Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

SA juwel rio 125L

Kollapsa
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
Nya inlägg

  SA juwel rio 125L

  Hej hej!

  Har blivit inlurad i detta genom ett 54 liter akvarium till barnen som istället blev mitt akvarium.

  Jag vet att ju större akvarium desto bättre, men kompromisser och utrymme ledde till att ett juwel 125 liters akvarium är det som ska inhandlas inom snar framtid.

  Jag är som sagt ny med akvarium och fiskar, jag kommer därför att behöva massa hjälp från er alla med svar på alla mina frågor, vilket kommer att vara många.

  Planen är Sydamerika inspirerat akvarium.
  Jag har 2 st ancistrus
  6 corydoras gold stripe som ska få följa med.

  Jag skulle vilja ha 2 st L-mal också vad tror ni om möjligheten till detta? L333?
  Kolglödstetra har jag gått i funderingar på, tankar om detta eller något bättre förslag?

  Sand har jag tänkt att ha rådasand 0,8-1,2 mm. Jag kommer att ha mycket växter sam rötter.

  Tar tacksamt emot frågor och förslag på förbättringar wller tankar om karet.

  Jag funderar mycket på om jag ska ha i någon sorts bakgrund (slimline) eller enbart svart bakgrund.

  Jag ber om ursäkt redan nu för röriga texter och mycket frågor. Hoppas få till en bra planering inför starten på akvariumet.


  #2
  Vad roligt med nytt kar och en ny tråd! Jag tycker Juwel Rio 125l är en trevlig storlek (och det var dessutom mitt första kar). Kolglödstetra är en favorit för mig. De passar väldigt bra i ett lite mindre kar eftersom det ändå kan bli ett ordentligt stim av dem utan att det blir trångt. Jag kan inget om L-malar, så beträffande dem har jag inga råd att ge. Hade dock en ancistrus tidigare och det jag tyckte var jobbigt med den var att den åt fiskarnas rom så fort några hade lekt. Vill man inte ha rom och yngel spelar det kanske ingen roll men jag gillade det inte.

  Enligt mitt tycke är en svartmålad bakgrund det bästa man kan ha. Det är billigt, snyggt och du blir inte ”låst” vid en viss look. Jag älskade min BTN Slimline Amazons när jag köpte den och satte den i 240- burken men ganska snabbt tröttnade jag och upplevde att den tog för mycket fokus från fiskar och växter. Med en svart bakgrund kan du variera inredning och invånare hur mycket som helst. Bakgrunden kommer aldrig bli huvudnumret utan kommer ”förstärka” fiskarna och växterna. Men välj det du gillar bäst - det är ju du som ska trivas med karet!

  Kommentera


   #3
   Nando vad kul att du hittade hit då just dina kar är några jag är djupt imponerad utav, och där jag såg kolglödstetra första gången. Hur många skulle du säga att jag skulle kunna ha i karet?
   jag lutar nog hårdast åt svart bakgrund. Vilken färg har du målat med?
   använder du ledlamporna som följer med karet?

   Kommentera


    #4
    Kul att du gillar mina kar! Jag har ca 20 kolglöd i mitt 125l. Det ser långt ifrån trångt ut, skulle säkert kunna ha 30 utan problem. Mina ynglar dock av sig en del så jag vill lämna utrymme för de söta små yngel som dyker upp då och då .

    Jag har målat med en svart akrylfärg från Hornbach. Brukar stryka på tre lager färg ungefär, då täcker det bra.

    Belysningen på Juwelkaren är tyvärr det jag gillar minst med dem. Växterna verkar dock trivas. Jag har led och tycker det ger ett kallt och ”kliniskt” ljus. Vet inte om man kan byta rör eller göra någon justering så det blir bättre, jag kör bara med den medföljande rampen.

    Kommentera


     #5
     En till fördel med målad bakgrund är att du sparar det lilla djup som finns i karet och slipper förlora några cm med bakgrunden.

