Arken zoo

 

24643DSC_89691.jpgText: Michael Persson
Foto: Carolina och Michael Persson

Alla foton är klickbara till fullformat för Zoopet Goldmedlemmar

2000-10-18 - Dag 3
Efter frukosten som även idag blev "full English breakfast" tackade vi för oss och betalade till killarna på Fat Monkeys’s. Adrian kom precis när vi bar ner packningarna till båten, han hade varit och köpt fisk. Han berättade att han brukade göra det när han var ute på sjön eftersom det kunde vara svårt att få tag på matfisk hemma vid Kambiri Point.

Jag och Carolina funderade över hur vi skulle må om vi åt fisk som hade hängt i sol och 35 graders värme i en hel dag. Därför tyckte vi inte heller att det var så konstigt när Adrian berättade att han var dålig i magen idag.

Dagen började med en tur söderut för att titta på den lilla fiskebyn Msaka som ligger ca 4 km söder om Otter Point. Alldeles efter byn fick vi också se flodhästar, de skymtade bara till korta stunder när de tittade upp för att se var båten var. Efter denna lilla utflykt åkte vi mot Mumbo Island där vi skulle börja snorkla idag.


Fiskebyn Msaka några kilomoter söder om Otter Point. Foto:Michael Persson


Flodhästar. Foto:Michael Persson

Framme vid Mumbo gjorde vi ett besök vid en camp som var under uppbyggnad på ön. Vi gick iland och tittade på bygget som låg alldeles intill en idyllisk vik med sandstränder, boende på campen skulle kunna paddla havskajak och dyka. Stuarts gamla trotjänare, båten Lady Diana fanns också här inhyrd av dem som byggde campen.


Lady Louise vid Mumbo Island . Foto:Michael Persson

Vi åkte sedan runt till öns östra sida för att snorkla. Medan vi snorklade köpte Adrian och Alex mer fisk av några fiskare som hade dragit upp sina kanoter på stranden. Förutom några snygga Petrotilapia sp."mumbo blue" såg vi inte så mycket av intresse här utan bad om att få åka vidare till Nakantenga Island.

Vid Nakantenga ankrade vi vid revet på öns nordligaste del. Detta var ett mycket bra ställe att snorkla på med många vackra ciklider att titta på som t.ex. den gulsidade L. fuelleborni och M. zebra "red top". Jag såg ovanligt många MC L. fuelleborni här. Vid Nakantenga snorklade vi en lång stund innan vi började frysa.


Nakantenga Island. Foto: Michael Persson

Vi la oss i solen på båtens tak och studerade fisk som man kunde se bredvid båten i det grunda vattnet. En liten häger hoppade fram på klipporna alldeles i vattenlinjen där den skickligt fångade Mbunas. När vi låg och njöt i solen kom Stuart’s nyaste båt, Lord Justin förbi med det danska sällskapet som hade varit en natt på Chembe lodge.

Vi fortsatte den korta biten över till Maleri Island där vi snorklade på öns östra sida, även här var det mycket bra att snorkla. Sista platsen vi snorklade vid var Nankoma Island här såg vi enorma stim med Metriaclima sp. "zebra blue". Mycket nöjda med alla platser vi varit på återvände vi tillbaka mot Kabiri Point.


Maleri Island från Nakantenga. Foto: Michael Persson

När vi kom fram mötte Stuart och Esther oss på bryggan tillsammans med två nya gäster. De nya gästerna visade sig vara två hängivna ciklidfantaster från Belgien som hette Eddy van Gool och Walter Deprost. Båda hade gjort ett flertal resor till Malawisjön tidigare, och varit på alla intressanta platser längs Malawis kuststräcka i sjön. Denna resa skulle de besöka Likoma-öarna och sträckan mellan Chilumba och Karonga där de även skulle få sällskap av den välkände ciklidboksförfattaren Ad Konings. Det var skönt att vara tillbaka och åter äta den mycket goda maten hos Stuart och Esther. Kvällen avslutades med en pratstund i baren tillsammans med Stuart, Walther och Eddy.


Tillbaka vid Kambiri Point i solnedgången. Foto: Carolina Persson

2000-10-19
Frukost kl. 8.00 tillsammans med det danska sällskapet, Walther och Eddy hade gett sig av mot Likoma redan kl. 5.00. Traditionsenligt bjöd danskarna på en "lille en" (Fernet Branca) till frukosten. Esther påstod att det smakade precis som afrikanska mediciner (synd att vi inte har sådana mediciner i Sverige).

Idag skulle vi åka med danskarna och besöka en missionsstation. Stuart körde oss till Chipoka för att ta emot en fisksändning som kommit in med färjan Ilala från Likoma, därifrån skulle vi åka med en av de anställda chaufförerna. Vi stannade i Chipoka och tittade på fisken som såg medtagen ut i värmen.


Försäljning av torkade utakas vid Mua Mission. Foto: Michael Persson

Vi fortsatte mot Mua mission medan Stuart återvände till Kambiri Point med fisken. Väl framme fick vi först se en utställning om missionsstationens tillkomst och om olika religioner i Malawi. Därefter besökte vi missionens skola som bestod av fem små slitna klassrum. I denna lilla skola gick det 1800 elever, alla gick givetvis inte samtidigt utan de gick i skift. Det danska sällskapet överlämnade lite gåvor i form av pennor och anteckningsblock till skolans rektor.


Skolan vid Mua Mission. Foto: Michael Persson

Därefter åkte vi tillbaka igen, danskarna åkte och åt lunch på Esthers restaurang, Red Zebra Café. Jag och Carolina åt lunch tillsammans med Stuart. Efter lunchen skjutsade Stuart oss in till en liten marknad på vägen mot Salima där vi skulle försöka att få tag i ett stort Bao-spel och lite andra souvenirer. Vi gick runt på marknaden i omkring en timme och förhörde oss lite om priserna och prutade lite, men vår taktik var att vänta med att handla till nästa dag.

När vi sett oss nöjda gick vi de ca 3 kilometrarna tillbaka till Kambiri Point. Det dröjde inte länge förrän vi hade en svans med barn efter oss som gick och ropade "mazungu" vilket betyder vit/rik man på ChiChewa. Resten av eftermiddagen ägnades åt bad och Bao-spel i baren. Vid 19.00 tiden kom Esther och berättade att det kommit in fisk från fångstlaget i Mbenji om vi ville gå och titta. Kvällen avslutades med en dansuppvisning av personalen på Red Zebra Café.


På kvällen bjöds vi på dansunderhållning. Foto: Michael PerssonOm oss Kontakta oss Facebook

Allt innehåll är copyright Fohrman Aquaristik