Lag som "stoppar" transport av fisk mellan olika länder i EU

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Kjell Fohrman
    Administrator

    • December 2001
    • 48147

    #46
    Ursprungligen postat av Janne E
    Detta är byråkrati och visst... finns där inte tillräcklig kunskap så spelar det inte någon roll hur många lagar o regler som införs, det måste förstås följas upp med utbildning etc.
    Vi sprider ju redan nu en massa skit omkring oss, från sjukdomar till miljöförstöring i olika skalor, att röra sig fritt över gränserna innebär ett ökat ansvar för den enskilde... tyvärr så är inte alla som du o jag utan där finns många som skiter total i allt o alla andra oavsett om de sprider en sjukdom som tar kål på någon annan människa eller säljer ett sjukt djur som dör imorgon.
    Janne
    Jo men situationen förbättras inte på något sätt av att denna nya lag införs. Det hela är som vanligt bara ett sätt för myndigheter/politiker att visa att de uträttar något och att de är duktiga utan att för den skull djurhållningen blir bättre eller att miljön blir bättre.

    OM det hade införts beslut som hade haft någon som helst POSITIV betydelse för djurhållning eller miljön så hade jag varit positiv.
    Akvaristiska hälsningar
    Kjell
    Signatur 1. Frustra laborat qui omnibus placere studet
    Signatur 2. Jag är inte tillräckligt ung för att kunna allt och inte heller tillräckligt gammal för att ha glömt allt.

    Kommentar

    • Bygert
      • March 2010
      • 2169

      #47
      Janne, åsikter är trevligt men åsikter som inte är grundade i fakta kan ställa till det och du är faktiskt helt ute och cyklar. Till att börja med detta om att arter som är listade i CITES alltid skulle vara hotade i naturen, det är ju enkelt att motbevisa. Här är några arter som jag haft eller har och som är upptagna på bilaga II till CITES och bilaga B till 338/97:

      Aratinga mitrata Kilstjärtsparakit
      Agapornis personatus Svarthuvad dvärgpapegoja
      Python regius Kungspyton
      Tridacna crocea Jättemussla

      Går man in i IUCN:s rödlista så finner man att dessa arter är klassade som least concern / livskraftig. De har också stabila populationer och är alltså på inget sätt hotade, inte i dagsläget i varje fall. Det finns helt enkelt ingen klassning som gäller mindre anledning till oro, det här är de arter som man inte funnit nån anledning till att hissa ens en antydan till varningsflagg för.

      Detta var några exempel men det går att hitta mängder av arter som det ser ut på samma sätt för, de är listade men inte på något sätt hotade.Att det ser ut på det sättet är också fullt logiskt om man läser vilka arter som tas in i CITES II:

      2. Appendix II shall include:

      (a) all species which although not necessarily now threatened with extinction may become so unless trade in specimens of such species is subject to strict regulation in order to avoid utilization incompatible with their survival; and
      (b) other species which must be subject to regulation in order that trade in specimens of certain species referred to in sub-paragraph (a) of this paragraph may be brought under effective control.

      Det finns alltså inget krav på att en art skall vara hotad för att tas upp i CITES II, däremot ett krav på att den behöver regleras med hänvisning till handel. Därför är listningen en avspegling av vad som är intressant att handla med, bara en mask är listad trots att det finns andra som är hotade, nästan alla papegojor är listade trots att många av dem inte alls är hotade.

      När det gäller djur i fångenskap har CITES uttalat sig klart positivt enligt tänkesättet att om det finns en population av även starkt hotade arter i fångenskap så utgör det en viss garanti för att arten inte helt utrotas, det finns i alla fall nån slags möjlighet till återintroduktion. Det finns därför lättnader för djur som är födda i fångenskap och även extremt hotade arter kan handlas om vissa villkor uppfylls. CITES och motsvarande EU-regler är en reglering som skall ge ordning och reda och se till att inget olämpligt sker. För att garantera det har man värderat vilka nivåer på skydd som behövs för olika arter och vid olika typer av händelser. Det finns absolut ingen anledning till att generellt kräva ytterligare krångel, i stora drag fungerar systemet bra som det är.

