Tillstånd / utbildningar......

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • GooGoo
    • February 2002
    • 2975

    Tillstånd / utbildningar......

    Följande artikel finns publicerad i dagens GP:

    <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>GÖTEBORGS POSTEN
    Publicerad: 2002-10-22

    Åtal efter sköldpaddshandel

    Zooaffärens ägare sålde minst fyra rödörade vattensköldpaddor - utan att ha tillstånd. Nu anklagas han för otillåten miljöverksamhet.

    Det är kammaråklagare Jörgen Lindberg som åtalar den 51-årige mannen vid Göteborgs tingsrätt. Lagöverträdelsen påstås ha skett under våren 2001.
    Redan ett halvår tidigare hade länsstyrelsen gjort en oannonserad påhälsning hos Akvarium Vasa-Vasa Zoo på Vasagatan. Där fann man att ägaren nonchalerade Artskyddsförordningens 17:e paragraf. Enligt denna är det nödvändigt med en speciell licens för att få idka handel med vissa smådjur.
    I detta fall alltså för den lilla rödörade vattensköldpaddan.
    - Det här var djur som vi tog emot för att folk tröttnat på dem, för att folk skulle slippa slå ihjäl dem, förklarar mannen i förhör.
    Den misstänkte hävdar att han egentligen inte vet vad det rör sig om, och känner sig missförstådd:
    - Vi har betalt flera tusen kronor till kommunen, och rättat oss efter alla deras bestämmelser.
    51-åringen förnekar att han mottagit några meddelanden, varken brev- eller telefonledes, från länsstyrelsen om de nya regler som trädde i kraft 1998.
    Har du aldrig blivit upplyst om att det behövs myndighets tillåtelse för att köpa och sälja just denna sköldpadda?
    - Nej, inte personligen. I samband med ett besök i affären blev den som var i butiken informerad. Och då plockade vi bort djuren från sortimentet.
    Varför ville du inte söka tillståndet?
    - Vi ansåg att det var för krångligt, eftersom djuren inte var värda så mycket.
    De små sköldpaddorna kostade runt 50 kronor styck, att jämföra med utgiften för licensen som uppgick till 1 500-2 000 kronor.
    Ägaren, som också tyckte att kurser i djurhållning var för dyra, överlät nyligen hela rörelsen till en av sina anställda, en 28-årig kvinna. Hon planerar att genomgå den utbildning som från den 1 januari krävs för att bedriva affärsverksamhet inom området - men har ännu inte hunnit.
    Företrädaren riskerar, i händelse av fällande dom, ett villkorligt straff och dagsböter.


    <hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>

    H<img src=icon_smile_clown.gif border=0 align=middle>H
    Har inte en enda firre längre men återkommer ändå hit då och då.
  • Kjell Fohrman
    Administrator

    • December 2001
    • 48148

    #2
    Hej,
    Såg också detta i GP i morse. Denna affär och ytterligare några har blivit åtalade enligt denna punkt, dvs att de inte har något s.k. verksamhetstillstånd som man kan "få" hos länstyrelsen.

    Åtskilliga av de lagar som finns om t.ex. utbildning och informationsplikt tycker jag är bra.
    Just detta med verksamhetstillstånd är dock enbart ett sätt att plocka av zoohandlarna mer pengar. Lagen har ingen som helst betydelse vad gäller Artskydd och Cites.
    T.ex. behöver man ett verksamhetstillstånd för att sälja Agapornis (kärlekspapegojor) som är odlade i långt mer än 1.000 generationer och idag inte ens utseendemässigt liknar de vilda Agapornisarna. Inte ens vilda Agapornisar är utrotningshotade.
    Man behöver t.ex. också verksamhetstillstånd för att sälja en papegoja som är resultatet av en korsning mellan 2 odlade papegojor.

    Så denna lag betraktas av de flesta zoohandlare som enbart ett sätt för myndigheterna att skinna dem på fler pengar och det med all rätt.
    Kan också nämna att myndigheterna som utfärdar dessa bevis inte har det minsta hum om vad de pysslar med - ett exempel på detta är en zooaffär som sökte detta tillstånd och som i sitt tillstånd fick angivet att de också hade rätt att sälja vilda svenska fåglar i sin affär, självklart hade de inte ens sökt något sådant tillstånd. Detta säger väl allt om myndigheternas kompetens i frågan.

