Monsterfiskar

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • stefanr72
    • November 2010
    • 1026

    Monsterfiskar

    Hej. Det finns ju tydligen en ganska stor marknad för STORA akvariefiskar. Jag har bara väldigt svårt att se tjusningen med STORA fiskar i ett för litet akvarium. Jag tycker det är beklämmande att se rockor, stora malar, arrowanor m.m. i ett akvarium som dom knappast kan trivas i. Varför köpa en nilabborre ellert mal som kan bli 2m lång? Vill man se dessa fiskar är det bättre att gå till ett STORT offentligt akvarium. Finns det inga djurskyddslagar som reglerar detta?
  • Kjell Fohrman
    Administrator

    • December 2001
    • 48148

    #2
    Vet inte om den är så himla stor egentligen - men de som har denna typ av fiskar är ofta extremt intresserade och skriver därför mycket om dessa. Har man ett stort intresse så har man då också ofta ett kunnande hur denna typ av fiskar skall hanteras.

    Dock så finns det en del "monsterarter" som även "Svensson" ofta har som t.ex. paroonhajen och hajmalen och dessa borde egentligen inte säljas om man ser till djurskyddet. Visserligen är det lagligt att sälja dessa men seriösa affärer och grossister försäker att undvika dom - vilket inte alltid är så lätt av konkurrensskäl.
    Jag håller dock på att jobba med att få fram en branschöverrenskommelse med sveriges ledande grossister om att dessa gemensamt kommer att fatta ett beslut om att helt sluta att lagerföra denna typ av fiskar. Förhoppningsvis kommer detta att vara genomfört till sommaren 2011.
    Akvaristiska hälsningar
    Kjell
    Signatur 1. Frustra laborat qui omnibus placere studet
    Signatur 2. Jag är inte tillräckligt ung för att kunna allt och inte heller tillräckligt gammal för att ha glömt allt.

    Kommentar

    • stefanr72
      • November 2010
      • 1026

      #3
      Hoppas du lyckas Kjell!

      Kommentar

      • Helene&Andreas
        • January 2009
        • 1336

        #4
        Vad är det för typ av fiskar du jobbar för att grossisterna ska sluta lagerföra Kjell? Alla stora fiskar?

        Kommentar

        • Shepard

          • March 2003
          • 13992

          #5
          Tja, det är ju skillnad på stora fiskar och STORA fiskar. Påfågelsciklider är ju stora, men småfisk om man jämför med t.ex en paroonhaj. Alltså, det finns betydligt fler som på ett bra sätt kan hålla påfåglar, än som kan hålla paroonhajar, så påfågeln är betydligt lämpligare som akvariefisk än paroonhajen. Dessutom hamnar förmodligen 99% av alla paroonhajar hos folk som tänker nå´t i stil med "oh vad coolt, en akvariehaj!" och slänger i dem i sina sällskapskar på 200 liter, när en vuxen paroonhaj förmodligen inte ska ha mindre än en olympisk swimmingpool, vilket affären såklart "glömmer" att berätta... Dessutom är de lättstressade vad jag har förstått, och vantrivs redan som små i vanliga akvarier. De köps nog dessutom ofta av fel personer av fel anledningar, återigen, "cool akvariehaj" (som egentligen är en mal).

          Så jag är för ett förbud (eller i alla fall en reglering) att sälja groteskt stora fiskar som akvariefiskar (arter som blir flera meter), möjligtvis ska man, om man är kunnig, och vet vad man ger sig in på, kunna beställa stora arter, men jag tycker inte att de ska ingå i affärernas ordinarie utbud. Jag menar, ingen vuxen människa skulle väl få för sig att ha en häst på balkongen
          Senast redigerad av Shepard; 31 December 2010, 14:05.
          "You can fight like a krogan, run like a leopard, but you'll never be better than commander Shepard" (Miracle of Sound)
          Min profil
          Mitt galleri

          Kommentar

          • Freke
            • December 2006
            • 159

            #6
            Det är tur att jordbruksverket dvs staten tillåter fiskarna så vi som gillar udda arter kan få ha kvar vårat intresse..
            Vill man ha arterna spelar nog inte eran deal nån större roll så man kan plocka in fisken privat å vi som verkligen brinner för dom lägger gärna ner 1-2mån jobb för att få just den arten vi vill ha tillskilnad från alla andra som har små fisk & bara köper nått gulligt i affären utan att veta va det är.. Så stefan innan du börjar ge oss skit så se över din egna hobby & varför det är mer rätt att ha malwai, platy osv i fångenskap? Dom flesta som har stora fiskar har oxå stora kar. Jag känner inte dig så jag skall inte hoppa på dig ang dina fiskar, kar osv. Alla gör som dom vill så länge man inte bryter lagen så får man göra som man vill (vanvård av fisk är att bryta lagen så det behöver ni inte ta upp)

            Men för en gångs skull håller jag med lite av vad kjell sa där.

