Hur snabbt/sakta växer en gibbiceps egentligen??

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • FI
    • January 2002
    • 1153

    Hur snabbt/sakta växer en gibbiceps egentligen??

    Hej

    Enligt böcker står det ju att en gibbiceps blir 50cm men hur länge tar det egentligen innan de blir så stora? ...kan de alls bli så stora i ett akvarium??

    Lite egna erfarenheter...
    De gibbiceps jag har haft har vuxit ruskigt sakta, kanske 4-5cm per år eller liknande. Samtidigt växte den största jaguarcikliden över 2cm första MÅNADEN...(!!)... <img src=icon_smile_shock.gif border=0 align=middle>
    Går man efter de gibbiceps jag har haft så är deras tillväxttakt alltså betydligt långsammare än andra stora fiskar och räknar man lite så borde det alltså ta över 10år för en gibbiceps på 5cm att bli de 50cm som det står i böckerna... enligt tillväxttakten på de jag har haft alltså.

    Mera erfarenheter...
    Hemma hos mina föräldrar går det en stackars gibbiceps på dryga 30cm i ett ca 300liters akvarium, den följde med akvariet och de har haft den i snart 10 år nu. Det konstiga är att den var hela 20cm när de fick den!... Den har alltså bara vuxit ca 10 cm de sista 10 åren...
    Hur kan detta komma sig?
    Växer de långsammare i ett för litet akvarium??? <img src=icon_smile_question.gif border=0 align=middle>

    Varken jag eller mina föräldrar har använt sallad eller gurka och sånt som foder till gibbicepsarna, de har endast fått äta alger samt foderrester från vanligt torrfoder, pellets och diverse frysfoder.
    Kan det vara fodret som gör att de växer så långsamt??

    Med vänliga hälsningar från en fundersam och ganska färsk akvarist
    Fredrik Isaksson

    Fredrik Isaksson
    Bildarkivet
  • Aqua_Max
    • April 2002
    • 511

    #2
    <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>Enligt böcker står det ju att en gibbiceps blir 50cm men hur länge tar det egentligen innan de blir så stora?<hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>Hastigheten på tillväxten beror främst på tillgången på näringsrik föda men även andra faktorer som påverkar välbefinnande och aptit spelar stor roll, dvs vattenkvalitet, konkurrenter osv. Om det inte finns särskilt mycket mat, eller om maten är näringsfattig så växer fiskarna långsamt, men med riklig tillgång på näringsrik mat (t.ex. fiskrom) kan det gå på ganska kort tid. Om vi utgår från att gibbicepsen köps vid ca 7-8 cm totallängd (dvs inklusive stjärtfenans längd) och man ger den massvis med mat tar det ca ett år att uppnå ca 35-40 cm totallängd och ca ett år till att uppnå 45-50 cm totallängd.

    På hur kort tid som man skulle kunna göda upp dem till 50 cm standardlängd (dvs räknat från nostippen till stjärtfenans bas, men utan att räkna in stjärtfenan) vilket i gibbicepsens fall skulle betyda uppemot ca 70 cm totallängd har jag egentligen inte koll på, men jag gissar att det skulle kunna gå att mata upp den till den storleken på ytterligare några år. Jag känner dock ingen som har gett sig på att fortsätta göda dem kraftigt när de väl har blivit omkring 50 cm totallängd. Fiskarna brukar redan vid 40 cm totallängd ligga på gränsen att vara för stora för akvariet som de går i. De fåtal exemplar jag sett som varit längre än 50 cm tottallängd har varit mycket gamla. Jag har inte sett någon gibbiceps längre än ca 55-60 cm totallängd, men är övertygad att det går att göda upp dem betydligt större än så om man bara ger sig <img src=extra_smiley_censored.gif border=0 align=middle> på det, samt har ett rejält stort akvarium så att det inte blir djurplågeri.

    ~~~ Max Photo ~~~
    ~~~ Max Photo ~~~

    Kommentar

    • T-rex
      • November 2002
      • 108

      #3
      Hej har mollys & gibbiceps i en av mina burkar, gibbicepsen köptes för 2 månader sedan & har växt 2,5-3 cm, fiskarna i den burken matas enbart med "algae wafers" 2 tabletter morgon & kväll.
      men jag antar att de kommer att avta i växttakt, tyckte redan för ett par veckor sedan att de inte hade blivit nämnvärt mycket större, jag antar att de har en del med akvariets storlek att göra också.

      du får lite text om födoomvandling & tillväxt nedan:

      Födan omsätts i energi, och överskottet används för tillväxt. Tillväxtens storlek bestäms i första hand av födans näringsvärde- (kaloriinnehåll) och mängd.

      Det är vanligt att sötvattensfisk under sin uppväxtperiod dagligen äter hälften eller mer av sin egen. vikt. Den största delen av denna födomängd används för tillväxt. Om födan är mycket vattenhaltig och kalorifattig (t. ex. vattenloppor) får fisken äta omkring tre gånger mera

      än om födan utgörs av fisk. Fisk.yngel äter 2-3g blandad fiskföda för varje gram de själva ökar i vikt. Man säger att näringskoefficienten är 2-3. Näringskoefficienten (NK) anger det antal gram föda, som erfordras för att fisken skall öka ett gram i vikt.

      Det visar sig att NK blir högre med åldern, dvs. en allt mindre del av födan blir avsatt för tillväxt, medan den del som åtgår för basmetabolismen blir större och större. En gammal gädda kräver 10-30 g föda - motsvarande t. ex. en löja - för att öka i vikt 1 gram. I allmänhet ligger NK för fisk i sin bästa ålder på 4, o-8,o.

