Utbildning

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • nettrax
    • February 2002
    • 790

    #16
    I den butik där jag handlar skulle nog båda gå kursen tror jag.

    Mvh. Ninni
    Förhoppningsvis snart ägare till en röd tabby/vit crx kille

    Kommentar

    • Aqua_Max
      • April 2002
      • 511

      #17
      nettrax, du menar väl att du inte kan LÄSA pdf-filer, för visst måste du väl kunna ladda hem dem? För att läsa filerna kan du ladda hem och installera Acrobat Reader som är gratis.


      ~~~ Max Photo ~~~
      ~~~ Max Photo ~~~

      Kommentar

      • Aqua_Max
        • April 2002
        • 511

        #18
        Lagen gällande utbildningen gäller för "Den som yrkesmässigt eller i större omfattning driver handel med djur..." (Se 1999:110 andra kapitlet, paragraf 3.)

        Om jag förstår definitionen rätt så menas den som äger eller är ansvarig för verksamheten. Personalen behöver i så fall inte ha genomgått och blivit godkända på utbildningen. Rätta mig om jag har fel Kjell.

        ~~~ Max Photo ~~~
        ~~~ Max Photo ~~~

        Kommentar

        • nettrax
          • February 2002
          • 790

          #19
          Aqua Max:
          Jag måste ju tanka hem filerna för att kunna läsa dem.
          Jag kan varken tanka eller läsa dem då jag inte har acrobat reader och min sambo vill inte installera det. (Fråga inte varför för det vet jag inte.)

          Mvh. Ninni
          Förhoppningsvis snart ägare till en röd tabby/vit crx kille

          Kommentar

          • Aqua_Max
            • April 2002
            • 511

            #20
            Anledningen till varför myndigheterna, både i Sverige och andra länder, samt många företag, brukar använda just pdf-filer är för att alla ska kunna läsa och skriva ut filerna med hjälp av Adobe Acrobat Reader som är ett välkänt och pålitligt gratis program från ett högt aktat företag. Filstorleken blir relativt liten och att layouten etc ska se ungefär likadan ut på alla datorer och operativsystem samt att filer inte drabbas av virus på samma sätt som t.ex. Microsoft Word dokument är kända för. Ibland används också kopieringsskydd gällande texten och bilderna i filen om man vill försvåra för ligister som kanske vill kopiera och förvanska datat.

            Jag tänker inte fråga varför din sambo inte vill installera Acrobat Reader, men det kan nog vara lämpligt att du ställer den frågan till din sambo. Om ni inte vill ladda ned programmet från Internet går det att få tag på CD i databutiker eller på CD skivor som följer med andra program, eftersom instruktionsböckerna till programmen ofta följer med som en pdf-fil. (Du kanske alltså redan har programmet hemma på någon CD, även om det nog inte är senaste versionen.) Att du inte skulle kunna ladda hem pdf-filerna från jordbruksverket är motsägelsefullt då meningen med dem är att alla ska kunna ladda hem dem.

            ~~~ Max Photo ~~~
            ~~~ Max Photo ~~~

            Kommentar

            • nettrax
              • February 2002
              • 790

              #21
              <img src=icon_smile.gif border=0 align=middle>
              Jojo visst det kan säkert vara bra med Pdf. Men jag har aldrig behövt tanka hem sådana filer och inte heller min sambo. Så vi har inget behov av acrobat reader. Och både jag och min sambo vet var det finns att tanka hem och hur man använder det utifall att vi vill använda det och därmed var den diskussionen slut Tack.



              Mvh. Ninni
              Förhoppningsvis snart ägare till en röd tabby/vit crx kille

              Kommentar

              • Aqua_Max
                • April 2002
                • 511

                #22
                Förlåt nettrax, det lät nog som om jag försökte pracka på dig programmet. Det var inte min mening. <img src=icon_smile_dissapprove.gif border=0 align=middle> Jag trodde att du ville läsa lagtexten angående zoohandel och berättade därför om Adobe Acrobat Reader och varför pdf-filer används. Om du inte vill läsa pdf-filer är det din ensak, men det finns även en hel del annat akvarierelaterat att läsa i pdf format på Internet, även om inte du har upptäckt det ännu.

