Vad krävs för att starta en akvariebutik?

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Twix
    • June 2015
    • 42

    Vad krävs för att starta en akvariebutik?

    Sitter här och funderar lite på vad det finns för kul jobb. Tänkte att jag självklart är intresserad av akvaristik men gillar även att jobba med folk och service. Har jobbat extra i matbutik under flera år och trivdes bra med det. Iallafall började jag fundera på vad som krävs egentligen och jag är övertygad att det finns folk här på forumet som har testat eller tänkt i liknande banor. Så, vad är bästa vägen för en hobbyakvarist? Såhär tänkte jag:

    Alternativ 1:
    Steg 1: Börja jobba extra i en redan existerande butik. Lära sig mer om kundhantering, hur man driver en butik och naturligtvis om skötsel av akvarier i större volymer.

    Steg 2: Jobba vidare, förhoppningsvis så småningom så blir man befodrad och blir typ butikschef och då har man en "egen" butik.

    Fördelar: Ingen risk för ekonomisk förlust, man får mycket hjälp av kollegor och andra butiker om man är del i en kedja, bättre konkurrenskraft iochmed större inköpsvolymer.

    Nackdelar: Det blir aldrig ens egna företag, man får inte driva stället precis som man vill, val av lokaler och arbetsort är ofta kraftigt begränsad. Förmodligen lång väg innan man får större ansvar och inflytande om ens aldrig.


    Alternativ 2:

    Steg 1:Börja jobba i en akvariebutik (samma som alternativ 1). Plugga extra på de områden som man fortfarande känner sig mindre bevandrad inom, exempelvis sjukdomar och lek.

    Steg 2: Starta eget. Helst bör man vara en till som man startar allting med, som såklart också är väldigt intresserad. Börja med att hitta lämplig källarlokal i en vanlig svensk småstad. Köp in akvarieställningar från blocket när en annan butik lägger ner (dåligt tecken att jag ofta ser sånt?), starta upp och gör iordning lokal med något visningsakvarium (förmodligen ens privata från början), ställningar med blandad sällskapsfisk, diverse tillbehör som filter men i början endast ha max två sorter av olika produkter. Göra reklam inför invigning osv.

    Steg 3: Invigning! Försöka få dit mycket folk, bjuda på fika och kanske ha en enklare föreläsning/ slideshow för inspiration, ha olika startpaket redo med bra pris (beräknad förlust för att få igång en kundbas), reklamhäften med olika fiskar och produkter man kan ta hem om intresse finns osv.

    Steg 4: Hålla öppet ett par kvällar i veckan och en helgdag. Detta för att kunna ha ett vanligt jobb vid sidan av. Givetvis får man räkna med mycket slit framförallt i början men förhoppningsvis så har man efter några månader byggt upp en stadig kundkrets om man sköter allting snyggt och då kan man förhoppningsvis gå runt på det hela. Drömmen är såklart att kunna tjäna pengar på det men det kan nog vara optimistiskt.

    Fördelar: Det känns enormt bra om man vågar satsa och lyckas, blir lättare att engagera sig och bli motiverad när det är ens egna ställe. Du kommer kunna välja din egen inriktning, till viss del arbetstider och lokalitet. Säkerligen mycket utvecklande och givande.

    Nackdelar: En ekonomisk risk, mycket arbetstimmar framför sig med låg avkastning, svårt att hitta lämplig partner.

    Så, om man låt säga väljer att satsa 50 000 (?) och en massa tid, kan man då som glad amatör lyckas driva en butik?
  • Kjell Fohrman
    Administrator

    • December 2001
    • 48148

    #2
    Du har glömt en hel del som att din lokal måste vara godkänd av myndigheterna. Besiktningen i sig kostar säkert inte mer än ca. 2.000 (varierar på olika ställen i landet) men sedan kan ju kostnaderna skena iväg beroende på hur mycket det kostar för att göra om lokalen så att den blir godkänd.
    Dessutom måste du gå en av myndigheterna godkänd utbildning och vad jag vet så är det bara Zoorf/Laer som har sådana kurser för akvaristik idag. Skall du bara sälja fisk (av det levande) så räcker det med en grundkurs och en akvaristikkurs. Har inte koll på vad dessa kostar idag men det är nog ca. 8.000 kr per kurs så det blir drygt 16.000 kr.
    Sedan funkar det inte att bara ha 2 saker av varje, vad skall du då sälja om de 2 sakerna tar slut. För att kunna konkurrera med webbutiker måste du ha ett brett sortiment v både levande och tillbehör att visa upp.

    En riktig budgetbutik (du hittar ställningar etc. på Blocket) kostar nog minimum 200.000 men mer realistiskt är nog ca.-500.000
    Akvaristiska hälsningar
    Kjell
    Signatur 1. Frustra laborat qui omnibus placere studet
    Signatur 2. Jag är inte tillräckligt ung för att kunna allt och inte heller tillräckligt gammal för att ha glömt allt.

    Kommentar

    • Twix
      • June 2015
      • 42

      #3
      Verkar som att jag missat en hel del. Som sagt, spånade mest på vad som krävs och om det ens är genomförbart. Men dessa kurser, det måste väl räcka med att föreståndaren för butiken går dessa, eller hur? Jag menar, det finns ju så många butiker med personal som sprider dålig information.

      Menade inte att ha två förpackningar utan kanske två olika produkter i varje segment, exempelvis Eheim 2260 och Fluval Fx6, til en början iaf.

