Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Odessabarber - 14 hanar och 1 hona?

Kollapsa
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
Nya inlägg

  Odessabarber - 14 hanar och 1 hona?

  Jag köpte hem 15st Odessabarber till mitt 180L-kar i tisdags. Ibland börjar de stimma riktigt fint hela gruppen och kör fram och tillbaks längs långsidan, fantastiskt! Men rätt ofta så simmar de runt mer planlöst och BRÅKAR. Massor med bråk. Individer cirklar runt varandra parvis med uppspända fenor ett par varv och sen gör de utfall mot varandra. Jagar varandra runt hela karet.

  Jag börjar fundera på könsfördelningen, är det så att jag lyckats få 14 hanar och 1 hona? Det är bara 1 som skiljer sig i utseendet och har mindre kraftig röd färg än de andra... Kolla bilden.

  Bör jag kontakta akvariehandlarn och höra om jag kan byta in några hanar mot honor - kan det ge ett mer harmoniskt stim?


  Klicka på bilden för större storlek

Namn:	    IMG_8483.jpg
Visningar:	90
Storlek:	802.7 kB
ID:   	2392482  #2
  Men det är ju att ett överskott på hannar ställer till problem.
  jag redigerar svaret, då jag gjorde en tankevurpa och trodde du hade ett överskott av honor...

  Denna webbplats artbeskrivning är endast tillgänglig för guldmedlemmarna, men det finns andra sidor med artbeskrivningar, http://www.aquaticcommunity.com/se/b...odessabarb.php denna exempelvis. Förvisso står det ingenting om det du undrar över ändå, jo könsskillnaden.
  Jag skulle gjort så här, smugit mig tillbaka till zoobutiken inkognito du köpte barberna i och kollat hur resterande fiskar beter sig i försäljningsakvariet. Alternativt kollat i andra butiker också, men kanske bäst hemma hos någon annan akvarist med odessabarber, då alla slags fiskar i allmänhet beter sig annorlunda i ett försäljningsakvarium än i ett "hemmaakvarium"...
  Men det är ju ändå helt klart att ett överskott på hannar ställer till problem.


  En zoohandlare som byter in fiskar är nog dumsnäll, risken är ju att hen får in sjukdomar i försäljningsakvariet, och hen kanske inte vill ha alltför många karantäner i butiken, eller dess lager.
  Men jag tycker ändå, som steg två, att du kan ta upp en diskussion med försäljaren.
  Sedan är det mycket svårt att håva upp hanar och honor i liknande mängd ur ett försäljningsakvarium, särskilt som det är få könsskillnader.

  Sedan är ju barber i allmänhet rätt så aktiva och simmar ju gärna omkring hela tiden, men dom kanske vill ha mer skugga, eller fler större växter att delvis gömma sig bakom.
  Även yttre faktorer i rummet runt akvariet kan påverka, människor, barn, djur, reflexer, hög musik... ja bara fantasin kan sätta gränser. Jag vet att när mina barnbarn är hemma och rumstrerar om och får fart på hunden simmar fiskarna in bakom alla växterna tills "kusten är klar".... och som jag nämnde en annan gång gillar mina tetror inte basgången i Pink Floyds "Money" och det beror inte på att den går i 7/8-dels takt, utan för att dom inte gillar vibrationerna, ljudet, som fortplantar sig in i akvariet... (tetror är extra ljudkänsliga).
  Senast ändrad av Björn J.; 2018-09-28, 07:43.

  Kommentera


   #3
   Enligt ditt foto tycker jag inte att det ser ut som om de har så kraftigt röd färg. Jag tror nog inte att de riktigt har färgat ut ännu efter bara ett par dagar när den här bilden togs? Det skulle ju vara osannolikt att du har fått en sån könsfördelning. Slumpen brukar ju fördela detta lite mer jämnt. Jag har emellertid inte haft Odessabarber själv.

   Kommentera


    #4
    Ursprungligen postat av stefant Visa inlägg
    Enligt ditt foto tycker jag inte att det ser ut som om de har så kraftigt röd färg. Jag tror nog inte att de riktigt har färgat ut ännu efter bara ett par dagar när den här bilden togs? Det skulle ju vara osannolikt att du har fått en sån könsfördelning. Slumpen brukar ju fördela detta lite mer jämnt. Jag har emellertid inte haft Odessabarber själv.
    Hmm, javisst.
    Men hur är det med barber och pH-värdet under befruktning och äggläggning? det är ju ett känt faktum när det gäller andra fiskar såsom tetror och vissa ciklider att könsfördelningen kan bli skev om man har "fel" pH-värde under lek-befruktning och under äggets utveckling. Kan ju vara så att hela sändningen från uppföraren via importören bestod av hanar..?

    Kommentera


     #5
     Bilden är lite kass också. I verkligheten tycker jag att jag ser markant skillnad på den som jag tror är en hona och de andra 14 fiskarna Stämmer rätt bra överens med bilderna på honor och hanar jag hittar online också.

     Kommentera


      #6
      Jag har 10 panda/melonbarber (fem hanar och fem honor) och harmonin bland dem är rätt bra, hanarna spänner upp sig för varandra ibland, och verkar ibland göra försök att leka med honorna. De är på det hela taget rätt fredliga mot varandra, både hanar och honor.

      Det största problemet med att ha ett så stort överskott av hanar är ju att honan får väldigt många beundrare efter sig vid lektiden, vilket stressar henne. Har man fler honor så fördelas ju hanarnas uppmärksamhet på fler individer. Hanarna själva får ju också fler individer att fördela aggressiviteten på, om de är många. Vad det gäller vissa tetror, som t.ex rosentetror, så kan både hanar och honor simma runt och sparra med varandra, så det behöver inte vara bara hanar för att de simmar runt och sparrar, dock har jag inte så stor koll på om just odessabarber beter sig så.

      Låter ju lite väl oturligt om du skulle ha råkat få en så sned könsfördelning. Visserligen händer det, om jag har förstått rätt, att vissa grossister/butiker tar in mest hanar av arter där de är mer färgstarka än honorna. Men tror inte det är så stor risk med just odessabarber, då både hanar och honor väl tenderar att vara rätt grå i butikerna.

      Har du köpt dem i en butik som specialiserar sig på fisk, så borde det finnas en rätt stor chans att du kan byta in hanar mot honor. De större kedjorna, som har mycket mer än bara fisk och akvarierelaterade saker, och som kanske inte har lika stor koll på just fisk, tror jag inte gärna gör det dock. Om de överhuvudtaget är så utfärgade i butiken så det går att se skillnad, så kan du ju göra ett försök att byta in hanar mot honor.
      "You can fight like a krogan, run like a leopard, but you'll never be better than commander Shepard" (Miracle of Sound)
      Min profil
      Mitt galleri

      Kommentera


       #7
       Jag tror att du kan klämma in några odessabarber till i det 180-litersakvariet, hanar då... men som sagt det kan vara svårt att se skillnad på små exemplar.

       Kommentera

       Sparar...
       X