Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Kan guppy och svärdbärare hoppa ur akvariet?

Kollapsa
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
Nya inlägg

  Kan guppy och svärdbärare hoppa ur akvariet?

  Jag har hört att vissa fiskar hoppar ur akvariet när man har det öppet... Mitt akvarium blir rätt varmt om jag inte har det öppet så jag öppnar det med jämna mellanrum. Undrar bara (eftersom mina fiskar gärna simmar omkring mycket, ofta upp till ytan och stannar där, sedan bär det av igen) om svärdbärare och guppies har tendens att hoppa ur akvariet? Eller är det andra sorters fiskar? Vill ju inte hitta dem på golvet när det går att förhindra...

  #2
  Jodå, de kan hoppa ur karet, men i normala fall stannar de nog hellre i vattnet.
  Har du däremot fisk som kan jaga dem av någon anledning, blir risken större för avhopp. En anledning kan vara tex ciklider som jagar dem....
  /Anders

  Medlem i NCS - givetvis!

  Kommentera


   #3
   De gör det? Skönt att höra. Ska dock inte släppa ett öppet kar "ur sikte" hade jag tänkt så det är väl inte så farligt... . Inga ciklider här inte! Har två svärdbärare, hane och hona, som är oskiljaktiga! Simmar tillsammans hela tiden och leker med varandra! Härlig syn Guppyna är mer åt sina egna håll.... hehe, men planerar absolut att skaffa fler! Inga ciklider eller så dock.

   Kommentera


    #4
    Annars låter det som om dina ungfödare klarar av den saken själva...
    /Anders

    Medlem i NCS - givetvis!

    Kommentera


     #5
     Jo sant, och ska behålla några yngel tänkte jag... om inte flera! Men risk för inavel??

     Kommentera


      #6
      Nja, du har kanske inte det bästa utgångsläget med endast ett par, men efter några generationer kan det vara en fördel att blanda in lite nytt blod.
      /Anders

      Medlem i NCS - givetvis!

      Kommentera


       #7
       Ahh, tack för tipset! Ska göra det

       Kommentera


        #8
        Man kommer oftast "känna för" att skaffa fler fiskar ändå, men riskerna i sig med inavel är överdriven...guppy/BM påverkas inte speciellt och kan inavlas i många generationer utan problem i de flesta fall.

        Det låter som att du skall stänga av/sänka eventuell värme istället för att lyfta på täckglasen. Enklare och mer ekoniomiskt/miljövänligt. (och ingen risk att de hoppar ur!) De flesta vanliga akvariefiskar klarar sig förträffligt med en vanlig rumstemperatur kring 20-23 grader.
        Senast ändrad av tummen; 2011-08-19, 18:00.
        Thomas "tummen" Wallén

        Min Zoon: http://zoonen.se/minzoon.asp?oid=381023

        Kommentera


         #9
         Hur sänker jag värmen bäst i ett akvarium då? Akvariet tänder jag bara en stund på dagen, inte mer. De har det inte mörkt med tanke på dagsljuset, men hur i hela friden sänker jag akvarietemperatur? Kan man sätta i en kylklamp i några timmar eller är det för mycket av en "chock" för fiskarna?

         Kommentera


          #10
          Det beror på hur varmt det är, men 27-28 grader är inte onormalt under sommaren i ett akvarium. Visst funkar det med frusna PET-flaskor och liknande, men det billigaste/bästa är att ha bra ytcirkultion som gör att vattnet kyls ner.
          /Anders

          Medlem i NCS - givetvis!

          Kommentera


           #11
           Åh tack så mycket! Nja, det är snarare 29-30!!

           Kommentera


            #12
            DÅ kan du gott låta täckglaset vara lite öppet, och med bra ytcirkulation får du ner tempen ett par grader. Fiskarna hoppar inte ur karet frivilligt i normala fall...
            /Anders

            Medlem i NCS - givetvis!

            Kommentera


             #13
             Det lät som att du hade värmare på, men har du ingen värmare så blir det förstås inte lätt att låta temperaturen gå ner, men en sommar gjorde jag dagliga stora delvattenbyten (50%) med kalllvatten från kranen varje eftermiddag under ungefär en veckas tid, detta funkade bra tills den värsta värmeböljan gick över, och ett extra plus var att mina cacatuoides-ciklider lekte som aldrig förr....
             Thomas "tummen" Wallén

             Min Zoon: http://zoonen.se/minzoon.asp?oid=381023

             Kommentera


              #14
              Återigen tack för alla svar och tips!!

              Kommentera

              Sparar...
              X