Monsterfiskar

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • ciklidtok
    • March 2005
    • 1466

    Kjell: Nej, du har aldrig kallat mej för idiot...Du har aldrig ens varit otrevlig mot mej ,trots att jag nog har agerat idiotiskt i vissa lägen...
    Det var därför jag blev så paff, det jag har sett av dej, är att du har försökt förklara i lugn sansad ton, utan att låta din personliga åsikt uttalas direkt. Som sagt så har jag varit medlem i några år, och jag har alltid tyckt att du är duktig på det du gör, men har kanske inte så stor erfarenhet av alla fiskar..... Jag ber om ursäkt att jag blev lite otrevlig (Jag brukar inte vara det, särskillt inte i ett offentligt forum). Men jag menade det jag sa om MFK...de HAR hjälpt mej mer än ni har förmått att göra här inne.... Med det avslutar jag just den här diskutionen.....

    Någon skrev att mfk.are troligtvis har pitbull. Det hoppas Jag då min erfarenhet av den rasen bara är possitiv. Jag är mfk.are och jag har en pitbull (och en dvärgpudel) och jag vet vilken hund jag inte gillar på grund av sitt lynne
    Denne någon har ordentlig fel i sitt påstående, åtminstone när det gäller mej Jag har 3 st. menlöst snälla Bearded Collies (men jag gillar Pitbullraserna jag också, har ingen dålig erfarenhet av dem.... ) Dessutom så är jag gift och har 9 barn från småbarn till vuxen.

    Sorry OFF TOPIC, men jag bara måste svara på just det påståendet.
    720L SA-/CA. Övriga
    375L Biotop, skalarer
    275L Malawi
    240L Blandat


    Kommentar

    • bossep
      • March 2010
      • 4447

      Nu säger snart någon att man skall föbjuda Rottweiler i akvarium, förlåt för små hem!
      Då kan Kjell slå ihop 2 trådar!
      “You can’t see the future if you don't know the history.”
      "Bättre lite skit i hörnen än ett rent helve"
      Riktigt namn: Bo Torgny Persson. Kallas även Bosse

      Kommentar

      • erikthur
        • March 2004
        • 9953

        Ursprungligen postat av bossep
        Nu säger snart någon att man skall föbjuda Rottweiler i akvarium, förlåt för små hem!
        Då kan Kjell slå ihop 2 trådar!
        Jag har faktiskt skrivit något liknande i Rott-tråden på fullt allvar dock.
        Det finns ingen anledning att ha stora hundar i tätbebyggda områden.
        Killies is a lifetime passion

        Kommentar

        • Kjell Fohrman
          Administrator

          • December 2001
          • 48148

          Ursprungligen postat av selcomannen
          Hej.

          Vad är då en STOR fisk i LITET akvarium? Med tanke på Kjells akvarium (600x250x60?cm) där han hade stora arowanor på 1meter borde något gränsvärde vara... 1cm fisk i 6x2,5x0,6cm // 10 cm fisk i 60x25x6cm// 20 cm fisk 120x50x12 cm hänger ni med på mitt tänk?

          Trots detta blev jag "påhoppad" (vilket forum tänker jag inte skriva för det hör inte hit) när jag höll en Arapaima gigas på 10cm i ett juwel 120 (ca 60x40x60/ LxDjxH) trots att den hade mer simyta än en aro på 100 cm i ett 600cm kar. Varför? Säkert för att fisken KAN bli stor, men det var inte en för stor fisk i ett litet akvarium.
          Jag kan inte fakta i ditt fall utan ger istället ett generellt svar.
          Nej det är inte djurplågeri att hålla ett yngel av en stor fisk i ett mindre akvarium. Vad som jag anser är fel är att många köper fiskar som de inte kommer att kunna hålla när fiskarna blir större. Kontentan av deras akvariehållning är att de bara tänkt att hålla fisken en kort tid - sedan blir det antingen djurplågeri eller så avlivar de fisken. Har man fiskar måste man ju ändå kunna veta att man ge fiskarna ett bra och långt liv.
          Samma regel gäller självklart inte bara för jättefiskar utan för ALLA arter - men självklart är det svårare att hitta hem till fiskar som behöver ett akvarium på 10.000 liter än ett som behöver ett på 500 liter.

