Vad händer efter skumboet

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • lindsey80
    • October 2010
    • 56

    Vad händer efter skumboet

    Jag har sett att hanen har byggt ett ganska stort skumbo (ser ut som massor med bubblor tätt ihop under ett blad inne i ena hörnet på akvariet) men jag har ingen aning om vad som är tänkt att hända sedan? Såg boet i förrgår, så det verkar inte ha varit där så länge. Honan är ganska "tuggad" på stjärt- och magfenan.

    Vad är egentligen skumboet?
    Vad händer efter skumboet är lagt?
    Ska honan lägga ägg i skumboet eller?

    Jag kan som sagt inte mycket om parningsprocessen gällande kampfiskar, så är tacksam för svar.

    //Linda

  • Icecoffee
    • November 2010
    • 447

    #2
    hanen bygger skumboet och sköter äggen.
    Skumboet är kort bubblor av luft som du säger som hanen skapar genom att hämta luft från ytan.
    så snart boet är klart och honan är redo så kommer leken börja. honan kan här förstöra boet om hon inte är nöjd.
    Om honan är redo kommer hanen "krama" ärr ur henne i omgångar under ett par timmar. ofta faller honan ner till botten livlös mellan varven. när allt är klart brukar honan fly fältet, det är då dags att flytta på henne så hon kan återhämta sig, låt henne inte vara kvar i akvariumet då hanen kan bli mycket aggresiv och döda henne, detta kan hända under parningen med tyvärr, så håll koll.

    Hanen kommer att plocka upp äggen som han kramat ur och föra dom till skumboet, där kommer han pyssla om dom och bygga på boet under en tid. hanen äter sällan under den här perioder så se till att dom är välmående innan.
    Efter ett par dagar kommer äggen börja kläckas, och ynglen simmar nu endast lodrätt. upp och ner, hanen kommer fortsätta bevaka boet en period framåt men så snart ynglen simmar horisontellt eller du ser att hanen tappat intresset för ynglen så är det dags att flytta hanen med så han kan äta upp sig och vila.

    Nu till ynglen. se till att ha så lite cirkulation som möjligt i karet om någon alls. detta så som kan utveckla sitt labyrintorgan, mata med odlade infusorier eller artemia. många kommer säkerligen dö i början, om du väljer att ha filterfritt till en början så ska du göra små vattenbyten, byt ytvattnet en gång om dagen tills ynglen kan äta bra med artemia eller microvit pulver. mata flera gånger om dagen i mycket små mängder.

    När yngler börjar simma "fritt" och har vuxit till sig lite kan det vara lämpligt att introducera svagt filter och göra vattenbyten som vanligt. ta gärna vatten från ett annat akvarium så vet du att det är fritt från klor som finns i kranvatten.

    veckor framöver så kommer dina yngel få färger och du måste separera alla hannar annars kommer dessa ha ihjäl varandra.

    Hoppas det svarar på lite frågor, hojta till annars om det är något specifikt.
    det kommer säkert vara fler som svarar
    Cogito, ergo sum
    (Projekt) Asien 165 Liter (Projekt) Balkongdamm)
    (Projekt) Yngelkar Betta Splendens 40 liter (vilande)

    Kommentar

    Arbetssätt...