Börja rida igen =)

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Sebbe Salvini
    • December 2002
    • 299

    #16
    Jag har alltid varit tryggare på westernhästarna än det "vanliga hästarna". western hästarna är avslappnade som oftast inte de vanliga hästarna är.
    Jag har ridit i vanligridning i ca. 5 år och nu i det senaste året har jag ridit i western.Jag går i en avanseradgrupp och jag har lärt mig jätte mycket. jag försöker att få den häst som jag rider att bli en någelunda westernhäst. men eftersom att hon är så het, så går det inte så bra. jag går på okna ranc utanför nyköping en dag i veckan, och jag rekomenderar det stället.
    <b>Mvh/ Nadia</b>

    [b]Älskar djur!!!
    Jag hoppas att ingen hatar dem.

    Kommentar

    • Mariaa
      • January 2002
      • 591

      #17
      Hej!
      Jag måste bara meddela en sak. Jag är kanske medryttare på en häst nu. Satte in en annons på Bukefalos.net och nu har jag fått napp. En tjej behöver massa hjälp med sitt halvblodssto. Hon har inte tid att rida henne då hennes dotter behöver hjälp med sin häst tror jag och så pluggar hon. Så hästen har inte blivit riden på hela vintern.
      Jag ska till stallet och kika på henne imorgon tror jag. Det finns en belyst ridbana några minuters ridväg från stallet. Hon är tävlad i dressyr av förra ägaren och även tränad i sommras i dressyr för instruktör. Hon verkar jättesnäll och mysig. Allt verkar stämma precis på hur jag vill att en häst ska vara.
      Jag gillar dressyr och ston. Kan det bli mer perfekt. Hoppas bara att vi passar bra ihop. Ska rida henne nästa vecka då jag har hämtat alla mina ridkläder.
      Mvh Maria<img src=extra_smiley_slug.gif border=0 align=middle>

      Kommentar

      • Mariaa
        • January 2002
        • 591

        #18
        Hej!
        Nu har jag ridit hästen två gånger och fler kommer det att bli. Men jag har en liten fråga. Hästen, som kallas Katta, har blivit riden endast ett fåtal gånger på hela vintern och är därför mycket stel och har väldigt dålig kondition. Så jag undrar om det är någon som har lite tips på övningar som gör henne att slappna av och bli mjukare. Skulle också vilja ha lite tips på hur man kan få henne att stå still när man borstar mm. Hon gillar inte att stå själv i stallet så jag har haft henne uppställd utanför stallet. Men hon står bara sill om hon får käka samtidigt. Men när hon väl har fått sadel eller träns på sig så står hon still. Men det skulle vara kul om hon gjorde det före också. Skulle bli jätteglad för lite tips.
        Mvh Maria

        Kommentar

        • stonehouse
          • April 2003
          • 138

          #19
          Hej, Maria. Vad kul att du har fått en pålla att rida.

          Om hon inte har blivit riden så mycket i vinter så skulle jag om jag var du endast skritta henne den första, ja kanske de två första veckorna. Det är vettigast att göra det på lång tygel så att hon får söka sig framåt nedåt. För att mjuka upp henne, särskilt i bogarna så kan du rida serpentiner, gärna i skogen om du har tillgång till det. Annars går det lätt att ställa upp koner, stolpar eller något annat och rida runt dem. Sedan när du börjar trava henne så trava inte långa stunder och växla ofta tempo, rid mycket serpentiner och cirklar. Öppna är något av de bästa sätten att få hästen lösgjord.

          Att hon inte står stilla när hon är ensam i stallet och inte får något att äta, dvs inget att sysselsätta sig med är något hon måste vänja sig med. Jag har märkt att en del hästar som känner sig för uppbundna blir nervösa och otåliga. Har du provat att sköta henne lös, du kan t ex binda ett rep framför henne så att hon inte kan knalla iväg från dig.

          Detta var bara några förslag. Lycka till.