      Kommentar

      • Kjell Fohrman
        Administrator

        • December 2001
        • 48148

        #4
        Ursprungligen postat av Twix
        Verkar som att jag missat en hel del. Som sagt, spånade mest på vad som krävs och om det ens är genomförbart. Men dessa kurser, det måste väl räcka med att föreståndaren för butiken går dessa, eller hur? Jag menar, det finns ju så många butiker med personal som sprider dålig information.

        Menade inte att ha två förpackningar utan kanske två olika produkter i varje segment, exempelvis Eheim 2260 och Fluval Fx6, til en början iaf.
        Ja det räcker med att en person har gått utbildningen.

        Förstår att du inte menade två filter etc. men det gjorde inte jag heller. Men visst riktigt dyra produkter räcker det så klart med få av, men billigare varor måste man ha fler av och många av dom säljer inte ens grossisterna styckvis av och om de gör det så är det till ett betydligt högre pris.


        Akvaristiska hälsningar
        Kjell
        Signatur 1. Frustra laborat qui omnibus placere studet
        Signatur 2. Jag är inte tillräckligt ung för att kunna allt och inte heller tillräckligt gammal för att ha glömt allt.

        Kommentar

        • Bygert
          • March 2010
          • 2169

          #5
          Kedjebutikerna tenderar till att bli tragiska hundmatslager så det kan finnas plats för riktiga djuraffärer som har djur och kunskap. Men - jag har sett flera optimister som dragit igång och som det gått illa för. Det är allt för många som fördärvat sin ekonomi med att starta affärer som det inte funnits marknad för. Man måste komma på rätt plats med rätt sak i rätt tidpunkt, annars kan det sluta i ett ekonomiskt moras som man aldrig reser sig från

          Kurser och godkänd lokal har Kjell nämnt. Kunskap är också viktigt. Man måste känna till regler och tillstånd för hotade arter, annars kan det bli svettiga böter för sånt som kan tro är enkelt. Företagande är också viktigt att känna till, moms, skatter osv osv, har man inte grepp på det ligger man pyrt till. Sen måste man inte minst kunna det man säljer. Gör man inte det går folk till nån annan.

          Jag skulle inte rekommendera nån att starta en affär. Det är stora risker. Vill man ändå och känner att man har koll på läget så läs på om företagande, regler, gå starta eget kurs och försök gärna få hjälpa till lite i en etablerad affär. Sen kan det vara en ide att starta på lite lägre nivå med jobb kvar och ha öppet på helg och nån kväll. Då kan man se om det bär innan man gör nåt som man får ångra.

          Folk är inte så dumma som man tror, de är ännu dummare

          Kommentar

          • åheim
            • April 2006
            • 13130

            #6
            Att konkurrera ut tex de butiker som finns i uppsala är hur lätt som helst, kunskapsmässigt och innehållsmässigt, när det kommer till oss akvarieintresserade MEN jag tror vi är för få... det är väl därför de flesta butiker blir just "hundmatslager"! Ska man lyckas så tror jag att man ska dra på stort som sjutton för att locka folk att komma och titta för att sen inte kunna motstå att starta ett eget akvarium! Dagens butiker går man in i och upptäcker hur tomma och innehållslösa dem är. Efter 5 minuter så går man därifrån för det var så tråkigt och senare så går man motvilligt tillbaka, för att köpa en burk mat... kaa tjing,,, a det ger ju inga pengar för butiken! Nä det ska vara en upplevelse och massa spännande prylar och fiskar
            Viva Leo Buscaglia

            Kommentar

            • Gäst

              #7
              Att ligga på lager med och hålla ett stort sortiment tillbehör och akvariefiskar gör man inte som zoobutik för "akvaristerna" det gör man för den trots allt lilla massan av akvarieägare som finns ute i Sverige och som köper sina fiskar och tillbehör i en zoobutik. Akvaristen åker 10-tals mil till specialister som delvis håller på med det delvis som en hobby och ofta är specialiserade på olika saker. Akvaristen letar på mässor/auktioner/(utländska) webbshopar och byter och säljer till varandra. Hur stort sortiment man än har som zoobutik så får man höra att det fel fiskar/för dyrt och fel saker.

              Men om vi skall kunna ha kvar och överleva på att sälja dessa artiklar/fiskar så kan inte sortimentet vara hur stort som helst, det är plats och tidskrävande med tillbehör/akvarium och fiskar. Och fiskarna borde vara dyrare än vad de är i dagsläget med alla kostnader runt omkring. Men den krassa verkligheten är ju att många butiker drar ned på det levande i butikerna just pga av att alla INTE köper i zoobutikerna utan tex köper på nätet som inte säljer det levande och därmed kan pressa priserna på tillbehören som vi zoobutiker också måste kunna sälja för att det skall gå runt med att hålla det levande. Det blir en kretsgång nedåt där akvaristerna själva är en del av att utbudet blir sämre och sämre på det levande.

              Det är ju bara att jämföra med en lanthandel som läggs ned för att byborna handlar billigare inne i stan och sedan klagar för att lanthandeln lagt ned då de behöver en liter mjölk

              Kommentar

              • Kjell Fohrman
                Administrator

                • December 2001
                • 48148

                #8
                Håller helt med om det levande borde vara betydligt dyrare i affärerna.
                Akvaristiska hälsningar
                Kjell
                Signatur 1. Frustra laborat qui omnibus placere studet
                Signatur 2. Jag är inte tillräckligt ung för att kunna allt och inte heller tillräckligt gammal för att ha glömt allt.

                Kommentar

                Arbetssätt...