      Funktionen på CITES är alltså att reglera internationell handel och nästan alla länder är med, även USA som det inte är något speciellt med i det sammanhanget. Internationell betyder i det här sammanhanget något som sker över EU:s yttre gräns, för det som sker inom EU gäller i stället 338/97 vilket är viktigt att göra klart för sig eftersom den omfattar fler arter. Grekisk landsköldpadda är t ex CITES bilaga II men EU bilaga A. Att inte göra den skillnaden klar för sig kan bli ordentligt dyrt. Det finns folk som missat det där och satt in en annons om att de vill köpa en grek och då fått böter på sextusen. Enda jag kunnat göra är att råda dem att betala och vara av med det.

      Det finns alltså ett system inom EU som reglerar handel med hotade arter och det ockuperar det området och får inte ändras nationellt. Det som gäller, det gäller inom hela EU och det är uttryckligen förbjudet att göra något annat. Däremot finns det ett visst nationellt utrymme för att komplettera med ytterligare krångel, alltså inte att ändra med att lägga till. Naturligtvis har vi i Sverige hittat på lite extra där.

      Självklart skall handel med listade arter ske med ordning och reda. Men kraven måste också vara proportionella. Det finns A-listade arter där djuren är så vanliga att de blivit så billiga att djuret i sig kostar långt mindre än vad märkning och intyg kostar. Det är inte att främja artskydd, det främjar i stället svarthandel. Det finns helt enkelt ingen anledning till att krångla till det för djur som finns i överflöd i fångenskap, onödigt krångel leder bara till att man tappar respekten för systemet vilket kan skada respekten även för de regler som faktiskt är viktiga.

      När det gäller reptiler och fåglar så har de minskat ordentligt som hobbydjur och en väsentlig anledning till det är onödigt krångel. Det har varit så mycket tjafs att många helt enkelt gett upp. De åtgärder som kommit har inte självklart varit till det bättre för naturliga populationer heller. Importstoppet till EU för fåglar som inget hade att göra med artskydd utan i varje fall formellt grundades i smittskydd har tex slagit ut ett bevarandeprojekt för blåpannade amazoner i Sydamerika, när det inte gick att sälja ett mindre antal djur försvann finansieringen och också intresset för att fortsätta projektet. Det blev entydigt sämre skydd för de blåpannade när handeln upphörde.

      När det gäller stenkoraller så är det bara att titta i rödlistan för att konstatera att många arter inte alls är hotade idag. Utom av klimatförändringar då men den frågan har en liten annan dimension än det här med handel för sällskap. Just eftersom det är svårt eller ibland nästan omöjligt att identifiera art har också i princip alla stenkoraller listats. Det är också fullt rimligt att det sker en ordentlig kontroll vid införsel till EU. Däremot är det svårt att se vad det skulle fylla för funktion att krångla till det ytterligare inom EU, många av de här korallerna förökas nu utan problem i akvarier och det finns gott om dem. Skulle det hända något allvarligt i havet är det ingen nackdel att de här korallerna i alla fall finns tillgängliga i fångenskap, det är åtminstone en garanti för att de inte helt försvinner. Redan nu finns det regler som krånglar till det onödigt, det skulle faktiskt i stället behövas några mindre lättnader för att se till att handeln mellan akvarister kan löpa smidigt.

      När det gäller att föra djur inom EU är det redan idag onödigt tillkrånglat. Många regler ställer till det utan att det går att se något vettigt syfte i dem. Vi borde gå i riktningen att det blir lättare att röra sig inom EU men somligt går åt fel håll.
      Folk är inte så dumma som man tror, de är ännu dummare

      Kommentar

      • Bygert
        • March 2010
        • 2169

        #48
        Ursprungligen postat av Kjell Fohrman
        Här handlar det nog mer om att agera på hemmaplan - "Bryssel" är nog för sent att göra något åt. Egentligen så borde det finnas en europeisk organsiation för akvarister men det är nog omöjligt att nå dit. Kanske kunde man hitta akvarister som vore beredda att jobba men det kommer ändå att kosta rejält och akvaristerna i gemen är ju så snåla att ytterst få av dom ens vill punga ut med några få hundralappar till medlemskap i en akvarieförening och att då få dom att betala till en internationell organsiation lär vara omöjligt.

