Vestlie's akvaristiska anteckningar

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Rufus
    • January 2005
    • 866

    #16
    Härlig utmaning med ett sådant rejält kar! Och vackra skalarer, förstår att dessa gör sig fint i ett så pass högt kar. Tycker mig skymta en tetrastjärt till höger. Vill nog se en helbild på karet i dess nuvarande status, om det går för sig, tack.
    // Annicka

    Kommentar

    • Tommy Vestlie
      • August 2014
      • 2097

      #17
      Ursprungligen postat av Björn J.
      HEJ!
      Det är rätt så sjyssta mått på det akvariet.
      Även om jag delvis tänker annorlunda, känner jag sympati med ditt tänk.
      "Halvtumsskalarer" är himla trevliga, har haft sådan i alla fall två perioder, den första perioden tillsammans med fullvuxna "vanliga" skalarer.
      men dom käkade upp mina neon- och kardinaltetror som jag då även hade i olika omgångar.
      Men klart, lugna någorlunda sävliga fiskar, det händer lika mycket i akvariet som i den där TV-serien som nu går på Kunskapskanalen där två pensionärer åker båt på diverse kanaler och pratar om Shakespeare, vackra bilder, litet snack men noll aktion. Men det är väl så man skall ha det i ett akvarium!?
      Om man vill ha lugn och ro skall man undvika fiskar som stör, (kanske Acipenser sinensis).
      Skall bli intressant att läsa i denna tråden framöver!
      Här skiljer sig nog våra åsikter åt något. Jag kan nämligen uppleva det som massor med action i ett kar med en grupps diskus eller skalare. Mer om kanske längre fram
      Proud member of Aquascapers of Sweden

      Kommentar

      • Tommy Vestlie
        • August 2014
        • 2097

        #18
        MINA AKVARIUM - del 1 (av 2)
        Har sedan länge landat i att två kar i lite olika storlekar är ganska lagom för mig. Har haft fler men då övergår njutningen strax i en känsla av måsten, men att ha fler än bara ett är rätt trivsamt också eftersom en del av det roliga med just Aquascaping är själva skapandet av ett nytt kar och en ny miljö och med tanke på att varje kar tar runt ett halvår att få klart så skulle det bli lite trist med bara ett.

        Fram tills för ca en månad sedan så var mitt huvudkar ett Optiwhite rimless kar med måtten 151*51*40 cm (längd*djup*höjd) vilket ger en volym på strax över 300 liter. Beställde detta med just dessa specifika måtten eftersom karet då passade som handsken på en Juwel rio 450 bänk, en vad jag tycker prisvärd, snygg och praktisk möbel. Har för mig att bänken heter SBX rio 450. Ja just det, vad fasiken betyder rimless och optiwhite tänker du kanske? Det gjorde i alla fall jag när jag började med akvaristik.

        Jo rimless betyder helt enkelt att det är ett kar helt utan ram och stag. Visst är det en term som även används tex på glasögon? Spana in bilderna på mitt nyaste kar lite längre ned i den här tråden så tror jag det framgår bra hur karet ser ut utan dessa atraljer.

        Optiwhite innebär i praktiken att det är ett extra klart glas med lågt järninnehåll och mycket hög ljustransmission. Som kan ses på bilden nedan så gör det glaset betydligt mindre grönt. Har man ett litet kar med relativt tunt glas så vete sjutton hur stor skillnad man ser med blotta ögat men desto tjockare, ja desto mer syns det.

        Klicka på bilden för större version

Namn: OW.jpg
Visningar: 274
Storlek: 316,0 KB
ID: 2380398

        Rio bänken jag hade till det här karet var av den gamla modellen så det var två luckor men öppet i mitten. Den öppna sektionen passade jag på att nyttja till ett litet kar. Även detta kar specialbeställt för att passa just det måttet. Lämnade 5-6cm bakom karet för att få plats för filterslangar, slang för co2 etc. Lägger med en bild nedan på hur detta såg ut. Målade även bakglaset på det karet med svart akrylfärg, det gjordes efter att nedan bild var tagen.


