Konstigt akvarievatten!

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Sanra
    • March 2008
    • 19

    Konstigt akvarievatten!

    Hej, jag har som vissa kanske vet ett akvarium med Dalmatiner Mollys och en mal. Dom dör en efter en, och vattnet blir aldrig fint.
    Bytar jag vatten så blir det grumligt och fult igen efter en eller två dagar.

    Det är ett litet akvarium på tio liter. De stod på förpacknigen att det var till en guldfisk. Men de i djuraffären sa att de funkar bra med andra fiskar. Och att man kunde ha ungefär 7-8 småfiskar. Så jag hade allt som allt 5 dalmatinermollys och en mal.

    Jag rensade allting och sköljde allting innan jag köpte fiskarna och fyllde på akvariumet första gången- Jag lät även akvariumet stå ett par dagar, för de i djuraffären sa att de behövde inte stå mer än 2 dagar ungefär.

    Jag rensar pumpen vid varje vattenbyte!

    Jag har "Tetra Aqua"s "Aqua Safe" som gör kranvatten bra för fiskarna. Men de hjälpte inte iheller.
    Jag förstår inte vad jag gör för fel.
    Jag matar lagom, två gånger om dagen.
    Är de för mycket kanske?

    Är tacksam för svar, för jag vet inte alls hur jag ska göra!

    MVH, en lite orolig Sanra.
  • åheim
    • April 2006
    • 13133

    #2
    börja med att läsa om akvarieskötsel mm. under artiklar högst upp på starsidan! det är förkastligt att ha fiskar på detta sätt och det är därför de dör! http://www.zoopet.com/fiskar/fisk.php?NR=36
    Viva Leo Buscaglia

    Kommentar

    • oskarwallin
      • February 2008
      • 1080

      #3
      Tyvärr är 10 liter För litet För Att ha molly eller Någon fisk i. Djuraffären Ljög för dig när de sa att det funkade med guldfiskar i.
      jag skulle rekkomendera att du köper ett större akvarium om du vil latt dina Fiskar ska Leva bra, Typ 50 liter eller något sådant.

      Förutom att du har för litet akvarium har Du skött det bra, Dra ner lite på matningen, Kanske LITE 1 gång varannan Dag de första veckorna sen kan du köra med lite mat varje dag eller lite mer Varannan. (inte mycket ändå).
      När du köper fiskar ska du helst köpa de långsamt.. alltså kanske 2 i början vänta 2 veckor sen kan du köpa 3 till och nästa vecka 3 till och så vidare.

      Lycka till med akvaristiken även om det inte började så bra.
      __________________
      60,58 liter
      **Ducunt volentem fata nolentem trahunt**
      *Ödet leder den villige och släpar den ovillige*

      Kommentar

      • HJ-C
        • April 2008
        • 165

        #4
        Nu kanske någon annan kan ge dig ett bättre svar, men det enda jag kan säga är nog tyvärr "Skaffa ett större akvarium" (och det är inte alls menat att låta surt). Men vi kan ju tillfälligt bortse ifrån frågan om att ha fem mollys på 10l, och försöka ta vattnet:

        Jag har själv aldrig haft ett akvarium på 10l, men det måste vara näst intill omöjligt att få en vettig balans i. Får försöka svara i lite generella termer eftersom jag bara kan "fantisera" om ungeför hur stort karet är. Om du är alltför nitisk med att tvätta filter t ex, så sabbar du bakteriekultur som utvecklas i filtret (nyttig sådan alltså). Det vill du inte. Ett välkänt faktum är att fisk skiter. Med sex fiskar på 10l blir det en del skit. För mycket av det vill du inte heller ha. Då "går det åt andra hållet" istället. Detsamma blir förmodligen resultatet om du matar två ggr/dag. När du å andra sidan byter vatten (hur ofta och hur mycket byter du, förresten?), så tar du bort en del av de goda bakterier som kanske har hunnit bildas, och häller i kranvatten, och då blir det liksom "för rent" igen.
        I större kar kan man få balansen att liksom sköta sig själv mycket lättare. På 10l blir marginalerna väldigt små... Är jag begriplig?

        Kommentar

        • Sanra
          • March 2008
          • 19

          #5
          Tack för hjälpen. Jag förstod vad du menade.

          Jag har verkligen försökt att få det bra i denna lilla baljan, men jag förstår nu att jag måste verkligen köpa något större.
          Det är elakt av dem i djuraffären att lura mig på detta viset tycker jag.
          Nu blev jag lixom lite... sårad? Om det är rätt svar.

