Övriga fiskar

Channa bankanensis

Bankas ormhuvudsfisk, Bangkas ormhuvudsfisk


Vetenskapligt namn:
Channa bankanensis
Tidigare vetenskapligt namn:
Ophiocephalus bankanensis
Familj:
Channidae
Handelsnamn:
Bankas ormhuvudsfisk, Bangkas ormhuvudsfisk
Ursprung:
Indonesien: ön Bangka på Sumatra och ev. i Malaysia
Foto © Jenny Meijer
Köttätare (fiskätare). Äter i akvarium levande foder och oftast även fryst foder.
Återfinns i naturen i svartvattenströmmar med mycket lågt pH.
Arten är substratruvare och direkt efter den snabbt överstökade leken flyter äggen upp till ytan där de sitter ihop. Efter ca. 2 dygn kläcks de och efter ca. 4-5 dygn är de frisimmande. Arten är speciellt under lekperioden mycket aggressiv och då bör den hållas parvis. I övrigt kan man hålla den i ett stort sällskapsakvarium ihop med andra stora (minst 2/3 av artens storlek) och robusta arter. Man bör starta med en grupp på 6 st som sedan får para ut sig.
Ett lämpligt akvarium skall innehålla gömställen samt växter, en stor fri simyta och ha fin sand som bottenmaterial. Se till att ha tättslutande täckglas då den hoppar.
Det finns ingen känd synlig könsskillnad förutom i lekperioden då hanar kan få lite vita prickar på huvud och fenor, medan honan blir svagt roströd med ett vitt band.
Finns olika åsikter om artens maxstorlek och en del menar att den max. blir 15 cm, andra 30. Eventuellt kan flera olika arter säljas med detta namn eller så rör det sig om olika populationer/varianter som varierar i max.storlek.
I likhet med labyrintfiskarna har detta släkte ett labyrintorgan vilket gör att de kan ta in luft och leva en bra stund på land.
Fotot ovan visar ett yngel.



Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information

Övriga arter i släktet