Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Före detta kommer igen...

Kollapsa
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
Nya inlägg

 • miiaoo
  svarade
  Ursprungligen postat av Bluewing Visa inlägg
  Grattis! Kul! Du får berätta hur det går. Vad matar du dessa minisar med?


  Skickat från min iPhone med Tapatalk
  Yes, himla kul!
  Det är bara en eller två från den leken, dom är mästare på att liksom gå upp i rök när nån tokig vuxen danio simmar upp i flyttrasslet. Men dom lekte i morse igen.
  Jag matar de vuxna med yngelfoder och yngelgranulat och de små droppar jag i Liquifry No1. Märket heter Interpet. Det är typ flytande äggula som dels skapar yttepyttesmå partiklar men det kan även skapa infusorier som också är perfekt för sånna yttiga pyttingar.

  Uppdatering av de andra: Stänktetorna har ny rom idag, ännu en gång på täckglaset. Jag har varit i 5 olika butiker för att hitta gullrankan som jag vill ha till dom men ICKE! Suck! Jag tänkte prova att ta ur en phalanopsis, brudorchidée, ur barken och krukan och ha dem precis ovanför ytan med både rötterna och bladen som får hänga ner något i vattnet. Tiden får utvisa hur det funkar. Det är ju en epifyt som lever i fuktig regnskog högt uppe i trädkronorna så under ytan är ju inget "normalt" men luftfuktigheten är typ normal tänker jag mig. Provar oavsett.

  Silverhajarna fick mer sällskap idag. 4 siameser som ska få jobba på algerna...
  Sen fick jag ett ryck och slog till på dom sjukt snygga praktbarberna "Electric red". Dom är så himla snygga. Typ samma färg som Glossolepis incisus. Snyggt!!! Haha, jag är ju tramsigt nöjd ju!

  Sen fick jag då en smärre chock när jag insåg att jag läst fel i artbeskrivningen för dom blir ju 14 cm! och inte typ 4-7 cm som jag fått för mig.
  Hoppsan liksom.
  Fast det är ju inte som att det blir överbefolkat bara för det för det gick bara 3 hajar och 5 fembandsbarber där i. Och så ska det ju skaffas redigt stort efter jul och då kan dom tom få bli fler, dom små barberna.

  I femåringens så kolade den lilla ancistrusen.
  Därmed har vi bestämt att vi inte satsar mer på amazonasmalar.

  Mina garra panda har inte kommit än. Väntan är OLIDLIG!  Kommentera:


 • Bluewing
  svarade
  Grattis! Kul! Du får berätta hur det går. Vad matar du dessa minisar med?


  Skickat från min iPhone med Tapatalk

  Kommentera:


 • Lilla Damen
  svarade
  Wow! Stänktetror har jag oxå missat ...
  Senast ändrad av Lilla Damen; 2017-12-20, 11:42.

  Kommentera:


 • miiaoo
  svarade
  Å hjälp, en till kulighet idag! Yngel i kuben! Sannolikt danio rerio var frankei. Deras rom kläcks efter endast 48 h och dom är yttepyttigt små! Det återstår att se om dom har en reell chans att växa till l sig. Dom är som microskopiska hårstrån kanske 1-2 mm och med en tunn rand genom kroppen och små fina ögon. Är så fjantigt lycklig! Tänk att lyckad lek alltid har den effekten!
  Jag hade tänkt fixa en lekmopp till dom för jag trodde att all rom bara föll rakt igenom flyväxttrasslet. Men tydligen har några fastnat. Jiiihooo!!

  Kommentera:


 • hivemindhermit
  svarade
  Men shit vad spännande, dessa tetror har jag helt missat!

  Kommentera:


 • miiaoo
  svarade
  Ursprungligen postat av tanteva Visa inlägg
  ååå pseudosmigil... sådana hade jag förut furcata =) men nu förbereds det för dvärg kulfisk =D eller dvärg puffer som jag kalalr dom =) juljul
  Ja, dom är underbara! Å lite galna, som jag gillar.

