Längre tranporter av fisk (i samband med flytt)

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Karl-Gustaf
    • January 2009
    • 15

    Längre tranporter av fisk (i samband med flytt)

    Hej på er.

    Jag måste fråga er som kan detta. Det kan eventuellt bli så att jag måste flytta med min familj med anledning av jobbet.

    Hur transporterar man fiskarna på bästa sätt? Flytten kan eventuellt bli på ca 50 mil, så det lär ju ta sina timmar.

    Har ni några bra tipps??

    Följande fiskar ska med:
    1st Golden nugget mal.
    2st Ancistrus mal
    3st molly
    5st platy
    4st slöjstjärt.


    Mvh/ K-G
  • Kjell Fohrman
    Administrator

    • December 2001
    • 48148

    #2
    Packning och transport av akvariefisk.
    En transport är ALLTID stressande för fiskarna och även om fisken innan flytten är hur kurant som helst kan en transport mycket väl innebära att en sjukdom bryter ut. Därför är det väldigt viktigt att man minimerar risken för stress under transporten och att packningen blir så optimal som möjligt.

    Nedan följer en del punkter man bör tänka på och dessa är speciellt viktiga för längre transporter och inte kanske inte för en transport på bara någon enstaka timma. Kortare transporter är betydligt mindre stressande och ställer inte alls så höga krav.
    1/ Infångandet.
    Att fånga in fiskarna är oerhört stressande och detta bör göras så försiktigt som möjligt – detta gäller alldeles speciellt om fisken går i ett hemmaakvarium. I ett affärsakvarium är fiskarna ofta vana med att det håvas i försäljningsakvariet och då blir de mindre stressade, i ett hemmaakvarium där det normal aldrig håvas (eller ytterst sällan) kan detta vara oerhört stressande.
    2/ Sjuka fiskar
    Man skall ALDRIG packa ner sjuka eller skadade fiskar i en påse för transport (eller fiskar från ett akvarium med sjuka fiskar). Risken är uppenbar att de smittar ner övriga fiskar och om det är en skadad fisk kan de attackeras av andra fiskar i påsen. Om fisken dör under transporten (vilket är sannolikt) förstörs dessutom transportvattnet mycket snabbt och de övriga fiskarna riskerar att bli förgiftade.
    3/ Använd plastpåsar
    Bäst är att packa i stora plastpåsar (med plats för 6 st påsar i en frigolitlåda). Att transportera i hinkar eller liknande är oftast betydligt sämre.
    4/ Plastpåsen
    Använd tjocka fryspåsar eller ännu hellre mjuka men sega plastpåsar som är avsedda för akvariefisk (köp i akvarieaffär). Om man använder fryspåsar bör man tänka på att hörnen bör vara rundade så att inte fiskarna fastnar i hörnen. Hörnen kan rundas av med hjälp av gummiband eller genom att de tejpas upp. Plastpåsar avsedda för akvariefisk tillverkas ofta med rundade hörn.
    5/ Breath bag

    I handeln kan man då och då få tag i specialpåsar som är extra lämpliga för transport av fisk väldigt långa distanser där man inte har tillgång till syrgas (se nedan). I dessa påsar kan syre passera in genom plasten.
    6/ Räkor
    För räkor kan man med fördel använda petflaskor istället
    7/ Vatten/syre-förhållande

    Påsen skall normalt innehålla maximum 1/3 med vatten och 2/3 med luft(undantag från detta gäller för t.ex. barber där det skall vara 50-50). Påsen bör sedan placeras stående under transporten. Hela fiskkroppen måste dock alltid vara täckt av vatten – viktigt att tänka på när det gäller stora och höga fiskar.
    I s.k. breathbags skall man fylla hela påsen med vatten och dessa påsar bör förvaras liggande under transporten.
    8/ Svalt syrerikt vatten
    Det är bra om vattnet är syrerikt och ett svalare vatten är syrerikare och gör fiskarna mindre stressande. Lämplig transporttemperatur är för koi, guldfisk och andra kallvattensfiskar 15-18°C, för värmekrävande arter (t.ex. Hemigrammus bleheri, H. erythrozonus) 23-24°C och för övriga tropiska fiskarter ca. 22°C. De flesta räkor kan med fördel fraktas rejält svalt (8-15°C).
    9/ Isolerad transportlåda
    För att temperaturen under transporten skall vara så stabil dom möjligt bör påsarna placeras i en isolerad låda (typ. frigolitlåda för fiskar, kyllåda).
    Om lådan under tranporten förvaras väldigt kallt under en längre tid bör man använda en s.k. ”Heat Pack” (finns ofta att köpa i affärer som säljer vintersportutrustning) som skakas så att de blir varma och sedan håller de värmen ca. 24 timmar. Se till att ”heatpacken isoleras i lådan (med hjälp av tidningspapper) så att de inte ligger an mot en fiskpåse eftersom vattnet då kan bli för varmt. De kan lämpligen anbringas på locket undersida
    Om lådan under tranporten förvaras väldigt varmt under en längre tid så kan man lägga ner en frysklamp i lådan. Se dock till att frysklampen isoleras mycket väl (t.ex. invirad i en tjock handduk) så att de inte ligger an mot en fiskpåse eftersom vattnet då kan bli för kallt.
    10/ Syret
    Blås aldrig ner luft i påsen - utandningsluften innehåller mindre syre än vanlig luft
    11/ Syrgas