          Visst några som har stora arter har löst detta genom att i förväg göra avtal med t.ex. offentliga akvarier att de skall ta över fiskarna när de har växt ur deras akvarier och detta är ju en kanonbra deal. Vad som däremot inte är bra (och som jag nämnt tidigare i tråden) är att de som har offentliga akvarier inför myndighter och i TV pratar om hur oansvariga folk är som skaffar sig djur som de inte har plats för och istället ringer till dom och försöker tjata på dom om att de skall ta över dom. Detta skadar hobbyn och om dessa oansvariga människor fortsätter att göra så är det en uppenbar risk att myndigheterna kommer med förbud som helt stoppar stora arter och det vill vi ju inte någon av oss. Detta skulle ju även slå hårt mot de som har denna typ av fiskar men som har plats i sina akvarier och sköter sina fiskar på ett bra sätt.

          Så visst - håll gärna stora fiskar men se till att du då VET att du har plats för dessa fiskar i tillräckligt stora akvarier när de växer till sig.
          Akvaristiska hälsningar
          Kjell
          Signatur 1. Frustra laborat qui omnibus placere studet
          Signatur 2. Jag är inte tillräckligt ung för att kunna allt och inte heller tillräckligt gammal för att ha glömt allt.

          Kommentar

          • qenzo
            • February 2005
            • 1747

            Nu har jag gått igenom den här tråden och herregud... Jag är långt ifrån en expert men jag fattar inte vad fan ni tjafsar om egentligen :O
            Ni är ju ute efter samma sak! Ingen fisk i för små kar. Ingen fisk i oanpassad "biotop". Högre krav på säljare av fisk. Högre krav på köparen.

            Jag är helt ny medlem på MFK, gammal här på Z-pet. När det blev tal i en tråd om stora fiskar blev jag sugen och kollade lite på internet och ställde frågan här - kan man ha någon form av "monsterfisk" i ett 200L? Jag fick några råd här och blev sedan skickad till MFK där jag ställde samma fråga, med samma svar. Ja OM du väljer "den eller den". Alla följdfrågor jag haft har jag sedan ställt på MFK och jag har fått noggranna svar och även förmaningar. Med ett så litet kar KAN jag INTE ha annan fisk än "den eller den". Och inte bara det. Jag måste dessutom vara beredd på att hålla ett lika stort kar (minst) redo att ta emot "överblivna" fiskar ur flocken om några rackare skulle bilda par. Jag har blivit hembjuden till människor med denna typ av fisk för att jag ska SE vad det är jag vill ha INNAN jag köper några. Det sistnämnda har jag aldrig någonsin varit med om förr. Fasen, MFK'are vill att jag ska SE fisken irl innan jag handlar!
            Detta har upprepats om och om igen. Varför? Jo för att jag INTE ska sitta med fisk i ett för litet kar eller med risk för övriga fiskars säkerhet. För att jag INTE ska köpa en fisk jag sedan inte kan ta hand om. Och det är ju precis vad folk säger här på Z-pet om sällskapsfiskarna! Dvs MFK och Z-pet är precis lika noga med att fiskarna ska ha det bra!

            Fan, sitta och dissa varandra ger väl inget? Jag är glad över att jag kan vända mig till de som äger och innehar kunskap om "monsterfisk" när jag nu fastnat för en liten filur själv, liksom jag är glad över att kunna prata om mina ciklidfunderingar på dess "specialistforum". Måste jag verkligen välja sida? Att det är antingen eller?! Eller kan det vara en fördel att kunna bolla funderingar med "rätt" personer, dvs de med mest kunskap om just "min" fisk? Eller ska jag bara köpa, säga oj då, shit det här var inte bra?!
            Nej jag vill ha kunskap först och fisk sedan. Och då är det väl jävligt dumt att prata med människor som håller Mbunas, när det är Channa jag vill ha, och tvärtom!

            *irriterad*
            Var det meningen att du skulle ta åt dig personligen?

            Kommentar

            • Kjell Fohrman
              Administrator

              • December 2001
              • 48148

              Ursprungligen postat av qenzo
              Ni är ju ute efter samma sak! Ingen fisk i för små kar. Ingen fisk i oanpassad "biotop". Högre krav på säljare av fisk. Högre krav på köparen.
              *irriterad*
              Nej och det var ju det som tråden handlade om från starten - dvs att de värsta avvarterna inom hobbyn skulle "bort". För om det hade varit som så att att alla de tusentals som varje år köper Pangasius hade haft kunskapen och förutsättningarna (t.ex. ett tillräckligt stort akvarium) så hade det ju inte varit något problem alls - jag tycker också att alla borde kunna vara överens om detta.