            "men de som har denna typ av fiskar är ofta extremt intresserade och skriver därför mycket om dessa. Har man ett stort intresse så har man då också ofta ett kunnande hur denna typ av fiskar skall hanteras."

            Självklart finns det rötägg bland oss oxå precis som med dom som har mindre fisk, hundar, katter mm
            http://www.zoonen.com/minzoon.asp?oid=1545497

            Kommentar

            • Freke
              • December 2006
              • 159

              #7
              En sak till. Eftersom det knappast kommer bli ett lagstadgat beslut Kjell så finns det alltid en sak att ta i beaktning å det är pengar..
              För så liten skara är vi inte som håller på med små fisk.. Så är det 90% av butikerna som går med på att inte ha större arter så betyder den ett gyllene tillfälle för andra som vill & får en jätte kundkrets som är villiga att åka över hela sverige för en enda fisk...

              Så hur mycket ni än önskar att alla tyckte samma som er så kommer det inte att hända & pengar styr så är det bara..

              *edit* varför göra en ny sån här tråd som till 99% kommer att spåra ut?? Använd sök så hittar du säkert 15 andra som handlar om samma sak..
              Senast redigerad av Freke; 31 December 2010, 14:10.
              http://www.zoonen.com/minzoon.asp?oid=1545497

              Kommentar

              • ettfettbranamn
                • December 2010
                • 3424

                #8
                nej, fiskar har ju dessvärre knappt några rättigheter.. vilket innebär att vilken idiot som helst kan köpa vilken fisk som helst.. i princip..

                även vi på monstersidan har mycket lite till övers och blir förmodligen ännu mer upprörda av att se dessa fiskar fara illa än ni som inte haft dem eftersom de är otroligt personliga och faktiskt lär sig att ty sig till en..

                problemet (som även kjell tar upp) är att det är fel folk som köper dem.. det är inte vi som vet hur stora parooner blir utan de som sitter på ett 200 kar och matar dem med flingfoder och algtabletter och sen blir förvånade över att de börjar äta upp de andra invånarna..

                jag måste säga att jag ofta blivit sjukt förbannad över att se vad "ni" skrivit om oss i er okunnighet och lika förbannad över att herr fohrman verkar ha en förkärlek för att låsa trådar som blir obehagliga.. många av oss, jag skulle säga alla seriösa, har inget annat än kärlek till våra fiskar, vi matar inte med levande möss, för stora fiskar, levande över huvud taget om det inte är i syfte att "starta" en fisk..

                vidare är det väl ändå vi på monstersidan som på allvar börjar ta utrustningen till nya nivåer.. många av oss har lika mycket vatten i våra filtersystem som "ni" har i era kar.. sen ska man ju hålla i minnet att fiskar inte alltid når sin potentiella maxstorlek, bara för att fiskerekordet på en art av gar ligger på 120 (leposteus plathyrcinus) betyder inte det att alla kommer att nå dit, det är förmodligen en fisk med sjukt bra gener, väldigt bra miljö och vid hög ålder som satt detta rekord.. vi byter inte våra fiskar.. när vi köper en fisk räknar vi med att ha den i 20 år+.

                jag ser ingen mening i att försöka "vinna" över oss, vi gör vår grej (och ofta även er grej) och ni gör er.. vi kommer inte att försvinna, det är inte direkt så att imazo/at/glaser är våra huvudleverantörer heller.. vi skulle få in våra fiskar ändå.. det är ledsamt att se att folk exempelvis tvekar på att freke tagit in sina blåögda panaquer och kallar honom lögnare.. jag har sett dem med egna ögon..

                senast igår var jag nere i Lillis lokal (bollmora akvarieklubb) och började lägga upp planerna för hans 400x120xokänt kar.. det är inte så att det måste vara en fejd mellan oss.. men, vill ni ha det så kan jag garantera att ni inte kommer att kunna hindra oss, de som är nyfikna kommer istället att byta forum.. vi sitter på fruktansvärt mycket information som även ni kan ha nytta av om ni skulle gräva ner stridsyxan..

