550 liters Discus - Ett brutet löfte

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Ekenberg
    • December 2017
    • 3910

    Ursprungligen postat av Mats Bryzell
    Ja, det tycker jag också. LoGeek kan helt klart sina saker och har stor kunskap om detta - så, en formula, så att säga, vore ju kanon. Då kan du förhålla dig till, och utgå från denna och på så vis skapa en rutin som passar dig och ditt kar.

    Absolut, jag lyssnar på alla input, just det här med bakterier har jag nog liksom glömt.....stirrat mig blind på vattenvården och en förhoppning att goda bakterier skall segra över de onda.... känns absolut som Jörgen vet vad han pratar om, och har erfarenheten jag saknar.

    Kommentar

    • Ekenberg
      • December 2017
      • 3910

      Ursprungligen postat av LoGeek

      Det är en bra fråga Mats och jag vet inte om jag har något bra och enkelt svar.

      Som jag sagt förut så har Thomas gjort helt rätt som köpt unga vuxna diskus, eftersom de är mycket tåligare än de små. Att dra upp smådiskus i ett inrett kar är ju mycket svårt och de blir alltid mycket mindre och mer sjukdomsbenägna i ett sådant. När de är vuxna har de starkare immunförsvar och man kan dra ner på matningen till ca 2ggr per dag istället för 5+ ggr. Då är det helt plötsligt rimligt att kunna ha sand och växter trots de utmaningar det innebär med exkrement som gömmer sig i sand och inredning.

      Jag menar att precis som för de små diskusarna så mår även de stora bra av vattenbyten även om de klarar sig med mindre. Ju mer desto bättre! Det blir ju orimligt att byta hela tiden så det gäller att hitta en balans melan fodermängd/akvarievolym/fisklast. Hur stor mängd vatten man kan byta beror ju också på ens kranvatten. Ändrar det tex pH kraftigt så det behöver åldras i en tunna innan stora vattenbyten?

      När jag körde diskus i ett kar med sand senast så tror jag att jag bytte minst 50% i veckan, ofta ännu tätare. Visserligen överlevde de flesta och parade sig men med facit på hand så var det allt för lite vattenbyte för det karet.

      Denna gång tänkte jag väl egentligen inleda med tomt kar och kanske övergå till inrett så småningom. Men med den enorma skillnad i fiskarnas trivsel jag märkt så har jag helt tänkt om (NOLL sjukdom, NOLL mörka/skygga/matstrejkande fiskar, NOLL strresstecken eller kliande/ruscher..). På tex Simplydiscus har jag läst många trådar av sådana som gjort samma resa och upplevt skillnaden hos fiskarna. Jag har nu nöjt mig med lite rötter med växter på.

      Jag älskar inredda kar och har inga ambitioner att pådyvla någon annan denna lösning. Skulle jag köra inrett kar med diskus igen så skulle jag ha väldigt finkornig sand sluttande mot framrutan, och slamsuga i framkant varje dag. Utöver detta byta 50-80% ca 2-3 ggr i veckan. Ännu bättre om man kan ha så tunt sandlager att man kan rota runt och slamsuga det varje vecka. Men då går det ju inte plantera växter i det så lite av poängen faller.

      Så jag har inga raka enkla svar på denna fråga. Thomas har fördelen att han har lång erfarenhet av ciklider, så han lär upptäcka väldigt tidiga eventuella tecken på att allt inte står rätt till.
      Hej igen. Du Jörgen , liten följd fråga bara.....när du hade inrett kar till diskus och gjorde dessa vattenbyten, du säger att du borde gjort ännu mer byten om du hade den erfarenheten du har idag. Har märkte du att dina fiskar då i det inredda karet inte mådde bra, hade du sjukdomar och problem då.

      Så som det är i mitt kar har jag ju inte märkt några åkommor ännu, vill ju slippa det i framtiden också så det är därför jag undrar vad som gör att du idag vet att du bytte vatten för sällan på det inredda karet. Jag vill ta till mig av dina erfarenheter och jämföra med mitt kar, hur många diskusar hade du i det och hur stort var det, borde ju ge mig en fingervisning....

