Akvarieföreningar i 2000-talet

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Olle A
    • January 2002
    • 1661

    Akvarieföreningar i 2000-talet

    Det sägs att det säljs akvarier som aldrig förr nu, men antalet medlemmar i våra akvarieföreningar ökar inte särskilt mycket. Om jag är rätt informerad fanns det en tid då vi hade över 100 aktiva akvarieföreningar i Sverige. Nu är de ca 40. En av föreningarna jag var med i har lagts ner i år - för fem år sedan var den mycket aktiv. En annan vill inte bli nämnd på ett forum som detta. I en tredje var vi tre medlemmar och en gäst utifrån på vår senaste aktivitet. En fjärde förening jag har kontakt med har nyss gjort sig av med sin lokal p g a minskande intresse för föreningen. Känns det igen? Medelåldern är dessutom ofta påfallande hög i föreningarna, trots att många ungdomar har akvarium.

    Hur det har blivit så tål att diskuteras, men det är inte främst det jag vill ha synpunkter på här. I stället bör vi diskutera hur vi kan få liv i föreningarna igen. Jag vägrar att anta den "det är ingen idé-mentalitet" som man alltför ofta möter hos styrelsefolk och andra i föreningarna. Det måste helt enkelt finnas sätt att locka folk och få dem att trivas i våra föreningar! Men hur bör egentligen en akvarieförening i 2000-talet se ut? Håller det klassiska konceptet med rapporter, fika, föredrag/diaprogram, auktion och bingo? Eller måste vi ta nya grepp? Vi utgår från att föreningarna vill växa och ha nya medlemmar, för det är bara då den organiserade akvariehobbyn kan överleva på sikt. Hur når vi ut till nytt folk? Hur lockar vi ungdomar till våra föreningar? Hur tar vi hand om nykomlingarna när de väl kommer? Vad väntar de sig av föreningen? Vad har vi att erbjuda? Vilka aktiviteter vill folk ha? Vad är egentligen syftet med våra föreningar?

    Olle

  • Ulf P
    • March 2002
    • 1615

    #2
    Alltså, för att kunna diskutera hur föreningarna kan få liv igen måste man ju förstå hur det har blivit så här. Eller hur? Annars är det väl inte så enkelt att hitta fungerande lösningar.

    Det är ju bra att det finns folk som tror på nån sorts uppblomning av föreningslivet. Det är dock en allmän trend att engagemang inom föreningsliv i största allmänhet är på nedgående. Vad gäller akvarieföreningar tror jag att det finns flera orsaker till nedgången, bl.a. så ersätter sådana här webforum en del av det som föreningarna bidrog till tidigare, nämligen information och kunskapsspridning.

    "Men inget kan ersätta den sociala kontakten akvarister emellan" kanske nån säger. Visst är det så, men samtidigt är det bra mycket enklare att koppla upp sig och slänga ut sina frågor eller söka efter information på webben.

    Andra orsaker är att det krävs en hel del fritid för att engagera sig fullt ut. Idag arbetar de flesta heltid eller mer, man har restid till och från jobbet, man har en massa vardagliga förpliktelser som gör att det inte är lätt att hitta engagerade ledare för ungdomsverksamheten som då självklart blir lidande. För ungdomar finns det data- och tvspel, mängder av tv-program och annat som tar uppmärksamhet. Dessutom har jag fått intrycket av att det uppfattas som lite "nördigt" att vara med i en akvarieförening. Jämför man detta med hur det var för 15-20 år sedan så är det uppenbart att det inte var inte lika stor konkurrens om ungdomars intresse.

    Jag vet inte hur man ska kunna hitta personer som kan engagera sig så pass mycket som krävs för att utveckla ungdomsverksamheten. Vad vill man ha ut av ungdomsverksamheten? är en fråga som alla föreningar måste ställa sig. Vill man säkra beståndet av akvarister eller vad är målet? Är målet att föreningen ska växa? Varför i så fall? Det klassiska konceptet som nämns ovan fungerar uppenbarligen inte.

    Det finns många frågor, jag har själv försökt ta reda på vad medlemmarna vill ha ut av vår förening utan att lyckas.