  Dagens händelse är tetralek. Stänktetrorna har hunnit för mig. Jag hade tänkt sänka ytan och leda ner gullranka och ev epifyter under glasen men icke. Dom har lekt ändå. Täckglaset har en klase rom som en av hanarna vaktar med sitt liv som insats. Han snärtar upp vatten på rommen med jämna mellanrum och jagar iväg polarna emellan. En hängiven pappatetra. Superintressant beteende. Inte min film men ändå kul:

  Kommentera:


 • tanteva
  svarade
  ååå pseudosmigil... sådana hade jag förut furcata =) men nu förbereds det för dvärg kulfisk =D eller dvärg puffer som jag kalalr dom =) juljul

  Kommentera:


 • hivemindhermit
  svarade
  Kul att det går framåt! Vet inte om frågan kanske besvarats redan, men ja, sakuraräkor är samma art som körsbär, alltså Neocaridina davidi.

  Kommentera:


 • Ekenberg
  svarade
  Underbart Emma , här är det nog kört med sönerna.....men två av pojkarnas flickvänner visar ett stort intresse så jag har lagt om taktiken lite och bearbetar mina söners flickvänner istället. Funderar på om inte de skulle ha varsina akvarium i julklapp i år

  Kommentera:


 • Rufus
  svarade
  Trevligt du skriver och ja furcatus är ju så fina! Så mysiga när de vinklar upp ryggfenorna så det ser ut som små vingar. Våra barn, som nu är vuxna hade några av dem egna akvarium när de var små eller grodor och salamandrar inhyst i mitt. Och nu har en av sönerna skaffat ett nano med siktet inställt på lite större kar när lämpligt dyker upp. Så kul att kunna prata fisk med honom!

  Kommentera:


 • miiaoo
  svarade
  Yes, Ekenberg! Det är helt nytt för mig att ha med alla på tåget. Lösningen var att alla får ha varsitt kar att kalla sitt eget där de bestämmer över inredning och art. Givetvis under ledning av sin mamma som läser på hur firrarnas verkliga biotoper ser ut. Så anpassar vi inredningen efter det. Dock med tillägg av vissa snäckskal och diverse underliga färgade glasprylar från Akvarielagret. :o Tvivlar på att dom finns naturligt någonstans...
  Idag har vi gjort en familjeutflykt till... AKVARIELAGRET och alla barn är i upplösningstillstånd över denna underbara butik. De 3 döttrarna har nu varsitt kar i sina rum och har hål i huvudet av tjat om matning i extremt liten mängd en gång per dag.

  12åringen har idag fått sina första invånare. Normans lyktögon passade hennes smak. Antingen dom eller pseudomugil gertrude men efter prat med kunnig personal blev det ändå lyktögonen, 11 st. En större och ett par mindre bitar mangroverötter som gör vattnet thefärgat och flytväxter för att dämpa ljuset, samt nattlampa i rummet. Nu saknas bara de finbladiga växterna som de gillar att leka i. Boklöv är inplockade och under sköljning. Hon har också köpt och surrat windelöw på en stor rot. Tyvärr flyter den! Ve och fasa! Men den sjunker snart. Och krossar växter... :o Jo, så går det när man inte blötlägger innan, mitt fel.

  8åringen fick en kruka limnophilia sessiflora till sina stänktetror. Där har vi för övrigt planer på att sänka vattenytan, skaffa gullranka och a ovanpå karet och sen leda ned rankor i vattnat för att efterlikna de växter som den naturligt har ovanför vattenytan och som den hoppar upp och lägger rom på. Allt för att de ska trivas så gott det går i ett hemmakar. Boklöv är inplockade och under sköljning.

