Announcement

Collapse
No announcement yet.

Scalarer i ett 540 liters kar

Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Nando
  replied
  Tillägg; Var köpte du förresten dina löv och annat? Jag tänkte beställa guavalöv (och försöka leta rätt på några lämpliga svenska träd) och det blir väl troligen från UK eftersom Kina inte lönar sig för smågrejer längre. Men om det blir billigare i slutänden att beställa inom Sverige, så är det ju lika bra att göra det. Tänkte försöka hitta mindre catappalöv också för mina är så stora att det inte ser klokt ut om man inte delar dem i mindre bitar. Men det vore fint med lite hela blad också.[/QUOTE]

  Jag har köpt frökapslarna och guavalöven från Tannin Aquatics i USA. Catappalöven jag har i nu är från säljaren ”catappa-leaves” på tyska ebay. De har löv bl.a. i storleken 5-9 cm. Har också testat ”nano-catappalöv” från JBL via någon svensk sida (det var dyrt och inte värt det även om löven är ganska små) och har även haft vanliga catappa från Happy Discus Aquaristikshop i Tyskland.

  Leave a comment:


 • TurtleTurd
  replied
  Otroligt snyggt Nando. Det med spotlight har man ju sett lite här och där här på Zoopet. Men jag vetitusan om inte effekten på ditt kar tar priset.

  Leave a comment:


 • Bambikill
  replied
  Jag visste inte att det ens fanns varmt LED-ljus men å andra sidan inköpte jag mina senaste LED-spots för typ... många år sedan...
  Bra ser det iallafall ut. Och det behövs ju ganska starka grejer om man vill få till de där tydliga ljuspelarna i mörkt vatten. Jag blir så otroligt sugen när jag ser ditt att jag nästan överväger att behålla en av mina 54or eller 30 och göra en mörk liten mini-svartvatten med någon mikrofisk... Synd att jag inte har något nano kvar men skulle kanske kunna använda något av de andra. Å andra sidan är jag grymt sugen på elefantsnäckor igen :S

  Men åååååh vad fint det är med svartvatten. Jag förstår inte alls varför vissa ogillar det. Det är ju en sak om man inte vill ha sådana arter, eller inte vill hålla på med att ändra vattenvärden manuellt - men att tycka att det är fult, begriper jag inte. Variation är för all del väldigt kul - men jag hade aldrig valt ett kristallklart, nitiskt prydligt kar framför en naturlig biotop Sen är de där träsk/djungelkaren så fascinerande på något sätt. Som ett litet fönster in i en främmande natur

  Bra att det verkar gå smärtfritt med acklimatiseringen Jag nojar alltid i början, nu vet jag inte hur känsliga just smycketetror är men vissa blir ju råstressade av minsta lilla. Kuhlii är väl en av få arter jag vänjer in extremt långsamt när jag får hem nya, kan hålla på en hel dag med att föra över akvarievatten gradvis i deras påse. Vill inte riskera att få vita prick på småttingar så hellre överdrivet långsamt. Håller stenkoll i början på ny fisk också, men med just kuhlii kan man ju glömma den biten... Jag vet typ aldrig hur många jag ens har... lol... Förutom de allra största eller de med riktigt unik teckning. Men i övrigt har jag nog aldrig haft några arter som är så extremt känsliga för sådant - utom räkor, som ibland har klarat övergången mindre bra :S

  Svartvatten blir nog oftast bäst när man bygger upp det långsamt Inte bara vräka på med alla tanniner direkt så att pH sjunker till botten och man sen har problem att räta till det. Se hur det gick med mitt och alla rötter och grenar :S Och det var ju inte ens planerat utan bara blev så... I små kar (30 och 54or) har jag fått till det rätt omgående men det är ju en annan sak och där får man ju till det bara efter lite tillägg av löv och någon gren eller alkottar och annat.
  En riktig slambotten (vilket du iofs kanske inte ens vill ha) tar ju rätt lång tid att bygga upp det också. I början är det mest bara "skit", innan det blir vad det ska vara.