    /Hasse - f.d. ordf. JAF


    http://och.nu/ciklid / http://och.nu/hasse
    //Uffe

    Kommentar

    • Olle A
      • January 2002
      • 1661

      #3
      Hej Hasse!
      Naturligtvis måste vi förstå hur det har blivit som det är för att kunna hitta lösningar. Men det händer alltför lätt att man fastnar i orsaker till nedgången och slutar med "det är ingen idé". I en tidigare diskussion här på zoopet påstod också någon att "det är föreningarnas eget fel att de är svaga". Det tål att tänkas på. Om ungdomar och andra som kunde har varit med i en akvarieförening nöjer sig med att vara här på zoopet och AG - varför annonserar så få föreningar sin verksamhet här? Det är trots allt större chans att folk dyker upp på mötena om de får veta om dem, än om de inte får reda på dem! Föreningarna måste våga visa sig utåt.

      När de nya väl kommer bör man se till att de får en del uppmärksamhet så att de känner sig välkomna. Inte så att de blir kvällens huvudpersoner, men man kan fråga dem om vilka fiskar de har och vad de är intresserade av och försöka ta hänsyn till detta vid kommande programplanering. Det bör också vara högt till tak i föreningens diskussioner. Alla, både gamla och nya medlemmar, måsta få säga vad de tycker. Ibland får man intrycket att det är styrelsen som bestämmer. Det är inte dess uppgift, utan att se till medlemmarnas intressen och hålla i programpunkter som intresserar dem. Det är medlemmarna som är föreningen!

      Är det "nördigt" för ungdomar att vara med i en akvarieförening, borde det inte vara helt omöjligt att ändra på det. Mycket som intresserar ungdomar (TV, bio, disco, fotboll, hockey o s v) fanns ju faktiskt även när föreningslivet var som störst. Sitter verkligen alla ungdomar framför datorn under all sin lediga tid? Nästan alla barn och ungdomar har ju trots allt ett intresse för djur i någon form. Däremot är det riktigt att det är svårt att hitta engagerade ledare, eftersom de flesta är alltför upptagna för att kunna vara idealister. Men kan de äldre akvaristerna gå på "vanliga" akvariemöten, borde det inte vara omöjligt att vara ungdomsledare heller.

      Målet med att värva nya medlemmar och ha ungdomsverksamhet borde vara just att föreningarna ska växa så att den organiserade akvariehobbyn överlever på sikt. På forumen finns t ex ett starkt engagemang mot missbildade fiskar. Om detta kanaliserades genom föreningarna skulle det kunna bli något mer konkret av detta. T ex genom att samarbeta med zoohandlare för att få bort de värsta avarterna och låta affären sätta upp ett märke av typ "denna affär rekommenderas av X-köpings akvarieförening", som åker ner om affären inte sköter sig. Många tycker ju att akvariehobbyn har blivit alltför kommersiell, men hur mycket har föreningarna egentligen gjort för att motverka detta? I odlingskampanjen gäller t ex att alla fiskar duger, om jag har förstått det hela rätt. Min åsikt är att man inte borde få några poäng för de missbildade avarterna. Men hur går det om sådana frågor stannar på ett forum som detta?

      Olle

      Kommentar

      • Kjell Fohrman
        Administrator

        • December 2001
        • 48148

        #4
        Hej på er,
        Det är en stor fråga som det inte finns något enkelt svar på. Olle ställer ju också en hel hög med frågor.
        Att tillbakagången för föreningarna skulle bero på internet är att göra det väl enkelt för sig. Trots internet blir det ju fler och fler akvarier så det får jag inte riktigt att gå ihop.

        Som så mycket annat beror det mycket på individer. Bra exempel är väl Nordiska Ciklidsällskapet som under många år ökade och ökade i medlemsantal, för att sedan gå tillbaka under 5 år, men nu ökar igen.
        Under den stora uppgångsperioden slet Roger Häggström som en slav och lade ner massor av timmar, sedan tröttnade han (då började nedgången), men han höll ut några år, andra tog över som inte hade tiden/intresset och nedgången fortsatte.
        För några år sedan utsågs en ny styrelse som tog krafttag och det hela vände uppåt igen.
        Så mycket hänger på att få tag på driftiga individer som vill ta på sig slitgörat. De finns fortfarande men akvarieföreningarna verkar inte kunna hitta dom/eller vilja hitta dom.

