35 års uppehåll, men nu dags igen!

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Sleaper

    • September 2008
    • 2884

    #61
    Kortare belysningstid gynnar inga alger medan för lång belysningstid gynnar alger, enkelt att testa själv. Andmat växer bra i rätt förhållanden men utvecklas inte alls annars. Dagsljus är som sagt aldrig bra utan är en ojämn ljuskälla som kan ställa till det.

    Kommentar

    • mats08
      • January 2006
      • 121

      #62
      Ursprungligen postat av Björn J.
      Ja, om du frågar mig så får du dessa svaren:
      Låt akvariet vara i fred! Håll inte på och greja för mycket, du skulle låtit rötterna vara som det är, och inte bytt lika mycket vatten.
      Snäckor skulle jag aldrig ens kommit på tanken att köpa, om de ligger nånstans och dör bildas det en massa nitrit. De få gånger jag har haft sådana har jag med jämna mellanrum petat på dem för att se om de lever.
      Ancistrusar är ju trevliga, om än litet känsliga, men jag har aldrig haft några problem med sådana, och de blev ganska gamla.
      Den siamesiska algätaren ser ju rätt tråkig ut i försäljningsakvariet, men betydligt trevligare och roligare hemma i mindre stim om 5-10 stycken.
      Fritt flytande gröna alger beror på ljuset, kommer det in solljus i akvariet? 10 timmars belysningstid är optimalt.
      Men på bilderna ser det litet tomt ut, det får plats fler växter som då tar upp överksottsnäring.
      Om du sätter in fler fiskar får du ju mer näring till växterna också. Men du kanske skall vända att sätta in ny fisk tills du kommer hem igen.
      Ok, då har jag satt in några av rötterna igen. Att jag tog bort dem var för att det som jag betecknar som brunalger verkar sitta löst på alla växter. Rör jag dem så lossnar det bruna lätt, därför tänker jag att det är utfällningar från rötterna som löses ut i vattnet och fastnar på allt. Men som sagt, nu är några rötter på plats igen. Kanske var dumt att byta så mycket vatten, men det kändes liksom rätt. Nu är det gjort hur som helst.
      Snäckorna är jag inte så orolig för, de känns som om de tål rätt mycket. De verkar trivas bra, liksom Gullan Ancistrus gör.
      Fler fiskar kommer jag vänta med. Ser akvariet helt övervuxet ut av alger så kommer det bli ett gäng siameser.
      Det kommer inte in solljus i akvariet, det står flera meter från fönstren som dessutom vätter mot norr.
      Fler växter - yes sir! Det ska jag fixa. Många fler. Men varför blir växterna så bleka? Är det för mycket ljus? Ger dem även Tropica Plant Growth och Easy Carbo, allt enligt tabell, men det kanske är för mycket? Det kanske blir på tok för mycket med tanke på att jag har för lite växter? Ska jag sluta ge extern näring helt?

      Ursprungligen postat av hivemindhermit
      Lägg tillbaka rötterna och låt naturen ha sin gång! De fungerar som filter, det bor massvis med bakterier i dem. Tror inte de bidrar till algerna, och algerna kommer ändå ge med sig så småningom. Dra ned på ljustimmarna till typ 6h om de stör för mycket - det verkar inte vara något som görs så ofta i Sverige men internationellt är "lower the photo period" typ alltid första rådet vad gäller alger. Samt förstås att skaffa massvis med växter, helst snabbväxande sådana. Flytväxter är särskilt praktiskt, de blockerar ju ljuset också samt är lätta att flytta på när en inte vill ha dem längre. Andmat är inte ett ogräs! Men "water lettuce" funkar också bra - finns i en riktigt söt dvärgvariant som inte får fullt så hiskeligt långa rötter.
      Några rötter är tillbaka igen. Det där med ljustimmar under bortavaro låter klokt, det ska jag göra. Och växter kommer det mera utav, mycket mera - vattenpest är de första jag ska fixa. Flytväxter har jag egentligen redan flera utav genom blad utav hygrophila difformis. Efter bara nån dag börjar bladet bilda rötter och en ny lite planta växer fram. Andmat tänker jag dock inte skaffa, det hade jag ett h-e med då det begav sig. Vissa älskar växten, men jag avskyr den. Eller… Avskyr och avskyr… Mer hatar. :-)
      Vad gäller amanoräkor så ska jag nog skaffa några till. Eller kanske andra sorter?

