Sommaren

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • imported_n/a
    • January 2002
    • 585

    Sommaren

    Hej

    Nu närmar sig säsongsavslutet, åtminstonde för mig(d v s fiskarna). Eftersom jag mest är intresserad av odling av Killis och flertalet av arterna inte gillar förhöjda temperaturer så får jag pyssla med annat under den varmare årstperioden. Problem uppstår när det blir allt för varmt, men man kan väl inte säga att man hoppas på en kall sommar. Har funderat på att köpa en kylanläggning, men det får vänta till nästa sommar(möjligen en annan lokal).

    Nu gäller det bara att se till att fiskarna och alla ynglen som kläckts under vintern överlever sommaren. Vilket betyder ett ständigt passande av temperaruren, öppna fönster när möjlighet ges. Se till att det finns möjlighet för vattnet att avdunsta, vilket sänker vattentemp. i akvarierna med ca. 2 grader C. Vända på dygnet(för fiskarna) ska testas i sommar om det blir varmt.

    Enklas har väl varit att ha fiskar som trivs i en högre temperatur, men varför göra allt enkelt. Fast ibland funderar man vad man igentligen håller på med, närstående funderar nog mest. Har nog tänkt att hinna med att odla tre arter till innan sommarvärmen kommer på riktigt.

    Rickard Berg
    /Rickard
    don Quijote och KA.
    http://www.killifish.tk
  • Guy Palm
    • March 2002
    • 5720

    #2
    Hej Rickard
    Förlåt en kanske dum fråga. Finns det inte någon av alla dina arter som skulle trivas ute i damm under sommarmånaden ?. Jag är intresserad av killis, men hittills har jag aldrig brytt mig om att skaffa några. Mest på grund av platsbrist, men någon gång i framtiden skall jag leta reda på någon plats där man får rum med ett tiotal småakvarier. I så fall kommer jag nog att överösa dig och dina kompisar med frågor. Nu i efterhand kom jag på en fråga redan nu. Finns det någon sydamerikansk art som man skulle kunna tånka sig att ha tillsammans med mina jordätare i ett 220 liters akvarium, där ytan är täckt av flytväxter? Sedan får jag skaffa några mindre där jag kan odla dem

    Ha en fortsatt trevlig kväll

    Guy <img src=extra_smiley_doggy.gif border=0 align=middle>



    Ändrat av - Balzani den 2002/05/01 19:35:47
    Guy
    ,Poecilia,SKS,GOC,

    Kommentar

    • imported_n/a
      • January 2002
      • 585

      #3
      Hej

      <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>Finns det inte någon av alla dina arter som skulle trivas ute i damm under sommarmånaden ? <hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>

      Det går säkert med samtliga, om djupet är tillräkligt. d v s att temperaturen inte går mycket över 22 grader C och under flera dygn. Annars skulle det också gå med Killis från Scriptaphyosemion, vilka tål en högre temperatur. Ett annat alternativ är Cyprinodon(har tyvärr inte dessa), vilka klarar stora temperaturväxlingar. Men de föredrar en hög karbonathårdhet, de finns i bl a öknen.

      <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>Finns det någon sydamerikansk art som man skulle kunna tånka sig att ha tillsammans med mina jordätare i ett 220 liters akvarium, där ytan är täckt av flytväxter? <hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>

      Jag har ingen erfarenhet av jordätare, jag tänker då framför allt på humöret. Killis generellt föredrar mycket växter(kan aldrig bli för mycket), det finns dock undantag. Däremot måste täckglaset vara helt TILLSLUTET om du inte vet det redan. Ett tips är att gå till SKS-mailinglista och fråga, det kan vara någon där som har bättre erfarenhet av just detta. Har själv Killis med kakacuciklider, dock är dessa Killis inte från sydamerika.

      Rickard Berg
      /Rickard
      don Quijote och KA.
      http://www.killifish.tk

      Kommentar

      • P-E
        • April 2002
        • 97

        #4
        När det gäller Killis utomhus, så borde det gå även med vissa av de sydamerikanska årstidarna. Det lär tydligen kunna bli rätt kallt på vissa håll i t.ex. Uruguay, även med natt is som följd. Det var rätt länge sedan jag läste detta, men om jag inte minns fel, så hade någon av checkerna (Jaroslav Kadlec?) rätt kallt åt sina arter som idag motsvaras av Austrolebias, megalebias och Cynolebias. Jag har dessutom ett svagt minne om någon som hade en Trigonectes i damm, den var runt 30 cm och åt allt den kom över! Men de är nog inte lätta att få tag på. De stora sydamerikanska årstidarna lär för övrigt vara svåra att odla p.g.a sin rovgirighet. Det är helt enkelt svårt att hålla dem tillsammans utan att de äter upp varandra.

        Hälsningar

        Per-Erik

        Per-Erik

        Kommentar

        Arbetssätt...