      Kommentar

      • Ekenberg
        • December 2017
        • 3910

        Ursprungligen postat av LoGeek

        Ja precis! Och det härliga med Zoopet är att vi får hänga med och lära oss av hans resa också. Fortsätt fota och skriva om detta härliga kar Thomas!

        Och när du och Mats har vägarna förbi Stockholm så tittar ni in här på några timmars långfika...
        Helt rätt. Och även om jag kan låta envis är jag inte rädd för att ändra väg.......det är ju inte så svårt att byta vatten, har ju sju andra kar där jag byter varje vecka

        kommer gärna förbi när jag är i Stockholm nästa gång

        Kommentar

        • Ekenberg
          • December 2017
          • 3910

          Ursprungligen postat av Mrfabbe
          Jag som är helt okunnig på diskus och även ny i hobbyn måste av intresse ställa en fråga angående bakterierna.

          Hade det inte varit effektivt med ett UV filter på diskus kar isåfall?

          Jag installerade ett UV filter på mitt 300L efter att jag fick problem med infusorer. Sen jag installerade det har jag haft super klart vatten, jag har inte fått någon skillnad på nitrit eller ammoniak som jag innan inköpet av UV filtret läste i vissa trådar. Somliga påstod att UV filtret dödar de goda bakterierna, men de goda bakterierna UV filtret möjligtvis dödar måste ju isåfall vara vattenburna och de dödar ju inte de bakterier som finns i ytter filtret samt substrat etc. I mitt fall behöver jag inga goda bakterier i vattenmassan då jag har en tillräcklig mängd av dem i ovanstående, förutsatt att man har det på det diskus kar hade inte ett UV filter eliminerat mycket av de vattenburna bakterier som även kan vara skadliga mot diskus?

          En vetenskaplig artikel jag läste på just uv filter pekade ut att det skadar i stort sett alla bakterier och patogener genom förändringar av deras DNA. Skulle det isåfall inte vara en mycket bra investering med uv filter med tanke på kostnaden för dessa fiskar?

          Jag hoppas ni kan ge mig lite klarhet i detta, jag har ju köpt uv filter till mina andra kommande kar nu med. Kommer dock inte sätta på dom direkt då jag gärna har vattenburna godartade partiklar under inkörningsperioden.
          spännande, hoppas på svar från någon som vet, kanske är det rätt lösning.

          Kommentar

          • Ekenberg
            • December 2017
            • 3910

            Så där ja, vattenbyten är gjorda och dax att njuta av de sista timmarna helg utan att göra något annat än att sitta och titta in i akvariumen....

            Mina diskusar har precis vågat sig fram efter vattenbytet, nu simmar de i en tajt grupp för att kolla att inget mer hemskt hänt... de skall alldeles strax få musselmix sedan brukar de lugna ner sig igen. Ja, annars är det fortfarande allmänt rörigt i karet. Inga nya par, Indiana gör sina försök men blir bortjagad av Bridget . Men ingen av de andra hanarna verkar tillräckligt intresserade.....så sedan ett par dagar är det Bridget och Doris....vi får väl se hur det går.

            Klicka på bilden för större version

Namn: IMG_0052.JPG
Visningar: 101
Storlek: 588,6 KB
ID: 2382079
            Klicka på bilden för större version

Namn: IMG_0050.JPG
Visningar: 100
Storlek: 656,4 KB
ID: 2382080
            Klicka på bilden för större version

Namn: IMG_0048.JPG
Visningar: 109
Storlek: 537,4 KB
ID: 2382081
            Klicka på bilden för större version

Namn: IMG_0047.JPG
Visningar: 105
Storlek: 500,0 KB
ID: 2382082
            Klicka på bilden för större version

Namn: IMG_0051.JPG
Visningar: 103
Storlek: 533,1 KB
ID: 2382083

            Kommentar

            • LoGeek
              • September 2008
              • 1651

              Ursprungligen postat av Mrfabbe
              Jag som är helt okunnig på diskus och även ny i hobbyn måste av intresse ställa en fråga angående bakterierna.