        Internet tror jag till största delen är positivt för akvariehobbyn och utan tvekan är det så att rätt utnyttjat så kan Internet betyda oerhört mycket för hobbyns utveckling.
        Tyvärr är det så att de som jobbar aktivt i akvarieföreningarna verkar vara minimalt intresserade av att göra reklam för hobbyn och då särskilt via internet. Skulle tro att högst en handfull av de ca 200 som sitter i styrelsen för de olika akvarieföreningarna i Sverige överhuvudtaget gör reklam för föreningens verksamhet på hemsidor.
        Man kan ju tycka att det vore självklart för varenda akvarieförening i Sverige att se till att deras program läggs in på de akvariehemsidor som finns i Sverige. Detta kräver ca 20 minuters jobb per år av en förening, trots detta är det bara en handfull föreningar som orkar göra detta. Tycker de borde skämmas.

        Idag frodas också i många föreningar en sekterism som gör att många skräms bort. Har man slöjstjärtar eller t.ex. pagegojciklider i sitt akvarium så behandlas man ungefär som något katten släpat in.
        Idag finns en inställning att så och så skall ett akvarium se ut och gud nåde den som bryter mot dessa regler. Detta gör att man i ett slag utesluter 80% av alla som har akvarier för att de inte passar in i mallen. Man har hempristävlingar med regler som är minst sagt korkade för att de gjordes för massor av år sedan osv osv.
        Denna sekterism frodas faktiskt i än högre grad på olika internetforum.
        Har här med andra ord en helt annat åsikt än Olle som tydligen menar att man skall bli ännu mer sekteristisk. Att tro att man är en maktfaktor för att man man är med i en förening är också lite löjligt. De flesta affärer avfärdar tyvärr föreningarna med orden (de byter ändå med varandra och handlar väldigt lite hos oss). Föreningsmedlemmar går oftast till speciella affärer och dessa är ändå sådana som i regel är bra och deras ägare, stödjer också ofta föreningarna (ofta pga ett pesronligt intresse).

        Jag har själv varit aktiv i olika akvarieföreningar i mer än 25 år och det har alltid varit något som de olika styrelserna (och medlemmarna) skyllt på för att de inte fått folk på sina möten. I slutet av 70-talet skyllde t.ex. alla på videon.
        I själva verket har det alltid varit så att den dag föreningarna själva ställer sig frågan. Vad har VI gjort för fel och vad kan VI göra för att förbättra oss? Först då har det vänt uppåt igen.
        Men det är lättare att skylla på andra istället för att uträtta något själv. Vad är det man säger - det är lättare att hitta stickan i grannens öga istället för bjälken i ens eget öga.
        Akvaristiska hälsningar
        Kjell


        Akvaristiska hälsningar
        Kjell
        Signatur 1. Frustra laborat qui omnibus placere studet
        Signatur 2. Jag är inte tillräckligt ung för att kunna allt och inte heller tillräckligt gammal för att ha glömt allt.

        Kommentar

        • imported_n/a
          • January 2002
          • 585

          #5
          Hej

          <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>Att tillbakagången för föreningarna skulle bero på internet är att göra det väl enkelt för sig. <hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>

          Helt korrekt men också att påstå:

          <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>...en sekterism som gör att många skräms bort.<hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>
          Är att göra det enkelt för sig.

          <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>Idag finns en inställning att så och så skall ett akvarium se ut och gud nåde den som bryter mot dessa regler. Detta gör att man i ett slag utesluter 80% av alla som har akvarier för att de inte passar in i mallen.<hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>

          Dett är inte inget nytt, kommer och går. Det är just nu på en topp, men det kommer dalar senare.

          <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>Internet tror jag till största delen är positivt för akvariehobbyn och utan tvekan är det så att rätt utnyttjat så kan Internet betyda oerhört mycket för hobbyns utveckling.<hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>

          Jag håller med, men tyvärr är det mesta en bilderbok för vuxna. För en nybörjare kan det vara en bra källa, men för den som har akvarium sedan en längre tid och dessutom varit aktiv i sin hobby är Internet inte så lysande(finns undantag). Vilket är och kommer att bli ett hinder för Internet som informationskälla.