        Klicka på bilden för större version

Namn: IMG_1492.JPG
Visningar: 205
Storlek: 493,3 KB
ID: 2380399

        Det var i detta 300 liters kar som bland annat dessa två projekt gjordes:

        Klicka på bilden för större version

Namn: IMG_1321.JPG
Visningar: 225
Storlek: 290,3 KB
ID: 2380400

        Klicka på bilden för större version

Namn: v_1_med_mall.jpg
Visningar: 221
Storlek: 377,1 KB
ID: 2380401

        Men som jag beskrev i ett tidigare inlägg så fanns där en dröm om att få kombinera AS med diskus vilket inte skulle vara möjligt i ett kar som detta med sin låga höjd på 40 cm så högt upp på önskelistan stod ett nytt och större kar. Samtidigt som drömmen om tillväxt fanns så kunde jag hårt konstatera att utrymme för ett större kar i vardagsrummet var det värre med. För det är nämligen ytterligare en sak jag kommit fram till genom mina projekt, om inte akvariet står i vardagsrummet där jag tillbringar större delen av min tid när jag är hemma, ja då får det inte den uppmärksamhet det förtjänar och som en följd lyckas jag mindre bra med innehållet. Kan kanske låta på gränsen till maniskt men är jag hemma ja då sitter jag framför akvariet på ett eller annat sätt oavsett om jag jobbar, sitter framför TVn eller umgås med familjen. (om jag inte är i köket och gör mat eller sover). Nu är vi på väg över i ett helt annat ämne än en beskrivning av mina kar men det är just dessa timmar av umgänge med karet som gör att jag allt som oftast fångar upp förändringar i beteenden hos såväl fisk som växt i ett tidigt skede. Tillbaka till drömmen om det ny karet .

        Eftersom Juwelbänken passade som handsken där den stod så var det till att jobba på höjden istället för längden. Beställde därför ett nytt Optihwite kar med samma bottenmått som det gamla karet, dvs 151*51cm men istället för 40cm högt så blev detta 70cm högt. Volymen på karet blev nu då istället ca 540 liter. Men eftersom jag självklart även ville ha detta rimless så började det nu bli spännande eftersom belastningen blir så pass stor på glaset men en höjd som detta och där det inte finns några stag eller liknande som förstärker. Karet byggdes därför med 19mm OW glas vilket inte bara gjort det skapligt stabilt men också utmanande att bära in i lägenheten. Bara glaset väger en bit över 200kg. Phu, tungt var det.

        Nedan en bild på karet där jag tror både glastjockleken och vad rimless innebär framgår.

        Klicka på bilden för större version

Namn: IMG_1583.jpg
Visningar: 238
Storlek: 372,8 KB
ID: 2380402

        När jag ändå bytte ut karet så passade jag även på att byta ut bänken till den nya modellen av Rio SBX 450 eftersom den numera har tre luckor och dessutom så är de två yttersta skåpen större än de gamla eftersom de nu bygger hela bänkskivans längd. Så förutom att skåpet blivit rymligare så tycker jag nog att den även har blivit snyggare.

        Förutom att byta bänk och kar så krävde uppgraderingen även ett byte av belysning. Att trycka ljuset genom potentiellt 70 cm vatten utan att försvåra för nyttjande av krävande växter, bottentäckare etc erfordrar en bra belysning. På detta spenderade jag ganska mycket tid, tog hjälp av det nätverk jag haft förmånen att få bygga upp i världen inom segmentet AS. Efter en tid kunde jag konstatera att det fanns många belysningar som enligt tyckare borde lösa uppgiften men egentligen bara två fabrikat som även gång på gång bevisat det i praktiken. Dessa var Kessil och AI Hydra. Det sistnämnda egentligen en saltvattensbelysning men som används av många aquascapers med stor framgång. Mitt val föll på AI Hydra.

        Nedan en bild på nya bänken med karet och Hydra lamporna.