              Hade det inte varit effektivt med ett UV filter på diskus kar isåfall?
              Ja, UV-ljus rätt använt är positivt eftersom det påverkar bakterier, patogener och alger. I inredda diskuskar är det många som framförallt upplever klarare vatten och mindre alger.

              Precis som med många andra fördelaktiga tillägg till akvariet (alg-sump, refugium, anoxfilter mm) så bidrar det till bättre förhållanden men ersätter inte till fullo behovet av frekventa vattenbyten. Lamporna kan vara dyra och ska bytas upp till 2ggr per år.

              Att tänka på vid inköp av UV är att läsa på kring vilken lampeffekt och strömningshastighet som är bäst för ens kar. En billig liten 9W uv-lampa som sitter i ytterfiltret eller en separat 50-wattare med rätt uppehållstid är stor skillnad.

              Kommentar

              • LoGeek
                • September 2008
                • 1651

                Ursprungligen postat av Ekenberg

                Hej igen. Du Jörgen , liten följd fråga bara.....när du hade inrett kar till diskus och gjorde dessa vattenbyten, du säger att du borde gjort ännu mer byten om du hade den erfarenheten du har idag. Har märkte du att dina fiskar då i det inredda karet inte mådde bra, hade du sjukdomar och problem då.
                Generellt sett tyckte jag då att det gick ganska bra. Det är inte förrän jag nu upplevt skillnaden med kar utan sand och med täta vattenbyten som jag förstår att de fiskar jag har nu mår mycket bättre.

                Skillnader jag kommer på så här på direkten:
                - Färglada fiskar som aldrig mörknar eller visar stressränder.
                - Mycket större aptit i hela gruppen. Alla radar upp sig och tigger när jag kommer.
                - Inga mobboffer som visar tecken på att vara utstötta.

                Sedan hade jag perioder med problem under åren med inrett kar. Ibland där jag ökade på vattenbyten och någon gång tog jag till separat kar med medicinering.

                Saker jag upplevde i perioder:
                - utstött fisk som drog sig undan och inte åt annat än det som släpptes direkt ner i det hörn den stod i.
                - fisk med "dimmiga" ögon = sjukdomstecken
                - fisk med 1-3 små vita "finnar"
                - fisk som rentav blev sjuk och behövde medicin. Återhämtning efter behandling i tomt kar och sedan ibland långsamt återinsjuknande när tillbaks med de andra.

                Även då startade jag med en grupp ungfiskar. Jag hörde från flera håll att man får räkna med att de svagare individerna trillar av pinnen längs vägen. Och att diskus kan vara en problemfisk som lätt blir sjuk emellanåt.

                Jag önskar nu att någon hade kunnat påpeka för mig att mina fiskar skulle ha det mycket bättre och vara tåligare med högre vattenkvalitet.

                Till sist vill jag poängtera att diskus inte bara mår bäst av hög vattenkvalitet utan även när alla parametrar är jämna. De mår inte bra av plötsliga förändringar i pH, nitrat/nitrit/ammonium etc. Det betyder att ett vattenbyte som är väldigt stort men sker sällan kan stressa dem. Det är såklart bättre än att inte byta vatten alls, men optimalt är att byta oftare samt att se till att det nya vattnet är så likt det gamla i temp och pH som möjligt.

                Jag åldrar inte mitt vatten i tunna vilket innebär att pH stiger ca 0,4 vid vattenbyte (delvis pga att reningsverket pH-justerat och delvis pga att jag tillsätter co2). Denna höjning klarar de fint.

                Nu när jag byter vatten så håller sig fiskarna framme och ändrar inte färg. De simmar ofta så att de står och får det nya vattnet över sig och verkar njuta. När jag har armen i karet för slamsugning etc då och då så pickar de på mina händer och är nyfikna.

                I mitt inredda kar jag hade så försvann fiskarna under vattenbyte och någon timme till. Ofta mörknade de och såg stressade ut.

                Jag hoppas det gav lite svar på dina frågor.