              Själv håller jag idag inga riktigt stora fiskar, dels eftersom jag inte har något tillräckligt stort akvarium för dessa (mitt största är bara på 3.000 liter) och dels efterom jag idag inte är så intresserad av dessa fiskar. Dock har jag tidigare varit detta och då hade jag också några riktigt stora akvarier (det största på ca. 10.000 liter) med stora fiskar (bl.a. enmeters arowanor).
              Så visst finns det kunskap om stora fiskar även här på Zoopet, inte bara från mig utan även från andra men det är ju trots allt en allmän akvariesida där intresset är väldigt spritt.
              Tror i likhet med dig att bägge typerna av hemsidor behövs - dvs både specialsidor (om det sedan rör sig om ciklider, diskus, malar, saltvatten, växter, räkor, stora fiskar etc. etc.) och allmänna sidor och tycker som du att man därför inte skall behöva välja sida. Jag tror dock inte heller att någon här i denna tråd har krävt att man skall välja sida.
              Akvaristiska hälsningar
              Kjell
              Signatur 1. Frustra laborat qui omnibus placere studet
              Signatur 2. Jag är inte tillräckligt ung för att kunna allt och inte heller tillräckligt gammal för att ha glömt allt.

              Kommentar

              • qenzo
                • February 2005
                • 1747

                Ursprungligen postat av Kjell Fohrman
                Nej och det var ju det som tråden handlade om från starten - dvs att de värsta avvarterna inom hobbyn skulle "bort". För om det hade varit som så att att alla de tusentals som varje år köper Pangasius hade haft kunskapen och förutsättningarna (t.ex. ett tillräckligt stort akvarium) så hade det ju inte varit något problem alls - jag tycker också att alla borde kunna vara överens om detta.

                Själv håller jag idag inga riktigt stora fiskar, dels eftersom jag inte har något tillräckligt stort akvarium för dessa (mitt största är bara på 3.000 liter) och dels efterom jag idag inte är så intresserad av dessa fiskar. Dock har jag tidigare varit detta och då hade jag också några riktigt stora akvarier (det största på ca. 10.000 liter) med stora fiskar (bl.a. enmeters arowanor).
                Så visst finns det kunskap om stora fiskar även här på Zoopet, inte bara från mig utan även från andra men det är ju trots allt en allmän akvariesida där intresset är väldigt spritt.
                Tror i likhet med dig att bägge typerna av hemsidor behövs - dvs både specialsidor (om det sedan rör sig om ciklider, diskus, malar, saltvatten, växter, räkor, stora fiskar etc. etc.) och allmänna sidor och tycker som du att man därför inte skall behöva välja sida. Jag tror dock inte heller att någon här i denna tråd har krävt att man skall välja sida.
                Ja mitt svar blev generellt draget över allt som sagts. Men jag förstår inte att det ska bli ett sånt tjafsande när både mfk och z-pet egentligen är ute efter samma saker. Mfk'arna har ju även de sagt att vissa typer av fisk helt enkelt inte passar i akvarium för gemeneman och vad jag vet är det ingen som sagt att hårdare krav skulle vara ett problem. Att däremot försöka få grossisterna att sluta sälja stor fisk, kommer ju att skapa problem för de som KAN hålla stor fisk. Frågan är, vart drar man gränsen för stor fisk?

                Nej jag vet inte om någon sagt att man måste välja sida, utan jag tolkar det så med tanke på vad som skrivits i den här tråden samt på mfk's fora. Och det gör mig jävligt förbannad, rent ut sagt, är att z-petare dissar mfk'are och tvärtom. Vad vinner ni/vi på det? Det måste väl vara bättre att samarbeta!? Viljan verkar ju finnas både här inne och på mfk, även om den inte syns så bra bland allt "blaj".
                Och Kjell, jag menar inte att z-pet inte har kunskap om stor fisk, utan att man oftast vänder sig till en specialiserad sida om man har ett speciellt intresse. Jag har ju i många år fått hjälp här inne, likväl som jag nu får hjälp på mfk. Men jag går i taket när båda parter försöker se bättre ut än va de egentligen är.

                Ja, bäst att be om ursäkt över språket också
                Var det meningen att du skulle ta åt dig personligen?