      Ursprungligen postat av Sleaper
      Det som växer på Bacopan verkar vara cyano eller blågröna alger om man vill. Jag hade satt belysningen på 6tim/dag under frånvaron. Tycker inte du behöver bekymra sig alltför mycket om algerna i nuläget. Vänta och se hur det ser ut efter resan. Räkor och snäckor klarar sig garanterat i 2-veckor utan tillsyn eller tillsats av mat.
      Jo, jag kollade lite närmare nu ikväll och tycker nog också det verkar vara cyano. Det där med 6 h ska jag köra på. Jag är kanske lite för nervös för algerna, men det är bara för att det växte så mycket på bara 6 dagar. Hur ska det då inte bli på 15 dagar…! Huvva. Så mer växter är på gång. :-)

      Ursprungligen postat av Björn J.
      Sex timmars ljustid gynnar de bruna och svarta algerna.
      Andmat är bra, växer snabbt, tar hand om överskottsnäring och ger som sagts skugga. Men är ett helsike att bli av med när man tröttnat på den. Jag vet att flaggciklider äter andmat med god aptit, om de inte ätit sig mätta på torrfoder.
      Vattenpestan, Elodea densa (om den nu inte hamnat nån annanstans inom taxiomin) är bra. Hygrophila polysperma är en annan växt som växer snabbt, känner inte till något svenskt populärnamn på den.
      Dra även ned persienner eller rullgardiner, solljus som smiter in om förmiddagarna, även nu under årets mest nattsvarta dagar, kickstartar grönalgerna.
      Vattenpest och hygrophila polysperm ska införskaffas! Persienner är sedan jag flyttade in i lägenheten alltid nere, då jag har ett hus mittemot typ 3 meter bort… Så de är alltid vinklade uppåt, dvs ljuset uppifrån himlen kommer ner till fönsterväxterna men håller sig långt från akvariet. :-) Fönstren vätter mot norr, så något solljus finns absolut inte i närheten av tanken.

      Ursprungligen postat av Sleaper
      Kortare belysningstid gynnar inga alger medan för lång belysningstid gynnar alger, enkelt att testa själv. Andmat växer bra i rätt förhållanden men utvecklas inte alls annars. Dagsljus är som sagt aldrig bra utan är en ojämn ljuskälla som kan ställa till det.
      Jag har dragit ned från 12 till 10 igår och idag drog jag ned till 8. När jag reser bort drar jag ner till 6. Ska nog sluta ge näring också. Har förmodligen på tok för lite plantor för extern näring. Kanske det också var en bidragande orsak till algerna.
      _______

      Alldeles nyss kunde jag glädjande nog räkna till 5 st räkor igen!! Jag hittade deras gömställe. (Se bifogad bild.) En kröp in och kom knappt ut igen. Korkat. :-)

      Kommentar

      • Björn J.
        • November 2017
        • 1049

        #63
        Ursprungligen postat av Sleaper
        Kortare belysningstid gynnar inga alger medan för lång belysningstid gynnar alger, enkelt att testa själv. Andmat växer bra i rätt förhållanden men utvecklas inte alls annars. Dagsljus är som sagt aldrig bra utan är en ojämn ljuskälla som kan ställa till det.
        Enklast att testa själv, visst!
        Jag hade länge ett 100 liters akvarium där jag bara förvarade överblivna växter. Hade ett lysrör tänt sex timmar per dygn, fick genast långa trådalger, slängde de drabbade växterna, släckte ljuset helt, javaormbunkar och vallesneria växte väldigt långsamt, utan alger, det var en hel del näring i botten. Mot slutet var även pumpen och doppvärmarna avstängda. Kom in litet solljus och en del från rummets allmänbelysning.

        Jag ser nu i två akvarium precis där solljuset kommer in så här års, det blir väl avgränsade ytor på glasen där gröna alger växer. Mitt på dagen träffas siamensisarna här för schemalagt lunchmöte.