          Att bygga en förenings framgång på en/två styrelseledarmöten är i långa loppet inte bra. Men helt klart är att en aktiv styrelse kan öka på medlemmsantalet. Här kommer en viktig uppgift för föreningarna och det är att få tag på bra och villiga människor. Det är ingen skillnad mellan ett företags/förenings framgång. Skillnaden ligger väl i ekonomin, men grunden är densamma. Hur får jag nya kunder/medlemmar? Akvariehobbyn skilljer sig inte från detta.



          Häng et monnshlepann, ötan knäppes.
          Rickard Berg
          /Rickard
          don Quijote och KA.
          http://www.killifish.tk

          Kommentar

          • Ulf P
            • March 2002
            • 1615

            #6
            Vill bara kommentera några saker som Kjell säger:
            <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>
            Internet tror jag till största delen är positivt för akvariehobbyn och utan tvekan är det så att rätt utnyttjat så kan Internet betyda oerhört mycket för hobbyns utveckling.
            <hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>
            Bara så ingen missförstår mig, internet tror jag också är positivt för hobbyn i stort. Dock tror jag att internet ersätter delar av föreningarnas tidigare uppgifter, som jag sade tidigare. Jag har själv hört dessa argument av folk som inte sagt sig vara intresserade av att bli medlemmar. Det gäller därför för föreningarna att hitta sina roller i vårt nutida samhälle. Det går inte köra en förening idag år 2002 på samma sätt som år 1992.
            ----
            <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>
            Tyvärr är det så att de som jobbar aktivt i akvarieföreningarna verkar vara minimalt intresserade av att göra reklam för hobbyn och då särskilt via internet.
            <hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>
            Mycket viktigt. För JAF's del fick vi flera nya medlemmar förra året tack vare vår hemsida. Tycker dock att en hel del föreningar faktiskt har hemsidor. Samtidigt får man ha förståelse för att det inte finns webmasters i varenda akvarieförening. Men det borde ju finnas nån som har en bekant som har en son som ... etc.
            ----
            <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>
            I slutet av 70-talet skyllde t.ex. alla på videon.
            I själva verket har det alltid varit så att den dag föreningarna själva ställer sig frågan. Vad har VI gjort för fel och vad kan VI göra för att förbättra oss? Först då har det vänt uppåt igen.
            Men det är lättare att skylla på andra istället för att uträtta något själv.
            <hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>
            Man får självklart inte passivt skylla på det ena eller det andra och sedan nöja sig med det. Men för att hitta vägar framåt måste man analysera situationen och hitta förklaringar på varför medlemmarna sviker. Att famla i blindo med nya grepp i en sviktande förening funkar sällan, det bränner bara ut nya styrelsemedlemmar.

            Kommentarer till L-O Arvids inlägg:
            <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>
            Om ungdomar och andra som kunde har varit med i en akvarieförening nöjer sig med att vara här på zoopet och AG - varför annonserar så få föreningar sin verksamhet här?
            <hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>
            JAF har varit mycket aktiv med detta, åtminstone på AG. Resultatet har varit minst sagt klent, förutom när vi haft storauktioner då en del nytt folk letat sig till föreningen. Jag tror inte längre på annonsering på diverse webforum för att locka nya medlemmar.
            ----
            <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>
            Men kan de äldre akvaristerna gå på "vanliga" akvariemöten, borde det inte vara omöjligt att vara ungdomsledare heller.
            <hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>
            Redan där har vi ett problem. De äldre akvaristerna, förutom styrelsen, kommer inte heller alltid till ordinarie möten pga tidsbrist, obekväma arbetstider etc. Livet består som de flesta av oss vet av annat än hobby också.

            Sedan kan jag instämma med Kjells kommentar ang. föreningarnas makt. Den är i stort sett obefintlig. Speciellt om man är beroende av att zoobutiker skänker t.ex. lotterivinster till föreningarnas auktioner. Vilken butik vill göra det om man kommer och klagar på dem?

