Bra att du tar detta då det tåls att diskutera om hobbyns negativa sidor...
-Cyanid-fiske.
Detta har länge varit ett problem på saltsidan, inte bara etiskt men rent praktiskt då fiskarna som fångas med denna metod inte blir speciellt långlivade.
Det som har hänt är att man slutat köpa in fisk från dom som fångar med cyanid, detta gäller även dom stora grossisterna.
Dom lokala fiskarna har anpassat sig och i intervjuer med bland annat CNN har dom hävdat att det nu är lika lätt med nät och luft samt nattfiske.
Andra fördelar dom upptäckt är att dom slipper bli sjuka och att byns fiskevatten mår betydligt bättre.
Det verkar även vara mer fördelaktigt att fiska för akvarieindustrin än för djurfoderindustrin, priset per kg skiljer sig rätt ordentligt.
Lite höftat så ger 50kg akvariefisk samma utdelning som 5ton av vadsomhelst till foder.
Det finns program som utnyttjar denna aspekt, "By a fish, save a reef" är en som jag lätt minns.
Men kort sagt, skulle en butik i sverige ta in cyanidfisk så skulle det vara att skjuta sig själv i foten, ryktet går som löpeld i saltkretsen och ingen vill handla från en sån butik.
-Koraller
En riktigt grov myt idag är skövlingen för akvarieindustrin...
Det sker ett visst skördande men det är betydligt mer kontrollerat idag tackvare CITES och den hårda kontrollen av handeln i väst.
Man får dessutom en missvisande bild om vad som importeras idag till sverige, nästan allt kommer med VF papper trots att 99% av stenkoraller är odalde(aquaculture).
Detta sker pga att det inte är byrokratiskt sett möjligt att importera odlat.
Man kan även se på korallernas bas om det är från aquaculture eller VF, jag har inte sett VF-plockade i sverige mer än en gång under den tid jag hållit på.
Odlingen av koraller på lokal nivå har även det tagit och klättrat såpass mycket att det påverkar handeln i sverige.
Importerna minskar i den mån att butikerna börjar klaga på dålig lönsamhet eller att det blir ohållbart.
När jag går runt i butikerna så får jag intrycket av att det säljs mer lokalt odlat än det importeras.
Det märks även på forum där vissa odlare inte fått sälja längre pga påtryckning från handeln...
Anemoner är en klass för sig, min lokala har inte importerat några sen -09 tror jag, och då var det på beställning.
Även här har man lärt sig odlingstekniker som gjort det mer intressant att odla än att plocka VF, man ser även lokalt odlade anemoner.
Har själv haft en kille på besök som hade ett par dussin i en 70 burk(började med en), men det är faktiskt mer än normalt:)
Den höga dödligheten har ofta varit ett direkt resultat av att det är mest nybörjare som köper anemoner, det är nåt man skall vänta med rätt länge...
Specialhandeln har börjat komma ikapp med detta men kedjor och generisk handel återstår än.
Det finns några miljöaspekter som är rätt negativa, vissa ser ut att bli bättre andra inte.
-Transport, det måste göras med direktflyg och det är inte så miljövänligt även om vi inte kan jämföra oss med svenson på semester i Thailand.
-El, ett korallkar sväljer grymma mängder el, belysningen är den stora boven men LED teknologi har hjälpt sänka detta med 30-50%.
-Levande sten, det mesta som skördas går till lokala byggen(fyllmassa) men en del går till akvarieindustrin.
Det positiva är dock att man börjat "odla" sten, dvs man gör lämpliga stycken av sement och har dom o ligga i havet i nåt år för att bli "levande". All sten jag köpt efter min uppstart är av denna typ.
-Musslor, jättemusslor har länge varit kontroversiellt men idag så odlas dom i mängder(till mat) och då har grossisterna börjat plocka på dessa odlingar.
Långt ifrån allt är dock så rosigt och rent men det finns en klar och tydlig utveckling mot det positiva inom hobbyn.
Man riktar sig mer mot hållbar akvaristik, det betyder även att akvarierna skall må väl så omsättningen av fisk blir låg.
Annars blir det lite som med guldfisk-skålarna där man kan vänta sig en viss livslängd tills belastningen/miljön blir för mycket(därav min negativa syn på La-fishguy).
//NiXoN