        Jag har haft andmat i många akvarium, där det alltid växt bra, från direkt misskötta akvarier till någorlunda välskötta växt/sällskapsakvarium, jag brukar få in andmaten med egenfångade vattenloppor och mygglarver. Men det växte inte i det nedsläckta akvariet, föga förvånande.

        Hygrophila polysperma fann jag i zoobutiken ute i Bäckebol. Om det nu är den arten, stänglarna var rätt tjocka, omkring 4 mm. Växer i nästan i raketfart, är nu ovanför vattenytan med två stänglar.
        När jag var ung hade jag alltid Hygrophila difformis, den växten har jag inte sett IRL på väldigt länge... synd för den är rätt så fin.
        Vattenpesten fann jag hos Tommy på Zootrop, men den växer inget vidare hos mig, iallafall inte ännu.

        Växter går i olika växtfaser, i allmänhet har de en nedgångsfas då bladen tappar färg och mer eller mindre blir genomskinliga, mest tydligt är detta hos svärdsplantorna, inget att bry sig om, låt bladen vissna ned, lämna växten i fred, efter ett tag kommer den sig igen. Bleka blad kan också bero på näringsbrist, beroende på vilken växt det är. Flera växter växlar mellan röda, bruna och gröna blad beroende på ljusförhållanden, en del cryptocoryner är sådana, ibland har man trott att det varit olika arter.

        Javisst, se till att du har många snabbväxande växter, så tar dessa hand om näringen, så att det inte blir något kvar år algerna. Den där vattenhyacinten är en bra näringsuppsamlare, den kan lukta illa, och sätta igen kylvattenintagen till motorerna i passagerarbåtarna på Victoriasjön... Men är till skillnad från andmaten lätt att plocka bort då man inte längre vill ha den kvar. Kommer ursprungligen från Sydamerika, men är en invasiv art över större delen av tropiska eller subtropiska världen, ett jäkla ogräs egentligen, men under vissa omständigheter är den nyttig i akvarium.

        Ja det kan väl vara bra att köra akvariet på "sparlåga" under tiden du är bortrest, men jag hade nog hellre minskat på ljusmängden än på belysningstiden.
        Mitt förra akvarium, det med nio lysrör... där drog jag ur kontakerna till sex av lysrören under sommarsemestern. Men behöll tio timmas belysningstid.
        Vid hemkonsten fick jag ändå rensa och ansa växterna rätt hårt. Det var inte ovanligt att vattenytan var täckt med näckrosblad och tilltrasslade vallisnerior.

        Senast redigerad av Björn J.; 28 December 2017, 21:46.

        Kommentar

        • ICC
          • November 2006
          • 1310

          #64
          Förlåt att jag kapar tråden lite kort. Vill egentligen bara tacka Björn J för alla de utförliga svar du ger till folk, nya som gamla, i olika trådar här på forumet. Du ger svar med en blandning av erfarenheter och kunskaper. Guld värt för många. Guldmedalj till dig för tiden du ger forumet.
          Åter till ämnet och tråden....

          Kommentar

          • mats08
            • January 2006
            • 121

            #65
            Ursprungligen postat av Björn J.
            Hygrophila polysperma är en annan växt som växer snabbt, känner inte till något svenskt populärnamn på den.

            "Vattenvän" ser jag nu att den heter på svenska.
            Artfakta är platsen som samlar relevant information om våra arter. Lär dig känna arten, dess naturvårdsstatus, se kartor och bilder, eller använd nycklar för att artbestämma.
            Senast redigerad av mats08; 29 December 2017, 09:23.

            Kommentar

            • Sleaper

              • September 2008
              • 2884

              #66
              När det gäller flytväxter kan man ju tänka på dom skuggar planterade växter och på så sätt själ ljuset från dessa. Blir det för mycket flytväxter konkurrerar dom alltså ut övriga växter, speciellt mer ljuskrävande snabbväxare. Sen fungerar väl flytväxter dåligt i ett Juwel-akvarium med originalfilter där alla flytväxter kommer att hamna i filtrets vattenintag. Tropica Plant Growth finns ju i två varianter Premium (micronäring) och Specialised (Micro+macro-näring) som används lite olika beroende på om man har mycket och många näringskrävande ("snabbväxare") växter eller inte.