     Kommentera


      #6
      Akrylfärg är det sådan som går lätt att få bort sedan om man skulle vilja? Ja 125L är ju bara 36 på djupet och att bli av med kanske 3 cm känns ganska så mycket.

      20 kolglödstetror skulle sitta fint

      vore kul med helialux. Men väldigt dyrt. Men de som följer med klarar dom av lite mer ljuskrävande växter?

      Kommentera


       #7
       Jag har haft väldigt ljus sand i 54 liters karet men tänker nog mer på att ha rådasand 0,8-1,2 mm. Många fiskar verkar ju föredra mörkare sand, tänker även att färgen borde visa sig bättre mot lite mörkare botten. Samt även bös på botten.
       Vad tänker ni om det?

       Kommentera


        #8
        Ursprungligen postat av Superpescado Visa inlägg
        Akrylfärg är det sådan som går lätt att få bort sedan om man skulle vilja? Ja 125L är ju bara 36 på djupet och att bli av med kanske 3 cm känns ganska så mycket.

        20 kolglödstetror skulle sitta fint

        vore kul med helialux. Men väldigt dyrt. Men de som följer med klarar dom av lite mer ljuskrävande växter?
        Ja, akrylfärg ska gå att dra/pilla bort. Jag har dock inte testat själv. Gällande ljuskrävande växter så vet jag inte om de trivs med Juwels belysning. Jag har bara växter som inte behöver så mycket ljus.

        Den Rådasand du funderar på har jag i mitt lillkar, storkar och nano. Tycker det ser naturligt ut och växterna verkar trivas med kornstorleken. Den funkar också för Corydoras även om jag tror att de gillar ännu finare sand bättre. (Nu har jag dock själv snöat in på ljusare och mer finkorning sand, det har jag lagt in i ”nya mellankaret” och ”svartvattenkaret”.)

        Kommentera


         #9
         Akrylfärg är enkelt att ta bort Speciellt från ytor som glas. Det är plastbaserat typ, så det lossnar som en hinna från alla glatta ytor man satt det på i tillräckligt tjocka lager. Man brukar även kunna skrapa bort precis vad som helst från glas. Och akrylfärg går dessutom att ta bort med olika medel om det skulle sitta ovanligt hårt.

         Jag älskar rådasand Kommer aldrig att skaffa något annat igen. Gjorde tabben att köpa en annan sort nyligen och det var det värsta köp jag gjort - något var fel på den och den vägrade bli ren, dammade trots enorma mängder skölj. All sand ska såklart sköljas men Råda har då aldrig betett sig så hos mig... Grovleken funkar till pansarmal Gå inte grövre än så men den funkar. Ju finare, desto bättre, såklart. Men den grovleken fungerar. Växter kan vara kinkiga med för fin sand/grus men om du märker att någon växt inte trivs kan du isf sätta grövre underlag på just det stället för att det ska bli mer luft kring fötterna på dem. T.ex. Rådas grövsta - så smälter det in fint. (Men man kan alltid gömma fläckar med andra växter eller rötter/sten, annars). Den grovleken bör dock inte vara något problem förutom för möjligen de kinkigaste arterna.

         Vad gäller ljuset har jag ingen aning om hur starka Juwels är, men du kan t.ex. kika på Tropicas hemsida, där är en artikel med en liten snabbkurs i ljusbehov, den är rätt smart och kort. Växter behöver helt enkelt en viss mängd ljus och man kan räkna med ett visst antal lumen per liter vatten. Tropica klassar ju sina växter med grön, gul och röd märkning - efter ljusbehoven de har. Och i artikeln förklarar de lite mer hur saken funkar.
         Du kan ju hitta miljoner artiklar om saken men just denna är väldigt behändig för att den är snabb och lättförståelig https://tropica.com/en/guide/make-yo...success/light/
         Sen påverkar du ju för övrigt ljuset med var du placerar växten etc. Jag har aldrig lyckats med dao noi men nu tänkte jag sätta dem högst upp vid vattenlinjen och se vad de tycker om att sitta i sådant läge

