Finns Jultomten?

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Ulf P
    • March 2002
    • 1615

    Finns Jultomten?

    Detta är en fråga som har sysselsatt mänskligheten under många år. Nu finns resultatet av en undersökning som kan kullkasta det som tidigare varit självklart för oss alla.

    Undersökningen baseras på fyra huvudpunkter enligt nedan:

    1. Inga kända arter av renar kan flyga. MEN det finns ca 300.000 arter av levande organismer som ännu inte är klassificerade, vilket innebär att man inte med säkerhet kan utesluta att det faktiskt skulle kunna finnas flygande renar som bara Jultomten har sett.

    2. Det finns ca 2 miljarder barn (under 18 år) i världen. MEN eftersom Jultomten med största sannolikhet inte besöker barn som är muslimer, hinduer, judar eller buddhister så reduceras antalet till ca 15% av denna siffra, eller 378 miljoner. Med ett medeltal på 3.5 barn per hushåll betyder det 91.8 miljoner hem i världen. Vi försutsätter att det finns minst 1 snällt barn i var o ett av dessa hem.

    3. Jultomten har 31 timmar jul att arbeta på, tack vare tidskillnader mellan olika tidszoner och jordrotationen, förutsatt att han reser i en öst-västlig riktning (vilket verkar mest logiskt). Detta betyder 822.6 besök per sekund. Med andra ord, för varje kristet hushåll med minst 1 snällt barn har Jultomten ca 1 tusendels sekund för att parkera, hoppa ur släden, hoppa nerför skorstenen, lägga paket i strumpor och under julgranen, smaka på julegröten och glöggen, klättra uppför skorstenen igen, tillbaka till släden och vidare till nästa hus. Om vi antar att de 91-8 miljoner hushållen finns jämnt distribuerade runt jorden (vilket naturligtvis inte är sant, men för att förenkla räkneexemplet gör vi så), då pratar vi om 1.26 km per hushåll, en sammanlagd resa på 120 - 800 miljoner km. Då har vi inte räknat med de stopp som de flesta av behöver göra då o då, inklusive äta mat etc. Detta innebär att Jultomtens släde åker med en fart av 1046 km per sekund, eller över 3000 ggr ljudhastigheten. Som jämförelse kan nämnas att det snabbaste fordonet gjord av människan är rymdsonden Ulysses som färdas med ca 44 km per sekund. En normal ren kan springa med maximalt ca 24 km per timme.

    4. Lasten på släden är en annan intressant frågeställning. Om vi antar att varje barn får leksaker som väger max 1 kg, då väger lasten ca 321.300 ton, exklusive den överviktige Jultomten själv. På marken klarar en normal ren att dra max 150 kg, och även om vi förutsätter att en flygande ren (se punkt 1.) kan dra 10 ggr mer än en vanlig ren, så behövs 214.200 renar. Detta ökar vikten med 353.430 ton, exklusive släden själv. Återigen en jämförelse, detta är 4 ggr tyngre än kryssningsfartyget Queen Elizabeth. 5.353.000 ton som färdas med 1046 km per sekund skapar ett ENORMT luftmotstånd - detta kommer värma upp renarna så till den grad att det motsvarar ett rymdskepps återinträde i atmosfären. De ledande renarna längst fram kommer explodera i lågor av den enorma energimängd de absorberar på kort tid, de efterföljande renarna träffas av en än större energimängd och exploderar kort därefter, allt ackompanjerat av en enorm ljudbang. Hela kopplet av renar kommer vara upplösta i gasform inom 4.26 tusendelar av en sekund. Jultomten kommer samtidigt utsättas för en centrifugalkraft som blir 17.500 ggr större än jordens gravitation. En 125 kg Jultomte kommer smetas ut längs slädens ryggstöd av en kraft motsvarande 2000 ton.

    SLUTSATS

    Om Jultomten någonsin delat ut julklappar på Julafton lär han vara död vid detta laget.
    //Uffe
  • Olle A
    • January 2002
    • 1661

    #2
    Den var bra, Hasse! Men alla göteborgare vet väl var Hjul-tomten finns, d v s parkeringsplatsen på Heden!