                Kommentar

                • LoGeek
                  • September 2008
                  • 1651

                  En sak jag kom att tänka angående vattenbyten. Speciellt vintertid kan syrebubblorna i vattnet fastna i fiskarnas slemhinna vilket stressar dem rejält.

                  När jag byter vatten så har jag först en vanlig filtersvamp i änden och utanpå detta en filterpåse på 150micron. Då kommer det inte ut en enda syrebubbla i akvariet!

                  Kan försöka ladda upp bilder i min tråd på detta vid tillfälle.

                  Kommentar

                  • LoGeek
                    • September 2008
                    • 1651

                    Ursprungligen postat av Mrfabbe
                    Jag som är helt okunnig på diskus och även ny i hobbyn måste av intresse ställa en fråga angående bakterierna.

                    Hade det inte varit effektivt med ett UV filter på diskus kar isåfall?
                    Utöver det jag redan skrivit om UV vill jag tillägga:

                    - UV-ljuset dödar givetvis bara de sporer etc som är friflytande och passerar lampan i rätt hastighet, vilket en viss andel aldrig gör.
                    - alger kräver inte lika lång tid i UV-ljuset som bakterier och patogener.

                    Kommentar

                    • Ekenberg
                      • December 2017
                      • 3910

                      Ursprungligen postat av Ekenberg

                      Helt rätt. Och även om jag kan låta envis är jag inte rädd för att ändra väg.......det är ju inte så svårt att byta vatten, har ju sju andra kar där jag byter varje vecka

                      kommer gärna förbi när jag är i Stockholm nästa gång
                      Först av Jörgen , tack för alla svar....grymt tacksam, här blir det att bara taktik... sedan måste jag ju tillägga från igår, naturligtvis är du ju hjärtligt välkommen hit på fika och samtal, när du har vägarna förbi Götet. Glömde ju säga det igår.

                      Idag har jag det en aning stressigt så lite mer frågor angående all ny kunskap jag fått idag kommer säkert under morgondagen. Tack för det stora engagemang Höres Thomas

                      Kommentar

                      • Bluewing

                        • August 2012
                        • 10522

                        Nu har jag läst i fatt allt som hänt i karet sedan sist. Njuter verkligen av din givmildhet både gällande bilder och tankar kring dina fiskar. Så det känns nästan som att ha diskus igen att läsa om dina kära "valpar".
                        Du ställde tidigare en fråga om det att lägga in filmer. Du gör så att du skaffar ett kont0 på YouTube (gratis). Sedan tankar du ned din film dit. När detta är klart så lägger du in länken (klistrar in länkraden bara) till den filmen på YT och Tadaaa... så ligger filmen för oss andra att njuta av.
                        Tror nyckelordet gällande Diskus stavas just stress. Vare sig det gäller stress av bakterier, parasiter, vattenbyten, rangordning, ensamhet eller whatever som helst. Stress betyder ju egentligen belastning. Mina egna diskusar och mina miljoners fel börjar just med att jag för länge hade för stor grupp i ett för litet kar. Så det skapade en så småningom konstant stress för min grupp. Den enda som överlevt är ju den diskusen som var högst i rang och alltid sett detta kar som sin alldeles privata egendom. Bytte för lite vatten i början. För att jag gjorde som du och velade mellan vad folk sa helt enkelt. Hade ingen egen linje utan växlade med den senaste "kritiken".
                        Så denna stress skapade en grund för att flagellater som finns i tarmen började växa, det blev så småningom irriterade ögon etc. etc. Så stress bryter ner långsamt. Diskus beskrivs ju som en känslig fisk. I mina ögon är det en av de allra tåligaste arterna OM man kan skapa en miljö som på alla nivåer motverkar stress/belastning. I den här vattenbytardiskussionen som jag läser dyker upp så tycker jag det kanske glöms att notera varför Mats kan ha förhållandevis få vattenbyten. I en för diskusen helt stressfri miljö där det är en balans med antal par, revir, inredning, föda (Mats ger ju levandeföda till viss del under den isfria delen av året och frukt etc. Tror det enda hans diskusar inte fått är Entrecote och fläskfilé egentligen...) Nåväl. Med en perfekt balanserad miljö så ökar tåligheten drastiskt. Har pratat med flera som lyckats med diskus i många år i 27 grader (!) och VB var 14:e dag. Men då är ALLT i burken inrett för att både psyke, slemskikt och tarm ska fungera utan belastning.
                        För min del så är jag ju Diskusnybörjare och den fingertoppskänslan eller blicken har jag inte. Ännu mindre tidigare. Att då försöka som jag gjorde att låna vissa delar av råden och sedan klippa och klistra ihop en egen kompromiss blev ju för mig och ffa mina diskusar en katastrof. Mina misstag är ju just att jag missade de faktorer jag hade som ökade stressen för de flesta i gruppen. Hade jag valt många VB så ökar jag slarvmarginalen rejält. Med färre fiskar i trygga par likaså. Men nu pratar jag om hur jag ser saker och ting i efterhand, men inte insåg då. Inte nödvändigtvis hur du tar hand om dina älsklingar. Så jag läser med spänning varje vecka! Men nästa gång så blir det ett Diskus-Yasuragi i mitt kar
                        Juwel Vision Sällskapsakvarium 180L , Juwel Vision 450L Diskus, Juwel Vision 450L Asien/Oceanien
                        Juwel Lido 120