         För övrigt ger jag inte mycket cred åt påståenden om mörk botten. Då brukar de ofta syfta på typ svart sand. Men jag tror inte alls på det för i så fall finns det en väldig massa fisk på denna planet som vantrivs i sina naturliga habitat... Rådas sand skulle inte direkt räknas som så värst mörk - men är ju faktiskt exakt hur sand ser ut i de flesta naturliga vattendrag... Sen finns det en viss logik i påståendet om man skulle ha ett helt kalt kar med ljus botten - för det kan säkert ge en viss obehagskänsla även för fisk - att inte ha någon rumsuppfattning.
         Däremot stämmer det ju med att märkt substrat framhäver deras färg. Det säger sig självt Men just den biten är väl inget jag personligen ser som så värst viktigt. Då tycker jag snarare att Råda är perfekt för dig just eftersom du har planer på att få till en biotopliknande grej För Råda är lätt det snyggaste när man vill ha en naturlig look av bäckar/åar/floder/träsk/whatever
         Senast ändrad av Bambikill; 2020-07-20, 23:25.

         Kommentera


          #10
          Oj jag missade det med malarna. Jag tycker att du ska låta bli L333. Jag gjorde tabben att skaffa en en gång för länge sedan, innan jag begrep att den inte passade för fem öre ihop med mitt kar. De vill ha rätt kraftig ström och extremt rent vatten och passar inte speciellt bra i biotopen du hade tänkt dig. Det finns mindre krångliga malar som passar bättre

          Tillägg; Jag funderade på Candy stripe (minns inte numret i huvudet just nu). De passar bättre till karet men behöver väl iofs ström de också men inte riktigt lika petiga som L333, IMO.

          Dock vete fan. Du har två ancistrus. Och även candy stripe blir en rätt rejäl bit. 125 liter är ett ganska litet kar. Speciellt för tre stora malar. (Ancistrus får ändå räknas som en relativt stor fisk och candy stripe blir ungefär lika stor). Två malar till bör du iallafall definitivt inte skaffa, såvida du inte skulle välja någon väldigt liten art. Men en mal till kan du trycka in tycker jag, om du vill ha fler. Men inte mer än så. Candy stripe är iaf ganska lik L333 men lite mindre krävande. Väldigt fin Jag har haft två inte samtidigt) och trivdes bra med dem - de funkade fint i sin Sydamerika/Asien-hybridbiotop. Hade dock bara en mal till samtidigt då de - som nästan alla malar - kan vara lite smågriniga mot andra malar om det blir för trångt. De var snälla mot övriga bottenrotare så länge de fick vara ifred. Båda två var väldigt specifika med sina territorier och inrättade små hålor som var baaaaara deras :P

          Jag har dock bara haft ett fåtal arter L-mal så jag är inte så haj på det. Det verkar finnas några andra som har pejl på L-malar Var det Tyko som hade trådar om L-malar? Minns inte just nu.

          Öht, tänk på att du inte ska belasta botten och de nedre skikten för mycket. Speciellt inte med så stora fiskar. Jag kan väl känna att du kanske skulle skippa fler malar - istället öka på pansarmalarna och fokusera på något som lever i mellan/toppskikten. Annars kommer du att ha det trångt på botten och helt tomt längre upp. Då får du balans. Pansar på botten, malarna all over the place - och fritt simmande firrar i mitten
          (Och färre mal = avsevärt mycket mindre skit. Grisar - är att uttrycka det milt... Mina ancistrus har varit rätt gräsliga men ingenting i jämförelse med L-malarna).

          Tetror är jag efterbliven på men Nando m.fl. kan det där
          Senast ändrad av Bambikill; 2020-07-20, 23:51.

          Kommentera


           #11
           Ursprungligen postat av Nando Visa inlägg

           Ja, akrylfärg ska gå att dra/pilla bort. Jag har dock inte testat själv. Gällande ljuskrävande växter så vet jag inte om de trivs med Juwels belysning. Jag har bara växter som inte behöver så mycket ljus.

