Nordiska ciklidsällskapet
Grolsch - ett projekt på www.zoopet.com

PROJEKT: Grolsch


Grolsch ? En aquascape från början till slut!

Jag tänkte jag skulle testa projektfunktionen här på Zoopet och ta er med på utvecklingen på min scape ?Grolsch?.

Innan uppstart

Jag började i rätt ände med att kolla in min inspirationsmapp där jag sparar intressanta scapes allt eftersom jag hittar dem på nätet. Jag valde ut lite bilder där partier var intressanta att ha med i min kommande scape. Vissa gav mer inspiration än andra. Här har ni de jag valde ut. Som ni kan se så finns det element i vissa som man ganska enkelt hittar i min slutliga scape också.


Sen måste man ju ha en skiss. Som ni ser så behöver den inte vara så omfattande =)
När den är klar så är det bara att köra igång!

Till denna scapen så testade jag JBL´s bottenmaterial från deras serie Proscape. Det är en komplett serie, inte bara med bottenmaterial och näring speciellt avsedd för just scaping och växtakvarium. Den innehåller även saxar, pincetter och tester. Kolla in på länken ovan.

Eftersom jag ville ha en ganska brant slope så använde jag Volcano mineral längst ner för att bygga lite volym. Volcano är krossad lavasten som ger en luftig botten men hög cirkulation. Den gynnar syretillförsel för mikroorganismer och nyttobakterier. Den innehåller också mineraler som Kalcium, Magnesium och Kalium och även spårämnen som Järn, Bor och Magnesium.Ovanpå detta så strödde jag Volcano powder som är en typ av bottennäring som också kommer från vulkanisk basalt. Den innehåller mängder av naturliga näringsämnen som gör att växterna kommer att trivas finfint!Detta toppar jag med ett tjockt lager av deras Plantsoil. Jag valde den bruna varianten.

Sen var det bara att testa sig fram till en ungefärlig hardscape utefter min skiss. Helena tyckte till och med att det var lite kul denna gång. Det är alltid bra att få lite hjälp från ytterligare ett par ögon. Det syns kanske lite dåligt på denna bilden, men för att få lite riktlinjer så har jag ritat loopen jag ska följa med en spritpenna på framrutan. Detta tar man enkelt bort med T-sprit när man är klar.

Närjag hittat de rötter jag skulle ha fotade jag av allt och sedan rev ur rötterna för at blötlägga dem i ca en vecka. Detta av flera anledningar. Red moor, och andra rötter kan släppa massa ämnen när de blir blöta. Det kan missfärga vattnet och det kan bli som slem på rötterna. Inget som är farligt men kan vara skönt att slippa. Dessutom så var det ganska mycket rötter i denna scapen så det skulle säkert påverka vattenkvaliteten.Men sen flyter många rötter när de är torra. Det hade absolut inte fungerat i denna scapen med så många små, rangliga rötter. Jag bytte vatten på hinken varannan dag ungefär. Och det var väl behövligt. Vattnet jag hällde av de första bytena var nästan svart.

Uppstart

När rötterna slutat att färga och sjunkt så var det bara att sätta igång. Först så var jag tvungen att binda mossan på rötterna, det är extremt svårt att göra detta i efterhand när det är så pass trångt som det är i denna scapen. Sen försöka att placera ut rötterna som innan planerat och förankra dem så att de inte rör på sig eller trillar vid vattenbyte etc. (Här ser ni strecken på framrutan efter spritpennan lite bättre).

Det finns massor av olika sätt att gå tillväga för att få rötterna på plats exakt som man vill. Och att de helst stannar i det läget också. Jag använde mig främst av buntband där de inte syntes. Det går bra att använda dem tillsammans med Eheims sugproppar för att få en förankring mot sidorutan. Där det finns risk för att de syns får man antingen täcka med mossa, eller om man inte vill det jobba med att plugga samman fötterna ist. Jag brukar använda grillpinnar av bambutyp som plugg, sen är det bara att borra hål i båda rötterna som ska sammanfogas och trycka dit pinnen. Klipp eller bryt av det som sticker ut. Efter ett tag syns detta inte alls nästan.Jag använde också några rostfria skruvar för att hålla samman de större rötterna. Allt som allt så fick jag en ganska stabil konstruktion. Endast de tunnast rötterna är lösa och jag har inte behövt oroa mig för att det ska bli förstört av slangar etc vid vattenbyte.

Hardscape och plantering klart. Lätt grumligt efter jag fyllt upp det. Jag har använt mig av sjukt många olika sorters växter. Jag ville att det skulle bli riktigt vildvuxet och oorganiserat vilket det också blev =) Huvudväxten blev ändå Marsilea, jag använde både Marsilea hirsuta (spp.) och M. angustifolia. De är mycket vackra och har en mörk, gyllene, grön färg som passar bra till det dunkla intrycket jag vill skapa.