                        Kommentar

                        • Ekenberg
                          • December 2017
                          • 3910

                          Ursprungligen postat av c90368
                          Det är väl detta som är lite av problemet med dessa fiskar, antingen håller man de i par eller typ två par i ett 540 kar där de kan vara på var sin halva. Har man flera Discus i ett mindre kar kommer alltid en vara mobbad och falla bort, tills man har nått nivån med två etablerade par. När ditt kar dessutom bara har 50 centimeters djup och dessutom en plastbakgrund som tar 10 centimeter, då finns det ingen chans för någon fisk att komma undan i de bakre regionerna och vila.

                          Inte roligt att höra förstår jag och du undrar säkert varför inte någon annan säger detta, tyvärr är det mycket roligare att ge glada tillrop än tråkig info som går tvärs emot någons planer. En roll som jag allt för ofta har tagit på forumet, vilket inte alla gillar när jag skriver det. Men efter en tid brukar mina farhågor stämma.

                          Mitt råd till dig dig är att sälja av så du bara har två par medan du kan göra det och få tillbaka dina investerade pengar.
                          Det var ju några dagar sedan jag berättade om mitt diskuskar.....dels har jag haft mycket att göra på jobbet, sedan har jag funderat en hel del, men mer om detta senare...

                          först tillbaka till rådet jag fick av Maths (c90368), detta har jag funderat på, jag har ju lilla Leopold och nu de sista dagarna även lilla Doris som står gömda mest hela tiden....och detta stressar kanske mig mer än diskusarna. Men jag har ju hört att det lätt blir så hos diskusar att några individer mobbas ut. Hade mina fiskar levt i en flod hade de kanske simmat iväg och hittat en annan grupp.....men den möjligheten har de ju inte.

                          Och vad händer om jag flyttar dessa två fiskar, blir då någon ny utmobbad..... ja detta har stressat mig... i måndags och tisdags ville inte ens Leopold komma fram och äta, han äter dock när jag släpper ner mat i hans hörn, men det är ju inte riktigt så man vill ha sina fiskar.

                          Igår hjälpte jag både Leopold och Doris att simma till ett nytt område (akvarium) de fick flytta till en av sönernas vänners sällskaps akvarium, vatten värden var nästan de samma och hon har höjt tempraturen i sitt kar så igår gjorde vi ikopplingen av mina diskusar, de sällskapar nu med platy, några olika sorters tetror och några gurami....enligt avrapportering idag var både Doris och Leopold framme och åt men annars höll de sig lite bakom växterna.

                          Om detta var rätt, om det kommer att gå bra...... ja det vet vi ju inte än, men jag hoppas det ger dem en möjlighet till ett liv där de inte står gömda och om det inte funkar får de väl flytta hit igen. Så nu hoppas jag ju inte att du har helt rätt Maths, så att jag snart sitter här med endast ett par kvar....

