550 liters Discus - Ett brutet löfte

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Mats Bryzell

    • February 2007
    • 18956

    Ursprungligen postat av Ekenberg
    Tack Mats , ja just detta paret Duke och Duckface har ju varit med från början så det är extra skojigt om det blev något av det. Föresten är de ju roligt med de andra paren också eftersom jag haft de från fem centimeter .
    Blir det inget ny blir det lek kar utan coridoras och med sänkt ph. Jag har flera gånger sett att corydoras försöker ta rommen.
    Ja, jag skall överhuvudtaget inte tipsa om hur du skall arbeta med dina discusar. Det är bättre att rådfråga alla kunniga discushållare här på Zoopet.
    Men, skall du ha lek-kuber bör de nog vara tomma på annan fisk än discusparet.

    Kommentar

    • LoGeek
      • September 2008
      • 1651

      Corydoras i lekkar är ingen bra idé nej.

      Du nämnde att du har för högt pH i ett inlägg, men min erfarenhet är att ledningstalet är ett mycket viktigare mått.

      Kommentar

      • Nando

        • October 2017
        • 6058

        Kul med uppdateringar och fina foton som vanligt!

        Kommentar

        • Ekenberg
          • December 2017
          • 3910

          Tacka, alla tre
          Mats, jag tar gärna råd av dig eftersom din fiskfilosofi stämmer med mina förhoppningar om framtida kar.
          LoGeek du har helt rätt, det var nog en dålig ide med corydoras i lek kar. Min alldeles egna idé för övrigt, tänkte att eftersom de håller botten ren och inte äter rom....hm, det var ju vad jag trodde. Hemma har jag aldrig sett corydorasen gå på diskusrom men i lokalen har jag sett det flera gånger. Tur att jag har plats för corydorasen i övriga kar
          Och nando , tack. Diskusar är lätta att fota, värre med övriga fiskar....det är där jag går bet. Gissar att det är mitt tålamod som tryter...

          Kommentar

          • Ekenberg
            • December 2017
            • 3910

            Ursprungligen postat av LoGeek
            Corydoras i lekkar är ingen bra idé nej.

            Du nämnde att du har för högt pH i ett inlägg, men min erfarenhet är att ledningstalet är ett mycket viktigare mått.
            Tur att jag har lätt för att avslöja min egen okunskap.
            vad är ledningstal, hur mäter jag det och hur förändrar jag det. De trådar, och inlägg jag läst står det bara om hur viktigt ph är inget om ledningstal. När ph i vattnet höjts från drygt sju till åtta har då även ledningstal förändrats?

            många frågor....... men som sagt totalt okunnig....

            Kommentar

            • c90368

              • September 2006
              • 5973

              Ett inlägg från Lasse här på forumet, vår gamla vattenspecialist, detta är från 2007.

              Om du en längre tid har ett pH under 7 och inte har haft ett av karbonatsystemet orsakat KH på ca 4 så är det stor risk att nitrifieringen har stoppat av och att du fått en ansamling av ammonium. Sätter du då till bikarbonat så höjer du pH och riskerar därmed att farlig ammoniak bildas (ammonium/ammoniak är två sidor av samma mynt och det är pH som bestämmer förhållandet mellan dom).

