...om Du inte har väldigt mycket tid över som Du inte kan fylla med något bättre .

Du riskerar att glömmer städa, vattna krukväxter, tömma kattlådor, äta, köra och handla, och att gå och lägga dig (när Du förväntas göra det för att orka upp till jobbet ).
I ett plötsligt - men snabbt bortflyende ögonblick - blir Du medveten om att magen gnäller, krukväxterna nästan trillar ur sina krukorna - Asch... de klar sig säkert några dagar till! - , odören från katt-toan och... Jäklar! Väckarklockan ringer om två timmar!


Släktforskning borde vara triangelmärkt...
precis som vissa medusiner... eftersom det påverkar konsentrationen och är starkt vanebildande. Man vill bara ha mer, mer, mer...
När man lyckas lösa ett problem får man dessutom förhoppningsvis två nya... dvs när man klurat ut när farfarsfar föddes, får man namnet på hans föräldrar (har man otur är han en oäkting, dvs fadern är okänd... Inte kul om det inträffar redan på farfarsfar, resultatet blir stora tråkiga luckor i stamtavlan ju .


Martin-mysteriumet...
Nå! Fick för länge (typ 3år) sedan namn och födelsdata på svågerns mor- och farföräldrar. Då var det inte ett helt enkelt projekt att gå vidare med...

Eftersom de var födda på 1900-talet finns de inte med på CD-skivan över Sveriges befolkning 1900... vilket annas är det ställe man brukar börja med att söka på. Microfilm och Genline slutade dessutom ungefär samtidigt, så det gick inte heller...

Lade lappen från svågern på ett säkert ställe... och hittade den först när jag sorterade papper, tidningar mm efter jul . Bättre sent än aldrig, och nu var förutsättningarna dessutom mycket bättre eftersom jag tog ett SVAR-abonnemang strax före jul, och där finns födda fram till runt 1930 iallafall...

Att hitta Ingeborg Åkesson var ganska lätt eftersom jag även fått förslag på vilken socken i Skåne som det handlade om, dessutom visste jag vad föräldrarna skulle heta i förnamn...
Det visade sig vara en snäll präst som skrivit in Ingeborg i födelseboken! Han hade förutom föräldrarnas namn även skriv deras födelsedata. Flyt kallas det... men det stod dock inte VAR de var födda, så det blev till att söka på SvBef 1900 för att få reda på var de såg dagen ljus för första gången.

Mamman Johanna gick jättebra, hon bodde fortfarande hemma hos sina föräldrar (som jag då fick namnet på), men pappan Martin hade flyttat hemifrån och jobbade i Wittskövle (Skåne).

Ringde en vän, Lotta, som jag visste hade SvBef 1890 i sin dator, och bad henne slå på Martin Åkesson och födelsedatat. Han fanns inte ...


Triangeldrama mitt i natten...
På 1900-skivan fanns Thure Martin Åkesson (som han var döpt till) med... han var faktiskt den ende Martin Åkesson + födelsedata, född det året i hela Sverige.
På 1890-skivan finns han inte... var i helsike var han då? Var han född oäkta med annat efternamn? Mot det talade att han senare blev åbo, och det var en sak som knappast oäktingar lyckades med... men vi kom inte på något bättre.

Jag hade som sagt Lotta i luren, och hon hade sin tur kontakt med sin kompis i Eskilstuna via Skype... blev vi klokar på Martin? Neeeej... blev till att söka på enbart Martin + årtalet + Skåne! En massa Martin blev det... utspridda över hela Skåne! Godnatt och Sov gott!
Sov inget vidare kan jag meddela...

Dagen efter ringde Lotta, som är envis som jag vet inte vad... då höll hon på att gå igenom alla Martin.


En prick mer eller mindre spelar väl ingen roll, eller?
Blev Lotta som till slut löste Martin-mystreriet! Att stavningen är viktig på skivorna vet jag, men ändå... på 1890-skivan hette mannen vi letat halva natten och halva dagen efter TURE MÅRTEN ÅKESSON!Ha en trevlig kväll... och tänk Er noga för innan Ni börjar släktforska!

PS: Skulle krukväxterna mot förmodan inte överleva, så finns det nya att köpa !