Nybörjarfrågor - tacksam för svar

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • snubbla
    • June 2007
    • 2

    Nybörjarfrågor - tacksam för svar

    Hej

    Jag har för ca 2månader sen skaffat ett 50 liters akvarium med 3 (hmm...för 1 min sedan 4) guldfiskar, en lite större och nu 2 små. Ingen växt.

    Jag trodde i min enfald att de mådde bra, men för två dagar sedan började en av de små simma konstigt, såg ut som den var full. Sen började den snurra runt, åka med i strömmen från pumpen och se alldeles lealös ut. Fenorna "frättes" bort, och jag var rädd att den skulle smitta de andra, så jag dödade den alldeles nyss. (vad är bästa sättet att göra det på förresten?)

    Men jag vill göra det här på riktigt och jag vill att de ska må bra, så vad gör jag för fel? Jag städer ganska ofta, då det blir täckt av alger på en knapp vecka. Flyttar då över fiskarna (blir de mer stressade av att jag städer när de är kvar eller av att flyttas?) och byter ut kanske 5 liter vatten. Jag bleker bort den fula färgen från snäckorna med klorin, men jag sköljer noga efteråt. Temp är ca 24-25. Är det för hög temp. som är problemet? Om jag byter ut 1 liter vatten varje dag mot lite kallare, är det bra?

    De äter ngn sorts flingmat i olika färger, lite grann 2 ggr om dagen. Inte så mkt att det hinner sjunka ner.

    En av de andra simmar lite konstigt nu också, är det här ngt som smittar eller pga. felaktiga förhållanden?

    Hoppas ngn orkar svara på mitt förvirrade inlägg
  • Kramfors
    • January 2003
    • 7265

    #2
    Hur gör du med vattenbyten.
    Vilket filter?
    http://www.kramforskoi.com/

    Kommentar

    • Slöjstjärt
      • July 2007
      • 4

      #3
      Att den simmar konstigt och så kan betyda att det är fel på simblåsan och då dör den och det finns inget man kan göra men om deet är då är det bättre att "ta bort" den en att den flyter runt och lider

      Kommentar

      • Miina
        • April 2005
        • 215

        #4
        Jag vet inte om det är guldfisk eller slöjstjärt du har, men jag chansar på att det är slöjstjärt du har och då borde tempen vara helt okej. Däremot kommer du att behöva byta upp dig i akvariestorlek för att de ska må bra. Som du ser i artbeskrivningen http://www.zoopet.com/fiskar/fisk.php?NR=1203 behöver de 120 liters akvarium. Är det guldfisk du har http://www.zoopet.com/fiskar/fisk.php?NR=54 är det både för varmt och allt för litet akvarium.

        När du städar akvariet, behöver du inte ta ur fiskarna och heller inte storstäda. De nyttiga bakterierna i pumpens filter och i sanden behövs och därför ska du inte städa kliniskt rent.

        Jag tycker inte att du ska bleka snäckorna med klorin, tror inte att det kan vara bra för fiskarna även om du sköljer efteråt. Har du fått rådet att bleka med klorin av en akvarist så är det säkert ok, men i mina öron låter det inget vidare.

        Eftersom slöjstjärtar skitar ner så mycket, kan det finnas skäl för dig att ha 2 pumpar, eller en med lite mer kraft.

        Att du får så mycket alger på en vecka kan bero på att du har lampan tänd för många timmar/dygn (ca 10-12 timmar/dygn är att rekommendera), att du matar för mycket (kanske du bara ska mata en gång om dagen istället för två?), att du har mycket nitrat (läs mer om nitrat här http://www.kramforskoi.com/vattenbyte.htm#Nitrat) eller att akvariet står i solen (vilket det inte ska göra).

        När du städa akvariet en gång/vecka, skrapa då alger om det behövs och byt ca 15 liter vatten/gång. Ta bort den lösa skiten på sanden/gruset med t.ex. en sådan här http://www.pwss.se/product.php?produ...&cat=57&page=1 men gräv inte ner i sanden/gruset.

        Bästa sättet att avliva en fisk på har det gått många tvister om här på forumet, men det mest humana verkar vara att kapa huvudet på fisken med sax eller kniv beroende på hur stor fisk det är. Du ska ALLTID kapa huvudet, oavsett vilket sätt du väljer att avliva den på.

        Hoppas det löser sig för dig! Inte kul när man vill göra det rätta och trots detta mår fiskarna dåligt.
        Kram Miina

        Kommentar

        • snubbla
          • June 2007
          • 2

          #5
          Tack för alla svar!

          Jösses Amalia, att ta upp fisken ur vattnet och klippa av huvudet på den ska alltså vara det mest humana! Hoppas verkligen att inga fler fiskar blir sjuka...

          Ja, det är slöjskärtar jag har såg jag på bilden, tack. Okej, så jag ska städa mindre.......

          Hur ofta är det bra att rengöra pumpen då?

          Kommentar

          • Kramfors
            • January 2003
            • 7265

            #6
            Ursprungligen postat av snubbla
            Tack för alla svar!

            Hur ofta är det bra att rengöra pumpen då?
            När flödet minskar.

            Ha 2 filter som du rengör varannan gång.
            Köp ett större akvarium så är risken för problem mindre och du har plats för större filter.
            http://www.kramforskoi.com/

            Kommentar

            Arbetssätt...