Så där ja. Dag 2 och det är nu lite klarare än förra fotot. För att få karet klart snabbt så har jag använt en Eheim Surface skimmer (Till höger i bild) som renar ytavttnet. Den är riktigt bra om man har problem med andmat eller bakteriehinna på ytan etc. Och sen använder jag ett powerhead med ett quickfilter. Det är en riktigt effektiv lösning.
Här ser ni också min belysning. Det är 2st 65cm Sunstrip 70 på vardera 45,5w vilket ger mig nästan 1w/liter vilket var lite väl häftigt i uppstarten. För att kunna kontrollera algeran så körde jag dem 4h vardera och belyste karet 6h totalt (de lappade över varandra och bägge var tända 2h i mitten av belysningstiden) vilket funkade ganska bra. Jag har precis i dagarna fått vet att deras kontroller nu finns tillgänglig vilket kommer göra det hela lättare i framtiden. Econlux som är tillverkaren har skickat en på posten till mig som borde komma under kommande vecka. Dessa armaturer är riktigt bra och framförallt riktigt prisvärda. Er lokala Djurmagazinetbutik kan ta hem dem från leverantör som har dem i lager (det gäller alla andra saker jag använt till denna burken också).

Efter 7 dagar

Alla växter jag använt är ganska saktaväxande så det hinner inte hända så mycket på en vecka. Men jag ville mest visa dessa bilder för att visa att scpaen oftast går ner sig en del den första tiden innan det börjar gå åt rätt håll igen.Det är alltid massa bös som lossnar från rötter och stenar, kanske lite ull från nån kruka etc. Allt detta ger en massa fysisk smuts som man får suga upp vid vattenbyte. Växterna har börjat att ställa om sig. Även om jag använt In Vitro-odlade växter från kopp så är Marsilean väldigt känslig för detta. De gamla bladen blir gula, bruna och vissnar bort innan det kommer nya. Rötterna, trots att jag blötlagt dem fäller lite slem som också skräpar ner?Mossan däremot har börjat att krypa lite sakta. Och det är i detta läget man ska ansa den för första gången för att få den tät och fin.

Efter ca 2 månader

Efter två månader så har det äntligen börjat att ta sig som jag önskade. Det var lite småtrubbel med belysningen under denna tiden som säkert drog ut på det hela. Den var som sagt mycket stark och med en så pass liten växtmassa, och dessutom så långsamma växter så fick jag lite problem med trådalger som gjorde att det stannade av lite i tillväxt.Man ser tydliga rester av alger på denna bild. Men man ser också att mossan börjat växa fint och tätt. En bra grund för vad som komma skall!

flora och fauna

Marsilea spp.

Trigonostigma heteromorpha
Microrasbora erythromicron

microrasbora brigittae
Otocinclus affinis
Caridina multidentata

microrasbora brigittae
Neocaridina heterododa
Neocaridina heterododa

Neocaridina heterododa

Som vanligt så har jag en trupp av Otocinclus och Amanoräkor som är mina bästa vänner i bekämpning av alger. De hjälps av ganska många Physa sp.-snäckor som jag planterat in. Denna gång så köpte jag även en mindre grupp med Red Sakura-sräkor. Deras mättade klarröda färg gör sig så sjukt bra till de mörkgröna tonerna i denna scapen. I love it!.Jag har en grupp med Kilfläcksrasbora och en med Dvärgrasbora. Sen har jag ett par Microsasbora erythromicron som kom med från den gamla tvillingburken.

Slutresultat, ca 5 månader efter uppstart

Ja, såhär blev resultatet. Jag gillar att man kan kolla på bilden ganska länge utan att tröttna. Det är mycket detaljer som är kul att titta på (Förstora upp bilden). Denna bild blev även mitt bidrag till AGA-tävlingen det året. Jag hamnade på en 4-10 plats vilket jag är nöjd med (De utser bara 1, 2 och 3, sen 4-10.) 

Tanken med ?hålet? var naturligtvis att man skulle ledas in i scapen och att den skulle skapa ett djup bortom akvariet. Jag experimenterade med lite olika lösningar bakom glaset för att få en ännu bättre känsla om oändlighet men hittade inget som var bättre är just inget.

Placeringen av ?hålet? vart lite för långt åt vänster vid fotografering rakt framifrån. Men i denna vinkel så funkar den bra.Det finns naturligtvis många punkter jag skulle vilja ändra på, som kanske inte riktigt blev som jag tänkte. Man är aldrig nöjd. Men i det stora hela så är jag nöjd med denna, det är en murrig grön fantasivärld där mycket pågår, precis som jag ville.Publicerat av: brams
Material som publiceras på Zoopet hemsida är endast avsett som allmän information och utgör inte, och skall heller inte användas som, professionell rådgivning. Det finns risk att innehållet inte är uttömmande eller helt uppdaterat. Eventuellt otillåtet användande av material på denna hemsida sker på användarens egen risk. Zoopet ansvarar inte för och har inga förpliktelser i förhållande till material på Zoopets hemsida eller material på annan hemsida med länk till eller från Zoopets hemsida.Om oss Kontakta oss Facebook

Allt innehåll är copyright Fohrman Aquaristik