  Själv köpte jag en apogentonknöl, aponogeton madagascariensis. Även kallad madagaskar lace eftersom dom endast har bladnerver men inget emellan. Har haft den innan och gillar den skarpt.
  Det blidde också plantering av sagittaria subulata i kuben. Hade ju beställt och köpt hem 2 krukor som visade sig vara ca 10 plantor i varje insnurrade i kokosfibrer. Mycket prisvärt! Detsamma gäller windelöwen jag fick hem från Imazo. Många mindre bitar med väldigt fräsch grönska. Har dock inte surrat dessa än. LAT!
  Köpte även ett gäng små bitar mangrove. 6-7 bitar. 61 kr! Oslagbart pris!
  Har släppt ner dom till silverhajarna som verkligen gillar sin stora rot. Dom äter högljutt på den. Det liksom smäller om munnen på dom när dom suger tag. I vilket fall betraktades de nya rötterna som hajätande monster och alla tre stod och tryckte längst bort i ett hörn. Livrädda för att vara den som var närmast rötterna. Dom är verkligen underhållande dessa storögda fegisar. Nu har det gått ca ½timme och efter att ha skickat fram minstingen som fått prova att simma förbi rötterna fram och tillbaks så kunde även honan tänka sig att prova. Längst bak i karet susade hon till andra änden och sen tillbaks. In under den stora "gamla" roten och gömde sig. Hanen, som är den fegaste av dom, stod i hörnet och kikade snart ner under roten för att titta lite på rothögen. Till sist så susade även han iväg längst bak till andra hörnet. Nu är alla framme och smaskar på rötterna. Knasiga firrar! Med massor av personlighet! Skrämmer man dom så smäller det i rampen. Min man hoppar högt varje gång, för det är oftast han som råkar överraska dem.

  Det sista men inte det minsta som inhandlades var istället för dom alldeles för dyra pseudomugil luminatus så blidde det pseudomugil furcatus. Så SNYGGA! Älskar av någon okänd anledning fisk som går i gult. 15 st, 8 honor och 7 hanar. Dom simmar med danio rerio var frankei, leoparddanios, och stimmar på friskt med dom. Ibland misstar nån hane en leopard för en av sina egna och spänner upp sina snygga fenor eller far iväg med ett gäng för att simma mot utblåset i tron att han också är en galen danio. Nä, men skämt åsido, dom är för roliga. Typ lika stora och dom verkar komma ypperligt överens och är allihop i hela karet. Det enda stället som daniosarna är där inte furcatusarna följer efter är nere under boklöven på bottnen.

  Vill man ha fisk som verkligen rör på sig och hittar på knasigheter, som jag gillar, så är dessa danios kul! Förutsatt att man har relativt stort.

  Nu ska jag återgå till att kika på mina fega silverhajar.

  Kommentera:


 • Ekenberg
  svarade
  Hej Emma !
  vad underbart när man kan få med familjen på sin hobby, det är något jag aldrig lyckats med.....här rycker familjemedlemmarna bara på axlarna lite ointresserat om man försöker delge den fantastiska upplevelsen man nyss haft när man suttit som klistrad framför akvarierutan. Både man och dotter som är med på tåget, lyckost..... jättekul sida att följa för övrigt.

  Kommentera:


 • Bluewing
  svarade
  Har ju en grupp på 15. När rangordningen är fastställd. Ledarhonan utsedd om karet är tillräckligt stort. Då är det totalt konfliktfritt. Striderna som blir destruktiva beror på att reviret är för litet dvs. karet. Hade en liten grupp i ett 125. Jämnstora honor i litet kar slutar garanterat med den enes död. Har aldrig fight i min 15 grupp i ett 450.


  Skickat från min iPhone med Tapatalk

  Kommentera:


 • åheim
  svarade
  Och när den söta garran blir stor så kan den bli riktigt grinig... och så hoppar de som sagts redan.

  Kommentera:


 • Lilla Damen
  svarade
  Mina garror äter - ja, det var en bra fråga! - "chips" som jag köpte i lösvikt. De var i 3-4 cm klassen när jag fick hem dem, men närmar sig nu 5 cm längd... så de små busarna växer bra .

  Kommentera:

Sparar...
X