        Hur man skall agera på hemmaplan vet nog Bygert bättre - han innehar ju en styrelsepost i en djurorgansation och är bättre insatt.
        Vad som behöver göras är uppenbart. Det behövs att organisationer och hobbyfolk för sällskapsdjur börjar samverka (i stället för att sabotera för varann t ex genom förslag på onödig märkning) både över landgränser och mellan olika typer av djur. Först då kan man bli nog starka för att kunna ha något att säga till om. För att kunna påverka i Bryssel behöver man ro in nog med pengar för att placera någon på plats där, det är så det går till att påverka där och har man inte fixat det så finns man inte och får skylla sig själv. Sett till antalet personer med sällskapsdjur eller även till antalet personer i föreningar för sällskapsdjur i Europa så är det småpengar för var enskild men oerhört stor skillnad när det gäller att påverka.


        Kommer det att bli så då? Förmodligen möjligen först när det är för sent. Var och en bryr sig bara om sin bit och i många sammanhang kastar man rent av skit över hobbyutövare med andra djurtyper och gör vad man kan för att ställa till det. Jag ser inget nära hopp för en förändring, sällskapsdjurshobbyn går kräftgång och det som skulle behöva göras görs inte.

        I brist på det som borde göras så är ju frågan om det ändå går att göra nåt nu. Jag vet faktiskt inte men vi är några som funderar. Vi får se om det kommer fram något ur det.
        Folk är inte så dumma som man tror, de är ännu dummare

        Kommentar

        • Janne E
          • December 2007
          • 261

          #49
          Ursprungligen postat av Bygert
          Janne, åsikter är trevligt men åsikter som inte är grundade i fakta kan ställa till det och du är faktiskt helt ute och cyklar. Till att börja med detta om att arter som är listade i CITES alltid skulle vara hotade i naturen, det är ju enkelt att motbevisa. Här är några arter som jag haft eller har och som är upptagna på bilaga II till CITES och bilaga B till 338/97:

          Aratinga mitrata Kilstjärtsparakit
          Agapornis personatus Svarthuvad dvärgpapegoja
          Python regius Kungspyton
          Tridacna crocea Jättemussla

          Går man in i IUCN:s rödlista så finner man att dessa arter är klassade som least concern / livskraftig. De har också stabila populationer och är alltså på inget sätt hotade, inte i dagsläget i varje fall. Det finns helt enkelt ingen klassning som gäller mindre anledning till oro, det här är de arter som man inte funnit nån anledning till att hissa ens en antydan till varningsflagg för.
          Ja du har rätt, jag höll mig inte till fakta men en trevlig tanke kanske.

          Janne

          Kommentar

          • Kjell Fohrman
            Administrator

            • December 2001
            • 48147

            #50
            Ursprungligen postat av Bygert
            Kommer det att bli så då? Förmodligen möjligen först när det är för sent. Var och en bryr sig bara om sin bit och i många sammanhang kastar man rent av skit över hobbyutövare med andra djurtyper och gör vad man kan för att ställa till det. Jag ser inget nära hopp för en förändring, sällskapsdjurshobbyn går kräftgång och det som skulle behöva göras görs inte.
            Håller med dig i din pessimistiska syn - några enstaka vill kanske göra något men det kostar och med det minimala intresse som finns bland de som kallar sig akvarister så är chansen minimal att man skall lyckas.
            Akvaristiska hälsningar
            Kjell
            Signatur 1. Frustra laborat qui omnibus placere studet
            Signatur 2. Jag är inte tillräckligt ung för att kunna allt och inte heller tillräckligt gammal för att ha glömt allt.

            Kommentar

            • Erik Åhlander
              • January 2006
              • 1881

              #51
              SARF har ganska svagt stöd idag men med lite samarbete med organisationer för andra sällskapsdjur kanske det går att göra nånting. Det är i vart fall det väsentliga skälet till att försöka hålla igång organistationen.

              När det gäller CITES, handel och arthot kan man väl tyvärr konstatera att om inga större hot fanns mot arternas levnadsmiljö skulle knappast djurhållning innebära något hot alls utom i några få undantagsfall. Det är när både miljön är hotad och de sista överlevarna blir utplockade av människan som arter blir verkligt hotade. Nu innebär ju konsumtion för föda eller medicin oftast ett långt större hot än skattningen för sällskapsdjur. Men CITES likväl som EU-lagstiftning baseras mer på politik än på biologiska överväganden och då är det inte så konstigt att hobbyfolk drar ett kortare strå än de ekonomiska intressena. Förbjud äppelsnäckor och du har visat på en politisk vilja (ironi).

