Bottenmaterial!

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Ulrika
    • April 2002
    • 5

    Bottenmaterial!

    Hejsan!

    Har sedan en tid tillbaka 2 slöjstjärtar i en sk guldfiskskål. Det var en present från ett par kompisar som bara ville väl, men så blev det så fel. Jag hade inte hjärta att göra mig av med dem och ej heller pengar att lägga på ett större akvarium. Det senare har dock löst sig nu och jag tänker skaffa ett 400-450 l akvarium. Jag tänkt att ha lite andra asiatiska fiskar i karet, men har upptäckt att de flesta vill ha finkornig sand. Om man på ett snyggt sett delar av botten och gör en övergång mellan grus och sand......skulle då fiskarna klara detta? Eller är det rent skadligt för slöjstjärtarna?
    Skulle även uppskatta tips på lämpliga fiskar!!!

    Tacksam för snabbt svar då mina fiskar lider och det är rent omöjligt att hålla rent. (Fiskarna är ganska stora och skålen rymmer bara ca 40 l.
  • Bobby
    • March 2002
    • 351

    #2
    Hejsan Ulrika!

    Jag tror inte att dina slöjstjärtar är speciellt kräsna vad gäller bottenmaterialet om de får flytta från 40 till 400 liter <img src=icon_smile_wink.gif border=0 align=middle>.
    Vanlig rådasand eller likanande fungerar alldeles utmärkt. Vad gäller andra passande fiskar från asien kan du ju använda zoopets utmärkta sökmotor. Gå in under fiskgrupper och sök på fiskar från asien, men du kan även söka på fiskar i en viss storlek eller med vissa krav på vatten o.s.v..

    Lycka till med ditt nya akvarium!!

    MVH

    Morgan

    Morgan från staden vid Bråviken

    Kommentar

    • Tant Nancy
      • April 2002
      • 5407

      #3
      Hej Ulrika!
      Vad glad jag blir när jag hör att det finns vettiga guldfiskägare. Dessutom tror jag inte att du skulle köpt en slöjstjärt om du själv fått välja...
      Till ämnet då.... det där med övergång mellan sand och grus låter som en fin tanke, men jag lovar att du kommer att få problem. Eftersom sanden är finkornig och gruset grovt, kommer sanden att vilja ligga under gruset. Om du lägger ner det i olika avdelningar kommer garanterat slöjstjärten (kallade min för bulldozern) att börja böka stöka omkring i botten, vilket slutar med att du har gruset ovanpå sanden i alla fall.
      Om du bestämmer dig för att ha hel sandbotten så är ett tips att lägga torv och keramiklera under sanden, detta gör att växterna mår bättre än om de ska försöka hitta näring i den kompakta sanden. Om du vill så kan jag berätta mera om hur jag fixade min torvbotten...
      Nancy

      MvH
      Nancy och Tobbe
      MvH
      Tant Nancy
      www.gladafisken.aqualogen.se
      Mitt fotogalleri
      Dagbok
      Min zoon

      Kommentar

      • Ulrika
        • April 2002
        • 5

        #4
        Hejsan!

        Tacksam för era svar!

        Jo, visst du får gärna berätta mer......

        Måste inte slöjstjärtarna ha större grus att böka runt i? Jag tycker inte att mina fiskar gör annat än att "lyfta" sten.

        Kommentar

        • Kjell Fohrman
          Administrator

          • December 2001
          • 48148

          #5
          Hej Ulrika,
          Jag håller med Morgan om att slöjstjärtar inte är speciellt kräsna vad gäller bottenmaterial i akvariet.
          Lite allmän guldfisk-slöjstjärt info hittar du här
          http://www.zoopet.com/akvarium/artikel_visa.asp?NR=53
          Akvaristiska hälsningar
          Kjell

          Akvaristiska hälsningar
          Kjell
          Signatur 1. Frustra laborat qui omnibus placere studet
          Signatur 2. Jag är inte tillräckligt ung för att kunna allt och inte heller tillräckligt gammal för att ha glömt allt.

