Ny killi hittad. Redan utrotningshotad.

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg

  • Tyko
    svarade
    Ja det är ett väldigt praktiskt samlingsnamn, alla vet som menas, så bara en håller sig undan från att använda det i vetenskapliga sammanhang så är det ju inga problem (förmodligen tillochmed mindre problem än om man skulle säga strål- och lobfeniga fiskar).

    Lämna en kommentar:


  • Stahl
    svarade
    Visst är de så. Maskarna är dock lite mer jämnt fördelade så där brukar man precisera sig medan 95% av alla fiskar är benfiskar så av latheten skiter man i de övriga 5% och säger bara fisk.

    Lämna en kommentar:


  • Tyko
    svarade
    Det har du rätt i, sammankopplat med något så får det betydelse. Det är som med maskar; det finns ringmaskar, rundmaskar, plattmaskar, etc.. Maskar är bara en obesläktad grupp ryggradslösa djur som kryper omkring utan ben. Fisk är mer som ett karaktärsdrag, något som simmar. Tänk bara på silverfiskar och sandfiskar (en slags skink).
    Senast redigerad av Tyko; 03 September 2018, 19:02.

    Lämna en kommentar:


  • Stahl
    svarade
    Fisk har dock biologisk mening, man brukar bara specifiera lite mer i form av benfiskar och broskfiskar. Men både ben och broskfiskar är varsin klass i biologin och högst vedertagna vetenskapliga begrepp.

    Lämna en kommentar:


  • Tyko
    svarade
    Det är en sanning med modifikation, visst det vi kallar fiskar finns det väldigt många olika arter av, men vi är närmare släckt med lungfiskar än vad de är med exempelvis laxar. Rent biologiskt har "fisk" ingen mening.

    Vad gäller killin så var det tur att den hann upptäckas i tid, nu kan den förhoppningsvis, som flera andra arter, hållas vid liv i fångenskap iallafall.

    Lämna en kommentar:


  • stefant
    svarade
    Fiskar är den artrikaste gruppen bland ryggradsdjuren. Då vet ni.

    Lämna en kommentar:


  • stefant
    svarade
    Alltid intressant när nya arter upptäcks, tycker jag, inte minst när det gäller fiskar. Förhoppningsvis kan den skyddas på något sätt.

    Lämna en kommentar:


  • Kjell Fohrman
    startade ett ämne Ny killi hittad. Redan utrotningshotad.

    Ny killi hittad. Redan utrotningshotad.

    En ny mycket vacker och ovanlig killiart (Austrolebias wichi) från Argentina håller på att utrotas. Den återfinns sannolikt bara på ett ställe, vilket gör att den löper en stor risk att utrotas. Området där arten återfinns håller helt på att växa igen pga av de sojabönsodlingar som omger biotopen.
    Allt enligt denna artikel https://www.reef2rainforest.com/2018...red-killifish/

Arbetssätt...