                ~~~ Max Photo ~~~
                ~~~ Max Photo ~~~

                Kommentar

                • nettrax
                  • February 2002
                  • 790

                  #23
                  Jodå visst finns det mycket i Pdf format, men inget jag har kännt att jag har behövt läsa och ja det lät som om du ville "tvinga" mig att installera Acrobat. Jag är inte intresserad av att läsa lagtexten då jag för det mesta blir på dåligt humör av att läsa lagtexter. Blir sur för såna grejer som jag anser är felaktiga och stör mig sedan på de som inte följer lagarna. Sån är jag<img src=icon_smile.gif border=0 align=middle>

                  Mvh. Ninni
                  Förhoppningsvis snart ägare till en röd tabby/vit crx kille

                  Kommentar

                  • Kjell Fohrman
                    Administrator

                    • December 2001
                    • 48148

                    #24
                    Hej igen,
                    All personal i en affär behöver enligt lagtexten inte ha gått en utbildning utan det räcker med att en ansvarig har gått.
                    Jag skulle dock vilja påstå att de allra flesta affärer skickar flera personer. Inte för att lagen kräver det, utan för att de anser att det är bra med personal med kunskap. Från vissa företag har 5-6 personer gått. Det kostar visserligen en slant men ägarna anser uppenbarligen att det är en investering för framtiden och jag kan bara hålla med.
                    Jag tycker inte heller att det är förföljelse av småföretagare att de tvingas gå en utbildning. Visst kan man tycka att de som jobbat med fisk i 20-50 borde slippa, men faktum är att de enkätundersökninqar vi gjort efter kurserna visar att de som hållit på längst i branschen faktiskt är de som är mest positiva till utbildningen.

                    Vad gäller PDF-filer är det väl upp till var och en om man vill installera det, själv tycker jag nog att det är svårt att klara sig utan, åtminstone när man använder datorn som arbetsinstrument.
                    Det enda vi här på zoopet har som ligger i ett pdf-dokument är algschemat av Claus Christensen.
                    http://www.zoopet.com/akvarium/artikel_visa.asp?NR=286
                    Att vi i detta fall använder ett pdf-fokument är för att det är lättöverskådligt och är lätt att jobba med i dessa sammanhang. En icke föraktlig fördel är ju också att det är gratis att ladda hem för den som vill läsa ett pdf-dokument.
                    Akvaristiska hälsningar
                    Kjell

                    Akvaristiska hälsningar
                    Kjell
                    Signatur 1. Frustra laborat qui omnibus placere studet
                    Signatur 2. Jag är inte tillräckligt ung för att kunna allt och inte heller tillräckligt gammal för att ha glömt allt.

                    Kommentar

                    • catrin
                      • January 2002
                      • 144

                      #25
                      Jag har gått grundutbildningen+fiskdelen och jag tycker faktiskt att det var väldigt givande. Trots att jag faktiskt har ett djurvårdsgymnasium i grunden. Jag ifrågasatte starkt meningen med att jag skulle måsta gå kurserna, men har ändrat uppfattning. För det första så var det skoj att träffa lite kollegor i branchen, folk från grossister mm(Tack Imazo, det var skoj på elevhemmet på grundkursen). I vanliga fall hinner man inte träffa annat branchfolk.För det andra så är det alltid något som brister i den egna djurhållningen, sådant som man tummar lite på, men man skärper faktiskt till sig och kollar upp allt, när man kommer hem igen.
                      Jag tycker dessutom att de flesta föredragshållare var mycket duktiga.
                      Bla annat ägaren till danska Tropica(växtodlare). Fantastiskt duktig! Fast han talade danska...
                      Kjell är inte så dålig han heller!
                      För det tredje så kommer vi att lättare kunna plocka bort oseriösa handlare.
                      Sedan så tror jag inte att det finns någon som är allvetande! Kan man akvaristiken, så kanske man har intresserat sig mindre på gangare fast man har det i butiken. Och är man inte speciellt intresserad så har man sällan läst på det som inte intresserar så mycket.
                      Sedan så vill jag bara påpeka att utbildningen är uppdelad i en grundkurs och sedan i olika djurgrupper. Varje kurs kostar 2500:-+moms
                      för de som är medlemmar i ZOORF(ZoobranchensRiksFörbund). Är man inte medlem kostar varje kurs ännu mera(jag kommer inte ihåg exakt men undrar om det inte är 4500:-+moms).
                      Ett problem med utbildningen är att det blir svårare för de som finns i branchen att sälja sina företag. Det krävs nämligen att den som köper skall ha utbildningen. Jag vet inte vad myndigheterna sätter för krav på tidsaspekten innan en ny köpare skall ha gått alla delarna. Om det skall vara gjort innan de tar över, eller om man får ta en viss tid på sig innan allt skall vara klart.