  Tillägg; Var köpte du förresten dina löv och annat? Jag tänkte beställa guavalöv (och försöka leta rätt på några lämpliga svenska träd) och det blir väl troligen från UK eftersom Kina inte lönar sig för smågrejer längre. Men om det blir billigare i slutänden att beställa inom Sverige, så är det ju lika bra att göra det. Tänkte försöka hitta mindre catappalöv också för mina är så stora att det inte ser klokt ut om man inte delar dem i mindre bitar. Men det vore fint med lite hela blad också.
  Last edited by Bambikill; 2020-07-12, 16:39.

  Leave a comment:


 • Nando
  replied
  Tack! Ja, ljuset blir mycket varmare på grund av vattnets färg. Men beskrivningen av färgen på ledljuset är ”varmvitt” också, så lite beror det nog på det med.

  Idag gjorde jag små vb i nya mellankaret och svartvattenkaret. Smyckestetrorna verkade inte stressa upp sig över det. Skönt! De äter bra, färgar fint och rör sig i hela karet, om än mest i det övre skiktet. Ingen har dött. De har ju väldigt små munnar så det gäller att smula torrfodret och ge smått frysfoder för att det ska funka. I svartvattenkaret lade jag till några löv. Tänker att jag ska bygga upp botten gradvis och inte bara ösa i allt på en gång. Det verkar ju dröja tills jag får några av de fiskar som ska gå i karet ”på riktigt” och under tiden lägger jag, förhoppningsvis, grunden till schysst svartvatten.

  Leave a comment:


 • Bambikill
  replied
  Originally posted by Nando View Post
  Jag har tre ledspottar som ligger på specialgjorda "förhöjningar" eller korta rör kanske man kan säga. I botten på rören är det ett rutnät som på något sätt gör så ljuset koncentreras mer rakt ned (min man har konstruerat en ritning och printat ut det i sin 3D-skrivare). Det enda jag ska göra annorlunda är att sprida ut ljuset på tre ställen och dra ned det något. Nu har jag tillfälligt lagt puckarna där växterna är och dragit upp styrkan lite.
  Aha. De verkar rätt bra att ha, de där mackapärerna... (3D-skrivare). Har aldrig sett en på riktigt men är grymt fascinerad av tekniken. Känns egentligen rätt surrealistiskt att sådana spejsiga grejer faktiskt är så "standard" numera, att folk har dem hemma.
  Jag hade inte kunnat gissa att det var LED, ljuset är så varmt. Svartvatten har definitivt fördelar Nu har jag väl iofs inte direkt pejl på LED-utveckling men jag har aldrig sett någon LED-belysning som inte är för kall för min smak. Iofs är mina lysrör i 180 l kallt ljus. Men det ser extremt varmt ut. Så färgat vatten gör mycket. Jag gillar inte kallt ljus i några kar öht, förutom saltvatten.

  Det ser iaf väldigt trevligt ut Spännande!

  Leave a comment:


 • Nando
  replied
  Jag har tre ledspottar som ligger på specialgjorda "förhöjningar" eller korta rör kanske man kan säga. I botten på rören är det ett rutnät som på något sätt gör så ljuset koncentreras mer rakt ned (min man har konstruerat en ritning och printat ut det i sin 3D-skrivare). Det enda jag ska göra annorlunda är att sprida ut ljuset på tre ställen och dra ned det något. Nu har jag tillfälligt lagt puckarna där växterna är och dragit upp styrkan lite.

  Leave a comment:


 • Bambikill
  replied
  (Jag skulle nästan vilja ha räkor och citrontetra tillsammans bara för att garva ihjäl mig varje gång jag tittade in... lol... Jag är lättroad ibland...)

  Nej men skämt åsido - de är fina, smycketetrorna Jag gillar deras form också. Och jag är svag för ränder...

  Svartvattenkaret ser mysigt ut. Så rogivande. Hur ska du ändra ljuset? Jag gillar det som det ser ut nu men jag tror väl iofs att det mesta skulle se nice ut. Hur har du gjort? Två separata källor eller övertäckt mittparti? Det är iaf supersnyggt när ljuset silar in på fler ställen. Jag var inne på tanken att ha ett extremt sparsamt beväxt kar för att kunna ha sådan fin belysning men jag är för tokig i växter för att kunna avstå, även om jag älskar spartanskt inredda svartvattenkar också.

