Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Bra fiskar till ett Juwel Rio 125 liter!

Kollapsa
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
Nya inlägg

  #16
  Funkar kardinaltetror tro??
  Tack för alla svaren!

  Kommentera


   #17
   Kardinaltetra lär funka men välj antingen kardinaltetra eller neontetra. Om du blandar kommer nog neonerna se bleka och sjuka ut i jämförelse med de starkare färgade kardinalerna.

   En annan färgglad och trevlig ”nybörjarfisk” är Platy.

   Ett tips är att du inte bestämmer dig och handlar för snabbt. Gör en lista med sorter du är intresserad av, läs på noga och se till att hitta en kombination som har samma krav på vattenvärden, inredning och temperatur. Köp hellre ett lite större stim av en sorts tetra än två små stim, det blir lätt ”fisksoppa” om man blandar få individer av många sorter.

   Kommentera


    #18
    Ursprungligen postat av Nando Visa inlägg
    Kardinaltetra lär funka men välj antingen kardinaltetra eller neontetra. Om du blandar kommer nog neonerna se bleka och sjuka ut i jämförelse med de starkare färgade kardinalerna.

    En annan färgglad och trevlig ”nybörjarfisk” är Platy.

    Ett tips är att du inte bestämmer dig och handlar för snabbt. Gör en lista med sorter du är intresserad av, läs på noga och se till att hitta en kombination som har samma krav på vattenvärden, inredning och temperatur. Köp hellre ett lite större stim av en sorts tetra än två små stim, det blir lätt ”fisksoppa” om man blandar få individer av många sorter.
    Hade tänkt att bara ha kardinaltetror

    Kommentera


     #19
     Vad jag skulle börja med om jag var du - vore att bestämma om du vill ha en specifik världsdel och endast hålla dig till den - eller om du är öppen för att blanda.
     Eller om du vill att karet ska se ut på ett specifikt sätt - för det kan betyda att många arter inte skulle trivas där.
     Efter det skulle jag bestämma om det finns någon specifik art jag absolut, definitivt, prompt vill ha - och sedan bygga upp resten av besättningen utifrån den arten

     För då har du en baslinje att gå efter - för att kombinera den arten med andra som har liknande behov och temperament som passar ihop med arten du vill ha.

     Det är den viktigaste biten av allt - att arterna vill ha samma temperaturer, vattenhårdhet, pH-värde, substrat och andra levnadsförhållanden. Om du t.ex. tar kuhliiålar (en av mina favoriter) - som vill bo i tätt planterade kar med mycket gömställen och trevliga ställen att slingra runt och gräva och böka i mjuk, fin sand och leva i stora grupper i surare, lagom varmt vatten med mycket bråte på botten. Om du då blandar den med arter som vill ha klart, mer basiskt och hårdare vatten, och fria ytor att simma på - kommer någon att må dåligt.

     Eller om du blandar väldigt snälla och fredliga arter med arter som har taggigt temperament. Vill du prompt ha någon sort som inte är känd för att vara speciellt gullig mot andra fiskar - bör du i så fall kanske hålla dig till just den arten och inte blanda.

     Eller fiskar med långa svepande fenor blandat med arter som är kända för att snappa efter fenor.

     Och hur många av arten? Många arter mår väldigt, väldigt dåligt om de hålls i olämpliga stimstorlekar. Vissa vill vara ensamma men de är ganska få. De flesta stimfiskar mår väldigt kasst om de inte får leva i en tillräckligt stor grupp. Och det är dessutom tråkigt även ur "underhållningssynpunkt", för har du för få av en art som måste hållas i stora grupper - kommer du inte att se till dem. De kommer att gömma sig för att de är för stressade och rädda för att vara ute och simma runt.

     Hur många honor och hanar? Vill du undvika yngel eller vill du ha yngel? Bråkar hanarna om man har mer än en?

     Och så vidare... det finns många saker man behöver tänka på men det är ju roligt att läsa på och lära sig

     Om du inte har någon specifik art du absolut vill ha, bör du i så fall börja med enkla arter, vars behov är lättare att tillgodose, och inte bara köpa efter vad du tycker är finast - för det är sällan en bra idé förrän man fått lite mer erfarenhet - oavsett om det gäller fiskar, hundar eller vad det nu kan röra sig om. (Det betyder ju dock inte att det inte finns superfina fiskar som är enkla).
     Man lär sig med tiden och det är alltid bäst att börja med "nybörjarfiskar". Dvs fiskar som är tåliga och klarar av att hålla sig friska och glada även om man som nybörjare begår misstag eller kluddar till saker, och som är fredliga och enkla att ha att göra med så att man slipper problem med bråk i karet. (Som ofta orsakar sjukdom, mental stress och lidande).

     Edit; Tillägg;

     Det finns tonvis med olika arter som är klassiska "nybörjarfiskar" men ofta hittar du i det sortimentet olika arter av platy, guppy, tetra, barb, molly och svärdbärare.
     För botten och väggar kan du ha ancistrus om du vill ha en mal, de passar med det mesta och har stor tolerans för vattenvärden också. Kuhlii är skoj men passar inte med allt, om du inte vill ha ett kar med surare vatten. Pansarmalar är inte speciellt svåra bara man inte avviker från deras generella preferenser - och väldigt kul fiskar. Men då måste du tänka på substratet, de skadar sina skäggtömmar om de har för grov sand. (Gäller för alla arter som bökar i bottensubstratet).

     Många brukar föreslå otocinclus som "städare" för att de smutsar ner mindre än ancistrus, men det avråder jag från om du inte tänker köpa ett stort stim. Det är extremt sällan man ser folk ha mer än ett par stycken och det är inte korrekt, de lever i enorma stim i det vilda. (Men de är otroligt söta och roliga firrar, dock). Vill du ha det ska du ha minst 10+ st.

     Jag hade fokuserat på central/sydamerika, det hade nog funkat bra för där har du tonvis av de lättare arterna. Ditt kar är absolut stort nog för att husera t.ex. en grupp pansarmalar på botten, en ancistrus om du vill ha det (jag har en gammal röd hane, han är sjukt fin men viltfärgen är vacker också), ett stim av någon lagom stor och snäll stimfisk som t.ex. någon slags platy eller svärdbärare och ett stim av någon typ av lättskött tetra. Då hade du haft en klassisk uppsättning av akvariefisk - samtliga lättskötta, fredliga och finns i otroligt många spännande odlade färger. Inte för många arter - och dessutom slåss de inte om samma nivåer. Det brukar vara bra att tänka så. Att några håller sig mest på botten och några i mellan/topp-skiktet.
     Senast ändrad av Bambikill; 2020-06-12, 22:00.

     Kommentera

     Sparar...
     X