              Kommentar

              • Mathias Nilsson
                • July 2011
                • 6552

                #52
                Lag som "stoppar" transport av fisk mellan olika länder i EU

                Ursprungligen postat av Erik Åhlander
                SARF har ganska svagt stöd idag men med lite samarbete med organisationer för andra sällskapsdjur kanske det går att göra nånting. Det är i vart fall det väsentliga skälet till att försöka hålla igång organistationen.
                En bra fråga nu när du ändå för det på tal. OM det dyker upp personer som har en vilja att engagera sig, hur fångas dessa då upp? Det är ju viktigt att det fungerar som bäst i toppen.

                Föreningsliv är fantastiskt trivsamt, det vore roligt om fler skulle förstå det.
                http://mathiasaquariums.blogspot.se/

                "Konsten att tråka ut är konsten att säga allt" - Dante

                Kommentar

                • kaj.p
                  • June 2002
                  • 2952

                  #53
                  Ursprungligen postat av Mathias Nilsson
                  En bra fråga nu när du ändå för det på tal. OM det dyker upp personer som har en vilja att engagera sig, hur fångas dessa då upp? Det är ju viktigt att det fungerar som bäst i toppen.

                  Föreningsliv är fantastiskt trivsamt, det vore roligt om fler skulle förstå det.
                  Efersom Sarfs tanke var att var en "Paraplyorganisation" för alla trivsamma föreningar, så det hade varit bra om alla föreningar valt en aktiv SARF representant som vill verka för hobbyn.
                  Det hade nog gjort SARFs arbete betydligt lättare.
                  Nordiska Diskus Sällskapet
                  Hallandsakvaristerna
                  BAK Gcg Maf NCS

                  Kommentar

                  • Mathias Nilsson
                    • July 2011
                    • 6552

                    #54
                    Ursprungligen postat av kaj.p
                    Efersom Sarfs tanke var att var en "Paraplyorganisation" för alla trivsamma föreningar, så det hade varit bra om alla föreningar valt en aktiv SARF representant som vill verka för hobbyn.
                    Det hade nog gjort SARFs arbete betydligt lättare.
                    Ja, det är ju självklart.
                    http://mathiasaquariums.blogspot.se/

                    "Konsten att tråka ut är konsten att säga allt" - Dante

                    Kommentar

                    • kaj.p
                      • June 2002
                      • 2952

                      #55
                      Ursprungligen postat av Mathias Nilsson
                      Ja, det är ju självklart.
                      Japp o med tanke på ditt förra inlägg trodde jag du hade input på det. DVs Hobbyn saknar inte folk som sitter på läktaren
                      Nordiska Diskus Sällskapet
                      Hallandsakvaristerna
                      BAK Gcg Maf NCS

                      Kommentar

                      • Mathias Nilsson
                        • July 2011
                        • 6552

                        #56
                        Ursprungligen postat av kaj.p
                        Japp o med tanke på ditt förra inlägg trodde jag du hade input på det. DVs Hobbyn saknar inte folk som sitter på läktaren
                        Det är ju synd att falla ut i långa utlägg i en tråd som behandlar ett såpass viktigt område men det är ändå viktigt att nypa tillfället när det dyker upp. Jag vet att det är lockande för en del unga att engagera sig, vi ser ju sekreteraren i SARF som ett tydligt exempel. Dock så vore det bra med tydliga kanaler då föreningslivet ofta är begränsat på flera ställen i landet.

                        Jag ska bättra mig i den här frågan och se vad det går att göra på det lokala planet, det är som sagt ganska roligt och jag har gjort det förr på allvar fast inom ett annat område, där var jag ordförande i en förening med 7000 medlemmar. Det är detta som är grunden till frågan om hur det går till att fånga upp intresserade akvarister, för det lär finnas massor av dem (Kolla facebook liksom).