      NK påverkas förutom av fiskens ålder och födans kaloriinnehåll även av rikedomen på föda. Vid överdådiga måltider »slarvar» fisken med kaloriernas utnyttjande, möjligen beroende på att passagen genom tarmen går snabbare än normalt. NK blir därför relativt hög. Efter en period av svält eller vid dålig födotillgång utnyttjas däremot födan mycket effektivt.


      <img src=extra_smiley_bulb.gif border=0 align=middle>Pontus<img src=extra_smiley_idea.gif border=0 align=middle>
      http://217.208.8.213/
      <img src=extra_smiley_bulb.gif border=0 align=middle>Pontus<img src=extra_smiley_idea.gif border=0 align=middle>
      http://217.208.8.137/

      Kommentar

      • FI
        • January 2002
        • 1153

        #4
        Tack så jättemycket för all info! <img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle>

        Här är några ytterligare funderingar...

        "...50 cm kroppslängd (dvs ca 70 cm totallängd)..."

        Är maxstorleken som står i böckerna på alla fiskar UTAN fenorna inräknade??
        I såna fall är mina föräldrars gibbiceps snarare 25cm istället för dryga 30cm som jag först trodde...
        När man pratar om fiskarnas storlek, ska man alltid räkna bort fenorna då??
        Jag har alltid räknat med fenorna när jag har pratat om fiskarnas storlek och hur stora de blir...
        Kommer mina jaguarciklider att bli 70cm med fenor och allt?! <img src=icon_smile_shock.gif border=0 align=middle>
        ...i så fall kan man ju börja fundera på vad jag har gett mig in i...

        Hur som helst, gibbicepsen måste ju svälta något enormt med tanke på hur lite den har växt och på hur gammal den är... Men den ser väldigt rund ut runt magen faktiskt. Det är malawiciklider i samma kar och de är väldigt skygga så de matas med sjunkande foder, jag antar att gibbicepsen glufsar i sig en hel del av detta förutom algerna.

        Om inte jag kommer ihåg helt fel så är karet mellan 120 och 130cm långt och ca 40-50cm brett och högt.
        Om gibbicepsen med fenorna och allt är drygt 30cm så har den ju VÄLDIGT lite simutrymme i ett sånt kar, kan en sån sak påverka tillväxten?? ...eller fungerar det inte så?

        Med vänliga hälsningar
        Fredrik Isaksson

        Fredrik Isaksson
        Bildarkivet

        Kommentar

        • Kjell Fohrman
          Administrator

          • December 2001
          • 48148

          #5
          Hej,
          I vetenskapliga sammanhang brukar man prata om SL=Standardlängd och TL=Totallängd.
          TL är med fenorna inräknade, SL utan.
          I akvarieböcker etc. anges nästan alltid TL om inte annat är angivet.
          Akvaristiska hälsningar
          Kjell


          Akvaristiska hälsningar
          Kjell
          Signatur 1. Frustra laborat qui omnibus placere studet
          Signatur 2. Jag är inte tillräckligt ung för att kunna allt och inte heller tillräckligt gammal för att ha glömt allt.

          Kommentar

          • Aqua_Max
            • April 2002
            • 511

            #6
            <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>Är maxstorleken som står i böckerna på alla fiskar UTAN fenorna inräknade?? ... När man pratar om fiskarnas storlek, ska man alltid räkna bort fenorna då??<hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>Eftersom maxlängden kan mätas på flera sätt så finns det böcker som har valt att räkna med stjärtfenan och andra böcker har inte räknat med den. Därför bör man kolla i varje enskild bok vilket alternativ de har valt. Ofta brukar det stå någonstans, men om det inte skulle stå får man gissa vilket alternativ som gäller.

            För att krångla till det ytterligare så är det ibland maxlängden för hur långa fiskarna kan bli i akvarium eller dammar, ELLER hur långa de kan bli i naturen. Oftast är maxlängden inte heller rekordlängd, utan en medellängd för hur stora fiskarna brukar bli som fullvuxna under gynnsamma förhållanden.

            I vanliga fall när "vanligt folk" pratar om storlek/längd på fiskar brukar det gälla totallängd, men om man pratar med någon som har läst på sig lite inom biologi och zoologi så är det större risk att det är standardlängden som de menar.


            ~~~ Max Photo ~~~
            ~~~ Max Photo ~~~

            Kommentar

            • C.A

              #7
              Har det inte även att göra med storleken på akvariumet , jag gick från ett 300 liters till ett 900 liters akvarium , och malen har utan att överdriva dubblat storlek på ca.2 månader.


              Mvh.

              C.A

              Kommentar

              • FI
                • January 2002
                • 1153

                #8
                C.A:
                Det kanske är som du säger, de kanske växer snabbare om de kan sträcka ut ordentligt och simma sig i form eller nåt?

                Jag har faktiskt sett liknande saker själv... Jag hade 2st kullar Sajicaciklidsyngel som gick i olika stora akvarium, de i 375an växte minst dubbelt så snabbt som de i 50liters karet. Ändå gjorde jag delvattenbyte 3-5ggr i veckan i 50liters karet medan jag bara bytte 1 gång i veckan i 375an.
                För att göra det hela ännu konstigare så kan jag berätta att de i 375an bara fisk äta foderrester från de andra fiskarna, d.v.s små smulor från pellets och liknande, medan de i 50liters karet fick bra och varierat yngelfoder...

                Jag vet att man brukar säga att fiskar inte kan anpassa sig efter akvariestorleken men kan det vara möjligt att de sölar ner tillväxttakten om de går i ett trängre akvarium??

                Mvh Fredrik Isaksson

                Fredrik Isaksson
                Bildarkivet

                Kommentar

                Arbetssätt...