                      Cattis
                      Cattis

                      Kommentar

                      • catrin
                        • January 2002
                        • 144

                        #26
                        Kommer på en sak till när det gäller lagtexterna.
                        Det finns nämligen TVÅ stycken. Den ena gäller för den som yrkesmässigt handlar med djur och den lagtexten är tvingande, det är bara att följa och inget att diskutera, men det finns en till också:
                        den gäller den som har djur som privatperon och den är inte tvingande, bara riktgivande. Den skall följas om man inte kan påvisa att man gör på ett annat sätt som är lika bra. Tex när det gäller kaniner. I butikerna får man max ha 2 st kaniner(max 3 kg/st) i en bur som är minst 0,5 kvadratmeter. Så säger lagtexten. om en privatperson har kaniner, kan han i stort sett hålla kaninerna hur han vill om man tex låter kaninen hoppa lös ett par timmar per dag.
                        Där gäller inte lagen om burstorlek, om man kan påvisa att något annat fungerar lika bra. Men, myndigheterna har på förslag att de tvingande reglerna skall börja gälla även för privatpersoner!!!!
                        Vilket innebär för en akvarist att det är minst 60 liters akvarium som gäller.!!

                        Cattis
                        Cattis

                        Kommentar

                        • Aqua_Max
                          • April 2002
                          • 511

                          #27
                          <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>Vilket innebär för en akvarist att det är minst 60 liters akvarium som gäller.!!<hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>Var har du fått denna siffra ifrån?

                          Jag hörde rykten om en volym i den stilen för några år sedan då införandet av EU regler i Sverige disskuterades, men följande är vad jag hittat i lagtexten gällande volym på akvarium:

                          SJVFS 1999:110
                          12 kap 4§
                          Vattnets volym, yta och djup skall vara anpassat till fiskarnas storlek antal och levnadssätt.

                          SJVFS 1999:110
                          4 kap 31§
                          ... Fiskar får aldrig hållas i en vattenvolym understigande 1 liter. ...

                          Allmänna råd till 12 kap. 4§ SJVFS
                          Volymen bör inte understiga 40 liter om inte fiskarten är särskilt anpassad till vatten av små volymer. ...


                          ~~~ Max Photo ~~~
                          ~~~ Max Photo ~~~

                          Kommentar

                          • Kjell Fohrman
                            Administrator

                            • December 2001
                            • 48148

                            #28
                            Nytt lagförslag,
                            Det stämmer som Cattis skriver att det är ett nytt lagförslag på gång som också kommer att gälla för privatpersoner.
                            Denna är nu ute på remiss så inget är beslutat än. Så snart lagtexten är klar så kommer den självklart att presenteras här på zoopet.
                            Akvaristiska hälsningar
                            Kjell


                            Akvaristiska hälsningar
                            Kjell
                            Signatur 1. Frustra laborat qui omnibus placere studet
                            Signatur 2. Jag är inte tillräckligt ung för att kunna allt och inte heller tillräckligt gammal för att ha glömt allt.

                            Kommentar

                            • Aqua_Max
                              • April 2002
                              • 511

                              #29
                              <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>Det stämmer som Cattis skriver att det är ett nytt lagförslag på gång som också kommer att gälla för privatpersoner.
                              Denna är nu ute på remiss så inget är beslutat än. Så snart lagtexten är klar så kommer den självklart att presenteras här på zoopet.<hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>Jag hoppas att kunniga akvarister som använder sig av små akvarier, t.ex. styrelsen i SKS, får ta del av förslaget och kommentera det INNAN det blir någon lag, så det inte blir något heltokigt.

                              Visserligen föredrar jag själv stora akvarier och tycker att det är självklart att ett akvarium bör vara anpassat efter behoven hos de fiskar som finns i det, men att besluta att det inte skulle få användas akvarier mindre än 60 liter (nettovolym vatten? vilket i normala fall motsvarar ca 80 liter bruttovolym räknat på akvarietiets yttermått) anser jag är helt orimligt att genomföra, även om tanken är god, men förslaget kanske var formulerat annorlunda, ungefär som den nuvarande lagen med en massa undantag, som gör förslaget mer rimligt?

                              ~~~ Max Photo ~~~
                              ~~~ Max Photo ~~~

                              Kommentar

                              Arbetssätt...