          Mvh
          //Laura

          Mvh
          //Laura

          Kommentar

          • Mariaa
            • January 2002
            • 591

            #20
            Hej!
            Tack för dina råd.
            Jag har endast travat henne mycket korta stunder men har mest skrittat. Har inte ridit ut i skogen med henne än eftersom jag inte känner till vägarna. Men jag skulle få en guidad tur av en annan tjej. Så sen kommer det nog att bli fler skogsturer. Men just nu rider jag på en ridbana som finns brevid stallet. Hon har sedan nyår blivit riden två gånger och resten av tiden har hon bara gått i hagen. Så hon är väldigt pigg. Men det går väl över om ett tag.
            Jag har inte ridit öppnor med henne än, men red en liten enkel skänkelvikning i torsdags. Hon ville inte alls. Hon gick bara rakt fram i några steg. Sen lossnade det. Hon gick ner på tygeln, jag kände hur hon drog in bakbenen under sig och hon flyttade sig hur fint som hellst i ca 5-10 steg, undan för höger skänkel. Sen fortsatte hon som vanligt rakt fram igen som om ingenting hade hänt, så det finns där någon stans. Det är bara att få henne att ta fram det. Men när hon kommer i bättre form kommer väl det fram av sig sjäälv hoppas jag. För nu orkar hon väl inte riktigt.

            När jag står och borstar henne och hon inte vill stå still så då går hon bara, kors och tvärs tills hon kommer loss och kan gå dit hon vill (in till maten). Men jag funderar på om man skulle låta bli och sätta fast henne utan bara ha någon som kan stå och hålla i henne och kanske sysselsätta henne lite. Pyssla och gosa med henne. Hon är visserligen inte ung men hon är som en liten bebis och ska vara med överallt där det händer något och hon är väldigt social. Så det kanske fungerar. När de andra hästarna också är i stallet med henne eller står utanför så kan hon stå lös utan att gå någonstans, men det är när hon är själv som hon blir nervör och inte vill stå still.

            Mvh Maria

            Kommentar

            • Nilla
              • March 2003
              • 303

              #21
              Hejsan!

              När det gäller hennes ovana är det bara att öva och öva och vara konsekvent och bestämd, det är ju antingen du eller hon som är ledaren - precis som i naturen! :-)

              Ta det väldigt lugnt och bygg upp kondition innan du börjar kräva för mycket av henne, hon orkar ändå inte jobba utan kondition. Sedan börjar du sakta men säkert och bygga upp musklerna på henne igen.

              Lycka till, och berätta gärna hur det går! :-)

              *Nilla* -simma lugnt!
              *Nilla* -simma lugnt!

              Kommentar

              • Mariaa
                • January 2002
                • 591

                #22
                Hej!
                Jo, jag vet att jag måste visa henne att det är jag som bestämmer. Men jag tror inte att hon inte står still för att hon tror att hon får göra vad hon vill. Utan att hon är nervös och tycker att det är obehaglit att vara själv.

                Jag lovar att berätta hur det går.

                Mvh Maria

                Kommentar

                • stonehouse
                  • April 2003
                  • 138

                  #23
                  Maria, det verkar som att Katta kanske inte har blivit så värst mycket handhaven eller annars är hon väldigt osäker och litar mest på att det är tryggt hos kompisarna i hästflocken.


                  Katta känner sig ensam när inga hästar finns där. För henne är en varelse av homo sapiens helt ointressant.....

                  Du måste vinna hennes förtroende och få henne att förstå att ni är partners, kompisar, bästa vänner och att när ni två är tillsammans så är hon inte ensam och det finns inget att frukta. Hon står still när hon äter.....ja då blir hästar lugnare, mycket för att de då måste sänka huvudet. En häst med sänkt huvud är trygg och harmonisk.

