Akvarieföreningar i 2000-talet

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • GooGoo
    • February 2002
    • 2975

    #46
    Jag är inte av den åsikten att det ställs krav på någon men jag vet av erfarenhet att många tycker att det är oerhört svårt att skriva just någon form av artikel. Vetenskaplig eller icke har ingen som helst betydelse - det är svårt ändå! Visst hade det varit roligt om fler skrev och naturligtvis tycker inte jag heller att det måste vara "proffsigt" men jag tror att man måste respektera den enskildas åsikt om sig själv och sitt motstånd till just skrivandet.

    De flesta har väldigt mycket att berätta, tror jag, men att sätta det på pränt och dessutom (hemska tanke) låta andra läsa det...där går gränsen!

    Själv har jag skrivit kåserier i bland annat vår lokalblaska vilket är kul..... så länge man inte måste göra det på beställning, med tidspressen hackandes på axeln. Det är nämligen då man nästan garanterat drabbas av idétorka som ibland kan bli tämligen långvarig, i alla fall tillräckligt lång för att man skall få deadline-ångest! Tidningarna förväntar sig naturligtvis ett färdigt resultat i tid, eftersom dom fått det förut hur många gånger som helst. I dessa lägen är det ABSOLUT INTE kul. Inspiration är inget man har ständig tillgång till, därför känns det bäst att skriva när idéerna "rinner till". Alltså förstår jag Dig Olle! Att det finns höga förväntningar är inte alltid bara positivt!





    H<img src=icon_smile_clown.gif border=0 align=middle>H
    Har inte en enda firre längre men återkommer ändå hit då och då.

    Kommentar

    • lillfrasse
      • February 2002
      • 2228

      #47
      Jag tycker också att de som vill/kan skriva artiklar när inspirationen rinner till sprider dessa på internet sidor medlems tidningar. Det finns ju så mycket att skriva om men man skall kunna utrycka sig på ett bra sätt också. Det jag tycker är intressantast är att läsa om olika artiklar om typ mina erfarenhter av eller en garvad akvarist talar ut och liknande. Jag skrev en artikel om hur jag gick till väga när jag startade upp mitt 375l Mbuna kar. och skickade den till AG och zoopet. Från AG har jag inte fått svar. Det var väll typ minst 3 månader sedan. Av kjell fick jag svar och han har helt enkelt inte hunnit att publicera/kontrollera den än. Detta har jag full förståelse för. Men jag blir ju inte direkt motiverad till att skriva fler artiklar.

      <img src=extra_smilie_princess3.gif border=0 align=middle> Simma lungt..
      Lillfrasse.. <img src=extra_smilie_princess3.gif border=0 align=middle>
      Simma lungt..
      Lillfrasse..

      Kommentar

      • Olle A
        • January 2002
        • 1661

        #48
        Vill du ha en artikel publicerad snabbt är Norsk Akvarieblad ett bra tips. En gång skickade jag in en artikel till dem och skrev att de skulle få bilder till den så fort de blev färdiga. Men innan jag fick bilderna fanns artikeln översatt och färdig i tidningen! :-)

        Olle

        Kommentar

        • Kjell Fohrman
          Administrator

          • December 2001
          • 48148

          #49
          Hej,
          Tycker att det kommit upp många vettiga åsikter i denna diskussion.
          Att driva och hålla i en förening är definitivt inte det lättaste och vare sig man vill eller inte så hänger det till slut på några få eldsjälar som lägger ner en massa jobb och för det får ganska lite tillbaka. Jag tror att man får leva med att det är så och som tur är så finns det ofta någon som är beredd att ta på sig detta otacksamma arbete. Att tro att man skall kunna dra in en massa medlemmar i arbetet är en utopi, 90% av medlemmarna kommer helt enkelt dit bara med syftet att bli underhållna. Detta är inte så mycket att beklaga utan bara att acceptera att vi alla är skapta olika.

          Att det sedan bara är 1-2 eldsjälar som sedan "styr" allt får sedan till följd att mötena kommer att handla om vad de är intresserade av och tror på. T.ex. så är väldigt få av de eldsjälar som idag finns i föreningarna dataintresserade eller ens är intresserade av att skriva. Därför utnyttjas mediet internet idag EXTREMT dåligt av föreningarna för att göra reklam för sin verksamhet.

          Några synpunkter som tagits upp i diskussionen.
          &gt;Utskick av SARF-aktuellt.&lt;
          Bra idé. Själv går jag alltid på möten (har t.ex. inte missat någon ciklidstämma på mer än 20 år) när jag kan och jag är dessutom med i 2 akvarieföreningar. Ändå har jag ännu inte fått senaste numret av SARF-aktuellt. Orsak är helt enkelt att jag inte varit hemma vid de tidpunkter de senaste mötena ägde rum.

          &gt;Skriven presentation av styrelsen (och ev. ytterligare några) att dela ut till nya medlemmar i föreningen.&lt;
          Utmärkt idé varför har ingen tänkt på det innan?

          &gt;Ansvarig för att ta kontakt med nya medlemmar som kommer på mötena&lt;.
          Finns nog i en del föreningar redan men glöms ofta bort.
          Ett exempel var ett akvarieföreningsmöte jag var på tidigt i våras där 5-6 nya ansikten dök upp på mötet. Först på programmet stod ett utmärkt föredrag sedan var det fika. Under fikat samlades sig styrelsen i en "klump" och stod och pratade med varandra. Något som de tydligen tyckte var mycket intressant eftersom det drog ut väldigt mycket på tiden och när de sedan äntligen behagade starta mötet hade hälften gått, varav samtliga de nya.

          &gt;Internetföreningar&lt;
          Tycker nog att internet mer skall vara som ett komplement till akvarieföreningarna. Att ha speciella möten för de som "träffas" t.ex. här på nätet tror jag inte fungerar.
          Det redogörs ju också för några misslyckade försök för detta ovan. Nej ett utvidgat samarbete med föreningarna om detta är möjligt tror jag är viktigare att eftersträva.

          &gt;Artiklar&lt;
          Jag vill tacka Lillfrasse för artiklen som han skickat in till Zoopet.
          Jag har funderat en del över om jag överhuvudtaget skall börja ta in artiklar från medlemmar här på Zoopet. Antingen skall man helt avstå eller så börja jobba för detta. De artiklar vi har idag är specialskrivna av hel- eller halvproffs.
          Nåväl vad gör det att medlemmarna också börjar bidra det kan väl bara vara positivt. Problemet är väl att jag vet hur svårt det redan idag är att få in artiklar till t.ex. Ciklidbladet (där jag själv är redaktör) och om då också internetsidorna börjar konkurrera om de få artiklar som skrivs i Sverige kommer det att bli ännu svårare att fylla dessa.
          Detta är nog den främsta anledningen till att jag tvekat till att ta in Lillfrasses artikel. Kanske har jag fel, jag vet inte. Kanske kommer jag att ta kontakt med honom och fråga om det är OK att publicera den i Ciklidbladet i stället.
          Akvaristiska hälsningar
          Kjell





          Akvaristiska hälsningar
          Kjell
          Signatur 1. Frustra laborat qui omnibus placere studet
          Signatur 2. Jag är inte tillräckligt ung för att kunna allt och inte heller tillräckligt gammal för att ha glömt allt.

          Kommentar

          Arbetssätt...