        Klicka på bilden för större version

Namn: IMG_1786.jpg
Visningar: 209
Storlek: 623,2 KB
ID: 2380403

        Tänker att jag stoppar där, tar en paus innan jag i ett nytt inlägg beskriver teknikvalen och mitt andra lite mindre kar...


        Proud member of Aquascapers of Sweden

        Kommentar

        • Inger H

          • December 2008
          • 11247

          #19
          Hur kul som helst att få följa med på din resa Tommy

          //Inger
          "Felix qui potuit rerum cognoscere tempus" - Lycklig är den som förstår händelsers orsaker.

          Kommentar

          • Camenius
            • November 2004
            • 180

            #20
            Mycket intressant och kunskapsgivande. Folkbildning på hög nivå för en gamling som undertecknad. Tack, tack...

            Kommentar

            • jolindse
              • January 2018
              • 70

              #21
              Mycket intressant. Ser ett kattträd i bakgrunden på bilden med karet på golvet - har du inga problem med katt som tycker att ett öppet kar ser spännande ut? Smart att använda Juwels möbler för ett eget kar. Antar att det kostar lite att måttbeställa ett men det känns ju klockrent att ange måtten istället för att anpassa sig till vad som erbjuds. Fick för mig att Juwels möbler var anpassade till just deras kar med deras mittstag i underkant (iaf såg det ut så på mitt Lido 200).

              Blir oerhört avundsjuk på ordningen i skåpet. Min bänk som från början kändes så rymlig är nu helt överbelamrad med saker.

              Kommentar

              • Rufus
                • January 2005
                • 866

                #22
                jolindse: När jag hade lägre kar så hoppade katterna gärna upp på dem men med Riot blir det väl högt för dom. Antar att det blir likadant med Tommys höga kar.
                Tack för bilderna, dina ASs är en fröjd för ögat! Håller med att den nya bänken är snyggare, blir lätt ett rörigt intryck med den gamla hyllan i mitten och prylarna som lätt placeras där. Men att ha ett mindre kar där var ju en ide’.
                // Annicka

                Kommentar

                • Sleaper

                  • September 2008
                  • 2887

                  #23
                  Tyckte det såg djupare ut på första bilden, men 70cm högt är rejält. Får ha lite orangutangarmar där.-). Vad tänker du om att vikten blir högre med det karet än om det skulle stått ett Rio 450 på bänken? Eller så är det jag som räknat galet. Verkar vara grymt tryck i dom armaturerna förresten, hade varit intressant med lite info om dessa.

                  Kommentar

                  • Ekenberg
                    • December 2017
                    • 3910

                    #24
                    Underbart Tommy , att få vara med på resan. Du skriver på ett sättsom gör det lättförståeligt även för oss som inte ännu har börjat med AS. Antar att vi blir många nu som blir sugna att börja.

                    Sedan håller jag ju helt med om att diskus nog tillhör de mer spännande fiskar att följa i ett kar, händer något hela tiden, man måste bara ge sig tiden att se det.

                    Kommentar

                    • Tommy Vestlie
                      • August 2014
                      • 2097

                      #25
                      Ursprungligen postat av Rufus
                      Härlig utmaning med ett sådant rejält kar! Och vackra skalarer, förstår att dessa gör sig fint i ett så pass högt kar. Tycker mig skymta en tetrastjärt till höger. Vill nog se en helbild på karet i dess nuvarande status, om det går för sig, tack.
                      Det är ju inte så biotopiskt kanske men de går tillsammans kongotetror. Valde dessa eftersom jag ville ha någon annan fisk med annan form och beteende än skalaren men som fortfarande är ganska lugn. Helbild på karet?? det har jag ju inte visat för någon ännu
                      Proud member of Aquascapers of Sweden

                      Kommentar

                      • Tommy Vestlie
                        • August 2014
                        • 2097

                        #26
                        Ursprungligen postat av Inger H
                        Hur kul som helst att få följa med på din resa Tommy