            Jag kanske låter som en som enligt L-O Arvids säger "det är ingen idé", men självklart skulle jag vara glad om någon kunde hitta ett vinnande koncept. Jag känner mig dock bränd efter att ha jobbat som ordförande i en förening med ett fåtal som var villiga att visa engagemang och ta ansvar. Därför har mina idéer tagit slut för närvarande.
            //Uffe

            Kommentar

            • Ulf P
              • March 2002
              • 1615

              #7
              För övrigt kan jag ju nämna att JAF ökade sitt medlemsantal med över 20% under min tid som ordförande <img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle>, men vad hjälpte det när det fortfarande bara var 3-4 personer i styrelsen som engagerade sig. Det blev bara ännu större press.

              /Hasse

              http://och.nu/ciklid / http://och.nu/hasse
              //Uffe

              Kommentar

              • Olle A
                • January 2002
                • 1661

                #8
                Beträffande "sekterismen" menar jag definitivt inte att man ska fördöma dem som har "fel" fiskar. En nybörjare med en slöjstjärt i en guldfiskkupa ska också känna sig välkommen i föreningen. Däremot bör vi på ett vänligt och uppmuntrande sätt lära dem att det finns naturligare fiskar och att de trivs bättre om de hålls på ett annat sätt. Likaså får nog en och annan dykare accepteras, men även här bör positiv information om det naturliga vara tillåten. OK, det är kanske fel att tro att man som förening kan påverka affärerna. Men det är nog inte fel att titta i forum som detta vad folk är intresserade av, när man vill ha nya medlemmar i föreningen.

                En sak man inte får glömma är att det ska vara roligt att gå på akvariemöten! Är det inte roligt i föreningen kommer folk inte tillbaka, hur mycket de än lärde sig på första mötet. Den sociala aspekten av att diskutera med andra akvarister tycker åtminstone jag är väldigt viktig.

                Olle

                Kommentar

                • Olle A
                  • January 2002
                  • 1661

                  #9
                  Är det ingen mer som har synpunkter i detta ämne?

                  Det har ju bildats akvarieföreningar även på senare tid. Finns några från dessa föreningar med här på forumet? I så fall, hur ser erat program och era möten ut?

                  Ni akvarister som inte är med i någon förening, vad skulle få er att gå med?

                  Kanske ska vi sammanfatta något av det vi har kommit fram till:

                  Akvariemöten ska vara roliga. Bara då kommer folk tillbaka.

                  En aktiv styrelse är viktig, men ofta svår att få tag i. Eldsjälar är bra (för att inte säga nödvändiga) men det får inte bli så att en ensam eldsjäl gör allt jobbet själv.

                  Alla måste få säga vad de tycker. Både gamla och nya medlemmar, och även de som har avvikande åsikter. Även den som gillar t ex slöjstjärtar ska känna sig välkommen.

                  Ta hänsyn till de nya medlemmarnas intressen när programmet planeras.

                  Föreningen måste våga visa sig utåt. T ex genom en hemsida, att skriva om sina aktiviteter på AG och zoopet och att lägga ut program i zooaffärer (om ägarna tillåter).

                  Dessutom anser jag att akvaristiken ska vara det viktigaste på ett akvariemöte. Folk som sitter och pratar om föreningens dåliga ekonomi en hel kväll kan ta knäcken på den mest entusiastiske akvarist - spara sådant till styrelsemötet!

                  Som sagt, fler synpunkter efterlyses!

                  Olle


                  Kommentar

                  • Ola Åhlander
                    • May 2002
                    • 213

                    #10
                    Hej Lars-Olof, Kjell, Hasse och alla andra.

                    Det är en intressant, men inte ny, diskussion det här.
                    Men är det så illa som ni påstår? Det poppar upp en hel del nya eller i alla fall "omstartade" akvarieföreningar runt om i landet, och vi i Bollmora AK kommer med lite tur spränga "100 medlemmars-vallen" i år, vilket inte har hänt sedan någon gång på sena 1970-talet. Vi har gått från 20-30 deltagare på våra månadsmöten till runt 50 på tre-fyra år, vilket i värsta fall kommer att innebära att vi snart måste byta till en större möteslokal. Det är drag i akvariehobbyn!

                    Vad har vi då gjort för att åstadkomma detta? Flera saker, men här ska jag försöka redovisa de som jag tror är de viktigaste.

