Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Hur mycket mat ger ni?

Kollapsa
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
Nya inlägg

  Hur mycket mat ger ni?

  Hur mycket mat ger ni till era slöjstjärtar? Jag har tre stycken, två som är 2,5 cm och en som är 4 cm (från mun till ryggslut). Snubben i djuraffären sa att jag skulle ge ett par tre flingor om dagen, bara en gång om dagen. Jag har senare läst att man ska ge dem mat ända tills de de slutar äta fort. Hur gör ni?

  Just nu är deras munnar så små att de kan inte äta såna där kulor som annars ska vara bättre än flingor. Vad rekommenderar ni att jag ger mina slöjstjärtat för att de ska må som bäst och växa bra? Har ni försökt med frysta organismer?

  #2
  Jag matar mina slöjstjärtar med räkmix, gröna ärtor (tinade, skalade och hackade), 2 olika sorters flingor, spirulina och 2 olika sorters pellets. Mata gärna så varierat du kan. En bra pellet som är ganska liten och som de kanske får i sig är Hikari Gold, baby pellet.

  Det går bra att bara mata en gång om dagen, men då kommer de växa låsammare och bli mindre. Jag matar 2-4 ggr om dagen och så mycket de kan äta upp på 2-5 minuter. Se dock till att du har filtrering som klarar av mycket mat och att du plockar bort eventuell överbliven mat (blir dock aldrig något kvar i mitt akvarium).
  http://www.svekub.se
  Min Zoon

  Kommentera


   #3
   Jag har två slöjstjärtar som jag matar med någon sorts kulor jag matar 2-3ggr om dagen med 3-6 kulor.

   MvH Bea
   Har ett 66,15 Liters akvarium.(utan vatten) och i det "akvariumet" har jag två st sibiriska dvärghamstrar. Ena heter
   Shadows och den andra heter Rocky.
   dem e mina små dammtussar

   Kommentera


    #4
    Ursprungligen skickat av Gustav
    Jag matar mina slöjstjärtar med räkmix, gröna ärtor (tinade, skalade och hackade), 2 olika sorters flingor, spirulina och 2 olika sorters pellets.
    Tack för tipsen!
    Räkmix? Är det nåt du hittar i djuraffären? Är det torkat, fryst eller färskt? Vad är Spirulina?

    Jag provade att de dem små bitar av gröna ärtor förut, de verkade gilla det, men de proppar stoppar ju in så mycket i munnen att det inte får plats! Brukar du mata långsamt så att de sväljer innan de får mer?

    Kommentera


     #5
     Räkmix köper jag på akvariebutiken. Det finns nog inte så ofta i generella zoo-affärer, men din akvariespecialist bör ha det. Det är fryst mat som består av räkor, ärtor, spirulina och lite annat. Vissa gör även sin egen räkmix, men med så lite fiskar som jag har så tycker jag det klart är overkill.

     Hacka ärtorna i lite mindre bitar så blir de enklare att tugga/svälja. Mina små fiskar (ca 3cm utan fenor) får inte plats med så mycket mat, men de gör ett gott försök. Min största (ca 6cm) äter dock massvis. Säkert 10 ggr mer än de andra fiskarna.

     Spirulina är en mikroalg som nuförtiden även är poppis som "health-food" för oss människor. Den ger fiskarna bättre färger och kan hindra förstoppningsproblem hos guldfiskar. Den kan dock ge upphov till oönskade "spirulina-fläckar". Sök på spirulina på forumet så dyker det upp en massa.

     Läser i all guldfisklitteratur hur viktigt det är att variera maten, så det är något jag försöker och rekommenderar andra att göra. Tycker själv det är rätt trist med makaroner o ketchup 7 dagar i veckan . De flesta andra typerna av fryst fiskmat borde också fungera bra. Undviker dock röda mygglarver p.g.a. dess allergi-framkallande effekt.