    Olle

    Kommentar

    • Tropfrog
      • October 2002
      • 8078

      #3
      Hej
      Det är onekligen intressanta iaktagelser. Men som akademiker så måste jag komma med kritik mot teorin. Jag tror att jultomten faktiskt har längre tid än 31 timmar att klara det på. Faktum är att själva julklappsutdelandet sprider sig från förmiddagen den 24e (tex vissa hem i Sverige) till kvällen den 25e (tex australien). Detta borde ge jultomten något bättre odds. DVS han brinner inte upp så fort som du påstår. Utan att räkna på det så tror jag deffinitivt att han brinner upp i alla fall.
      Magnus

      min zoon

      Kommentar

      • Ulf P
        • March 2002
        • 1615

        #4
        Ok, kanske borde vart tydlig. Det är inte undertecknad som står bakom teorin. Jag har bara översatt den. Originalet återfinns på Awkward's Internet site.

        Och jag kan hålla med om att Jultomten har ju faktiskt lite längre tid på sig eftersom tidpunkten och dagen för klapputdelningen varierar mellan olika kulturer. (Tänk att optimera den resplanen...)

        Men oavsett vilket så lär den stackars Jultomten bli lika krossad som ett överkört päron när han utför sitt uppdrag. <img src=icon_smile_wink.gif border=0 align=middle><img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle>

        mvh
        /Hasse

        ==================================
        http://och.nu/ciklid
        //Uffe

        Kommentar

        • Mogwai
          • November 2002
          • 3021

          #5
          Skulle vara intressant att få veta hur egentligen "grejen" med att tomten har en flygande släde dragen av renar uppstod.
          Om man ser till den svenska historien bakom tomten så var det ju att tomten var ett gårdsväsen som såg till att skydda folket samt djur på gården, och att skörden slog väl ut. En gråklädd vätte helt enkelt.

          Den "moderna" tomten av idag är ju mera en amerikansk företeelse, rödklädd, yvigt vitt skägg samt släde då.
          Vad finns det för historik bakom denna figur ??
          Mig veterligen så hade ju indianerna ingen som helst jultradition av något som helst slag.
          Religiöst sett så härstammar ju julen utifrån Kristus, kyrkoåret så att säga....så hela den amerikanska jultraditionen måste härstamma från en mix av alla nybyggare som kom från olíka delar av "gamla" världen till den "nya" världen ???

          Ja ursäkte ett litet seriöst inlägg i det hela, men det skulle vara kul att veta.

          <img src=extra_smiley_xmas.gif border=0 align=middle><img src=extra_smiley_xmas.gif border=0 align=middle><img src=extra_smiley_xmas.gif border=0 align=middle>

          Kommentar

          • Ola Svensson
            • June 2002
            • 1081

            #6
            Coca Cola har uppfunnit den moderna jultomten

            Ola
            Mvh. Ola
            Medlem i Nordiska Ciklidsällskapet www.ciklid.org
            Provläs Ciklidbladet 3/2009 här www.ciklid.org/pdf/cb3_2009_frivisning.pdf

            Kommentar

            • Aqua_Max
              • April 2002
              • 511

              #7
              Antalet barn att dela ut julklappar till är extremt överskattat i beräkningen. Räknar man bara verkligt antal snälla barn så är det inget problem för tomten att hinna med utdelningen utan att brinna upp. <img src=extra_smiley_jester.gif border=0 align=middle>

              ~~~ Max Photo ~~~
              ~~~ Max Photo ~~~

              Kommentar

              • Zerephina
                • January 2002
                • 162

                #8
                <font color=brown>För ett par år sedan så stod jag ensam med hunden ute på mina föräldrars gård. De bor rätt så centralt så det var med en viss förvåning som jag såg tomtem med häst tyst susa förbi oss på andra sidan trotoaren...</font id=brown>

                ~ Sophie ~
                ~ Sophie ~

                Kommentar

                • Ulf P
                  • March 2002
                  • 1615

                  #9
                  Kan också påminna mig att det är Coca-Cola som definierat dagens rödklädda tomte med stort, vitt skägg. Tror den började synas i reklam i början av 1900-talet, kan det stämma?