    Det är betydligt bättre med syrgas än med luft
    12/ Ej syrgas för alla

    Vissa arter (de som andas in atmosfärisk luft) skall inte ha syrgas i påsen.
    13/ Salt

    En nypa salt (ca. 1 ml salt per 1 liter vatten) i påsen är en fördel för de flesta arter (förutom för de som är känsliga mot salt) eftersom det hjälper fisken att upprätthålla den osmotiska balansen, vilket i sin tur gör att fisken stressas mindre.
    14/ Vattenberedningsmedel

    Vattenberedningsmedel är en klar fördel - speciellt sådant som buffrar vattnet.
    15/ Svälta

    Att svälta fiskarna 1-2 dagar före transport är bra eftersom transportvattnet då ofta hålls renare. Arter med långa tarmsystem (herbivora arter som L-malar) behöver svältas något längre än arter med korta tarmsystem (carnivora eller omnivora arter).
    Fiskarna skadas inte heller på något sätt av att utsättas för svält i några dagar. I sin naturliga miljö händer det ofta att de går utan mat längre perioder.
    16/ Vattnet

    Använd inte smutsigt transportvatten - ett vatten med lågt KH riskerar pH-ras
    17/ Antal fiskar

    Packa aldrig 2 eller 3 fiskar i en påse. Antingen singel eller en grupp.
    18/ Blanda ej
    Blanda helst inte olika arter i samma påse.
    19/ Samma storlek
    Fiskarna i samma påse bör också ha ungefär samma storlek
    20/ Växter/plastremsor
    Ibland är det bra om det finns någon ”dekoration” i plastpåsen.
    Till räkor kan man gärna använda några stänglar med växter som Najas, Cerathophyllum eller Egeria.
    Till fisk kan man använda några svarta plastremsor av ett material som inte avger något i vattnet – lämplig storlek på dessa är ca. 15 x 1 cm. Fiskar som man ”måste” ha plastremsor till är t.ex. praktbotia.
    21/ Dubbla påsar
    Påsarna skall alltid vara dubbla - går det hål på innerpåsen finns ytterpåsen kvar
    22/ Olika håll

    När man knutit ihop innerpåsen skall man vända på den när man knyter ihop ytterpåsen. Knutarna på inner resp. ytterpåsen skall hamna på motsatta sidor
    23/ Mörkt placerade

    Påsarna skall vara mörkt placerade under hela transporten. Att plocka upp fiskarna ur den förslutna lådan för att kolla konditionen är mer stressande än transporten i sig.
    För extra stressiga fiskar kan man lägga tidningspapper mellan den yttre och inre plastpåsen för att minimalt med ljus skall tränga in.
    24/ Specialpackning
    Vissa arter kräver specialpackning.
    T.ex. så utsöndrar Corydoras ett gift när de blir skrämda och detta gift gör vattnet dåligt och kan mycket väl döda dom själva (och andra fiskar) under transporten. Därför håvar man först upp dom och placerar dom i en vattenbehållare, väntar någon minut och placerar dom sedan i en ny vattenbehållare. Detta upprepas sedan en gång till - därefter har de "slut" på giftet (bildas igen efter en tid) och man kan transportera dom
    Pangasius hypopthalmus är en art som är extremt lättstressad och den kan lätt skada sig dödligt när man håvar ut den.
    Stora fiskar och väldigt aggressiva fiskar (t.ex. Betta splendens) skall alltid singelpackas.
    Fiskar med långt utdragna fenspetsar (t.ex. Pterophyllum och Trichogaster-arter) bör också singelpackas för att inte fenorna skall skadas.
    25/ Transportmedel
    Transporterar man inte fisken själv kan man anlita ett fraktföretag. Dock skall sägas att det idag finns få alternativ att välja på för detta – detta dels eftersom många transporter inte sker på ett för levande djur lämpligt sätt och dels för att levande djur helt enkelt inte accepteras som gods. Vad som återstår är oftast bara flyg- och/eller bussgods.
    Flyg är snabbt och säkert, men oerhört dyrt (räkna med ca. 1.000 för en låda).
    Bussgods är betydligt billigare, men mycket osäkrare (om det är en direktlinje brukar det dock fungera bra). Alla orter tar dock inte bussgods – kolla med bussbolag med fjärrtransporter på din ort.
    26/ Transporttid
    Hur länge fiskar kan transporteras är starkt beroende av hur man packat fisken. Om man följder ovanstående regler skall det aldrig vara några som helst problem att ha fiskarna 1,5-2 dygn i plastpåsar. Men som sagt - desto mer man avviker från ovanstående regler desto kortare blir tiden.
    Akvaristiska hälsningar
    Kjell
    Signatur 1. Frustra laborat qui omnibus placere studet
    Signatur 2. Jag är inte tillräckligt ung för att kunna allt och inte heller tillräckligt gammal för att ha glömt allt.

    Kommentar

    • GöranE
      • November 2008
      • 735

      #3
      Kanonbra beskrivning inför transporten till Malmö imorgon!!
      Mvh Göran
      Jordätare................ inget kommer i närheten!!

      Quidquid latine dictum sit, altum videtur

      Kommentar

      Arbetssätt...