              Kommentar

              • mats08
                • January 2006
                • 121

                #67
                Ursprungligen postat av Sleaper
                När det gäller flytväxter kan man ju tänka på dom skuggar planterade växter och på så sätt själ ljuset från dessa. Blir det för mycket flytväxter konkurrerar dom alltså ut övriga växter, speciellt mer ljuskrävande snabbväxare. Sen fungerar väl flytväxter dåligt i ett Juwel-akvarium med originalfilter där alla flytväxter kommer att hamna i filtrets vattenintag. Tropica Plant Growth finns ju i två varianter Premium (micronäring) och Specialised (Micro+macro-näring) som används lite olika beroende på om man har mycket och många näringskrävande ("snabbväxare") växter eller inte.
                Jo de (ganska få) blad som flyter omkring och blir nya plantor hamnar lätt i insuget till filtret. Tänkte om man kunde rikta om utblåset så att det går mer nedåt, men då blev det ingen rörelse alls på ytan och det gjorde iofs att alla flytplantor låg stilla. Fast det kanske inte är bra att ytan står stilla?

                Kommentar

                • hivemindhermit
                  • September 2017
                  • 214

                  #68
                  Ursprungligen postat av mats08
                  Fler växter - yes sir! Det ska jag fixa. Många fler. Men varför blir växterna så bleka? Är det för mycket ljus? Ger dem även Tropica Plant Growth och Easy Carbo, allt enligt tabell, men det kanske är för mycket? Det kanske blir på tok för mycket med tanke på att jag har för lite växter? Ska jag sluta ge extern näring helt?
                  Jag vet inte, jag tycker inte att växterna ser så värst bleka ut. Eftersom du ger näring borde det inte vara näringsbrist - bleka blad brukar oftast tyda på dåligt med kväve eller möjligen järn. Men ja, det kan också bero på för mycket ljus. En del växter som inte bara är skuggtåliga utan faktiskt anpassade till skugga bleks av för mycket ljustillgång.

                  Vad gäller amanoräkor så ska jag nog skaffa några till. Eller kanske andra sorter?
                  Du skulle absolut kunna stoppa ned lite dvärgräkor, om du vill ha lite färg! De är inte fullt lika bra på att röja alger, men de är ändå ett utmärkt komplement till städpatrullen och väldigt roliga att titta på. Neocaridina davidi, dvs körsbärsräkor och alla de andra färgvarianterna av den arten, är inte så svåra att ha att göra med, och kommer börja föröka sig så snart de bestämt sig för att de trivs. Caridina logemanni, där Crystal Red är den mest kända varianten, är betydligt känsligare... men det visste jag inte om när jag började med räkor och hade mina i en liten ofiltrerad, icke uppvärmd balja i köket, det gick bra det med.

                  Kom dock ihåg att de olika färgmorferna av de två arterna inte går att blanda utan att färgen ganska snabbt försvinner (från avkommor alltså) och de går tillbaka till sina vildformer, som inte är fullt lika färgglada.

                  Jag har dragit ned från 12 till 10 igår och idag drog jag ned till 8. När jag reser bort drar jag ner till 6. Ska nog sluta ge näring också. Har förmodligen på tok för lite plantor för extern näring. Kanske det också var en bidragande orsak till algerna.
                  Det tror jag låter som en rimlig analys. Om du tittar på mitt 112-litersakvarium (i tråden länkad i min signatur) - jag har knappt haft några alger alls i det, mer än en tunn grön film på rutorna (skrapar framrutan ibland) och lite Cladophora. Detta trots att det är jord i substratet. Men det har varit proppfyllt med växter sen dag 1, ytan nästan helt täckt av andmat och Pistia stratiotes för det mesta, plus sällan mer än 8 timmars ljus. Just nu får det lite dagsljus (för det mesta indirekt eftersom det är molnigt) på dagen, lamporna tänds runt 15 och är igång i ca 5,5 timmar. Och det växer så det knakar. Faktum är att jag börjat tänka att jag nog måste stoppa i lite mer fisk tidigare än jag tänkt, för jag tror en del av växterna behöver mer näring...
                  /Alex
                  375 + 112 liter drömmar