                  Om jag var dig så skulle jag alltid låte henne äta lite innan jag började borsta och sköta henne. Samtidigt skulle jag *dalta* med henne, ja jag menar smeka henne och lyfta fötterna på henne och klappa henne överalllt. Satsa på att bli hennes bästa kompis. Och ta tid på dig.

                  Ha som mål att hon ska stå still inom en oviss framtid men det är inte det du ska fokusera på för tillfället, för då känner hon bara av dina krävande förväntningar och kanske missnöjda reaktioner och blir endast spänd och nervös. Hästar är enkla varelser, det är därför vi uppfattar dem som komplicerade, för vi har så svårt att tänka lika enkelt själva.:-)


                  Om du har ett mål så måste du dela upp vägen dit i små delmål, etapper och glädjas åt varje delmål istället för att vilja försöka uppnå allt på en gång vilket inte funkar och på får du alltid känna att det misslyckas istället

                  Så här skulle jag göra:

                  1 Låt Katta äta lite först medan ni två kompisar nojsar med varann.:-)

                  2. Sätt på henne en repgrimma och lär henne att sänka ned huvudet när du drar lätt nedåt i grimskaftet. Det är jätteviktigt att hon genast får eftergift när hon sänker huvudet. Fortsätt med detta tills hon sän ker huvudet bara vid ett mycket lätt tag i grimmskaftet. Sedan lär du henne att sänka huvudet när du trycker henne bakom öronen. Likadant där så är det viktigt att du lättar på trycket när hon sänker huvudet. Hästar lär sig av eftergifter och frihet.

                  3. Se till att hon alltid står och även går med sänkt huvud när du handskas med henne. Nu kanske du kan ställa henne i gången eller på något lämpligt ställe, helst lös med ett rep framför sig. När du borstar henne kollar du hennes huvud, om hon höjer det så gå lungt fram till henne och tryck ned huvudet.

                  ¤ Mycket beröm hela tiden. Bli inte otålig om hon inte förstår eller inte gör som du förväntar dig. Ha alltid sänkta axlar och sänkt huvud, det inger trygghet och förtroende. Uppför dig som om du har hela livet på dig. Gläds åt de små stegen istället för att grämma dig över felen.Sånt gillar hästar:-)

                  Förlåt att det blev så mycket svammel. Jag vet ju inte om det här kan hjälpa dig, men det är så jag jobbar med hästar. Pröva det.

                  Lycka till. Kul om vi får höra hur det går.

                  Mvh
                  //Laura

                  Mvh
                  //Laura

                  Kommentar

                  • Mariaa
                    • January 2002
                    • 591

                    #24
                    Hej!
                    Tack för alla goda råd. Katta har blivit behandlad mycket och är van vid det. Hon tvekar inte på att lyfta hovarna, eller att jag är och borstar och grejar överallt på henne, OM hon har sadel eller träns på sig. Men med grimma så har hon svårt att stå still. Jag börjar tro att hon tror att grimma=gå till hagen.
                    Hon tycker inte att vi homo sapiens är ointressanta, hon är mycket nyfiken av sig och vill vara med där det händer saker. Allstå så blir hon orolig och kanske lite uttråkad när jag vill stå i lugn och ro och pyssla med henne. Hon är inte en osäker häst utan det är hon som bestämmer över de andra stona. Hon kanske försöker med samma på mig?

                    Vi börjar bli kompisar och hon kommer fram till mig direkt jag går in i hagen. Men jag får väl jobba i lugn och ro med henne och ta ett steg i taget. Kanske ska träna henne med "klicker"? Har du använt en sådan någon gång? Har tränat min hund med det och vet även en som lärt sin häst ställa sig i duschspiltan och apportera med hjälp av en klicker. Kanske vore något. Men hon är ju inte ung direkt. Hon är född -86 tror jag det var. Är det samma sak med hästar och hundar, alltså "det går inte lära en gammal hund sitta"?

                    Mvh Maria

                    Kommentar

                    Arbetssätt...