    Bör väl också påpeka att affären som är åtalad i detta fall inte har varit medlem i ZOORF.
    Akvaristiska hälsningar
    Kjell

    Akvaristiska hälsningar
    Kjell
    Signatur 1. Frustra laborat qui omnibus placere studet
    Signatur 2. Jag är inte tillräckligt ung för att kunna allt och inte heller tillräckligt gammal för att ha glömt allt.

    Kommentar

    • GooGoo
      • February 2002
      • 2975

      #3
      <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>- ett exempel på detta är en zooaffär som sökte detta tillstånd och som i sitt tillstånd fick angivet att de också hade rätt att sälja vilda svenska fåglar i sin affär, självklart hade de inte ens sökt något sådant tillstånd. Detta säger väl allt om myndigheternas kompetens i frågan.<hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>

      BEDRÖVLIGT! Detta påminner mig om när vi i reservdelsbranschen (bilar) blev tvungna att börja arbeta med ett helt nytt "fantastiskt" dataprogram. Detta program hade med all säkerhet skapats av en välutbildad (ja, inom dataprogramering alltså) "skrivbordsNisse" och den enda kännedom om bilar han hade var nog på leksaksbasis för ingenting stämde! Kunderna morrade, bilarna i verkstan blev stående pga av felaktiga delar och vi "ute i verkligheten" fick ta all skit! I det läget hade jag med stor glädje krängt en oljig overall på just denna Nisse och bett honom lära sig vad det egentligen handlar om!

      Ut med alla Nissar i det verkliga livet först! Teoretiska kunskaper är inte alltid lika med vettig kompetens!

      H<img src=icon_smile_clown.gif border=0 align=middle>H
      Har inte en enda firre längre men återkommer ändå hit då och då.

      Kommentar

      • Ulf P
        • March 2002
        • 1615

        #4
        Ja, självklart ska man dra alla "nissar" över en kam...de är alla fullkomligt inkompetenta bara för att de har teoretiska kunskaper...<img src=icon_smile_evil.gif border=0 align=middle>

        Vad nu detta hade med saken att göra.

        /Hasse alias "skrivbordsnisse"
        //Uffe

        Kommentar

        • Kjell Fohrman
          Administrator

          • December 2001
          • 48148

          #5
          Hej igen,
          "Ja, självklart ska man dra alla "nissar" över en kam...de är alla fullkomligt inkompetenta bara för att de har teoretiska kunskaper...<img src=icon_smile_evil.gif border=0 align=middle>"
          Skall jag ta åt mig eller ej - mitt andra namn är - Nils<img src=icon_smile_sad.gif border=0 align=middle>.

          Nej skämt åsido - det är utomordentligt bra att det finns en artskydsförorning och de som bryter mot den borde straffas hårdare. En förutsättning för att det skall fungera är dock att den just skall ha funktionen att skydda arterna vilket den ju borde vara till för. Som den nu är utformad fungerar det inte så utan tillför bara de som handlar med djur högre kostnader och mer pappersarbete och det kan väl ändå inte vara meningen.
          Akvaristiska hälsningar
          Kjell

          Akvaristiska hälsningar
          Kjell
          Signatur 1. Frustra laborat qui omnibus placere studet
          Signatur 2. Jag är inte tillräckligt ung för att kunna allt och inte heller tillräckligt gammal för att ha glömt allt.

          Kommentar

          • GooGoo
            • February 2002
            • 2975

            #6
            <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>Ja, självklart ska man dra alla "nissar" över en kam...de är alla fullkomligt inkompetenta bara för att de har teoretiska kunskaper... <hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>

            1. "fullkomligt inkompetenta" - Dina ord Hasse, inte mina!

            2. "för att de har teoretiska kunskaper..." - Din slutsats, inte min!