                  Dagens julfirande är väl en blandning av det kristna budskapet blandat med medeltida sagor om tomtar o troll. Julgranen tror jag är en tysk tradition från början? Men varifrån kommer julklapparna? Har det med de tre vise männens gåvor att göra eller nåt annat?

                  Aqua_Max, nu var du väl stygg? <img src=icon_smile_wink.gif border=0 align=middle><img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle>. Det blir nog inte många klappar i år nu...<img src=icon_smile_wink.gif border=0 align=middle>

                  Sophie, det kan ju knappast varit den riktiga Jultomten, det vet ju alla att han har renar! <img src=icon_smile_wink.gif border=0 align=middle>

                  mvh
                  /Hasse
                  //Uffe

                  Kommentar

                  • GooGoo
                    • February 2002
                    • 2975

                    #10
                    Det där med snälla barn får mig osökt att tänka på talesättet att "barn gör inte som vi säger, dom gör som vi gör" vilket i rimlighetens namn och om Aqua_Max har rätt bör innebära att det även finns minimalt med snälla vuxna........

                    ...styggingar är vi allihopa, allihopa......<img src=extra_smiley_sing.gif border=0 align=middle>....god jul....eller nåt´.....

                    H<img src=icon_smile_clown.gif border=0 align=middle>H
                    Har inte en enda firre längre men återkommer ändå hit då och då.

                    Kommentar

                    • Ulf P
                      • March 2002
                      • 1615

                      #11
                      En annan jultradition, julkorten (läs: julhälsningar), när introducerades detta och av vem? Av Postverket eller motsvarande? Eller finns det andra traditioner bakom det?
                      /Hasse
                      //Uffe

                      Kommentar

                      • Guy Palm
                        • March 2002
                        • 5720

                        #12
                        Hej Hasse
                        Jag lyckades hitta en site med information om julkort. Som du ser är det en mycket gammal tradition med anor från rommartiden:
                        Celebrating 10 years of .xyz - over a decade of innovation! We are beginning the countdown to our decade-iversary! Over ten chapters, journey through a decade of innovation with .xyz. From its ambitious inception to quickly becoming a leader in the domain industry, each press release will unveil a year of .xyz’s history, challenges, and


                        Guy

                        Guy
                        ,Poecilia,SKS,GOC,

                        Kommentar

                        • Ulf P
                          • March 2002
                          • 1615

                          #13
                          Tackar så mycket, Guy. Intressant läsning, verkligen.
                          På innehållsförteckningen http://w1.403.telia.com/~u40305582/inhalls.html
                          fanns en hel del läsning om våra jultraditioner.

                          /Hasse
                          //Uffe

                          Kommentar

                          • FightGravity
                            • April 2002
                            • 304

                            #14
                            Lite jultomteinfo från nätet...

                            http://www.a-merry-christmas.com/legend.htm

                            http://www.annien.com/Holidays/Christmas/Legends/santa_legend.html

                            http://www.familytreemagazine.com/articles/dec00/santa.html

                            Tompa <img src=extra_smiley_jester.gif border=0 align=middle>
                            Tompa

                            Kommentar

                            • Guy Palm
                              • March 2002
                              • 5720

                              #15
                              Hej Hasse
                              Nu fick jag veta varför jag brukar att få en julklapp av min fru och "dotter" den 6 december. I Ungern där många fortfarande är katoliker firar de S:t Nicolas (Eller Miklos som han heter på ungerska) och den seden tog de med sig när de flyttade till Sverige.

                              Guy

                              Guy
                              ,Poecilia,SKS,GOC,

                              Kommentar

                              Arbetssätt...