                Kommentar

                • Kjell Fohrman
                  Administrator

                  • December 2001
                  • 48148

                  Ursprungligen postat av qenzo
                  Att däremot försöka få grossisterna att sluta sälja stor fisk, kommer ju att skapa problem för de som KAN hålla stor fisk. Frågan är, vart drar man gränsen för stor fisk?
                  Absolut, men det handlar ju bara om de allra vanligaste arterna där mycket högt räknar 0,1 % hamnar i tillräckligt stora akvarium. Det finns ändå tillräckligt med stora arter kvar att välja på om man verkligen är intresserad av stora fiskarter. Och har man ett seriöst intresse så ser man självklart bara positivt på att de arter som hålls förkastligt försviner - detta dels ur djurskyddssynpunkt men även för att dessa fiskar även ger seriösa akvarister dåligt rykte. Dessutom kan det kanske förhindra att myndigheterna inför restriktioner för hållande av dessa arter (typ de som redan finns för offentliga akvarier där min.storlek på akvariet för att man skall få hålla t.ex. Pangasius är på 30.000 liter) och då kommer många fler arter att få stryka på foten.
                  Detta skulle i oerhört högre grad drabba de som är seriöst intresserade av stora fiskar.
                  Akvaristiska hälsningar
                  Kjell
                  Signatur 1. Frustra laborat qui omnibus placere studet
                  Signatur 2. Jag är inte tillräckligt ung för att kunna allt och inte heller tillräckligt gammal för att ha glömt allt.

                  Kommentar

                  • qenzo
                    • February 2005
                    • 1747

                    Ursprungligen postat av Kjell Fohrman
                    Absolut, men det handlar ju bara om de allra vanligaste arterna där mycket högt räknar 0,1 % hamnar i tillräckligt stora akvarium. Det finns ändå tillräckligt med stora arter kvar att välja på om man verkligen är intresserad av stora fiskarter. Och har man ett seriöst intresse så ser man självklart bara positivt på att de arter som hålls förkastligt försviner - detta dels ur djurskyddssynpunkt men även för att dessa fiskar även ger seriösa akvarister dåligt rykte. Dessutom kan det kanske förhindra att myndigheterna inför restriktioner för hållande av dessa arter (typ de som redan finns för offentliga akvarier där min.storlek på akvariet för att man skall få hålla t.ex. Pangasius är på 30.000 liter) och då kommer många fler arter att få stryka på foten.
                    Detta skulle i oerhört högre grad drabba de som är seriöst intresserade av stora fiskar.
                    Ja precis, och det är det jag menar med att samarbeta. Z-pet ska samarbeta med MFK för att hitta en lösning (grovt sett) inte hålla en tråd som enbart gå ut på att dissa varandra. Och rstriktionerna bör inte bara gälla stor fisk, även om nu trådstarten av någon anledning är inriktad på enbart det. Mycken fisk säljs som sällskapsfisk, när de inte alls hör hemma i "vanliga" svenssonburkar. Men av någon anledning hakar folk upp sig på fisken storlek.
                    I mina ögon är det förkastligt att sitta och gapa över stor fisk i förhållandevis små kar (som grunden till tråden var), när det finns fler avdelningar i fiskvärlden som verkligen behöver ses över. Frågan är hur man på bästa sätt får upp ögonen på köparna samt skärper kraven på säljarna. Ett samarbete mellan "specialistområdena" är ett måste, i mina ögon. Och trådar som får innehålla ohämmat med "höga hästar" lyfter inte fram de verkliga problemen. De visar bara upp vilken nivå akvaristerna håller sig på. För mig, som anser mig vara rätt grön trots 15+ år med fisk, är det katastrofläge när forum slåss mot varandra. Det går ex. inte att med gott samvete säga vart jag hämtar information, bara pga ren "rädsla" att få skit över vilket folk jag pratar med.
                    Lägg ner pajkastningen och gå ihop istället. Det kan omöjligt vara så komplicerat.
                    Var det meningen att du skulle ta åt dig personligen?

                    Kommentar

                    • Kjell Fohrman
                      Administrator

                      • December 2001
                      • 48148

                      Ursprungligen postat av qenzo
                      Z-pet ska samarbeta med MFK för att hitta en lösning (grovt sett) inte hålla en tråd som enbart gå ut på att dissa varandra.
                      Varken Zoopet, MFK eller någon annan hemsida är inblandad i detta.

                      Och rstriktionerna bör inte bara gälla stor fisk, även om nu trådstarten av någon anledning är inriktad på enbart det
                      Det gör det inte heller vilket jag också skrev om i trådstarten.