                          Mina tio diskusar har nu blivit åtta......

                          Kommentar

                          • Ekenberg
                            • December 2017
                            • 3910

                            Ursprungligen postat av LoGeek

                            Det är en bra fråga Mats och jag vet inte om jag har något bra och enkelt svar.

                            Som jag sagt förut så har Thomas gjort helt rätt som köpt unga vuxna diskus, eftersom de är mycket tåligare än de små. Att dra upp smådiskus i ett inrett kar är ju mycket svårt och de blir alltid mycket mindre och mer sjukdomsbenägna i ett sådant. När de är vuxna har de starkare immunförsvar och man kan dra ner på matningen till ca 2ggr per dag istället för 5+ ggr. Då är det helt plötsligt rimligt att kunna ha sand och växter trots de utmaningar det innebär med exkrement som gömmer sig i sand och inredning.

                            Jag menar att precis som för de små diskusarna så mår även de stora bra av vattenbyten även om de klarar sig med mindre. Ju mer desto bättre! Det blir ju orimligt att byta hela tiden så det gäller att hitta en balans melan fodermängd/akvarievolym/fisklast. Hur stor mängd vatten man kan byta beror ju också på ens kranvatten. Ändrar det tex pH kraftigt så det behöver åldras i en tunna innan stora vattenbyten?

                            När jag körde diskus i ett kar med sand senast så tror jag att jag bytte minst 50% i veckan, ofta ännu tätare. Visserligen överlevde de flesta och parade sig men med facit på hand så var det allt för lite vattenbyte för det karet.

                            Denna gång tänkte jag väl egentligen inleda med tomt kar och kanske övergå till inrett så småningom. Men med den enorma skillnad i fiskarnas trivsel jag märkt så har jag helt tänkt om (NOLL sjukdom, NOLL mörka/skygga/matstrejkande fiskar, NOLL strresstecken eller kliande/ruscher..). På tex Simplydiscus har jag läst många trådar av sådana som gjort samma resa och upplevt skillnaden hos fiskarna. Jag har nu nöjt mig med lite rötter med växter på.

                            Jag älskar inredda kar och har inga ambitioner att pådyvla någon annan denna lösning. Skulle jag köra inrett kar med diskus igen så skulle jag ha väldigt finkornig sand sluttande mot framrutan, och slamsuga i framkant varje dag. Utöver detta byta 50-80% ca 2-3 ggr i veckan. Ännu bättre om man kan ha så tunt sandlager att man kan rota runt och slamsuga det varje vecka. Men då går det ju inte plantera växter i det så lite av poängen faller.

                            Så jag har inga raka enkla svar på denna fråga. Thomas har fördelen att han har lång erfarenhet av ciklider, så han lär upptäcka väldigt tidiga eventuella tecken på att allt inte står rätt till.
                            Hej igen. Ja man är ju nybörjare.....iallafall vad det gäller diskus...

                            Tänk att jag helt missat det här med bakterier, jag har från att aldrig gjort vattenprover nu börjat göra det flera gånger i veckan.....och har på något sätt stirrat mig blid på detta, de har visat att mitt vatten varit bra och då har jag blivit lugn. Bakterierna har jag sätt som något positivt som bryter ner nitrit till nitrat som sedan växterna tar han om......men att mitt vatten hela tiden får mer och mer dåliga bakterier och blir sämre och sämre har jag inte tänkt på alls.....
                            som sagt lite naiv nybörjare som tror att bara mina vatten värden är bra så är allt bra.....

                            Jag känner mig helt plötsligt inte alls så säker....

                            Jag gjorde ett vattenbyte i söndags och ett igår, bytte nog 2/3 vid varje tillfälle..... jag märker ingen skillnad på fiskarna, efter vattenbytena är klara står de gömda några timmar sen kommer de fram igen, jag får inte heller någon skillnad på vatten värden, men nu tänker jag köra med fler och större vattenbyten under en period med den förhoppningen att detta visar sig hindra vissa fiskar från att gå och gömma sig...