           Den Rådasand du funderar på har jag i mitt lillkar, storkar och nano. Tycker det ser naturligt ut och växterna verkar trivas med kornstorleken. Den funkar också för Corydoras även om jag tror att de gillar ännu finare sand bättre. (Nu har jag dock själv snöat in på ljusare och mer finkorning sand, det har jag lagt in i ”nya mellankaret” och ”svartvattenkaret”.)
           Har du bara målat bakrutan? Jag funderar på om jag ska måla sidan där filtret sitter också, då den ändå kommer stå mot en vägg.

           det lutar starkt åt råda sanden. 20 liter borde väl räcka?

           Kommentera


            #12
            Ursprungligen postat av Bambikill Visa inlägg
            Oj jag missade det med malarna. Jag tycker att du ska låta bli L333. Jag gjorde tabben att skaffa en en gång för länge sedan, innan jag begrep att den inte passade för fem öre ihop med mitt kar. De vill ha rätt kraftig ström och extremt rent vatten och passar inte speciellt bra i biotopen du hade tänkt dig. Det finns mindre krångliga malar som passar bättre
            Jag ska läsa på lite om ljuset via länken du skickade, tack sen blir det dom lamporna iaf men då vet jag lite vad jag har att röra mig med.

            ja som jag skrev ovan känns rådasanden mer naturlig. Sen vet jag inte om det blir en renodlad biotop, men rötter o växter ska det vara en hel del av. Måste börja köpa på mig nu..

            angående malarna kanske du har rätt, har du något bra förslag på annan mal? Jag har tittat lite på L134, L066 och L201
            Men tro du utvändigt att det skulle fungera med 2 lmalar trots ancistrus och corydora?

            Kommentera


             #13
             Ursprungligen postat av Superpescado Visa inlägg

             Har du bara målat bakrutan? Jag funderar på om jag ska måla sidan där filtret sitter också, då den ändå kommer stå mot en vägg.

             det lutar starkt åt råda sanden. 20 liter borde väl räcka?
             Jag har bara målat bakrutan. Har tagit bort den medföljande filterboxen och satt i ett annat innerfilter. Tycker det blev lättare att placera där man vill och det tar mindre plats än boxen. Gällande hur mycket sand som behövs så tror jag det finns sidor på nätet där man kan skriva in karets mått och önskat sanddjup och så får man veta hur mycket som behövs. Tror jag har 20 kg i mina nya kar som är 55x70 cm i bottenyta så det bör ju räcka för ditt kar.

             Kommentera


              #14
              Ursprungligen postat av Superpescado Visa inlägg

              Jag ska läsa på lite om ljuset via länken du skickade, tack sen blir det dom lamporna iaf men då vet jag lite vad jag har att röra mig med.

              ja som jag skrev ovan känns rådasanden mer naturlig. Sen vet jag inte om det blir en renodlad biotop, men rötter o växter ska det vara en hel del av. Måste börja köpa på mig nu..

              angående malarna kanske du har rätt, har du något bra förslag på annan mal? Jag har tittat lite på L134, L066 och L201
              Men tro du utvändigt att det skulle fungera med 2 lmalar trots ancistrus och corydora?
              Jag var precis och uppdaterade mitt svar för att jag började fundera på candy stripe. Men jag tycker inte att du ska ha två malar till. Ancistrus är redan de ganska stora fiskar och de flesta L-malar blir större än så. Till och med de minsta är ju knappast pyttefiskar. Ditt kar är ganska litet (125 känns ju jättestort efter en 56, men relativt sett är det inget särskilt stort kar så man får tänka smått i fråga om invånare Jag startar ett 180 och vägrar ha en enda fisk större än ca 6 cm där inne, förutom min ancistrus som halkar med på ett bananskal. Kuhlii är förstås långa, men de är så smala så de räknas inte som "större" :P