              Någonstans kring 7,3 - 7,4 troligtvis

              Min erfarenhet är att så fort du tillför något som skall försura så tär du på karbonatsystemet och minskar innehållet av bikarbonat/karbonater. Det enda sättet att pH sänka utan att påverka negativt karbonatsystemets innehåll av bikarbonat/karbonat är att använda koldioxid. Koldioxid, kolsyra, bikarbonat och karbonat är olika sidor av samma pyramid. pH sänkningen när du tillför koldioxid är i själva verked orsakad av att jämnvikten mellan dessa fyra tillstånd hos koldioxiden förskjuts och systemet försöker att balansera jämnvikten med bildandet av mer bikarbonat/karbonat. Tillförsel av koldioxid höjer alltså den del av KH som beror på karbonatsystemet! Varför skall man ha ett utgångsvärde på ca 4 vad gäller det KH som orsakas av karbonatsystemet (f-n - Azur vi måste komma på något bättre uttryck för detta) då. En orsak har jag nämnt - nitrifikationssystemets funktion. Dels så innebär hela processen att vätejoner frisläpps men karbonater förbrukas också på grund av att bakterierna behöver oorganiskt kol i form av karbonater för att tillväxa. Finns inte det så stoppas tillväxten och ammonium anrikas! En annan viktig sak är också att i akvarium där man inte kör med koldioxid så kommer fotoperiodens konsumtion av koldioxid bli så kraftig (om det finns växter) att pH påverkas uppåt. Detta beror på att den koldioxid som förbrukas till största delen ersätts med att karbonat/bikarbonat går över till koldioxid. Detta är pH höjande. Vid låga nivåer av bikarbonat/karbonat kan det bli väldiga svägningar mellan dag och natt. I ett välväxt akvarium kan det röra sig om ett par tre pH enheter. Att utgå från ett innehåll av bikarbonat/karbonat motsvarande ett KH på 4 jämnar just ut dessa svägningar. I saltvatten där denna typ av KH är ca 7-10 så brukar pH svägningarna var någon halv enhet bara - och då är det inte dåligt med ljus som används. I den perfekta av världar så ligger du på ditt 6,8 - saker och ting är stabilt osv. Akvarie är inte den perfekta av världar! Man måste kompromissa! Det är mycket viktigare för fiskarna (och andra innevånare) att ha ett ganska stabilt pH och stabil nedbrytning och omvandling. Mycket viktigare är ett visst pH! Vill du ha ett stabilt vatten med alla processer fungerande och ett pH på ca 6,8 då återstår bara att investera 2 - 3000 kronor i en pH justerande koldioxidanläggning. Alla andra "snik" lösningar som jag känner till att sänka pH påverkar innehållet av bikarbonat/karbonat och äventyrar åtminstone nitrifikationes funktion. Ni som kör low-tech kar - prova med att lägga er på ett karbonatsystems orsakat KH på ca 4. Jag tror ni kommer bli lite överraskade av vad som händer!

              Långt inlägg - klarnade det Batski

              Viktigt att veta är också att jag tar upp det här med Batski på grund av att han har problem och behöver göra en ändring. Alla ni som inte har dessa problem - ändra inte nu eftersom jag (eller någon annan) har skrivit ovanstående. Själva vitsen med vad jag skriver är att man skall försöka ha så stabilt som möjligt. Har ni inte problem så ändra inget förrän de börjar dyka upp!

              Jämför inte naturen och akvarium - det går inte. När vi bestämmer oss för att ha fisk i akvarium så måste vi göra kompromisser. Ute i naturen så är ett vatten som Amazonas stabilt även om pH är under 6. I akvarium får man inget stabilt vatten om man mixtrar och försöker hålla det under 7 om man inte använder koldioxid. Jo - man kan få det om man går tillbaka till det akvarieböckerna skrev på 50 talet om vikten av att i n t e byta vatten. Ett vatten skulle på den tiden vara kraftigt gulfärgat och gammalt vatten såldes för dyra pengar.

              Vad jag försöker säga är att det är bättre att inte mixtra med vattnet än att gå genvägar och sänka pH med olika syror och fosfatbuffrar. Anser man att pH är oerhört viktigt så skall man köra med koldioxid och en pH givare för dosering.

              I de inlägg som har gjorts här så blandas pH begreppet ihop med vattnets innehåll av mineraler och salter. Vad gäller äggskalmembranens känslighet så är de inte pH känsliga men kalciumkänsliga. Det går att ha ett vatten med högt pH utan kalcium - lika dels så går det att ha ett lågt pH med kalcium. Sen är det en sak att i naturen är innehållet av kalcium oftast relaterat till pH eftersom det i naturen oftast är sönderfallet av kalksten i kalcium och karbonater som orsakar det högre pH:t (karbonaterna är ansvariga). Men än en gång - akvarium är inte naturen.

              Till frågan om nitrifikationen. Nitrifikationsbakterierna är helt beroende av karbonater i vattnet som kolkälla för sin tillväxt. Än en gång - det är inte pH som styr - utan innehållet av karbonater. Det går att få nitrifikation i pH under 7 om vattnet innehåller karbonater och den enda metoden för att uppfylla båda dessa krav är att använda koldioxid som pH sänkare och buffra upp vattnet med lite bikarbonat först. (karbonatorsakad KH bör vara kring 4) Annars blir det en ansamling av ammonium i vattnet. Så länge pH ligger lågt är detta iofs ingen fara men skulle pH plötsligen stiga över 7 kan livsfarlig ammoniak bildas som slår ihjäl fiskarna. Det var detta som ledde akvaristerna på 40 och 50 talet att helt undvika vattenbyte utan lät fiskarna gå i en soppa av vatten och ammonium (plus lite till)

              Än en gång - det är inte pH som är det viktiga utan de ämnen i vattnet som just i ert vatten gör pH till vad det är. Jag vet att detta har sagts på Zoopet i minst 5-6 år och det är märkligt att budskapet inte fastnar.