                            För det kan ju vara så att Leopold och Doris inte alls mobbades ut, utan att mina förhållanden var så dåliga att dessa individer som redan stod underst i rangordningen och var stressade över det blev sämre av mitt vatten.... usch vad osäker jag känner mig, trodde ju jag kunde se på mina fiskar om de mådde dåligt....

                            Kommentar

                            • Ekenberg
                              • December 2017
                              • 3910

                              Ursprungligen postat av LoGeek

                              Generellt sett tyckte jag då att det gick ganska bra. Det är inte förrän jag nu upplevt skillnaden med kar utan sand och med täta vattenbyten som jag förstår att de fiskar jag har nu mår mycket bättre.

                              Skillnader jag kommer på så här på direkten:
                              - Färglada fiskar som aldrig mörknar eller visar stressränder.
                              - Mycket större aptit i hela gruppen. Alla radar upp sig och tigger när jag kommer.
                              - Inga mobboffer som visar tecken på att vara utstötta.

                              Sedan hade jag perioder med problem under åren med inrett kar. Ibland där jag ökade på vattenbyten och någon gång tog jag till separat kar med medicinering.

                              Saker jag upplevde i perioder:
                              - utstött fisk som drog sig undan och inte åt annat än det som släpptes direkt ner i det hörn den stod i.
                              - fisk med "dimmiga" ögon = sjukdomstecken
                              - fisk med 1-3 små vita "finnar"
                              - fisk som rentav blev sjuk och behövde medicin. Återhämtning efter behandling i tomt kar och sedan ibland långsamt återinsjuknande när tillbaks med de andra.

                              Även då startade jag med en grupp ungfiskar. Jag hörde från flera håll att man får räkna med att de svagare individerna trillar av pinnen längs vägen. Och att diskus kan vara en problemfisk som lätt blir sjuk emellanåt.

                              Jag önskar nu att någon hade kunnat påpeka för mig att mina fiskar skulle ha det mycket bättre och vara tåligare med högre vattenkvalitet.

                              Till sist vill jag poängtera att diskus inte bara mår bäst av hög vattenkvalitet utan även när alla parametrar är jämna. De mår inte bra av plötsliga förändringar i pH, nitrat/nitrit/ammonium etc. Det betyder att ett vattenbyte som är väldigt stort men sker sällan kan stressa dem. Det är såklart bättre än att inte byta vatten alls, men optimalt är att byta oftare samt att se till att det nya vattnet är så likt det gamla i temp och pH som möjligt.

                              Jag åldrar inte mitt vatten i tunna vilket innebär att pH stiger ca 0,4 vid vattenbyte (delvis pga att reningsverket pH-justerat och delvis pga att jag tillsätter co2). Denna höjning klarar de fint.

                              Nu när jag byter vatten så håller sig fiskarna framme och ändrar inte färg. De simmar ofta så att de står och får det nya vattnet över sig och verkar njuta. När jag har armen i karet för slamsugning etc då och då så pickar de på mina händer och är nyfikna.

                              I mitt inredda kar jag hade så försvann fiskarna under vattenbyte och någon timme till. Ofta mörknade de och såg stressade ut.

                              Jag hoppas det gav lite svar på dina frågor.
                              Tusen tack, det är så övertygande att jag lämnar min strategi och ökar vattenbyten iallafall under en period..... jag har ju inte haft några direkta sjukdomsfall ännu, men däremot nu rätt markant vad jag trott vara utmobbning men det kan ju lika gärna vara att individen inte mår bra..... de som gömmer sig är ju mörkare i färg och visar stressränder mer.... och efter mina vattenbyten mörknar alla och håller sig gömda i flera timmar.....

                              jag gör en helomvändning, fler vattenbyten.......