              Typ 15 rosa dvärgbotia (som fullvuxna max 2,5 cm), typ 15 drottningrasbora (ungefär samma storlek), runt 15 kuhlii (max 10 cm men smala, ålar typ), 4-5 honungsgurami (ca 5-6 cm som fullvuxna) och eventuellt ett stim kopparbarber (max 4-5 cm) men vet inte angående de sistnämnda än. Jag hade hellre haft avsevärt mycket större stim av de tre förstnämnda arterna - hade helst haft minst 20, helst fler - av samtliga. Så jag kan tänkas välja bort barberna och istället fylla på med kanske iallafall 5 till av var och en av de små arterna. Och då tycker jag att jag har stretchat mitt kar till max vad gäller invånare. Det är snudd på att det blir för många för ett 180 l kar. I början är det väldigt lätt att man skenar iväg för att man inte har feel för hur mycket som får plats. Herregud, tänker jag idag - om mina första kar... :S

              Ska du ha fler malar ska du ha något så litet som möjligt och bara en. Men jag hade nog struntat i det om jag var du - och istället satsat på annat Ancistrusarna har ju gott om plats och mer därtill, just nu. Men om man ska ha två till blir det för ont om plats och risken är ganska stor att det blir mycket bråk och pansarmalarna kan hamna i kläm eftersom rätt många malar är territoriella och än mer ju mindre plats de har. Dessutom, som jag nämnde i ändringen - så kommer du att ha nästan all liv och rörelse i de nedersta skikten av karet, vilket är rätt onödigt när det sedan finns massor av plats över längre upp Personligen hade jag hellre ökat på rejält med pansarmal och sen skaffat något stim av någon trevlig tetra Fråga Nando om dem för jag kan nätt och jämnt känna igen typ... kanske fem... arter av tetra... lol...

              Kommentera


               #15
               Ursprungligen postat av Superpescado Visa inlägg

               det lutar starkt åt råda sanden. 20 liter borde väl räcka?
               Jag instämmer med Nandos svar. Det ska räcka till ditt kar. Det finns, vilket Nando också sade, tonvis med räknare på nätet. Jag letade men kan inte hitta den jag använde nu sist. Så irriterande... den var suverän för man kunde typ ställa in hur man tänkt lägga sanden, om man vill ha en sluttning etc, exakt hur djupt man vill ha det på alla ställen, och exakt vilken grovlek och volym sanden/gruset har per cm2 - så den räknade ut det perfekt. Sen blev det dock fel för mig i slutänden ändå eftersom jag bytte sand...

               Jag brukar använda mellan 25-30 kg till mitt 180, beroende lite på vad inredningen ska bli och vilken grovlek jag väljer. Den här gången räknade jag fel för jag trodde att jag hade mer av rätt grovlek hemma, men det hade jag visst inte så jag fick dryga ut 20 kg 0,5-1,0 - med typ 6 kg av Rådas finkornigaste, 0,33... Och det är på håret att det klarar sig. Bottenyta 100 x 40 på mitt. Ditt kar bör ha mindre bottenyta än så, så 20 räcker antagligen fint till ditt.
               Räkna med ungefär 5 cm djup, det är rätt lagom. Sen kan man lägga det lite sluttande eller vad man nu vill - det behövs inte lika mycket på ställen där det inte växer grejer men växter vill ha runt 5 cm för att kunna sätta ordentliga rötter. Ska du bygga en sluttning kan det bli på håret att 20 kg inte räcker.

               Tur att Råda är snorbilligt iallafall (Jag känner mig urkorkad när jag tänker på hur mycket gruset till mitt första kar kostade... har för mig att det var över 200 per 5 kilos säck... Och jag använde runt 5 säckar... Och hatade det efter ett tag så det åkte ut efter typ ett år... lol... Och jag ersatte med Råda, som då kostade runt 100 spänn per 20 kilos säck...)

               Kommentera

               Sparar...
               X