Varför skaffar inte fler Killis?

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg

  • erikthur
    svarade
    Visst

    Lämna en kommentar:


  • uman
    svarade
    Läckra fiskar! Blir lite sugen, är det tänkbart att ha en hane och två honor i mitt 46-liters tillsammans med ca 10 mosqitorasboror, 5 rosetetror och några körsbärsräkor? Blir lite fullt månne? Tänker då inte på årstidsarterna, gärna någon lättskött då jag är ny inom akvaristiken.

    Lämna en kommentar:


  • Bluewing
    svarade
    Bra med tips och länkar. Tycker ändå att det är obegripligt ovanligt med just Killis. Alfanitas hemsida var ju kul. Deras förälskelse i Killis anas verkligen mellan raderna. Vad jag förstår har också hållandet av Killis en hyggligt lång historia, men att som när det gäller många typer av fisk så är aktiviteten störst i de egna specialiserade forumen. Det görs inte så mycket för att väcka intresset hos de som inte upptäckt den här delen av hobbyn än. det är ju lätt att se hur få trådar som handlar om Killis här på Zoopet.

    Förr så kunde det alltid finnas någon Killifantast i föreningarna. Nu måste man inledningsvis nästan komma på själv att arterna är intressanta.

    Lämna en kommentar:


  • Joakim Lundgren
    svarade
    Jag kan också rekommendera alfanita.se . Jag har själv varit hemma hos dem och tagit del av deras fantasiska anläggning och kunskaper om killis. Köpte fisk av dem i höstas också.

    Lämna en kommentar:


  • Azur
    svarade
    Jag misstänker att många tror att killis är svåra. En del är för all del det, men de flesta växtlekarna (den vanligaste typen) är inte svårare att hålla och odla än guppy.

    Lämna en kommentar:


  • Mathias Nilsson
    svarade
    Lätt ett av inslagen inom hobbyn som jag har mest förståelse för, trotts 0 i kunskaper

    Läser ju gärna allt med stort intresse, hur man går tillväga för att få fram nya generationer och liknande.

    Jag gillar ju pilligt fast åt det gröna hållet..

    Erik är ju en guldgruva i det här avseendet

    Lämna en kommentar:


  • Bluewing
    svarade
    Vore jag äldre skulle jag säga att du är en hedersknyffel Erik. Men säger istället att detta var precis vad jag behövde Tack!

    Lämna en kommentar:


  • erikthur
    svarade
    Anledningen till att det är så få som har killis beror ju på den sedvanliga tillgången i akvarieaffären. Förr begränsades väl också tillgången att det var Singapore som exporterade. Innan järnridån föll fanns det en stril med fisk från tjeckiska odlare främst. Nu är ju marknaden universell. Massor av ägg kan köpas via t ex Aguabid. Men då måste man ju veta hur man skall dra upp dem. Några länkar som kan vara av värde:
    Södermalms akvarieaffär Jan Wester - bästa killiaffären i Sverige
    http://www.alfanita.se/ mååånga akvarium med vacker fisk i. Bor utanför Landskrona
    Skandinaviska Killisällskapet
    Börja med killis - Anders Cassel
    Killisidan i sparad version
    Fler länkar finns givetvis men dessa är kanske de intressantaste från svensk synvinkel.

    Lämna en kommentar:


  • Bluewing
    startade ett ämne Varför skaffar inte fler Killis?

    Varför skaffar inte fler Killis?

    När jag nu börjat med Normans Lyktögon i ett av mina nanos och fascineras av dessa små fiskar så fattar jag inte varför killis inte är vanligare bland oss akvarister. Många av er har ju ett nano hemma som ni har räkor i. Varför inte testa killis i samma kar eller killis istället för räkor? Jag gillar räkor själv så detta inlägg är inte mot räkor utan för killis.

    Gissar att det inte på länge i vårt land funnits så många av oss som haft kar i perfekt killi-storlek hemma. Du får ju en oerhört vacker aktiv och spännande fisk med fascinerande lekbeteende.

    Läs gärna Zoopets egna kanonartiklar om Killis - ej årstidsfisk och Killis - årstidsfisk.

    Jag som skriver detta är ju helt ny på Killis men förstått att flera i forumet är rutinerade. Jag tycker det är synd att ni som kan om dem inte lyfter fram dem mera och varför vi andra enbart tänker på räkor och sniglar men inte på dessa juveler. Nu går det väl mode i det mesta som räkor nu sedan en tid men på något sätt borde Killis vara rätt i tiden och passa till mångas trånga bostadsytor.

    Sedan tycker jag det är lite häftigt att kunna testa nya arter genom att kunna få ägg per post. Borde detta inte kunna kittla fler av oss?
    Ni som faktiskt vet vad ni pratar om - har ni bra killilänkar så tas dessa tacksamt emot.
    Senast redigerad av Kjell Fohrman; 12 August 2014, 10:15.
Arbetssätt...