                        Med allt kunnigt folk så borde det gå att bli starkare i helhet, det vore ju drömmen. Jag trivs för övrigt inte på läktaren
                        http://mathiasaquariums.blogspot.se/

                        "Konsten att tråka ut är konsten att säga allt" - Dante

                        Kommentar

                        • kaj.p
                          • June 2002
                          • 2952

                          #57
                          Låter kanon Mattias MEN det är dilemmat folk vill inte engageras sig mer än o vara aktiva på internet.
                          Senast redigerad av kaj.p; 11 July 2013, 19:42.
                          Nordiska Diskus Sällskapet
                          Hallandsakvaristerna
                          BAK Gcg Maf NCS

                          Kommentar

                          • Kjell Fohrman
                            Administrator

                            • December 2001
                            • 48147

                            #58
                            Ursprungligen postat av kaj.p
                            Låter kanon Mattias MEN det är dilemmat folk vill inte engageras sig mer än o vara aktiva på internet.
                            Håller med om att internet "tar över" mycket av föreningsverksamheten idag, men även där förflackas det "alltmer" där stora hemsidor tappar och andra som facebook tar över. Att driva frågor på sidor som zoopet och ciklid är svårt men det går, att driva en fråga på facebook är som att sätta upp ett tält på toppen av Kebnekajse i full storm. Visst om man hjälps åt så går det även där, men slappnar man av en sekund så blåser tältet bort
                            Akvaristiska hälsningar
                            Kjell
                            Signatur 1. Frustra laborat qui omnibus placere studet
                            Signatur 2. Jag är inte tillräckligt ung för att kunna allt och inte heller tillräckligt gammal för att ha glömt allt.

                            Kommentar

                            • Mathias Nilsson
                              • July 2011
                              • 6552

                              #59
                              Ursprungligen postat av kaj.p
                              Låter kanon Mattias MEN det är dilemmat folk vill inte engageras sig mer än o vara aktiva på internet.
                              Internet har ju bra sidor, det är förmågan att kanalisera allt produktivt som skapas som måste bli bättre. Vi vet ju att det fungerar i vissa fall, Zoopet västs träffar är ett exempel där internet och socialt umgänge "i verkliga livet" blir ett fungerande koncept.

                              Det är bara frågan om hur man gör det lockande att träffas och prata utanför internetvärlden. Internet fungerar fort och smärtfritt, vad går det att erbjuda istället? Jag ser evenemang som en bra grej, jag försöker just nu att få Christian Brams att köra workshops på de lokala djuraffärerna där inredning står i fokus, det kan locka folk så att man åtminstone får träffas på något vis.

                              Jag vet inte mer än att jag gärna engagerar mig, bara jag blir tillfrågad
                              http://mathiasaquariums.blogspot.se/

                              "Konsten att tråka ut är konsten att säga allt" - Dante

                              Kommentar

                              • Kjell Fohrman
                                Administrator

                                • December 2001
                                • 48147

                                #60
                                Ursprungligen postat av Mathias Nilsson
                                Internet har ju bra sidor, det är förmågan att kanalisera allt produktivt som skapas som måste bli bättre. Vi vet ju att det fungerar i vissa fall, Zoopet västs träffar är ett exempel där internet och socialt umgänge "i verkliga livet" blir ett fungerande koncept.
                                Nja - snarare undantaget som bekräftar regeln

                                Det är bara frågan om hur man gör det lockande att träffas och prata utanför internetvärlden. Internet fungerar fort och smärtfritt, vad går det att erbjuda istället? Jag ser evenemang som en bra grej, jag försöker just nu att få Christian Brams att köra workshops på de lokala djuraffärerna där inredning står i fokus, det kan locka folk så att man åtminstone får träffas på något vis.
                                Jo då bra evenemang drar folk (exempel MAF-utställningarna) men det krävs att det finns några som är beredda att jobba häcken av sig utan ett öre i ersättning och dessa blir allt färre.
                                Visst Christians workshops är jättebra för hobbyn - men det handlar ju inte om ett ideellt föreningsarbete utan betalas av ett företag. Jag har också hållit några föredrag i affärer (inte heller ideelt utan jag tar betalt) samt en hel del i föreningar (där jag inte tar betalt) men det är idag ytterst få föreningar i Sverige som ens bjuder in föredragshållare nu för tiden (jag håller idag oftare föredrag i Danmark/Norge än i Sverige).

                                Jag vet inte mer än att jag gärna engagerar mig, bara jag blir tillfrågad
                                Du får väl dyka upp till de event som arrangeras eller själv dra igång en akvarieförening på din hemort.
                                Akvaristiska hälsningar
                                Kjell
                                Signatur 1. Frustra laborat qui omnibus placere studet
                                Signatur 2. Jag är inte tillräckligt ung för att kunna allt och inte heller tillräckligt gammal för att ha glömt allt.

                                Kommentar

                                Arbetssätt...