Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Oj vad de förökar sig! (många frågor)

Kollapsa
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
Nya inlägg

  Oj vad de förökar sig! (många frågor)

  För ett tag sen fick vi massa guppy yngel. De växer och frodas. Svårräknade men första kullen blev över 10 st och för några dagar sen upptäckte vi att en ny kull har kommit. Hade inte räknat med att så många skulle överleva eller att vi ens skulle få yngel då jag haft akvarie tidigare med ett resultat av ett yngel som blev fullvuxen. Nu har jag några frågor.

  1. Hur många guppy's (fullvuxna) är okej att ha i ett 60liters akvarie enligt fiskfantasters räknetabell?

  2. Dum fråga: Vi har inga hanar kvar längre men kan honorna fortsätta att bli gravida när de väl har fått en kull? Fick för mig att jag läst det någonstans...

  3. Kan man sälja/skänka guppy's till djuraffärer om de blir för många. De är ju dock inte "renrasiga"...

  4. Sedan ca en vecka tillbaka har man kunnat se att ynglen börjar få liiiite färg. Små svarta prickar på stjärtfenan och lite skymt av gult på några få. Hur gamla är de när de väl börjar få färg?

  5. Kan man avgöra på färgen redan nu vilka som är honor och hanar? Kan hon-yngel likna papporna färgmässigt? Exv. Våra hanar hade gul stjärtfena med svarta prickar. Honorna i akvariet har antingen endast gul eller orangeröd stjärtfena. Kan alltså honynglen få svarta prickar också?

  6. Hur lång tid tar det innan fiskarna är fullvuxna?

  #2
  1. 1cm fisk på 1liter vatten
  2. Har också läst nånstanns att en hona kan föda flera kullar efter bara en befruktning men har aldrig uppleft de själv
  3. bara gå och fråga dom
  4. ingen aning tyvärr
  5. aldrig hört att man kan se könet via färgen, men om analfenan är formad efter kroppen är de en hane, och om den "hänger" är de en hona
  6. beror lite på tror, läst nånting om att värmen ska kunna påverka, mina halv vuxna yngel är iaf 4-5mån och inte alls lika stora som sina föräldrar, saknas kanske 1cm

  Kommentera


   #3
   Kan inget om levandefödare men angående fråga 1 så beror det på hur mycket man matar.
   Mvh Simon
   720 l med 2 st Hypostomus soniae.
   105 l med VF Poecilia reticulata.

   Kommentera


    #4
    Fiskfantaster har inga räknetabeller och den sk regeln om 1 cm fisk per liter vatten är en mycket korkad regel. Hur många man kan ha beror på vilken fisk det är.
    Dina guppy kommer inte att föröka sig i all oändlighet. Ju fler vuxna fiskar, desto fler yngel kommer bli uppätna t ex. Det är alltid smartast att låta honorna föda i det stora akvariet och inte använda yngelkasse, eftersom det gör att svaga yngel inte överlever. Frågan brukar ge sig själv.

    Guppy har i likhet med de flesta levandfödare förrådsbefruktning, vilket innebär att honan lagrar sperma och alltså kan få fler kullar trots att det inte finns någon hanne kvar i akvariet.

    Vissa affärer tar emot guppy, andra inte. akvarister som har stora rovfiskar brukar dock ta emot det mesta som foder till sina fiskar.

    Färgen kommer efterhand, och fullt utfärgade blir de efter några månader.

    Det går inte att avgöra könet efter färgen på fisken, man tittar på analfenan. Honan har en vanlig fena, medan hannen har sin analfena omvandlad till ett gonopodium. Det är ett långsmalt befruktningsorgan.

    Hur lång tid det tar innan de är fullvuxna beror på hur mycket du matar men ungefär tre månader kan du räkna med.
    För mycket är inte nog!
    Jag VILL ha en Elefantofon!!

    Kommentera

    Sparar...
    X