            Vad jag menar, om det nu inte framgår är att ENBART teoretiska kunskaper inte nödvändigtvis innebär vettig kompetens för området! Därmed inte avsett att gälla alla "Nissar"

            <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>Vad nu detta hade med saken att göra. <hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>

            Ja säg det, inte var det för att reta upp någon i alla fall. Kanske är jag av den åsikten att det ganska ofta fattas beslut som är dåligt underbyggda inom många områden. Dessa beslut fattas ibland av personer som av en eller annan orsak inte heller är helt insatta. Att jag tycker att detta är fel och faktiskt ganska oseriöst samt ibland kan få förödande konsekvenser tycker jag i allra högsta grad har med detta att göra!


            <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>/Hasse alias "skrivbordsnisse"<hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>

            Aha, var det där skon klämde? <img src=icon_smile_wink.gif border=0 align=middle>

            H<img src=icon_smile_clown.gif border=0 align=middle>H
            Har inte en enda firre längre men återkommer ändå hit då och då.

            Kommentar

            • Ulf P
              • March 2002
              • 1615

              #7
              GooGoo,

              Jag har inga klämda fötter, jag anser mig helt o fullt kompetent inom mina områden.

              Men det är så typiskt att det ska generaliseras när man retat upp sig på nåt. Det är ju såååå konstruktivt, inte. Ett strulande datorprogram och vips! så är alla programmerare idiotförklarade. En kommunalarbetare som sitter på en bänk på sin fikarast och vips! så är alla kommunalarbetare en samling slöhögar. Så kan man hålla på. Brist på respekt är vad det handlar om. Det måste man reagera mot.

              Dåligt underbyggda beslut finns det överallt inom alla skikt, yrkeskategorier, myndigheter etc. Men det rättfärdigar inte att man kan kasta skit på grupper av människor. Man kan t.ex. tycka att Länstyrelsen är inkompetent, men att generalisera och kalla alla handläggare på länsstyrelsen för inkompetenta, det är snudd på förtal.

              Det är min åsikt.

              För övrigt synd att du missade ironin i mitt inlägg.

              /Hasse
              //Uffe

              Kommentar

              • Kjell Fohrman
                Administrator

                • December 2001
                • 48148

                #8
                Hej,
                Det har väl varit rätt mycket ironi i alla inlägg utom i GooGoos första (GP-referatet), mitt första och ditt avslutande Hasse, så man får väl ta det som det är och inte göra en fisk av en fena, eller höna av en fjäder eller hur det nu var.
                Bör väl också nämnas att det inte är länsstyrelsen som genomdrivit lagen utan bakom den ligger Jordbruksverket, regering och riksdag. Hängas dom som hängas skall<img src=icon_smile_wink.gif border=0 align=middle>.
                Däremot har Länsstyrelsen fått till uppgift av dessa att se till att detta med verksamhetstillstånd sköts, något som de inte någon som helst utbildning eller kompetens för. Detta är dock knappast deras fel utan även här skall självklart de kritiseras som står bakom lagen och inte gett dom de ekonomiska förutsättningarna för att skaffa denna kunskap.
                Akvaristiska hälsningar
                Kjell


                Akvaristiska hälsningar
                Kjell
                Signatur 1. Frustra laborat qui omnibus placere studet
                Signatur 2. Jag är inte tillräckligt ung för att kunna allt och inte heller tillräckligt gammal för att ha glömt allt.

                Kommentar

                • GooGoo
                  • February 2002
                  • 2975

                  #9
                  Bara ett par frågor.

                  <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>Men det är så typiskt att det ska generaliseras när man retat upp sig på nåt. <hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>

                  Vem har retat upp sig?

                  <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote> Man kan t.ex. tycka att Länstyrelsen är inkompetent, men att generalisera och kalla alla handläggare på länsstyrelsen för inkompetenta, det är snudd på förtal. <hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>

                  Vem har kallat någon för inkompetent?





                  H<img src=icon_smile_clown.gif border=0 align=middle>H
                  Har inte en enda firre längre men återkommer ändå hit då och då.

                  Kommentar

                  • Ulf P
                    • March 2002
                    • 1615

                    #10
                    Meningslöst, GooGoo, det är dags att släppa detta. Låt oss diskutera akvarium istället för att tjafsa.
                    /Hasse
                    //Uffe

                    Kommentar

                    Arbetssätt...