              Ni som är bekymrade och vill ligga nära naturen med ert pH - använd koldioxid och försök inte ta några genvägar.

              Till diskusfrågan - drd - om Tropfrog har krökat så har Steinker snott hela systembolagets förråd för han odlar nämligen sina diskusar i pH kring 8 och ett GH kring 10.
              Med goda idéer är det som med svamp; där man hittar en finns det ofta flera
              http://www.youtube.com/user/c90368
              /Maths

              Kommentar

              • Ekenberg
                • December 2017
                • 3910

                Skönt. En hel dag med fiskar och jag har väl inte direkt varit grymt effektiv men jag har tagit mig tid att titta på alla fiskar och allt ser ju förvånansvärt bra ut trotts minimal skötsel under senaste månaderna....

                Men framförallt känns det skönt att lusten är tillbaka, även om jag skall göra allt jag kan för att skynda långsamt nu .... Ja i mina mått mätta.

                Tänk om det är så enkelt att det är corydorasen som bär skulden till att diskusromen försvinner. Skall börja tömma kuberna på corydoras imorgon. Det blir först albino versionen på grönfläckiga corydoras som får flytta hem och dela kar med pandorna som går i 540 här hemma. Jag börjar med dem för att de bor i karet med san Merah paret som inte har rom. Just detta par har ju lagt mycket befruktade ägg som bara försvunnit.

                Ja, det kommer att bli spännande att se om det är så enkelt. Men som sagt, Patric har ju haft exakt samma problem i sina kuber utan att ha corydoras i karen och där var ju ph boven i dramat så jag skall väl inte ge corydorasen skulden riktigt än.

                En skön dag har det varit. Lusten är tillbaka

                Kommentar

                • Ekenberg
                  • December 2017
                  • 3910

                  Grymt stort tack, LoGeek, inte för att jag blev klok på vad ledningstal var men att stendker föder upp diskusar i ph 8 känns ju bra. Frågan är ju vad gbg tillsätter i vattnet för att höja ph eftersom vi tidigare hade konstant på 7. Jag gissar ju på att tillföra torv i filtermedian och att lägga i alkottar och löv är de biliga varianter som är avråds . Trodde ju att det var säkra väl beprövade metoder att sänka ph .

                  jag får väl se om jag får yngel ändå.....

                  Kommentar

                  • smajlet
                    • January 2018
                    • 1374

                    Hej Tomas

                    Jag har inte läst alt ovanför, men på min Jakt efter bästa ledtalet för mitt akvarium och större diskus läste jag många inlägg på simplydiscus.com om att födda upp discus på bästa sättet.

                    Dom som föder upp discus i staterna kör med RO vatten för att få ett surt vatten med ph under 7. Och ett ledtal på mellan 40-80 PPM dock inte över 100 PPM

                    Ett ledtal mäter man med en tds penna eller ennu hellre en tds penna som kan mätta både PPM och microS/cm.

                    Jag har en penna som bara mäter PPM, dock vet jag nu att en PPM motsvara 1,56 microS/cm.
                    så det som min tds penna visar ggr jag med det.

                    På dena sidan omvandlar man lätt viseversa.
                    https://www.easycalculation.com/unit...conversion.php

                    Jag kör med 140 PPM (218 microS/cm) PH 7,2 GH 5 och KH 3 i mitt RO vatten.
                    Åldrar det i min tunna ett par dagar för att få dessa värdena med tillsatta saltmineraler.

                    Med det här vill jag inte på något sätt säga att det inte är möjligt med kranvatten för det fungerar beviserligen.

                    Men alt mitt letande på rätta parametrarna för just ett Planterat akvarium med stora diskusar, lede mig bara till hur man gör för att lyckas bäst med diskusaveln

                    På denna länken diskuteras mycket om vatten kemi och att föda upp diskus:
                    Questions and information regarding water and water quality.


                    Jag berättar gärna mer om vi träffas någon gång

                    Mvh Nicklas
                    Senast redigerad av smajlet; 24 November 2019, 20:49.

                    Kommentar

                    • smajlet
                      • January 2018
                      • 1374

                      Man kan åxå mixa kranvatten och ro för att få fram ett gott resultat, se nedan diskution.

                      Question about my water parameters.

                      I have a few questions about my water parameters and the best solution to what I should do moving forward.