          Dem i affären sa att jag skulle byta vatten en gång i veckan, ungefär 5%. Vilket jag gjorde. Så nu känner jag mig ännu dummare, och mer som en djurplågare än en bra ägare till mina stackars fiskar.

          Kommentar

          • Charlottis
            • December 2007
            • 579

            #6
            Hej!

            Jag är ingen superexpert, men ska ge några tips jag tror kan vara bra.

            För det första är ditt akvarium alldeles för litet för Mollys, som helst ska ha minst 70-100L. Faktiskt är 10L för litet för alla fiskar. Det jag kan komma på att du kan ha i akvariet är räkor. Te.x. http://zoopet.com/skaldjur/skaldjur.php?NR=1 eller http://zoopet.com/skaldjur/skaldjur.php?NR=3.

            Så till din fråga om varför vattnet är grumligt. I och med att akvariet är så himla litet och där bor många och stora fiskar (för ditt akvarie) blir vattnet fort smutsigt för att de bajsar och du matar. Att mata två gånger om dagen ska väl gå bra om man bara matar så pass lite att allt blir uppätet varje gång. Dock måste man mata väldigt sparsamt precis efter att man startat akvariet. Hur länge har det varit igång?

            Pumpen ska man inte rengöra förrens vattenflödet börjar bli dåligt. I filtret i pumpen finns det massa bra bakterier som måste få finnas där för att vattnet ska få en bra balans. Men i ett 10L är det väldigt väldigt svårt att få en bra balans skulle jag tro.

            Att du använder Agua Safe är bra! Man kan också hälla i lite Nitrivec när man startar akvariet för att de goda bakterierna ska bildas fortare.

            Förresten, vad är det för mal du har?

            Jag tycker att du ska skaffa ett större akvarium, 100L eller mer är lagom. Då är det mycket lättare att få bra vatten. Eller så får du stasa på några fina små räkor.

            Ps. Guldfiskar ska absolut inte bo i 10L vatten! http://zoopet.com/fiskar/fisk.php?NR=54

            Kommentar

            • Ford_Escort
              • November 2007
              • 291

              #7
              Ursprungligen postat av Sanra
              Tack för hjälpen. Jag förstod vad du menade.

              Jag har verkligen försökt att få det bra i denna lilla baljan, men jag förstår nu att jag måste verkligen köpa något större.
              Det är elakt av dem i djuraffären att lura mig på detta viset tycker jag.
              Nu blev jag lixom lite... sårad? Om det är rätt svar.

              Dem i affären sa att jag skulle byta vatten en gång i veckan, ungefär 5%. Vilket jag gjorde. Så nu känner jag mig ännu dummare, och mer som en djurplågare än en bra ägare till mina stackars fiskar.

              Handlar det om pris vad det gäller akvarie så är begagnatmarknaden enorm på tex Blocket.se. Köpte själv mitt kompletta 60-liters för 300:- Korkat av dom i djuraffären att säga att det var ok med ett 10-liters. Hoppas du lyckas bättre i framtiden. Mvh//Erik

              Kommentar

              • HJ-C
                • April 2008
                • 165

                #8
                Kan faktiskt inte minnas att jag har köpt ett enda helt nytt kar (och jag har varit sjukligt besatt av akvarier=). Kan ha hänt, men då är det längesedan, så jag håller definitivt med om att begagnatmarknaden är klart värd att titta på. Kolla bara att inte silicon verkar alltför torr osv.

                Det är ett jävla sätt av personalen som lurade på dig det här. Antingen vet de inte det ringaste dugg om vad de håller på med, eller också så var de rädda att du inte skulle köpa något alls om det blev dyrare, så de tryckte på dig vad de trodde kunde gå. Det är ingalunda ditt fel att sånt här händer om du som ren och uttalad nybörjare går in och frågar folk som du med full rätt antar vet svaren. Du hade ju liksom inte mycket till chans, och varenda människa har väl förståelse för att du tog för givet att butikspersonalen skulle ge dig rätt prylar. Dock tyvärr alltför vanligt med såna här historier...

                Kommentar

                • Gaffel
                  • December 2007
                  • 6200

                  #9
                  Ibland undrar jag om inte Zoopet borde utse årets föredömligaste akvariebutik en gång per år och i samma veva informera ZOORF om bottenskrapet..
                  Life's a bitch and then you die..
                  "I might be right handed but im always left-winged"
                  Skriv på!

                  Kommentar

                  Arbetssätt...