          Kommentar

          • Tant Nancy
            • April 2002
            • 5407

            #6
            Hej Ulrika!
            Måste väl börja med att säga att jag också tror att slöjstjärtarna är nöjda med vad de får på botten, till dem kan du ha engelsk sjösten. Men nu funderade du ju på att ha en Asienbiotop vad jag förstod, och där är det väl rätt vanligt med sand har jag för mig. Vad gäller fiskvalet så är det enklast att söka på sötvattenfisk här på zoopet, skriv inte in något utan välj bara bitopen Asien, och du får upp alla fiskar därifrån. En fisk som jag är säker på att du INTE kan ha i alla fall är kampfisk, den kommer att ge sig på slöjstjärten (som du förstår så gick jag på MÅNGA minor innan jag lärde mig att ta reda på allt om fiskarna innan jag köpte dem).
            Så var det min sandbotten då... Jag har ju en Amazonasbiotop, där det är bra för vattnet med torv, både för kvalitén och färgen, men så lär det ju knappast vara i Asien. Men jag har i alla fall ett 5-7 cm tjockt lager av kokt, vanlig trädgårdstorv uppblandat med Engelsk sjösten i botten. Nertryckt i den har jag korvar av (ca 2 kg) vanlig mjuk keramiklera. Uppepå detta har jag lagt ett myggnät, som jag stoppat ner runt kanterna. Mellan glaset och nätet på kanterna ligger det väldigt finkorning Engelsk sjösten. Uppepå detta ligger ett några mm tjockt lager svart kross av något slag, kanske lavastenskross??? Överst har jag lagt ett ca 3 cm tjockt lager rådasand.
            Nu är det ju så att för min del är det ju bara bra om det läcker in lite torvvatten upp i akvarievattnet, så lär det kanske inte vara för dig. Jag tror att jag läste att om man ville ha "tätt", utan läckage, så var man tvungen att ha 5-7 cm lager med sand.
            I allafall så kan växternas rötter växa ner i bottenmaterialet och hämta näring från både torv och lera, och på så vis mår dom bättre än om dom står i kompakt sand.
            Jag har inte hunnit läsa på så mycket om Asienbiotoper än, eftersom jag inte har hittat något nytt akvarium att ha det i, så jag vet inte om det passar med den här typen av botten, det måste du ta reda på först. Håller man sig till Javaormbunkar och sådant som inte behöver någon botten att växa i så kan man kanske ha bara sand i botten. Du får ge dig in och skriva i någon labyrintfisktåt, där finns det säkert någon med riktig Asienbiotop att fråga.
            Nancy

            MvH
            Nancy och Tobbe
            MvH
            Tant Nancy
            www.gladafisken.aqualogen.se
            Mitt fotogalleri
            Dagbok
            Min zoon

            Kommentar

            • FightGravity
              • April 2002
              • 304

              #7
              Tack för instruktionen nanc, det ska jag göra nästa gång jag lägger om akvariet. Själv har rådasand där jag tryckt ner torkade lerkulor för växternas skull.

              /Tompa

              /Tompa
              Tompa

              Kommentar

              • Tant Nancy
                • April 2002
                • 5407

                #8
                Så lite så Tompa! Hör av dig om du vill vet någon detalj... T ex att trädgårdstorven inte går att köpa i mindre förpackningar än 150 L komprimerat.....<img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle><img src=icon_smile_wink.gif border=0 align=middle><img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle>
                Nancy

                MvH
                Nancy och Tobbe
                MvH
                Tant Nancy
                www.gladafisken.aqualogen.se
                Mitt fotogalleri
                Dagbok
                Min zoon

                Kommentar

                • Michael Legnér
                  • January 2002
                  • 467

                  #9
                  <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>
                  ...Måste inte slöjstjärtarna ha större grus att böka runt i? Jag tycker inte att mina fiskar gör annat än att "lyfta" sten.
                  <hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>

                  Jag har inbillat mig att det är bättre ju finare sanden/gruset är. Det är växterna som inte gillar "ökensand" på 0,33 mm. Fiskarna skulle säkert stortrivas. För fiskar som Corydoras och andra malar är det definitivt så att finare sand är bättre (speciellt för pansarmalarnas tömmar).

                  Hade det som sagt inte varit för växterna så hade jag satsat på 0,33 mm i stället för 0,8-1,2 mm som jag har nu. Skulle inte köpa grövre sand.

                  /Micke
                  /Micke
                  Mitt akvarium

                  Kommentar

                  • Tant Nancy
                    • April 2002
                    • 5407

                    #10
                    Jag har VÄLDIGT fin sand i mitt akvarium, har ingen koll på mm, men tror inte att det går att få just mycket mindre korn. Mina växter stortrivs, har för visso en del växter som lever ovan bottenmaterialet, typ javaormbunke, men även flera lökväxter och svärdsplantor som växer så det knakar. Att dom trivs är förmodligen för att dom kan skicka ner rötterna i torven och få näring därifrån.
                    Nancy

                    MvH
                    Nancy <img src=extra_smiley_jump.gif border=0 align=middle> och Tobbe <img src=extra_smiley_snorkel.gif border=0 align=middle>
                    MvH
                    Tant Nancy
                    www.gladafisken.aqualogen.se
                    Mitt fotogalleri
                    Dagbok
                    Min zoon

                    Kommentar

                    • peyman
                      • May 2002
                      • 416

                      #11
                      Angående Asien biotop. Tänk på att slöjstjärten trivs bäst i kallare vatten än de flesta asiatiska fiskar, så labyrintfiskar passar inte. Praktbarber däremot borde kunna bo ihop med guldfiskar.

                      mvh.
                      // Peyman

                      Peyman Zehtab-Fard
                      Uppsala

                      Kommentar

                      Arbetssätt...