                      I have well water at the house, we also have a water softner but I am able to bypass that and use my well water directly.

                      Straight from the well I get:

                      PH 7.4
                      TDS 200
                      GH 12
                      KH 10

                      After I age the well water my PH climbs to 7.8

                      When I mix in RO/DI to well water at a 3:1 ratio I get:

                      PH 7.4
                      TDS 70
                      GH 3
                      KH 4

                      There a lot of conflicting information out there and I have done a lot of reading on the forums. I currently have a 65 gallon aquarium cycling and plan on getting 6-8 3" sized Discus in the hopes of getting some pairs.

                      From what I gather, I should be OK to use my well water to grow them out. With that being said, I would like to start a small breeding project in my basement. I have read that my water will be too hard for the eggs to be able to get fertilized at my current hardness. Will my best course of action be to use RO mixed with my well water for the pairs tank and then grow out the fry with my well water?

                      Will the change in PH and hardness be too much from 7.4 to 7.8 for the fry to handle?

                      Ideally I would just like to be able to use the same water for consistency through my breeding setup, but I dont think I will be able to due to the hardness.

                      And while on the subject of breeding. What will it take tank wise to handle 1 breeding pair. As in how many and sizes of tanks to rais fry to 2"-3". Say 1, 20 gallon tank for a pair, to maybe a 40 gallon to 120, for say 100-150 fry?
                      __________________________________________________ __________________________________________________ __________________________________________________ ___

                      Daniel
                      Default Re: Question about my water parameters
                      You water parameters look good. As you mentioned the WW/RO mix would be best for your breeding tank to get the best hatch rates, and your straight WW will work for your growouts.
                      I would recommend a 29gal min for your pair/s though.
                      Providing you age your water before wc's and you acclimate your fry slowly when you move them to the growout tanks they will be fine. For instance if you fill your fry tank with the WW/RO mix initially and throughout the 1st day do a series of 10% wc's and hour or 2 apart throughout the day, by the day's end you should have them at 7.8. With your subsequent larger daily/bi-daily wc's your aged water will match the water you're replacing.

                      __________________________________________________ __________________________________________________ __________________________________________________ ___

                      With a TDS of 70 your water should be fine for successful breeding. But the kH of 4 makes in iffy. There is only one way to find out for sure and that's to try it and see what happens.

                      The size of grow out space required is a function of how heavily you cull, at what age you start selling, and how many you sell.

                      MVH Nicklas

                      Kommentar

                      • LoGeek
                        • September 2008
                        • 1651

                        Ursprungligen postat av Ekenberg
                        Grymt stort tack, LoGeek, inte för att jag blev klok på vad ledningstal var men att stendker föder upp diskusar i ph 8 känns ju bra. Frågan är ju vad gbg tillsätter i vattnet för att höja ph eftersom vi tidigare hade konstant på 7. Jag gissar ju på att tillföra torv i filtermedian och att lägga i alkottar och löv är de biliga varianter som är avråds . Trodde ju att det var säkra väl beprövade metoder att sänka ph .

                        jag får väl se om jag får yngel ändå.....
                        Jag skrev inte det om Stendker (tror du blandar ihop inläggen), men det kan säkert vara sant.

                        Med ledningstalet så menade jag egentligen det som du kanske kallar konduktiviteten...? Som ingenjör glömmer och blandar jag ofta vilka begrepp som används inom akvaristiken och inom jobbet...

                        Du har ju fått sprattel utan att mixtra med vattnet förut? Men det kommunala vattnet har förändrats? Generellt är stabila och bra vattenvärden långt viktigare än ett visst pH etc. Men om man provat det under lång tid kan en långsam sänkning av konduktiviteten vara en väg att prova.

                        Kommentar

                        • Ekenberg
                          • December 2017
                          • 3910

                          Du har rätt, LoGeek, det var ju du Maths som skickade ett långt inlägg från Lasse ......blandade ihop allt.
                          Tack även smajlet . Jag känner mig såpass säker på att jag är alldeles för osäker för att våga sätta igång och mixa med vattenkemin .....