                        //Inger
                        Kul att få hänga här igen Inger
                        Proud member of Aquascapers of Sweden

                        Kommentar

                        • Tommy Vestlie
                          • August 2014
                          • 2097

                          #27
                          Ursprungligen postat av Camenius
                          Mycket intressant och kunskapsgivande. Folkbildning på hög nivå för en gamling som undertecknad. Tack, tack...
                          Kul att du tycker så, uppmuntrande att skriva då
                          Proud member of Aquascapers of Sweden

                          Kommentar

                          • Tommy Vestlie
                            • August 2014
                            • 2097

                            #28
                            Ursprungligen postat av jolindse
                            Mycket intressant. Ser ett kattträd i bakgrunden på bilden med karet på golvet - har du inga problem med katt som tycker att ett öppet kar ser spännande ut? Smart att använda Juwels möbler för ett eget kar. Antar att det kostar lite att måttbeställa ett men det känns ju klockrent att ange måtten istället för att anpassa sig till vad som erbjuds. Fick för mig att Juwels möbler var anpassade till just deras kar med deras mittstag i underkant (iaf såg det ut så på mitt Lido 200).

                            Blir oerhört avundsjuk på ordningen i skåpet. Min bänk som från början kändes så rymlig är nu helt överbelamrad med saker.
                            Om man håller sig till inte allt för extrema mått så är det faktiskt inte särskilt dyrt att beställa måttanpassat. Det som ganska få vet är att du kan nästan gå till vilken zoo-butik som helst och beställa måttanpassade Optiwhite akvarier eftersom Imazo (som är Nordens största zoo-grossist och som väldigt många zoo-butiker beställer hem sina prylar ifrån) har detta i sitt sortiment. De är visserligen inte världsklass i finish men om man inte behöver ha det absolut bästa så tycker jag de är prisvärda. Vill man däremot ha ett kar som det jag nu köpt hem, med den höjden, rimless och tjockleken av glas ja då kostar det en slant.

                            Juwels bänkar har ju bara en rak skiva så dessa kan du ställa andra kar på om du vill.
                            Proud member of Aquascapers of Sweden

                            Kommentar

                            • Tommy Vestlie
                              • August 2014
                              • 2097

                              #29
                              Ursprungligen postat av Rufus
                              jolindse: När jag hade lägre kar så hoppade katterna gärna upp på dem men med Riot blir det väl högt för dom. Antar att det blir likadant med Tommys höga kar.
                              Tack för bilderna, dina ASs är en fröjd för ögat! Håller med att den nya bänken är snyggare, blir lätt ett rörigt intryck med den gamla hyllan i mitten och prylarna som lätt placeras där. Men att ha ett mindre kar där var ju en ide’.
                              Bänk och kar bygger 1,50 på höjden så inga problem med våra katter
                              Proud member of Aquascapers of Sweden

                              Kommentar

                              • Tommy Vestlie
                                • August 2014
                                • 2097

                                #30
                                Ursprungligen postat av Sleaper
                                Tyckte det såg djupare ut på första bilden, men 70cm högt är rejält. Får ha lite orangutangarmar där.-). Vad tänker du om att vikten blir högre med det karet än om det skulle stått ett Rio 450 på bänken? Eller så är det jag som räknat galet. Verkar vara grymt tryck i dom armaturerna förresten, hade varit intressant med lite info om dessa.
                                Ja det är inte helt lätt att nå botten, kör med extra långa saxar när jag skall trimma bottentäckaren .

                                Maxvikten för SBX 450 enligt tillverkaren är 1200kg så det bör inte vara något problem även om man belastar det med ett tyngre kar än Juwels egna. Tänkte precis som du så jag kollade upp det innan jag köpte bänk och kar

                                Här kan du läsa mer om belysningen. De heter Aquaillumination Hydra 52 HD. http://www.aquaillumination.com/lighting/hydra/
                                Proud member of Aquascapers of Sweden

                                Kommentar

                                Arbetssätt...