     Vissa tycker dock att fryst mat och levande mat medför ökad risk för sjukdomar, så det är kanske något som man skall ta med i beräkningen.
     http://www.svekub.se
     Min Zoon

     Kommentera


      #6
      Åh så dum man kan vara! Jag har hört att malar också tycker om ärtor, så jag la ner en halv skalad ärta till honom. Men den svalde ju Silver! Jag blev livrädd för att han skulle kvävas eller något sådandt. Som tur var spottade han ut den efter någon minut. Jag tog såklart upp den direkt. Nu har jag ju lärt mig att jag inte ska göra så i alla fall! Stackars Silver. Men nu är han glad igen.

      Kommentera


       #7
       Första gången jag prövade med ärtor så hackade inte jag heller ner dem i mindre bitar. Då sög de in en hel ärthalva och var sysselsata med dem ett bra tag framöver. Tror inte att de kvävs, men ärtor löser ju inte direkt upp sig särskilt snabbt, så det är bra om man hjälper firrarna en bit på traven och hackar ärtorna först. En fullvuxen guldfisk lär dock inte ha några problem att suga i sig ens hela ärtor.
       http://www.svekub.se
       Min Zoon

       Kommentera


        #8
        Mina slöjstjärtar suger i sig maltabletter (JBL NovoFect) och sväljer dom hela. Ser riktigt läskigt ut, speciellt som tabletterna är lika stora som deras munnar. Vet inte hur deras magar klarar av att bryta ner tabletterna.
        Har fått börja sätta fast tabletterna på rutan och det hjälper. Men de står fortfarande och försöker suga i sig dom, skapligt frustrerade.

        Kommentera


         #9
         Jo... det är helt klart svårt att mata med någonting som de inte försöker äta upp. Det är t.o.m. svårt att stoppa ner något överhuvudtaget som de inte försöker äta upp. Mina Limnophila Sessiflora är ett minne blott och de gjorde även ett gott försök på mina Anubias
         http://www.svekub.se
         Min Zoon

         Kommentera


          #10
          Det där med 2-3 flagor låter lite tycker jag.Mina slöjstjärtar får pellets,öda mygglarver,ris(kokt),makaroner,bröd och levande mygglarver när det finns.!!
          Det här behöver du veta
          www.bristol-aquarists.org.uk/index.htm

          Kommentera


           #11
           Minst föroreningar blir det av ett kvalitets foder för guldfisk, det innehåller allt fisken behöver av vitamin och näring.
           Det naturligaste fodret är det de hittar i en damm med växter och en rejäl matta av alger på botten.
           Ärtor, ris, makaroner, bröd, majs, osv. finns inte i en fisks naturliga miljö och de kan inte tillgodogöra sig all näring i födan.
           http://www.kramforskoi.com/

           Kommentera


            #12
            jag tror oxå på pellets typ Hikari som basföda men jag tror oxå att dom fått ris och avfall i många år jämför japansk dammfisk (guldfisk)
            (karp) men alla slojstjärtar äter alger och "noppar upp" växter eller vänder stenar på botten så det smäller i hela rummet!!!Dom är faktiskt karpfiskar som äter allt!!!!!
            Det här behöver du veta
            www.bristol-aquarists.org.uk/index.htm

            Kommentera


             #13
             Att en fisk äter allt betyder inte att det är en bra föda för dem.
             http://www.kramforskoi.com/

             Kommentera


              #14
              Killen i affären sa att jag skulle ge min fisk ca 3 flingor om dan, och sedan när den blivit större kanske upp till 5 flingor om dan. Har hört att om fiskarna inte äter upp maten man har gett dom på 3 min så har man gett för mkt...
              Putte i Mitt hjäärta! (L)

              Kommentera


               #15
               Det låter väldigt lite med så få flingor. Rådet att de skall äta upp allt på några minuter är en bättre riktlinje. Om de bara ätar 3 flingor på 3 minuter så får det vara nog, även om det låter lite.

               Ju större akvarium man har (och större filter) och ju bättre man sköter sina vattenbyten, ju mer kan man mata. Jag matar oftast mina 3-5 ggr om dagen och 4 små guldfiskar (4-6 cm) sätter i sig en jäkla massa mat.
               http://www.svekub.se
               Min Zoon

               Kommentera

               Sparar...
               X