Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Grå Jaco och akvarium

Kollapsa
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
Nya inlägg

  Grå Jaco och akvarium

  Så, vad har papegojan i rubriken med akvarium att göra? Ett och annat faktiskt. På CITES senaste konferens i sydafrika beslutades att lyfta upp grå jaco från bilaga II till I. I följd av detta kommer den att lyftas från EU bilaga B till bilaga A. De som sitter med en sån fågel och inte kan styrka ursprunget har därmed förlorat möjligheten att sälja den, det ekonomiska värdet är noll. Det där är inte första gången det händer och det lyfter fram vikten av att skaffa dokumentation av det man köper. Det är mycket inom saltvatten som är II/B-listat och där det alltid ligger en risk att det plötsligt har fått ny skyddsstatus med nya komplikationer. Inom sötvatten har det inte hänt så mycket än men vänta bara...

  Det som är att notera är att det tenderar att visas intresse för djurgrupper där det hittills inte hänt så mycket. Fiskar har varit visats rätt lite intresse tidigare men nu listades ett antal hajar. Det fanns också förslag att lista motororockor vilket avvisades. Bangaien som är vanlig i saltvatten fanns det förslag att lägga in på bilaga II, det förslaget avvisades men något annat beslutades, oklart vad det innebär konkret.

  Vad man kan se är att de här reglerna kryper oss allt närmare. För saltvatten finns det åtskilligt att tänka på och även inom sötvatten kan det snart nog vara samma där. Spara kvitton, håll koll på reglerna. Rätt vad det är kan det gå illa annars.

  Besluten finns här:

  https://cites.org/sites/default/file..._DECISIONS.pdf


  Folk är inte så dumma som man tror, de är ännu dummare

  #2
  intressanta saker , man jag har ingen aning vad det betyder... är det med utrotningar att göra ? vilka som hamnar på listan å därmed blir svårare att hantera om man vill sälja sitt djur ?...

  Det är väl rätt många sorters fisk som ligger i den risken i amazonas i vart fall iom de nya kraftstationerna som skall byggas och delar kommer att nästan torrläggas...och för all del redan är byggda..

  Kommentera


   #3
   Jo, det handlar om hotade arter. Men inte riktigt bara det, vill man se vilka arter som hotas ska man titta i rödlistor i stället. Det här är arter där det finns ett hot i kombination med att de har ett intresse för handel. Då blir det en reglering som kan sträcka sig från att det blir lite krångligt att ta in dem till EU men inget värre till att det blir rejäla sanktioner för sånt som man kanske tror är oskyldigt. En annons om att man vill köpa en grekisk sköldpadda kan tex ge sextusen i böter.
   Folk är inte så dumma som man tror, de är ännu dummare

   Kommentera

   Sparar...
   X