                          Allt är fantastiskt bra i alla karen, ingen rom kvar idag men alla fiskar är pigga och glada, äter massor och leker.... men dåligt med yngel, ja utan malawi där det är mycket yngel.....men som sagt, fina färger pigga ögon äter mycket och leker.....bara att luta sig tillbaka och vänta på nästa katastrof

                          Ett foto på Duke och Duckface, all rom är ju borta men paret verkar inte så ledsna för det. Båda kommer och hälsar

                          Klicka på bilden för större version

Namn: 02FFB9BE-B47F-48EC-BD43-6659AE3D47AF.jpeg
Visningar: 157
Storlek: 537,3 KB
ID: 2411068

                          även hantlarna har blivit helt orädda och äter ur handen. Jordätarna har ju varit totalt orädda hela tiden.
                          Jag får se lite hur jag skall hålla dessa, om det kan gå och ha ett par hantlar och ett par jordätare i 720 med diskusarna eventuellt. Härliga fiskar i alla fall. Hantlarna är ju F1:or. Kunde vara kul med avel , ja om jag inte lyckas med diskus.

                          Klicka på bilden för större version

Namn: 8197B249-F88F-469C-B4B3-FE284A3945F2.jpeg
Visningar: 161
Storlek: 551,5 KB
ID: 2411066

                          Klicka på bilden för större version

Namn: 7D6D2EFF-5B6A-41D2-B44B-37A1699F9A63.jpeg
Visningar: 139
Storlek: 524,4 KB
ID: 2411067

                          Kommentar

                          • Ekenberg
                            • December 2017
                            • 3910

                            Sedan har jag ju kvar mina köpta små, de växer och börjar färga bättre och bättre för varje dag. Det är en som är betydligt mindre men nu har jag ju sett både på snoken och på mina första små att den minsta faktiskt kan bli störst , de växer helt enkelt olika.
                            Idag lyckades jag få en bild på alla tolv.

                            Klicka på bilden för större version

Namn: 7E22B8FC-E707-4ECB-9C8E-74F05E02A3C0.jpeg
Visningar: 153
Storlek: 593,0 KB
ID: 2411070

                            Klicka på bilden för större version

Namn: 7E5833ED-2DD8-4F11-80AD-6E93B7B2D07F.jpeg
Visningar: 142
Storlek: 478,1 KB
ID: 2411071

                            Klicka på bilden för större version

Namn: B0057956-A9FC-414A-83A2-D2E180133D96.jpeg
Visningar: 143
Storlek: 555,2 KB
ID: 2411072

                            Klicka på bilden för större version

Namn: DF1517B3-A80F-4B75-9D8E-80E2C56DAFF5.jpeg
Visningar: 137
Storlek: 510,9 KB
ID: 2411073

                            Kommentar

                            • LoGeek
                              • September 2008
                              • 1651

                              Mycket fina fiskar

                              Kommentar

                              • Ekenberg
                                • December 2017
                                • 3910

                                Nu ligger jag i soffan och tittar på mitt jättefina 540 med tolv fantastiskt vackra diskusar, pigga och glada. Sedan jag satte ihop hela gruppen har det fungerat otroligt bra. Inget bråk ingen mobbing , ingen lek och parbildning heller. Eller ja ett par är det som skall flyttas till sista kuben. Men vågar nästan inte, rädd att förstöra fiskbalansen. Nyckelhålen är en underbar fisk, bara söt och trevlig, ja när de inte leker, för då ställer de diskusarna i ett hörn. Vinkeltetror och rödmunstetror är lyckliga och-element fantastisk kombination till de övriga fiskarna..... men vad som hänt med mina svarta fantomtetror vet jag inte, flera har dött under den senaste tiden och de som är kvar håller sig väldigt mycket inne i växterna, ser allmänt slitna och trötta ut. Är det så att de blivit gamla..... jag har ju bara haft dem i ett och ett halvt år.....blir de inte äldre?

                                ja så var det ju adokteka paret. De lekte här alldeles nyss, jag försökte långsamt ta mig närmare karet för att fota. Men precis när jag jag får upp telefonen, ja då är de borta.....frågan är om jag någonsin kommer få dem på bild.... lägger ut några där man skymtar paret långt bort under sin rot.... suck fotograf blir jag aldrig.

                                Klicka på bilden för större version

Namn: 59E3A36C-BF44-43BF-B708-B58DE999C5F4.jpeg
Visningar: 141
Storlek: 428,0 KB
ID: 2411079
                                Klicka på bilden för större version

Namn: D4690790-B575-4E5C-95DD-86CE45809611.jpeg
Visningar: 142
Storlek: 476,6 KB
ID: 2411080
                                Klicka på bilden för större version

Namn: 1AE6800D-A9BC-4F99-AEE4-D141EB168A82.jpeg
Visningar: 146
Storlek: 576,1 KB
ID: 2411081

                                Kommentar

                                Arbetssätt...