                      Lägg ner pajkastningen och gå ihop istället. Det kan omöjligt vara så komplicerat
                      Nja det var väl rätt länge sedan den las ner (i alla fall här så du måste i så fall mena att den fortgår på MFK, eller?) och tråden hade säkert inte väckts till liv igen om du inte hade gjort det.
                      Akvaristiska hälsningar
                      Kjell
                      Signatur 1. Frustra laborat qui omnibus placere studet
                      Signatur 2. Jag är inte tillräckligt ung för att kunna allt och inte heller tillräckligt gammal för att ha glömt allt.

                      Kommentar

                      • pwrdesign
                        • January 2003
                        • 384

                        Varför låses inte denna tråd istället?
                        Den poppar upp då och då med relativt ointressanta inlägg som diskuterar samma sak, och om nån verkligen vill läsa om stora fiskar, så är ju detta ändå fel tråd att plöja igenom...

                        Bara min personliga åsikt...
                        Malawi 540 Liter
                        26 Liter Aquascaping

                        Kommentar

                        • Kjell Fohrman
                          Administrator

                          • December 2001
                          • 48148

                          Ursprungligen postat av pwrdesign
                          Varför låses inte denna tråd istället?
                          Den poppar upp då och då med relativt ointressanta inlägg som diskuterar samma sak, och om nån verkligen vill läsa om stora fiskar, så är ju detta ändå fel tråd att plöja igenom...

                          Bara min personliga åsikt...
                          Rent principiellt så tycker jag att det är fel att läsa trådar där en diskussion förs utan "oförskämdheter". Visst kan jag hålla med om att det ibland bara blir en vända omigen med samma argument som tidigare framförts i tråden men så är det ju i många typer av forumtrådar. Och om man nu vill väcka tråden till liv igen så antar jag att man har åsikten att allt ännu inte är färdigutrett, eller?

                          Själv kommer jag dock inte att väcka den till liv igen, utan jag svarar enbart på de inlägg som dyker upp igen från de som anser att allt ännu inte är diskuterat
                          Akvaristiska hälsningar
                          Kjell
                          Signatur 1. Frustra laborat qui omnibus placere studet
                          Signatur 2. Jag är inte tillräckligt ung för att kunna allt och inte heller tillräckligt gammal för att ha glömt allt.

                          Kommentar

                          • qenzo
                            • February 2005
                            • 1747

                            Ursprungligen postat av Kjell Fohrman
                            Varken Zoopet, MFK eller någon annan hemsida är inblandad i detta.


                            Det gör det inte heller vilket jag också skrev om i trådstarten.


                            Nja det var väl rätt länge sedan den las ner (i alla fall här så du måste i så fall mena att den fortgår på MFK, eller?) och tråden hade säkert inte väckts till liv igen om du inte hade gjort det.
                            Samarbete mellan specialiserade hemsidor öppnar fler dörrar. Samarbete mellan de som önskar restriktioner (jag bla) och de som inte önskar det. Gyllene medelväg...
                            Och om det inte är mening att man ska kunna "bumpa" trådar och tala om vad man tycker om det som skrivs, anser jag att pwr's åsikt om låsning, vore det bästa.
                            Var det meningen att du skulle ta åt dig personligen?

                            Kommentar

                            • danne0301
                              • July 2009
                              • 1128

                              Mja fast qenzo tråden har ju faktiskt varit 'avslutad' i 2 veckor, dvs pajkastningen slutade för 2 veckor sedan och ett par dagar tidigare..

                              Förstår att du vill ventilera åsikter om du 'missade' när det var intensivt men en del är ju faktiskt överspelat så att säga
                              Enbart innehavare av saltvatten för tillfället.

                              2 gånger 54L odlingsprojekt
                              540L Ormhuvudfisk som blev CA

                              Kommentar

                              • qenzo
                                • February 2005
                                • 1747

                                Ursprungligen postat av danne0301
                                Mja fast qenzo tråden har ju faktiskt varit 'avslutad' i 2 veckor, dvs pajkastningen slutade för 2 veckor sedan och ett par dagar tidigare..

                                Förstår att du vill ventilera åsikter om du 'missade' när det var intensivt men en del är ju faktiskt överspelat så att säga
                                Ja jag var dum och följde en länk från annan plats. Har lärt mig en läxa som i dagsläget säger - kör ditt race, lägg dig inte i dispyter.
                                Står dock fortfarande fast vid att det här har kunnat skötas betydligt snyggare (framställan om restriktioner & samarbete) samt att om upphettade trådar inte ska få gnista till igen, lås tråden.
                                Var det meningen att du skulle ta åt dig personligen?

                                Kommentar

                                Arbetssätt...