                alla hobbys är unga någon gång, egentligen är det först nu vi börjar se de riktigt stora karen dyka upp i sverige.. ge oss lite tid innan ni börjar måla ut oss som djävulen, det är ingen som tjänar på det..

                som sagt vill jag understryka att vi som är seriösa ALDRIG skulle rekommendera någon att köpa en paroonhaj eller en hajmal eftersom det helt enkelt kräver en pool, vi vet det, sen att vi är ger ut skötselråd till dem som redan gjort ett misstag är ju en helt annan sak..

                ettfettbranamn Mod mfksweden.se
                Dådet utfördes av en ensam galning och hans sympatisörer..

                Normaliseringsprocessen..
                (Kommunicerar enbart i tankevurpor)

                Kommentar

                • Kjell Fohrman
                  Administrator

                  • December 2001
                  • 48148

                  #9
                  1/ Det handlar inte om något förbud (det kan förövrigt enbart myndigheter besluta om) utan att grossisterna skall avstå från att sälja sådana fiskar som idag av olika skäl är olämpliga att hålla i akvarier.
                  Några sådana grupper av fiskar är
                  1/ arter som blir extremt stora och även är väldigt billiga och därmed väldigt ofta hamnar i alldeles för små akvarier.
                  2/ målade fiskar
                  3/ de mest extrema avelsformerna
                  Akvaristiska hälsningar
                  Kjell
                  Signatur 1. Frustra laborat qui omnibus placere studet
                  Signatur 2. Jag är inte tillräckligt ung för att kunna allt och inte heller tillräckligt gammal för att ha glömt allt.

                  Kommentar

                  • Shepard

                    • March 2003
                    • 13992

                    #10
                    Visst finns det de som vet vad de håller på med, och är kunniga om "monstren" de gillar, det är jag säker på... Men det tar ändå inte bort det faktum att det finns arter som inte borde säljas till kreti och pleti i vanliga zooaffärer, för en billig peng, för när de gör det, så hamnar de nog mer eller mindre undantagslöst hos folk som tycker att hajar och pirayor är det coolaste som finns. Paroonhajen är ett exempel... För att ta ett exempel inom en annan bransch, Koenigsegg, som ju tillverkar och säljer vad som skulle kunna kallas monsterbilar, har vad jag har förstått en förarkurs, som följer med om man köper en bil av dem, för att de inser att inte vem som helst klarar av att köra deras bilar på ett säkert sätt, medan försäljare av mer normala bilar inte har det... Dit jag vill komma är, att säljare av så kallade monsterfiskar också borde tillhandahålla ordentlig information till kunden, och försäkra sig om att kunden faktiskt vet vad h*n köper. Detta sker knappast i vanliga zoobutiker, så ska så kallade monsterfiskar som blir flera meter gå att få tag i, så bör det nog vara genom ställen som vet vad de säljer, och vet vem de säljer till, för fiskarnas skull.
                    Senast redigerad av Shepard; 31 December 2010, 15:59.
                    "You can fight like a krogan, run like a leopard, but you'll never be better than commander Shepard" (Miracle of Sound)
                    Min profil
                    Mitt galleri

                    Kommentar

                    • Kjell Fohrman
                      Administrator

                      • December 2001
                      • 48148

                      #11
                      Ursprungligen postat av Micke_A
                      Dit jag vill komma är, att säljare av så kallade monsterfiskar också borde tillhandahålla ordentlig information till kunden, och försäkra sig om att kunden faktiskt vet vad h*n köper. Detta sker knappast i vanliga zoobutiker, så ska så kallade monsterfiskar gå att få tag i, så bör det nog vara genom ställen som vet vad de säljer, och vet vem de säljer det till, för fiskarnas skull.
                      Jag vill absolut inte träta med dig i denna fråga - för här är vi säkert överens.

                      Dock vill jag bara påpeka att affären i lag redan idag är skyldig att skriftligt informera om ALLA fiskar de säljer och det till ALLA kunder.
                      Detta för att alla fiskar ställer specifika krav på akvariet - detta är ju grunden för all akvaristik och om vi som kunder handlar i affären som struntar i att ge denna information så är vi själva en del i att en hel del att många fiskar även fortsättningsvis kommer att få en dålig miljö.