  Leave a comment:


 • Nando
  replied
  Click image for larger version

Name:	79FD988F-F6C4-4EED-9997-D5A4A335707E.jpeg
Views:	124
Size:	444.4 KB
ID:	2419694

  Leave a comment:


 • Nando
  replied
  Originally posted by Selafiel View Post
  Fina bilder!
  Tack!

  Leave a comment:


 • Nando
  replied
  Och här kommer en bild på svartvattenkaret. Fortfarande flyter en rot som ska vara med så karet är inte riktigt som det ska vara än. Spikbladshärvan som skymtar till vänster är tillfälligt ”placerad där”. Jag ska få till nedhängande kvistar, som från ett träd ovanför, någonstans i närheten av mitten. Ljuset är inte rätt placerat heller än.

  Leave a comment:


 • Selafiel
  replied
  Fina bilder!

  Leave a comment:


 • Nando
  replied
  Click image for larger version

Name:	B785DD02-C06C-4704-B4E7-C241C18F45D7.jpeg
Views:	108
Size:	689.3 KB
ID:	2419689Click image for larger version

Name:	DD125114-49F0-4857-99A9-E7B99C173C47.jpeg
Views:	104
Size:	687.5 KB
ID:	2419688Click image for larger version

Name:	616F00D7-47B5-4FFB-B7F9-240F249CCD63.jpeg
Views:	104
Size:	444.1 KB
ID:	2419687Click image for larger version

Name:	0581A26C-89A8-4B82-9063-45D33CD9F32A.jpeg
Views:	101
Size:	516.4 KB
ID:	2419686Click image for larger version

Name:	483E5801-462D-4BAE-98D7-04B267058A61.jpeg
Views:	97
Size:	464.5 KB
ID:	2419685Click image for larger version

Name:	B7C84A86-90DB-489B-B11A-C829CD68D5CC.jpeg
Views:	113
Size:	376.0 KB
ID:	2419684Click image for larger version

Name:	84E134A4-3E3F-4D20-B1ED-940DD430847D.jpeg
Views:	112
Size:	270.4 KB
ID:	2419683

  Leave a comment:


 • Nando
  replied
  Fler bilder på mina nya smyckestetror!

  Leave a comment:


 • Nando
  replied
  Haha, citronmarinerade räkor ! Räkor har jag visserligen i några kar men de riskerar inte att blandas med citron

  Leave a comment:


 • Bambikill
  replied
  Originally posted by Nando View Post
  Jag är väldigt glad över mina nya N. Marginatus (smyckestetra). De är vansinnigt söta och har så vackra färger i all sin enkelhet.
  Jag är ju inte såååå inne på Sydamerika och har aldrig haft en enda tetra - men jag får nog säga att jag håller med dig där Ofta är det så att "less is more". Många dissar "tråkiga" fiskar och vill bara ha de mest extrema i färg och utseende (jag ska iofs inte säga så mycket... jag har en extrem svaghet för fisk som är randig i just gul/orange nyanser och svart...) och sedan går det ofta därefter, när de inte kan ta hand om dem :S
  Och det är trist att de mer diskreta fiskarna alltid underskattas. Jag gillade de här, jag har sett dem förut men visste inte vad de hette. Jag har också varit förtjust i skrikiga färger i början - min första Axolotl var albino men det tog inte så lång tid innan jag ändrade mig och föredrog viltfärgen. Det enda undantaget var en copper, då den är så förbannat vacker i färgen. Samma med ancistrus. Jag skaffade golden men ändrade mig till viltfärg och tyckte att de var finare. Nu har jag för all del en super rot kvar men där är också ett litet undantag för jag är så förtjust i deras tomatröda färg.
  Samma nu när jag funderar på honungsgurami. Skulle aldrig få för mig att köpa de framavlade färgerna, jag vill ha viltfärgen. Även om honorna är "tråkiga" i färg, tycker jag att de är vackra i sin simpla och basic färg.

  Citrontetra råkar jag till och med veta hur de ser ut men kontrollgooglade (och skrattade ihjäl mig åt det första förslaget när jag hunnit skriva in "citron"... Vilket var av någon outgrundlig anledning var "citronmarinerade räkor"... lol...)

  Leave a comment:

Working...
X