                    Spänn av, skämta, skratta och ha kul!
                    En ny medlem som kommer till en förening där det råder begravningsstämning och någon pratar om hur mycket pengar som fattas kommer förmodligen inte tillbaka...

                    Eldsjälar behövs, vilket ni redan påpekat, men detta innebär inte att dessa ska göra allting i föreningen. Styrelsen måste försöka delegera uppgifter på flera händer. Ta en relativt ny medlem och be honom/henne hjälpa till med kaffeservering, lottförsäljning, iordningställande av teknik till föredragshållare m.m., tillsammans med någon mer erfaren medlem. Jag lovar att denna person kommer att ta sin uppgift på stort allvar och dessutom känna att han/hon är med i gemenskapen. Alla ska kunna vara med och bidra till att få föreningen att rulla, inte bara 5-6 personer i styrelsen. Resultatet blir annars att man får ett gäng akvarieägare som kommer och förväntar sig att bli underhållna, och kommer att tröttna ganska snabbt.

                    Levande föredragshållare. Jag minns inte när vi hade ett möte utan föredragshållare senast. Det är förvisso något av en bristvara, och det är möjligt att vi i Stockholmsområdet har lättare att få tag på sådana än annorstädes, men försök i möjligaste mån. Det behöver inte alltid vara så avancerat eller ens akvaristiskt. Bjud in er kommunekolog för att prata om de lokala fiskarna, be någon komma från vattenverket för att prata vatten, med lite tur kan det finnas någon trädgårdsmästare i närheten som är duktig på vattenväxter eller sumpväxter för dammar, för att inte tala om alla de egna medlemmarnas samlade kunskaper. Kör temakvällar på t.ex. odling och låt era specialister berätta om just deras fiskar. Låt någon visa hur man limmar ett akvarium. (kanske hellre ett 20 liters än en 200:-))o.s.v.
                    Låt fantasin flöda.

                    Sen har vi av speciella skäl väldigt bra kontakt med den lokala fisknasaren, vilket nog har bidragit en hel del till medlemstillströmningen, men det gäller att få folk att stanna också.... Låt för all del er egna zoohandlare komma och berätta om sin butik, om han/hon är positiv till föreningen så har man mycket kommunikation med akvarieägarna gratis.

                    Prata med medlemmarna! Om ni ska ut och fånga foder eller göra någon annan aktivitet, så räcker det inte att sätta ut en annons i klubbtidningen eller skicka runt en lista på månadsmötet.
                    Speciellt när det gäller mygglarvsfångst och liknande så vågar nya medlemmar inte följa med för att dom "inte vet hur man gör". Förklara att du visar hur det går till, att dom får låna din håv och att ni delar på fångsten. (Med lite tur så kan du sitta i solen och fika och ha en massa glada människor som springer runt och fångar foder åt dig.)

                    Som ni ser så tror jag att det handlar mycket om kommunikation och delaktighet. Det finns säkert andra sätt, men ovanstående är några exempel på hur vi har jobbat i "Bollis".


                    Till sist, eftersom jag är ansvarig för odlingskampanjen, några kommentarer ang. odling och det Lars-Olof kallar "missbildade arter".

                    Vilka arter är missbildade, och vem ska sätta gränserna för detta i sådana fall? Ska vi säga åt en junior som har fått yngel av sina röda svärdbärare att han/hon inte får sin hett eftertraktade bronsnål för att svärdbärare i naturen är grå, och hans yngel är "missbildade"?
                    En sådan inställnig gynnar knappast akvariehobbyn...
                    För övrigt så blir det ju så om man hårddrar det, att alla fiskar som odlas i andra generationen efter vildfångat är "missbildade" i den meningen att urvalet av föräldrarna skett i akvarium och av odlaren och därigenom inte varit naturligt.

                    Det är fult att inte ha akvarium!

                    Ola





                    Kommentar

                    • Olle A
                      • January 2002
                      • 1661

                      #11
                      Hej Ola!
                      Tack för ett mycket bra inlägg! Det är just sådana positiva tongångar jag vill höra. Det bevisar ju för oss på "akvariesveriges baksida" att det inte är omöjligt att få liv i föreningarna igen.

