så fall sett till att skaffa ett CITES-certifikat.
                  Problemet blir bara att när nu också sjöhästar kommer att omfattas av CITES så kommmer det över en natt att krävas CITES-certifikat. Detta var och är ett stort problem för de flesta papegojor - för några år sedan så började de omfattas av lagstiftningen och det krävdes CITES-certifikat för dem, utan ett sådant certifikat så fick det inte handlas med dom. För att överhuvudtaget få ett certifikat så krävs det att man kan bevisa att det rör sig om odlade djur vilket självklart är extremt svårt för en papegoja som kanske är 25 år gammal.
                  Oavsett vad man tycker om det så omfattar lagen alltså även odlade djur och redan har åtskilliga personer och företag fällts enligt detta - bötesbeloppet brukar variera mellan 4.000-10.000 kronor. Det grövsta exemplet tycker jag är den privatperson som i DN satte in en annons "Moluckkakadua önskas köpa" och fälldes för detta. Det skulle i annonsen ha stått "Moluckkakadua med Cites-certifikat önskas köpa" då hade annonsen följt lagen. Detta är enligt min mening paragrafrytteri men det är i alla fall vad som gäller och något man bör tänka på.

                  Akvaristiska hälsningar
                  Kjell
                  Signatur 1. Frustra laborat qui omnibus placere studet
                  Signatur 2. Jag är inte tillräckligt ung för att kunna allt och inte heller tillräckligt gammal för att ha glömt allt.

                  Kommentar

                  • Louise2004
                    • January 2004
                    • 1

                    #10
                    Jasså...då gäller det ju att passa på medan man fortfarande kan köpa och sälja dem lagligt. Jag uppmanar härmed alla som är intresserad av att själv äga och alla uppfödare av sjöhästar att handla nu och få igång en "underground" organisation, som säljer/förmedlar sjöhästar tyst utan att dra på allt för mycket uppmärksamhet.

                    KJELL: Vad det gäller annonsen som du skrev om: Därefter kommer t.o.m. annonsering att bli straffbar - t.ex. denna annons som just nu ligger inne på zoopet kommer därför inom kort att leda till åtal "Intresserad av att köpa ett par (hona+hane) av H. reidi/cuda. Helst någonstans i Stockholms län för ett snabbt transport. Alla svar gällande sjöhästar välkomna!"[/size=1]

                    I Sverige finns något som heter yttrandefrihet - dvs. du får på alla sätt uttrycka (även annonsera) dig hur du vill och om vad du vill. Att åtala någon för att personen skrivit en annons på en fri websida strider mot grundlagen och kan därmed inte genomföras. Jag ställer mig frågandes till det du berättade om en annons i DN... om tidningen publicerar annonsen, så är det inte längre upp till den enskilde annonsören,utan då borde man även ha åtalat ansvarige utgivaren av tidningen. ...jag borde väl veta...är ju själv juridikstuderande (och färdig utbildad advokat om 5 månader).

                    Vill inte göra någon upprörd här, men Sveriges lagsystem är rätt så bräcklig..flera ut av lagarna i lagboken går inte att genomföra i verkligheten. Lars: Varför kändes det för mig (utifrån vad jag läst i dina inlägg) som om du vill att handel med sjöhästar upphör helt? Finns det inte viktigare saker därute att ta hand om??

                    Hälsningar
                    Louise

                    "If you can't beat them, then join them"

                    Kommentar

                    • Gwendly
                      • April 2003
                      • 264

                      #11
                      Jag tror att vissa arter i Nordamerika måste säljas med ett intyg om att de är odlade redan nu, så det borde väl inte vara så svårt att genomföra i framtiden heller?
                      Besök ASW och CCA's hemsidor

                      www.asw.ca
                      www.cichlidae.ca

                      Kommentar

                      • Azur
                        • March 2003
                        • 12946

                        #12
                        I Sverige finns något som heter yttrandefrihet - dvs. du får på alla sätt uttrycka (även annonsera) dig hur du vill och om vad du vill. Att åtala någon för att personen skrivit en annons på en fri websida strider mot grundlagen
                        Nej. Yttrandefriheten gäller <b>endast</b> tidningar, och bara tidningar som huvudsakligen ges ut på papper. Den gäller inte radio, TV, bio, och, på grund av PUL, <b>framför allt</b> inte webben (inte ens internettidningar).

                        Tillochmed för papperstidningar är yttrandefriheten inskränkt på vissa områden (t.ex. får de inte publicera nazi-propaganda eller spritreklam), fast det är oerhört sällan papperstidningar fälls för att ha överträtt tryckfrihetslagens gränser.
                        Den som är lättsinnig nog att lyssna på vad en varmluftsballong som jag säger gör det på egen risk och mot bättre vetande!

                        Kommentar

                        • Azur
                          • March 2003
                          • 12946

                          #13
                          Glömde ju: Kjell har rätt, alla sjöhäster är CITES klassade, eller kommer att bli det inom en snar framtid.
                          Anledningen till att de CITES klassats är att populationerna av sjöhästar minskar kraftigt över hela världen, och anledningen till att de gör det är att torkad sjöhäst, vilken sjöhäst som helst, är en viktig ingrediens i traditionell kinesisk medicin: många miljoner sjöhästar fångas och torkas per år. CITES listningen är i första hand ett försök att reglera handeln med torkade sjöhästar.

                          Kan också tillägga att Banggai-kardinalfisk (Pterapogon kauderni) snart kommer att hamna på CITES, så odlar du Banggai-kardinaler, se till att få intyg på att de är odlade.
                          Den som är lättsinnig nog att lyssna på vad en varmluftsballong som jag säger gör det på egen risk och mot bättre vetande!

                          Kommentar

                          • Gwendly
                            • April 2003
                            • 264

                            #14
                            Banggai 'r tragiskt att den ska behova hamna pa den dar listan med tanke pa att den formodligen ar den mest lattodlade saltvattensfisken som finns, tom lattare an clownfisken :/
                            Besök ASW och CCA's hemsidor

                            www.asw.ca
                            www.cichlidae.ca

                            Kommentar

                            • Kjell Fohrman
                              Administrator

                              • December 2001
                              • 48148

                              #15
                              Jag ställer mig frågandes till det du berättade om en annons i DN...
                              Det gjorde jag också men nu har hört det från så många håll att det knappast kan vara påhittat.

                              Jag tror att vissa arter i Nordamerika måste säljas med ett intyg om att de är odlade redan nu, så det borde väl inte vara så svårt att genomföra i framtiden heller?
                              Nej då, men det gäller att kunna bevisa att man har ett odlat djur och sedan kostar ett CITES-certifikat flera hundra kronor per djur. Detta lär nog begränsa handeln.

                              CITES listningen är i första hand ett försök att reglera handeln med torkade sjöhästar.
                              Det stämmer, det som går till akvariehobbyn är en mycket liten del.

                              tragiskt att den ska behova hamna pa den dar listan med tanke pa att den formodligen ar den mest lattodlade saltvattensfisken som finns
                              Det finns idag även flera proffesionella odlingsanläggningar för sjöhästar och de (branschen) har kritiserat att detta beslut innebär att deras existens hotas.


                              Akvaristiska hälsningar
                              Kjell
                              Signatur 1. Frustra laborat qui omnibus placere studet
                              Signatur 2. Jag är inte tillräckligt ung för att kunna allt och inte heller tillräckligt gammal för att ha glömt allt.

                              Kommentar

                              Arbetssätt...