                      Mitt förslag har kommit till för att få bort de värsta avarterna i handeln - men det är sedan upp till varje akvarist att kräva av sin handlare att denne skall följa lagen om info för att vi skall fortsätta handla i den affären.
                      Akvaristiska hälsningar
                      Kjell
                      Signatur 1. Frustra laborat qui omnibus placere studet
                      Signatur 2. Jag är inte tillräckligt ung för att kunna allt och inte heller tillräckligt gammal för att ha glömt allt.

                      Kommentar

                      • ettfettbranamn
                        • December 2010
                        • 3424

                        #12
                        Ursprungligen postat av Kjell Fohrman
                        1/ Det handlar inte om något förbud (det kan förövrigt enbart myndigheter besluta om) utan att grossisterna skall avstå från att sälja sådana fiskar som idag av olika skäl är olämpliga att hålla i akvarier.
                        Några sådana grupper av fiskar är
                        1/ arter som blir extremt stora och även är väldigt billiga och därmed väldigt ofta hamnar i alldeles för små akvarier.
                        2/ målade fiskar
                        3/ de mest extrema avelsformerna
                        ja, alltså är alla överens..
                        Dådet utfördes av en ensam galning och hans sympatisörer..

                        Normaliseringsprocessen..
                        (Kommunicerar enbart i tankevurpor)

                        Kommentar

                        • Shepard

                          • March 2003
                          • 13992

                          #13
                          Tja, som sagt Kjell, nog väldigt få zooaffärer som följer den regeln till punkt och pricka, och jag antar att det är därför du vill ha bort de mest olämpliga arterna i vanliga butiker? Vilket ju är min poäng också.

                          Jag menar inte att man ska totalförbjuda dem, bara att det kanske vore bra om man kunde göra så att de bara gick att få tag i genom mer specialiserade handlare, som även ser till fiskarnas väl och ve, inte bara sin egen plånbok.
                          "You can fight like a krogan, run like a leopard, but you'll never be better than commander Shepard" (Miracle of Sound)
                          Min profil
                          Mitt galleri

                          Kommentar

                          • Kjell Fohrman
                            Administrator

                            • December 2001
                            • 48148

                            #14
                            Ursprungligen postat av ettfettbranamn
                            ja, alltså är alla överens..
                            Ja och några som definitivt kommer att "tjäna" på detta är ju det som har andra stora fiskar (finns ju även många förutom Pangasius) som inte hör till de allra billigaste och som har utrymme för och kunskap om hur man skall hålla dom. Detta pga att de som skaffar typ Pangasius ger alla stora fiskar ett dåligt rykte, vilket i sin tur leder till att de som håller stora fiskar dom betraktas som oseriösa.

                            Denna otrevliga "stämpel" på dessa akvarister kommer förhoppningsvis att tvättas bort om vi får bort de stora "problembarnen" från handeln
                            Akvaristiska hälsningar
                            Kjell
                            Signatur 1. Frustra laborat qui omnibus placere studet
                            Signatur 2. Jag är inte tillräckligt ung för att kunna allt och inte heller tillräckligt gammal för att ha glömt allt.

                            Kommentar

                            • Kjell Fohrman
                              Administrator

                              • December 2001
                              • 48148

                              #15
                              Ursprungligen postat av Micke_A
                              Tja, som sagt Kjell, nog väldigt få zooaffärer som följer den regeln till punkt och pricka, och jag antar att det är därför du vill ha bort de mest olämpliga arterna i vanliga butiker? Vilket ju är min poäng också.

                              Jag menar inte att man ska totalförbjuda dem, bara att det kanske vore bra om man kunde göra så att de bara gick att få tag i genom mer specialiserade handlare, som även ser till fiskarnas väl och ve, inte bara sin egen plånbok.
                              OFF TOPIC igen - men tyvärr är ofta de specialiserade handlarna minst lika dåliga på att skicka med info när de säljer sina fiskar.


                              Dock som sagt - vi är nog alla här tämligen överens om grunderna i mitt förslag
                              Akvaristiska hälsningar
                              Kjell
                              Signatur 1. Frustra laborat qui omnibus placere studet
                              Signatur 2. Jag är inte tillräckligt ung för att kunna allt och inte heller tillräckligt gammal för att ha glömt allt.

                              Kommentar

                              Arbetssätt...