                      Beträffande de missbildade fiskarna är det inte röda svärdbärare jag syftar på, utan mer klockrena fall som bubble-eye- och teleskopslöjstjärtar och de mer extrema typerna av papegojciklider. OK, visst är det svårt att dra gränserna för sådant. Och jag anser inte att sådana fiskar bör förbjudas av föreningarna, bara att de inte heller ska uppmuntras. Folk har rätt att på ett lugnt och sakligt sätt få reda på hur sådana fiskar har uppkommit, för att sedan själva kunna ta ställning till om det är etiskt försvarbart. Det är viktigt att inte fördöma någon! Man ska inte kasta sådan information i ansiktet på en nykomling så fort det kommer fram att han/hon har papegojciklider.

                      Med en förening har man betydligt större möjligheter än med bara ett forum. Att försöka påverka affärerna var ett dumt exempel, jag tar tillbaka det. Men ta detta med foderfångst, som Ola nämner. Om traktens bästa foderdamm ligger ute i skogen är den ofta svår att hitta, även om man har fått en bra vägbeskrivning på forumet. Men om föreningen har en fångstutflykt dit är det ju bara till att följa med och se var den är. Då finns där dessutom kunnigt folk som visar hur man gör och hur dafnier och cyklops ser ut, om man inte har varit med förut. Har man dessutom pratat med de nya medlemmarna om detta innan är det ännu bättre, som sagt.

                      Det är också en mycket bra synpunkt att ha levande föredragshållare, som inte nödvändigtvis måste vara akvarister. Likaså att engagera de nya i enkla föreningssysslor och att ha en positiv kontakt med den lokala zoohandlaren. I Uddevalla akvarieförening har vi för övrigt två zoohandlare bland våra medlemar. Hur är det i andra föreningar?

                      Olle

                      Kommentar

                      • Ola Åhlander
                        • May 2002
                        • 213

                        #12
                        Oj, jag glömde en sak!
                        KlubBAKtuellt, vår tidning. Kommer en gång i månaden till medlemmarna. Den är ett värdefullt redskap för att få folk att fastna i klubben. Som tur är så har vi en hel del bra skribenter och en formidabel redaktör i Cathrin Dunger.

                        Det är fult att inte ha akvarium.
                        Ola

                        Kommentar

                        • Olle A
                          • January 2002
                          • 1661

                          #13
                          Där har vi ytterligare en bra grej, en bra föreningtidskrift. En sådan kräver naturligtvis en del jobb och engagemang, men är säkert mycket uppskattad av medlemmarna när man lyckas. Även en sådan tidskrift som SARF-aktuellt borde kunna locka en och annan att gå med i föreningen. Varför inte ha en sida i den där föreningarna får annonsera sina aktiviteter? Skickar ni i Bollmora ut SARF-aktuellt till era medlemmar? Enligt SARF-ordföranden Ulf Paulsson ska alla föreningar göra det, men jag som har varit med i tre akvarieföreningar på Västkusten (förutom specialföreningar) har aldrig fått den hemskickad.

                          Olle

                          Kommentar

                          • Ola Åhlander
                            • May 2002
                            • 213

                            #14
                            Hej igen.

                            Visst är det mycket slit med en tidskrift, men vi har prioriterat den och våra möten. Vi har t.ex. ingen klubblokal, vilket har varit på tapeten några gånger, men vi tror att det är för lite nytta för det jobb man får lägga ner.

                            Jo, eftersom vi skickar ut klubBAKtuellt till medlemmarna så skickar vi naturligtvis med SARF-aktuellt de gånger den har kommit. Jag blir lite förvånad över att en del föreningar inte gör så, eftersom SARF-aktuellt ju ger ytterligare ett mervärde till att vara medlem i en akvarieförening.


                            Ola


                            Kommentar

                            • Annika
                              • January 2002
                              • 2518

                              #15
                              Hej på er!

                              I Uppsala Akvarieförening skickar vi inte ut SARF-aktuellt till medlemmarna. Den delas ut på månadsmötena och för de som inte kunde komma så finns SARF-aktuellt att hämta i klubb-lokalen.

                              //Annika

                              Kommentar

                              Arbetssätt...