                  Kommentar

                  • mats08
                    • January 2006
                    • 121

                    #69
                    Idag var jag till akvarieaffären och köpte ytterligare växter. Det blev enligt bild 1 (från vänster till höger):
                    Limnophila heterophylla - 5 krukor
                    Rotala rotundifolia - 5 krukor
                    Echinodorus rubra - 1 kruka
                    Lilaeopsis novea-zealandia - 1 kruka
                    Echinodorus ozelot red - 1 kruka

                    Resultatet syns på bild 2. Utöver växterna fick även 5 st amano göra de andra 5 amano sällskap. Köpte även en burk med testremsor så att jag får lite koll på värdena. De verkade rätt okej, (bild 3), inget behöver göras på direkten utan nu får det stå till sig några veckor så får vi se vad som hänt då.

                    Kommentar

                    • mats08
                      • January 2006
                      • 121

                      #70
                      Ursprungligen postat av Björn J.
                      Du kan ju få berätta senare vad du tycker om planteringspincetten... Hiss eller diss?
                      Diss. Superduperdiss! Eller, ska du plantera fullstora björkar i sand med kornstorlek 30 cm så funkar den nog bra.

                      Så nej, den åker i soporna. Däremot köpte jag ett kit (se bild) med 5 delar på Wish.com. Så himla bra kit!! Se länk här: https://www.wish.com/c/574cff9aba25b760d8861f11 Den böjda pincetten är superbra!! Rekommenderas!! Finns ju även på andra ställen än länken.

                      Kommentar

                      • Rufus
                        • January 2005
                        • 866

                        #71
                        Jag har en böjd pincett men har inte fått till rätta snitsen, de jag ska plantera vill gärna följa med upp igen. Har du ngt knep?
                        // Annicka

                        Kommentar

                        • mats08
                          • January 2006
                          • 121

                          #72
                          Ursprungligen postat av Rufus
                          Jag har en böjd pincett men har inte fått till rätta snitsen, de jag ska plantera vill gärna följa med upp igen. Har du ngt knep?
                          Jag tar tag om växten precis vid rothalsen, sen pressar jag försiktigt ned den, gärna lite diagonalt genom sanden, en bra bit ned så att sanden liksom faller över och omsluter allt. Sen drar jag ut pincetten sidledes genom sanden. Allra sist drar jag försiktigt upp växten, gärna lite ryckigt så sanden runt rötterna faller in mellan dem, tills att rothalsen hamnar där man vill ha den. Ibland får man göra om det, men nu tycker jag att jag fått in rätta snitsen.

                          Kommentar

                          • hivemindhermit
                            • September 2017
                            • 214

                            #73
                            Kan tipsa om att Clas Ohlson har en rostfri stekpincett med böjd spets för typ 70 spänn. Inte hunnit testa den än, men tror den borde funka lika bra som de som säljs till akvarister.
                            /Alex
                            375 + 112 liter drömmar

                            Kommentar

                            • Rufus
                              • January 2005
                              • 866

                              #74
                              Ursprungligen postat av mats08

                              Jag tar tag om växten precis vid rothalsen, sen pressar jag försiktigt ned den, gärna lite diagonalt genom sanden, en bra bit ned så att sanden liksom faller över och omsluter allt. Sen drar jag ut pincetten sidledes genom sanden. Allra sist drar jag försiktigt upp växten, gärna lite ryckigt så sanden runt rötterna faller in mellan dem, tills att rothalsen hamnar där man vill ha den. Ibland får man göra om det, men nu tycker jag att jag fått in rätta snitsen.
                              Tack, ska försöka så nästa gång!
                              // Annicka

                              Kommentar

                              • mats08
                                • January 2006
                                • 121

                                #75
                                Ursprungligen postat av hivemindhermit
                                Kan tipsa om att Clas Ohlson har en rostfri stekpincett med böjd spets för typ 70 spänn. Inte hunnit testa den än, men tror den borde funka lika bra som de som säljs till akvarister.

                                Mycket bra tips!!

                                Kommentar

                                Arbetssätt...