                              Kommentar

                              • Ekenberg
                                • December 2017
                                • 3910

                                Ursprungligen postat av Bluewing
                                Nu har jag läst i fatt allt som hänt i karet sedan sist. Njuter verkligen av din givmildhet både gällande bilder och tankar kring dina fiskar. Så det känns nästan som att ha diskus igen att läsa om dina kära "valpar".
                                Du ställde tidigare en fråga om det att lägga in filmer. Du gör så att du skaffar ett kont0 på YouTube (gratis). Sedan tankar du ned din film dit. När detta är klart så lägger du in länken (klistrar in länkraden bara) till den filmen på YT och Tadaaa... så ligger filmen för oss andra att njuta av.
                                Tror nyckelordet gällande Diskus stavas just stress. Vare sig det gäller stress av bakterier, parasiter, vattenbyten, rangordning, ensamhet eller whatever som helst. Stress betyder ju egentligen belastning. Mina egna diskusar och mina miljoners fel börjar just med att jag för länge hade för stor grupp i ett för litet kar. Så det skapade en så småningom konstant stress för min grupp. Den enda som överlevt är ju den diskusen som var högst i rang och alltid sett detta kar som sin alldeles privata egendom. Bytte för lite vatten i början. För att jag gjorde som du och velade mellan vad folk sa helt enkelt. Hade ingen egen linje utan växlade med den senaste "kritiken".
                                Så denna stress skapade en grund för att flagellater som finns i tarmen började växa, det blev så småningom irriterade ögon etc. etc. Så stress bryter ner långsamt. Diskus beskrivs ju som en känslig fisk. I mina ögon är det en av de allra tåligaste arterna OM man kan skapa en miljö som på alla nivåer motverkar stress/belastning. I den här vattenbytardiskussionen som jag läser dyker upp så tycker jag det kanske glöms att notera varför Mats kan ha förhållandevis få vattenbyten. I en för diskusen helt stressfri miljö där det är en balans med antal par, revir, inredning, föda (Mats ger ju levandeföda till viss del under den isfria delen av året och frukt etc. Tror det enda hans diskusar inte fått är Entrecote och fläskfilé egentligen...) Nåväl. Med en perfekt balanserad miljö så ökar tåligheten drastiskt. Har pratat med flera som lyckats med diskus i många år i 27 grader (!) och VB var 14:e dag. Men då är ALLT i burken inrett för att både psyke, slemskikt och tarm ska fungera utan belastning.
                                För min del så är jag ju Diskusnybörjare och den fingertoppskänslan eller blicken har jag inte. Ännu mindre tidigare. Att då försöka som jag gjorde att låna vissa delar av råden och sedan klippa och klistra ihop en egen kompromiss blev ju för mig och ffa mina diskusar en katastrof. Mina misstag är ju just att jag missade de faktorer jag hade som ökade stressen för de flesta i gruppen. Hade jag valt många VB så ökar jag slarvmarginalen rejält. Med färre fiskar i trygga par likaså. Men nu pratar jag om hur jag ser saker och ting i efterhand, men inte insåg då. Inte nödvändigtvis hur du tar hand om dina älsklingar. Så jag läser med spänning varje vecka! Men nästa gång så blir det ett Diskus-Yasuragi i mitt kar
                                Hej Johnny, kul att höra från dig igen....... diskus är fantastiskt, men lätt stressande...... eller ja, kanske är det vissa diskusägare med nerverna på utsidan som egentligen inte är lämpade för diskusar..... Men just nu är det ju frid och fröjd i diskuskaret här hemma, valparna ser rätt nöjda ut och då är ju lyckan total...

                                tack för råden angående film, det måste ju bli nästa projekt, fotar ju varje dag, men era filmer är alltid så trevliga att se.

                                Ja du Johnny , det är väl bara att skaka hand på det, ja att det inte är så jättelätt med diskus och alla olika råd, nu byter jag ju riktning helt och går på vattenbytar linjen.... Jag har ju ännu inte haft sjukdomar men det ar ju två fiskar som gömt sig, så även om de inte är sjuka så är ju något inte bra. Dessa två fiskar har fått flytta och nu hoppas jag att de ökade vattenbytar tillfällena skall göra att de övriga fiskarna inte får samma tendenser.

                                Så det jag lärt mig så långt är att jag ännu inte kan något......så jag kan förhoppningsvis bara bli bättre

                                Kommentar

                                Arbetssätt...