Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Vilken är din favorit av levandefödare?

Kollapsa
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
Nya inlägg

 • Tobbe R
  svarade
  Håller med Bygert, Heterandria formosa är min favorit. Jag har ett antal i ett 40-liters s.k. guppyhotell med mera javamossa och hornsärv än vatten och de trivs tydligen förträffligt. Började med fyra och nu har jag ingen aning hur många där är. Har skruvat ner pumpen till minimum, behövs inte mera.

  Jag la i några räkor efter MAFs auktion förra året och jag ser någon ibland men antagligen överlever mycket få eller inga räkyngel.

  Har även haft några fiskar ute i en balja på sommaren och de trivs lika bra där.

  Tobbe

  Kommentera:


 • Mumin
  svarade
  De flesta vildformer ger mindre antal avkommor per kull än odlade former, är min erfarenhet. Vilket bidrar till charmen det med, man blir inte översvämmad på ett halvår.

  Kommentera:


 • Banderad
  svarade
  Vildformer av svärdbärare i allmänhet. Just nu är den stora favoriten Xiphophorus nezahualcoyotl (Höglandssvärdbärare eller Nezzie-svärdbärare). Har ett artkar på strax över 100 liter med denna art och de är väldigt aktiva och dessutom grymt fina. Dessutom skiljer de sig ganska mycket från många av de andra vildformerna och blir lite mindre. Som Pär skriver ovan har de en fantastiskt snygg ryggfena. Jag har dock märkt att de ger ifrån sig små kullar om man jämför med de större släktingarna (vilket naturligtvis är logiskt).

  /Jocke

  Kommentera:


 • Guy Palm
  svarade
  Chapalichtys paradalis, en Goodeide art. De är "äkta" levandefödare eftersom ungarna föds med navelsträng

  Kommentera:


 • Pär J.
  svarade
  1. Metalltandkarp (Girardinus metallicus) är en liten ungfödare som jag länge gillat. Hanarna är mycket små medans honorna är i guppystorlek. Enfisk man ibland kan hitta hos välsorterade akvariebutiker.

  2. Xiphophorus nezahualcoyotl (Neza svärdbärare) en fantastisk svärdbärare som inte skryter med sin färgprakt men väl ryggfena och kroppsform. En av flera fina naturformer inom svärdbärar-släktet.

  3. Dvärgtandkarp (Heterandia formosa) en ännu mindre ungfödare som förtjänar att synas mer, en gammal klassiker.

  Kommentera:


 • Bygert
  svarade
  Jag säger dvärgtandkarp för min del. Små så de knappt syns och inte mycket till färg direkt men trevliga och tacksamma. Jag har en grupp som bott i ett sextiliters i många år, enda teknik är en lampa och en doppvärmare. De får ju mat och vattenbyte nån gång när jag får ett ryck, inga konstigheter alls alltså men de går där och sköter sitt och verkar trivs med det. Till och med överlevde de en hängd doppvärmare som skickade temperaturen långt över trettio, de har klarat sig utan värme nån period också. Så för all del, visst finns det fiskar som är snyggare att titta på (det är inte så lätt att förklara för folk varför man har nåt som de knappt ser i all javamossa) men ändå, när man haft nåt i många år som sköter sig nästan själv kan man inte låta bli att gilla dem.

  Kommentera:


 • Gur4m1
  svarade
  JAg är såndära tråkig som favoriserar den rätt vanliga, röda wagtail platyn. Mhm...men den är råhet tycker jag.

  Kommentera:


 • macke_fisk
  svarade
  Dålig på latinska namn när det gäller levandefödare men gillar starkt endlers guppy.

  Kommentera:


 • Fiesk-Biff
  svarade
  Ursprungligen postat av Kjell Fohrman Visa inlägg
  Mer eller mindre gör de nog alla det, men har man korrekt inredning i akvariet klarar sig ändå fullt tillräckligt med yngel
  ja det gör väll det.

  Kommentera:


 • Kapten Zoom
  svarade
  Sorry missade den, då säger jag saffransfärgad segelfensmolly. Jag har två st som är knappt 10 cm. Kan tyvärr inte stila med latinnamn, eller vill inte snarare.

  Kommentera:


 • Mumin
  svarade
  Ursprungligen postat av Kapten Zoom Visa inlägg
  Eldstjärt, snygg fisk!
  Knappast en levandefödare.


  Jag gillar också vildformer och är just nu väldigt förtjust i mina Xiphophorus mayae, X. montezuma 'Lago Victoria' och X. helleri Lago Hacienda'.

  Kommentera:


 • Kapten Zoom
  svarade
  Eldstjärt, snygg fisk!

  Kommentera:


 • PatrikMalmo
  svarade
  Dermogenys gillar jag. Ruggigt fräcka fiskar. Udda och med udda beteende. Fast det finns många andra också, uppskattar många levandefödare av ett flertal olika anledningar.

  Kommentera:


 • Berserken
  svarade
  Glitterlimian gillar jag .Med gott om växter så klarar sej rätt många yngel

  Kommentera:


 • Kjell Fohrman
  svarade
  Ursprungligen postat av Fiesk-Biff Visa inlägg
  jag är ju inne på endler eller något liknande, tycker det är så tråkigt när vissa andra äter sina yngel. några tips på levandefödare som inte gör detta?
  Mer eller mindre gör de nog alla det, men har man korrekt inredning i akvariet klarar sig ändå fullt tillräckligt med yngel

  Kommentera:

Sparar...
X